Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 158 Posts

·
Registered
Joined
·
1,387 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Συνφορουμιτες άμα δεν σας πειράζει θα ήθελα να φτιάξω ένα δικό μου thread με θέμα την Ελλάδα και ότι εγώ αγαπάω και με εμπνέει από αυτή.
Από θέματα ιστορίας μέχρι εικόνες από μέρη της Ελλάδας και από μουσικές μέχρι διαφορα βιντεάκια Ελληνικού ενδιαφέροντος.
Οτιδήποτε δηλαδή.
Τα σχόλια σας είναι καλοδεχούμενα.
 

·
Registered
Joined
·
1,387 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΞΥΓΓΡΑΦΗΣ
ΙΙ 34-46ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΛΟΓΟΣ του ΠΕΡΙΚΛΗ
τον οποίο εκφώνησε κατά την ταφή των πρώτων νεκρών Αθηναίων στρατιωτών
στο πρώτο έτος του ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι Αθηναίοι, ακολουθώντας πατροπαράδοτο έθιμο, έθαψαν δημοσία δαπάνη τους πρώτους πεσόντες του παρόντος πολέμου κατά τον ακόλουθο τρόπο: Κατασκευάζουν μια σκηνή, στην οποία εκθέτουν τα οστά των πεσόντων επί τρεις ημέρες προ της ταφής, και ο καθένας προσκομίζει για τον δικό του νεκρό ό,τι (αφιέρωμα) θέλει. Κατά την ταφή δε δέκα λάρνακες από ξύλο κυπαρισσιού, μια δηλαδή για κάθε φυλή, φέρονται με άμαξες.


Σε κάθε μια δε από τις λάρνακες αυτές τοποθετούνται τα οστά των ανηκόντων σε αυτή την φυλή. Φέρουν δε επί πλέον στα χέρια τους και ένα κενό φέρετρο σκεπασμένο με σάβανο για τους αφανείς, για όλους δηλαδή όσων τα πτώματα δεν βρέθηκαν για να ενταφιασθούν. Συνοδεύει δε την κηδεία όποιος θέλει, είτε αστός είτε ξένος, οι δε γυναίκες, οι συγγενείς των πεσόντων, παρευρίσκονται στον τόπο του ενταφιασμού και αρχίζουν να θρηνούν. Τοποθετούν λοιπόν τα οστά στο δημόσιο μνημείο, το οποίο βρίσκεται στο ωραιότερο προάστειο της πόλης, και στο οποίο θάπτουν πάντοτε τους νεκρούς των πολέμων, όλους τους άλλους τουλάχιστον εκτός από αυτούς που έπεσαν στον Μαραθώνα. Διότι την ανδρεία εκείνων την θεώρησαν σαν κάτι το εξαιρετικό, γι’ αυτό και τους έθαψαν εκεί όπου και έπεσαν μαχόμενοι. Αφού δε τους σκεπάσουν με χώμα, ένας από τους θεωρούμενους ως πολύ μυαλωμένος και από τους πιο ευυπόληπτους, τον οποίο οι πολίτες διαλέγουν από πριν για τον σκοπό αυτόν, εκφωνεί προς τιμήν των πεσόντων τον κατάλληλο επιτάφιο λόγο. Έπειτα από αυτό φεύγουν. Κατ’ αυτόν λοιπόν τον τρόπο θάπτουν τους νεκρούς των πολέμων. και την συνήθεια αυτή τήρησαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, όσες φορές τους παρουσιάζεται τέτοια περίπτωση. Προς τιμήν λοιπόν αυτών των πρώτων νεκρών του πολέμου, εξελέγη να εκφωνήσει τον επιτάφιο ο Περικλής ο γιος του Ξανθίππου.
Και στην κατάλληλη στιγμή προχώρησε από το μνημείο σε ένα βάθρο στημένο ψηλά, ώστε να ακούγεται από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου, και μίλησε ως εξής περίπου:

«Οι περισσότεροι από όσους ως τώρα έχουν μιλήσει από το βήμα αυτό συνηθίζουν να επαινούν εκείνον, ο οποίος στον νόμο που διέπει την ταφή των νεκρών πρόσθεσε την διάταξη αυτή περί επιταφίου λόγου, γιατί θεωρούν ότι αξίζει τον κόπο να απονέμεται μια τέτοια τιμή στους νεκρούς των πολέμων κατά τον ενταφιασμό τους.
Σε μένα εν τούτοις θα φαινόταν ότι είναι προτιμότερο, οι τιμές που απονέμονται σε άνδρες, οι οποίοι αναδείχθηκαν γενναίοι με τα έργα τους, να εκδηλώνονται και αυτές με έργα μόνο, όπως είναι π.χ. αυτές, τις οποίες τώρα βλέπετε γύρω από τον ενταφιασμό τους, που έγινε δημοσία δαπάνη, και όχι να εξαρτώνται οι αρετές των πολλών από την ικανότητα ή την ανικανότητα ενός ανθρώπου, να κανονίζεται δηλαδή η περί αυτών εκτίμηση των ακροατών από την ευφράδεια ή μη ευφράδεια του ρήτορα. Γιατί είναι δύσκολο πράγμα να μιλήσει κανείς αντικειμενικά (χωρίς δηλαδή να πει ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα από ό,τι πρέπει) για κάποιο θέμα, για το οποίο είναι δύσκολο να εξακριβωθεί και αυτή ακόμα η απλή ιδέα, ότι τα λεγόμενα από τον ρήτορα είναι αληθινά.
Γιατί ο ακροατής, ο οποίος γνωρίζει τα πράγματα και είναι ευνοϊκά διατεθειμένος προς αυτούς που τα έπραξαν, θα σχημάτιζε ίσως την ιδέα, ότι αυτά εκτέθηκαν κάπως κατώτερα από ό,τι αυτός γνωρίζει και επιθυμεί, ενώ αντίθετα, όποιος τα αγνοεί, θα σκεπτόταν ότι μερικά εκτέθηκαν αρκετά μεγαλοποιημένα, και αυτό από φθόνο, τον οποίο δοκιμάζει ο άνθρωπος, όταν ακούει κάτι το οποίο υπερβαίνει τις δικές του φυσικές δυνάμεις.
Γιατί οι άνθρωποι ανέχονται τους επαίνους που λέγονται για άλλους μόνο εφόσον κάθε ακροατής έχει τη γνώμη, ότι και αυτός είναι ικανός να πράξει κάτι από αυτά που ακούει.
Ενώ για κάθε τι, το οποίο είναι ανώτερο από τις δυνάμεις του, αισθάνεται δια μιας φθόνο και δυσπιστία. Εφόσον όμως οι πρόγονοί μας έκριναν ότι με αυτόν τον τρόπο πρέπει να γίνονται τα πράγματα αυτά, πρέπει κι εγώ να ακολουθήσω το έθιμο αυτό και να προσπαθήσω να ικανοποιήσω την επιθυμία και την γνώμη του καθενός σας όσο μπορέσω περισσότερο.

Θα μιλήσω πρώτα πρώτα για τους προγόνους μας. Γιατί είναι δίκαιο, αλλά συγχρόνως και πρέπον, σε μια τέτοια περίσταση, κατά την οποία θρηνούμε και εγκωμιάζουμε τους νεκρούς μας, να τους απονέμεται η τιμή αυτή να μνημονεύονται πρώτοι. Γιατί δεν υπήρξαν ούτε μια στιγμή, κατά την οποία να έπαυσαν να κατοικούν την χώρα αυτή, και χάρις στην ανδρεία τους διαφύλατταν την ελευθερία της από γενεά σε γενεά μέχρι των ημερών μας και μας την παράδωσαν ελεύθερη.
Και εκείνοι λοιπόν είναι άξιοι επαίνου αλλά ακόμη περισσότερο οι πατέρες μας. Γιατί επί πλέον εκείνων, τα οποία κληρονόμησαν, απέκτησαν με πολλούς κόπους και κληροδότησαν σε μας τους σημερινούς όλη αυτή την επικράτεια που κατέχουμε σήμερα.
Το δε έργο της περαιτέρω βελτίωσης, το επιτελέσαμε εμείς οι ίδιοι που είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ, οι οποίοι βρισκόμαστε ακόμη σε αυτήν ακριβώς την ηλικία μας, και εμείς εφοδιάσαμε την πόλη μας με όλα τα πράγματα, ώστε να είναι αυταρκέστατη και για πόλεμο και για ειρήνη. Από όλα δε αυτά εγώ όσα μεν αναφέρονται σε πολεμικά κατορθώματα, με τα οποία έγινε η κάθε μια κατάκτηση, ή αφορούν την ενεργητικότητα, με την οποία αποκρούσαμε, είτε εμείς οι σημερινοί είτε οι πρόγονοί μας, τους εκάστοτε επελθόντες εναντίον μας Βαρβάρους ή Έλληνες, όλα αυτά, θα τα παραλείψω, γιατί δεν επιθυμώ να απεραντολογώ ενώπιον ανθρώπων, οι οποίοι τα γνωρίζουν.
Αλλά με ποιον τρόπο φθάσαμε στο σημείο αυτό της δύναμης που είμαστε σήμερα, και με ποια μορφή πολιτεύματος και με ποιες συνήθειες έγινε μεγάλη η δύναμή μας, όλα αυτά θα αναπτύξω πρώτα, και έπειτα θα προχωρήσω στο εγκώμιο αυτών εδώ των νεκρών, γιατί νομίζω ότι δεν είναι ανάρμοστο να λεχθούν αυτά και για την παρούσα περίσταση, και δεν είναι ανώφελο να τα ακούσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι, αστοί και ξένοι.

Έχουμε δηλαδή πολίτευμα, το οποίο δεν αντιγράφει τους νόμους άλλων, μάλλον δε εμείς οι ίδιοι είμαστε υπόδειγμα σε μερικούς παρά μιμούμαστε άλλους.
Και ονομάζεται μεν δημοκρατία, γιατί η διοίκηση είναι στα χέρια των πολλών και όχι των ολίγων, έναντι δε των νόμων είναι όλοι ίσοι στις ιδιωτικές τους διαφορές, ενώ ως προς την θέση τους στον δημόσιο βίο κάθε ένας προτιμάται για ένα από τα δημόσια αξιώματα ανάλογα με την επίδοση την οποία σημειώνει σε αυτά, δηλαδή η δημόσιά του σταδιοδρομία εξαρτάται μάλλον από την ατομική του αξία και όχι από την κοινωνική τάξη, από την οποία προέρχεται, ούτε πάλι ένας, ο οποίος είναι μεν φτωχός έχει όμως την ικανότητα να παράσχει κάποια υπηρεσία στην πατρίδα του, εμποδίζεται σε αυτό από το γεγονός ότι είναι άγνωστος.
Ζούμε δε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, και σαν πολίτες στον δημόσιο βίο και σαν άτομα στον ιδιωτικό, στις επιδιώξεις μας της καθημερινής ζωής, κατά τις οποίες δεν κοιτάμε ο ένας στον άλλον με καχυποψία, δεν θυμώνουμε με τον γείτονά μας, όταν κάνει ό,τι του αρέσει, ούτε παίρνουμε μια φυσιογνωμία σκυθρωπή, η οποία μπορεί να μην βλάπτει τον άλλο, πάντως όμως είναι δυσάρεστη.
Ενώ δε στην ιδιωτική μας ζωή συναναστρεφόμαστε μεταξύ μας χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον, στην δημόσιά μας ζωή, σαν πολίτες, από σεβασμό προ πάντων δεν παραβαίνουμε τους νόμους, υπακούμε δε στους εκάστοτε κατέχοντες τα δημόσια αξιώματα και στους νόμους, προ περισσότερο σε εκείνους από τους νόμους, που έχουν θεσπιστεί για υποστήριξη των αδικούμενων, και σε άλλους, οι οποίοι αν και άγραφοι, η παράβασή τους φέρνει πανθομολογούμενη ντροπή στους παραβάτες.

Αλλά και για το πνεύμα μας έχουμε εφεύρει πλείστους όσους τρόπους να το ανακουφίζουμε από τους κόπους, με εορταστικούς αγώνες και θυσίες, τις οποίες έχουμε καθιερώσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και με ευπρεπή ιδιωτικά οικήματα, η δε ευχαρίστηση την οποία καθημερινά απολαμβάνουμε από όλα αυτά, διώχνει την μελαγχολία.
Λόγω δε του μεγάλου αριθμού των κατοίκων της πόλης μας εισάγονται σε αυτήν προϊόντα όλου του κόσμου, και συμβαίνει να απολαμβάνουμε έτσι τα προϊόντα των άλλων χωρών με όση οικειότητα καταναλώνουμε τα προϊόντα της Αττικής (σαν να είναι δηλαδή δικά μας).

Υπερέχουμε δε από τους αντιπάλους μας και στην πολεμική προετοιμασία κατά τα εξής: Την πόλη μας π.χ. την παρέχουμε ανοιχτή σε όλον τον κόσμο, και ποτέ δεν αποκλείουμε κανέναν διώχνοντας τους ξένους από οποιοδήποτε ακρόαμα ή θέαμα, από το οποίο, αν δεν το κρατήσουμε μυστικό και το δεί κανείς από τους εχθρούς μας, είναι δυνατόν να ωφεληθεί, και αυτό γιατί έχουμε εμπιστοσύνη όχι τόσο στις πολεμικές προετοιμασίες και τα στρατηγήματα όσο στην έμφυτη γενναιότητά μας όσον αφορά τα έργα.
Στο ζήτημα δε πάλι της αγωγής, ενώ εκείνοι υποβάλλονται από την νεαρή τους ακόμα ηλικία σε συνεχή και επίπονη άσκηση, με την οποία επιδιώκουν να γίνουν γενναίοι, εμείς ζούμε με όλες τις ανέσεις και όμως είμαστε εξ ίσου πρόθυμοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους, τους οποίους αντιμετωπίζουν και αυτοί.
Και να η απόδειξη: ενώ οι Λακεδαιμόνιοι εκστρατεύουν κατά της χώρας μας με όλους τους τους συμμάχους και ποτέ μόνοι, εμείς επερχόμαστε κατά των άλλων εντελώς μόνοι, και τις περισσότερες φορές νικάμε χωρίς καμία δυσκολία τους αντιπάλους μας, μολονότι εκείνοι μεν μάχονται υπέρ βωμών και εστιών, εμείς δε είμαστε σε ξένο έδαφος.
Και κανείς από τους εχθρούς μας δεν αντιμετώπισε μέχρι σήμερα τις δυνάμεις μας ενωμένες, γιατί αφ’ ενός καταβάλλουμε πολλές φροντίδες ταυτόχρονα και για το ναυτικό μας, και αφ’ ετέρου κατατέμνουμε τις δυνάμεις μας του πεζικού και τις στέλνουμε σε πολλά σημεία της επικράτειάς μας. Αν δε κάπου με μέρος μόνο της δύναμής μας συμπλακούν οι αντίπαλοί μας, τότε, αν μεν νικήσουν, καυχώνται ότι μας νίκησαν όλους, αν δεν νικηθούν, διακηρύσσουν ότι νικήθηκαν από όλους.
Και βέβαια, αν εμείς αντιμετωπίζουμε με πολλή προθυμία τους κινδύνους, μάλλον με μια αφροντισία και άνεση παρά μετά από επίπονη άσκηση, και με ανδρεία, η οποία οφείλεται όχι τόσο στην επιβολή των νόμων όσο στην φυσική μας ευψυχία, έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν καταπονούμεθα προκαταβολικά για δεινά, τα οποία ανήκουν ακόμα στο μέλλον, και ότι, όταν φθάσει η ώρα των δεινών αυτών, αποδεικνυόμαστε ότι δεν είμαστε λιγότερο τολμηροί από εκείνους που μοχθούν αδιάκοπα. Δεν είναι δε σε αυτά μόνο αξιοθαύμαστη η πόλη μας αλλά και σε πολλά ακόμη.

Γιατί είμαστε λάτρες του ωραίου, όμως χωρίς σπατάλη χρήματος, και καλλιεργούμε το πνεύμα χωρίς να χάνουμε την ανδρεία μας.
Και μεταχειριζόμαστε τον πλούτο περισσότερο σαν μια ευκαιρία δράσης παρά σαν αφορμή κομπορρημοσύνης, το να ομολογεί δε κανείς την φτώχεια του δεν είναι ντροπή, είναι όμως αισχρότερο το να μην προσπαθεί να την αποφύγει με την εργασία.
Επί πλέον, οι ίδιοι εμείς όλοι είμαστε σε θέση να φροντίζουμε ταυτόχρονα για τις ιδιωτικές μας υποθέσεις και για τις υποθέσεις της πόλης μας, και όσοι από εμάς είναι απασχολημένοι με ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυτοί ακόμα κατέχουν τα πολιτικά ζητήματα στην εντέλεια.
Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που τον μη αναμειγνυόμενο καθόλου στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο, και οι μόνοι που όποτε δεν τα επινοούμε και δεν τα προτείνουμε οι ίδιοι πάντως έχουμε τη δύναμη να κρίνουμε σωστά τα λαμβανόμενα μέτρα, τους δε λόγους δεν τους θεωρούμε καθόλου εμπόδιο των έργων, αλλά μάλλον θεωρούμε σαν εμπόδιο το να μην έχουμε κατατοπισθεί προφορικά σε όσα έχουμε να κάνουμε, πριν καταπιαστούμε με αυτά. Γιατί υπερέχουμε από τους άλλους και ως προς αυτό ακόμη, ότι δηλαδή εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε για όσα πρόκειται να επιχειρήσουμε και εμείς οι ίδιοι τα επιχειρούμε.
Ενώ ως προς αυτό οι άλλοι... σε αυτούς η μεν αμάθεια τους κάνει να αποφασίζουν η δε σκέψη τους κάνει να διστάζουν.
Πιο τολμηροί όμως από όλους είναι σωστό να θεωρούνται όσοι γνωρίζουν με σαφήνεια ποιες είναι οι συμφορές και ποια τα ευχάριστα, και όμως η γνώση αυτή δεν τους κάνει να αποφεύγουν τους κινδύνους. Αλλά και στα ζητήματα της καλωσύνης διαφέρουμε από την πλειονότητα των ανθρώπων. Γιατί εμείς τους φίλους τους αποκτάμε μάλλον ευεργετώντας παρά ευεργετούμενοι από αυτούς.
Σταθερότερος δε φίλος είναι ο ευεργετών τον άλλον, γιατί είναι φυσικό να προσπαθεί να διατηρεί την ανάμνηση της ευεργεσίας με το να φέρεται πάντοτε καλά προς τον ευεργετούμενο. Ενώ αντιθέτως αυτός που οφείλει την ευεργεσία είναι ψυχρότερος στις σχέσεις του, γιατί γνωρίζει, ότι πρόκειται να ανταποδώσει την καλωσύνη σαν πληρωμή χρέους και όχι για να εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη του άλλου.
Και είμαστε οι μόνοι που βοηθάμε τον άλλο χωρίς την ελάχιστη ανησυχία, και αυτό μάλλον από την εμπιστοσύνη που εμπνέει η ελευθερία παρά από συμφεροντολογικούς υπολογισμούς.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν τα παραπάνω τονίζω, ότι η όλη πόλη είναι σχολείο της Ελλάδας και ότι, κατά τη γνώμη μου, ο καθένας από εμάς έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί προς τις πλέον διαφορετικές μορφές δράσεως με την μεγαλύτερη ευστροφία και χάρη. Και ότι αυτά είναι μάλλον η πραγματική αλήθεια και όχι απλή κομπορρημοσύνη, κατάλληλη για την παρούσα περίσταση, το αποδεικνύει αυτή η δύναμη της πόλης, την οποία αποκτήσαμε με τις ικανότητές μας αυτές. Γιατί είναι η μόνη πόλη από τις σημερινές που όταν δοκιμάζεται αποδεικνύεται ανώτερη της φήμης της, και η μόνη, η οποία ούτε στον εχθρό, που της επιτίθεται, δίνει αφορμή να αγανακτήσει με όσα παθαίνει από τέτοιους αντιπάλους, ούτε στους υπηκόους της δίνει αφορμή για παράπονα, γιατί τάχα εξουσιάζονται από ανάξιους να έχουν την εξουσία.
Η δύναμή μας δε αυτή δεν είναι βέβαια χωρίς αποδείξεις, αλλά υπάρχουν μεγαλοπρεπή μνημεία αυτής, για τα οποία μας θαυμάζουν» οι σύγχρονοί μας και θα μας θαυμάζουν και οι μελλοντικές γενιές, και μάλιστα χωρίς να χρειαζόμαστε τους επαίνους ούτε του Ομήρου ούτε κανενός άλλου, του οποίου οι στίχοι είναι δυνατόν να ευχαριστήσουν προς στιγμήν, θα έλθει όμως η πραγματικότητα, η οποία θα αποκαλύψει ψεύτικη την ιδέα που σχηματίστηκε για τα πράγματα, αλλά γιατί ολόκληρη τη θάλασσα και την ξηρά την εξαναγκάσαμε να γίνει προσιτή στην τόλμη μας, ιδρύσαμε δε παντού αιώνια μνημεία και της φιλίας μας και της έχθρας μας. Υπέρ αυτής λοιπόν της πόλης και αυτοί εδώ λοιπόν πολέμησαν γενναία και βρήκαν τον θάνατο, γιατί δεν μπορούσαν να ανεχθούν την στέρησή της, και από εμάς τους απομένοντες στην ζωή ο καθένας πρέπει να έχει την προθυμία να μοχθήσει γι’ αυτήν.

Γι’ αυτόν λοιπόν το λόγο μακρηγόρησα για όσα αφορούν την πόλη, αφ’ ενός μεν δηλαδή γιατί ήθελα να σας δείξω, ότι εμείς δεν αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, για τον οποίο αγωνίζονται όσοι δεν έχουν κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα σε ίσο βαθμό με μας, και αφ’ ετέρου γιατί με αυτόν τον τρόπο ήθελα να κάνω φανερό με αποδείξεις, ότι είναι δίκαιο το εγκώμιο των ανδρών αυτών, για τους οποίους μιλάω τώρα. Και έχω ήδη αναφέρει τα κυριότερα σημεία τούτου του εγκωμίου.
Γιατί όσα είπα για την πόλη για να την εξυμνήσω, είναι στολίδια, με τα οποία την στόλισαν οι αρετές αυτών εδώ και άλλων ομοίων με αυτούς, και πολύ λίγοι Έλληνες υπάρχουν, για τους οποίους μπορεί να λεχθεί, ό,τι μπορεί να λεχθεί γι’ αυτούς εδώ, ότι δηλαδή φήμη τους ισοσταθμίζει τα έργα τους.
Έχω δε τη γνώμη, ότι θάνατος σαν αυτόν εδώ των προκείμενων νεκρών παρέχει το αληθινό μέτρο της αξίας ενός ανθρώπου, και άλλοτε μεν είναι ο πρώτος που την προαναγγέλλει άλλοτε δε ο τελευταίος που την επισφραγίζει. Γιατί και εκείνοι ακόμη που υστερούν κατά τα άλλα, δικαιούνται να προβάλλουν για υπεράσπισή τους την ανδραγαθία, την οποία επέδειξαν κατά τους πολέμους, μαχόμενοι υπέρ της πατρίδας.
Γιατί εξέλειψαν το κακό δια του καλού, και με τις καλές τους υπηρεσίες σαν υπερασπιστές της πατρίδας την ωφέλησαν περισσότερο απ’ όσο την έβλαψαν με τα τυχόν σφάλματά τους στην ιδιωτική τους ζωή. Από αυτούς όμως εδώ κανείς δεν δείχθηκε δειλός μπροστά στον θάνατο εξ αιτίας του πλούτου του, δεν προτίμησε δηλαδή να συνεχίσει την απόλαυσή του, ούτε απέφυγε τον κίνδυνο εξ αιτίας της φτώχειας του, από την ελπίδα δηλαδή ότι μπορεί να την αποφύγει επί τέλους κάποτε και να γίνει πλούσιος.
Αλλά περισσότερο από όλα τα αγαθά πόθησαν την τιμωρία των εχθρών τους, και συνάμα θεώρησαν ότι δεν υπάρχει ενδοξότερος κίνδυνος από αυτόν εδώ, και για τούτο προθυμοποιήθηκαν να ριφθούν σε αυτόν, για να εκδικηθούν τους εχθρούς τους αφ’ ενός, και για να επιδιώξουν την απόκτηση των αγαθών αυτών αφ’ ετέρου, την μεν αβεβαιότητα δηλαδή της επιτυχίας την εμπιστεύθηκαν στην ελπίδα, ως προς δε τον κίνδυνο του θανάτου που βρισκόταν μπροστά τους κατά την μάχη ήταν αποφασισμένοι να στηριχθούν στον εαυτό τους και μόνο. Και μέσα στη μάχη θεώρησαν πάντα προτιμότερο να αντισταθούν και να βρουν τον θάνατο παρά να σωθούν τρεπόμενοι σε φυγή, και γι’ αυτό απέφευγαν την αισχρή φήμη της δειλίας, και υπέβαλαν τα σώματά τους σε όλα τα δεινά της μάχης, σε μια δε κρίσιμη στιγμή, που ήταν στα χέρια της τύχης, στο ύψος της δόξας μάλλον παρά του τρόμου, βρήκαν τον θάνατο.

Και αυτοί μεν εδώ τέτοιου είδους άνθρωποι υπήρξαν, αντάξιοι της πατρίδας τους. Σεις δε οι επιζώντες πρέπει να εύχεσθε, το γενναίο σας φρόνημα απέναντι στους εχθρούς να είναι περισσότερο τυχερό από αυτό των προηγούμενων νεκρών, με κανέναν όμως τρόπο να καταδέχεσθε να είναι λιγότερο τολμηρό, και να μην κρίνετε την αξία του φρονήματος αυτού από τους επαίνους του ρήτορα μόνο, ο οποίος θα μπορούσε να την μεγαλοποιήσει όσο ήθελε ενώπιόν σας – αν και σεις τα ξέρετε το ίδιο καλά με αυτόν – αναφέροντας όλα τα καλά που υπάρχουν στην άμυνα εναντίον των εχθρών, αλλά μάλλον να παρατηρείτε καθημερινά τη δύναμη της πόλης, όπως αυτή παρουσιάζεται με έργα, και να κυριεύεσθε λίγο από έρωτα προς αυτήν, και όταν σας φανεί ότι είναι μεγάλη, να συλλογίζεσθε ότι όλα αυτά τα απέκτησαν άνθρωποι τολμηροί που είχαν συναίσθηση του καθήκοντός τους, και κατά την ώρα της μάχης είχαν πάντοτε μπροστά στα μάτια τους τον φόβο του ντροπιάσματος, όσες φορές δε αποτύγχαναν σε κάποια τους προσπάθεια, δεν νόμιζαν ότι για τον λόγο αυτό έπρεπε να στερήσουν και την πόλη από τις υπηρεσίες τους, αλλά συνεισέφεραν υπέρ αυτής την ωραιότερη συνεισφορά.
Γιατί ενώ όλοι μαζί από κοινού πρόσφεραν στην υπηρεσία της πατρίδας τα σώματά τους, απελάμβαναν ατομικά κάθε ένας, σαν ανταμοιβή τρόπον τινά, τον έπαινο, ο οποίος δεν γερνάει ποτέ, και τον πιο επίσημο τάφο, που είναι δυνατόν να αποκτήσει άνθρωπος, δεν εννοώ δε τον τάφο, στον οποίο έχουν εναποτεθεί τα λείψανά τους, αλλά μάλλον τον τάφο, στον οποίο απομένει μετά θάνατον η δόξα τους και μνημονεύεται αιωνίως σε κάθε παρουσιαζόμενη κάθε φορά ευκαιρία είτε λόγου είτε έργου.
Γιατί των επιφανών ανδρών τάφος είναι η Γη ολόκληρη, και την ύπαρξή τους δεν την φανερώνει μόνο η επιγραφή μιας στήλης σε κάποιο μέρος της πατρίδας τους, αλλά και στα ξένα μέρη είναι εγκατεστημένη μια άγραφη ανάμνηση αυτών σκαλισμένη όχι σε κάποιο έργο τέχνης αλλά μάλλον στις καρδιές ενός εκάστου των ανθρώπων.
Αυτούς λοιπόν , εσείς τώρα να τους μιμηθείτε, και με τη σκέψη ότι ευδαιμονία είναι η ελευθερία, ελευθερία δε η τόλμη, μην τρομοκρατείσθε από τους κινδύνους του πολέμου. Γιατί δεν θα ήταν δικαιότερο να αψηφούν την ζωή τους οι δυστυχούντες άνθρωποι, οι οποίοι δεν ελπίζουν να απολαύσουν κανέναν καλό, αλλά οι ευτυχισμένοι, οι οποίοι κατά την διάρκεια ακόμη της ζωής τους διατρέχουν τον κίνδυνο να δουν την κατάστασή τους να μεταβάλλεται στην αντίθετη, δηλαδή την δυστυχία, και για τους οποίους θα ήταν πολύ σημαντική η διαφορά, αν υποτεθεί ότι πάθαιναν κανένα ατύχημα.
Γιατί προξενεί μεγαλύτερο πόνο, σε έναν βέβαια που έχει κάποια υψηλοφροσύνη, η εξαθλίωση που συνοδεύεται από εκφυλισμό, παρά ο θάνατος που του έρχεται ξαφνικά, χωρίς καν να γίνει αισθητός, επάνω στην ακμή της σωματικής του δύναμης και επάνω στις ελπίδες που τρέφει και ο κάθε θνητός.

Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο και σας τους γονείς των ηρώων αυτών, όσοι είσθε παρόντες, δεν σας κλαίω την στιγμή αυτή, αλλά μάλλον θα προσπαθήσω να σας παρηγορήσω. Γιατί, όπως όλοι, γνωρίζουν και αυτοί ότι μεγάλωσαν μέσα σε ποικίλες εναλλαγές της τύχης, και ότι ευτυχισμένοι μπορεί να θεωρούνται μόνο εκείνοι, στους οποίους έλαχε η μεγίστη τιμή, είτε ένας έντιμος θάνατος είναι αυτή, όπως αυτών εδώ, είτε μια έντιμη λύπη, όπως η δική σας, και εκείνοι, των οποίων οι ημέρες της ζωής τους κανονίστηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το τέρμα της ευτυχίας τους να συμπέσει με το τέρμα της ζωής τους.
Γνωρίζω βέβαια ότι είναι δύσκολο να σας πείσω γι’ αυτά, μια τέτοια στιγμή κατά την οποία η ευτυχία των άλλων θα σας κάνει να θυμηθείτε πολλές φορές την ευτυχία, που κάποτε αισθανθήκατε και σεις. Και λύπη αισθάνεται κανείς όχι για την έλλειψη των αγαθών που δεν δοκίμασε ποτέ στην ζωή του, αλλά για την στέρηση εκείνων, τα οποία πριν του αφαιρεθούν αποτέλεσαν μέρος της ζωής του. Όσοι δε από εσάς είσθε σε ηλικία που επιτρέπει την τεκνοποιία, πρέπει να υποφέρετε τον πόνο σας με περισσότερη υπομονή, γιατί ελπίζετε να αποκτήσετε και άλλα παιδιά. Γιατί όχι μόνο για τον καθένα σας ιδιαίτερα εκείνα που θα γεννηθούν θα σας κάνουν να λησμονήσετε σιγά σιγά αυτά που χάσατε στον πόλεμο, αλλά και για την πόλη το κέρδος θα είναι διπλό, γιατί με αυτόν τον τρόπο, αφ’ ενός αποφεύγεται η απειλούμενη ερήμωση από την ελάττωση του πληθυσμού, και αφ’ ετέρου ενισχύεται η ασφάλειά της.
Γιατί τίποτε το σωστό και δίκαιο δεν είναι σε θέση να σκεφθούν και να συμβουλεύσουν την πόλη όσοι δεν έχουν παιδιά να τα εκθέσουν στον κίνδυνο που εκτίθενται τα παιδιά όλων των άλλων. Όσοι δε πάλι έχετε προσπεράσει το όριο αυτό της ηλικίας, πρέπει να θεωρείτε κέρδος το ότι περάσατε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας ευτυχισμένοι, η δε περίοδος της λυπημένης ζωής σας θα είναι σύντομη, και να ανακουφίζεσθε από την δόξα αυτών εδώ των ηρωικώς πεσόντων παιδιών σας.
Γιατί το μόνο πράγμα που δεν γερνάει ποτέ είναι η φιλοδοξία, και εκείνο που ευχαριστεί τον άνθρωπο στην γεροντική του ηλικία, όταν είναι άχρηστος πια, δεν είναι το κέρδος, όπως ισχυρίζονται μερικοί, αλλά η απόλαυση τιμών.

Ως προς σας δε εξ άλλου, τους γιους και αδελφούς τους, όσοι είσθε παρόντες, βλέπω ότι η προσπάθεια, την οποία θα πρέπει να καταβάλλετε, για να τους μιμείσθε, είναι τρομακτικά δύσκολη. Γιατί όλοι συνηθίζουν να επαινούν εκείνον που δεν υπάρχει πλέον, οσοδήποτε δε υπέροχη και αν υποτεθεί ότι είναι η αρετή σας, μόλις και μετά βίας θα θεωρούσατε ότι είσθε, όχι όμοιοι, αλλά κατά τι κατώτεροι. Γιατί και μεταξύ των ζώντων υπάρχει φθόνος αμοιβαίος εκ μέρους των εκάστοτε αντιζήλων, όποιος δε πεθαίνει και δεν είναι εμπόδιο σε κανέναν τιμάται με μια εύνοια απαλλαγμένη από κάθε αντίδραση.

Αν δε πρέπει να κάνω λόγο και για την γυναικεία αρετή, σχετικά με αυτές που θα ζουν ως εξής σαν χήρες, θα συμπεριλάβω όλα όσα έχω να πω σε μια σύντομη παραίνεση: θα είναι μεγάλη η δόξα σας, αν δεν δειχθείτε κατώτεροι του φυσικού σας χαρακτήρα, και μάλιστα αν για την κάθε μια σας γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερος λόγος μεταξύ των ανδρών, είτε προς έπαινον είτε προς κατηγορία (είτε για καλό είτε για κακό).

Εκφώνησα λοιπόν κι εγώ, σύμφωνα με την επιταγή του νόμου, τον επιτάφιο, και είπα ό,τι είχα να πω κατάλληλο για την περίσταση, και με έργα δε αυτοί, τους οποίους θάπτουμε, εν μέρει μεν έχουν τιμηθεί τώρα αμέσως, εν μέρει δε θα τιμώνται στο μέλλον, γιατί η πόλη θα ανατρέφει τα παιδιά τους δημοσία δαπάνη μέχρι που να γίνουν έφηβοι, απονέμουσα έτσι και σε αυτούς εδώ και στους επιζώντες χρήσιμη αμοιβή, αντί στεφάνου τρόπον τινά, για αυτούς τους αγώνες τους υπέρ της πατρίδας.
Γιατί όπου τα βραβεία της αρετής είναι τα πιο μεγάλα, εκεί συγκαταλέγονται μεταξύ των πολιτών και οι πιο ενάρετοι άνδρες.
Και τώρα να χορτάσει ο καθένας θρηνώντας τον δικό του και έπειτα να αποχωρήσει».

Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο τελέστηκε ο ενταφιασμός των πεσόντων κατά αυτόν τον χειμώνα, με το τέλος του οποίου συνέπεσε και το τέλος του πρώτου έτους του παρόντος πολέμου.
 

·
Registered
Joined
·
1,387 Posts
Discussion Starter · #13 · (Edited)
Το βαθύτερο οντολογικό περιεχόμενο της νίκης του Σαράντα

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των εθνών σημαδιακές που σμιλεύουν την πορεία τους στο διάβα του χρόνου. Στιγμές απίστευτες και ανεπανάληπτες αποφασιστικές όμως για τη παραπέρα επιβίωσή τους και καθοριστικές για τη θέση που καταλαμβάνουν στην παγκόσμια ιστορία και στον αγώνα για τα ανθρώπινα ιδανικά.

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια τέτοια ημερομηνία ορόσημο, όχι μόνον για την Ελληνική ιστορία, αλλά οπωσδήποτε για την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητος. Αφιερώνεται στους όπου γης ανθρώπους που θέλουν να ζουν λεύτερα, με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια, χωρίς δυνάστες, χωρίς περιορισμούς χωρίς καταπίεση, χωρίς αλλοτρίωση των ανθρώπινων ιδανικών, που η έλλειψή τους μεταβάλλει τον άνθρωπο σε κτήνος. Είναι η ιστορία του Δαυίδ κατά του Γολιάθ, του δικαίου κατά της αδικίας, της Ελληνικής ψυχής κατά των πολεμικών μηχανών, είναι η μαγεία του ακατόρθωτου που γίνεται πραγματικότητα, είναι η αφύπνιση ιστορίας 3.500 χιλιάδων ετών. Αυτό είναι άλλωστε και το βαθύτερο οντολογικό νόημα της νίκης του Σαράντα που θα το αναζητήσουμε σήμερα, δια της αρετής, της ανδρείας και της ελευθερίας, αυτών των πανανθρώπινων αξιών που διακήρυξε το Ελληνικό πνεύμα και που έδειξε πως πρέπει να υπερασπίζονται στις κρίσιμες στιγμές.

Θα σας παρακαλούσα, να ’ρθούμε 68 χρόνια πίσω και να ζήσουμε για μιά ώρα έντονα τα γεγονότα εκείνα, που μας έκαναν περήφανους για τη φυλή μας, τη γενιά μας τους ίδιους τους γεννήτορές μας. Πρέπει πραγματικά να γυρίσουμε πίσω για να μή ξεχνάμε τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη τα έτη 1939-40, για να νιώσουμε την έκπληξη των Ευρωπαίων, με την αποθέωση ενός μικρού αλλά γιομάτου ψυχή λαού που χωρίς μέσα και χωρίς καμιά βοήθεια, πρόσθεσε στην ιστορία του μιά ακόμα σελίδα περίλαμπρης δόξας. Το έτος 1940 ανέτειλε με τους χειρότερους οιωνούς για ολόκληρη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για την Ευρώπη. Η Ναζιστική Γερμανία και η Φασιστική Ιταλία, λόγω των πολεμικών επιτυχιών του κεραυνοβόλου πολέμου του άξονα είχαν αποθρασυνθεί. Σαν άγριο θηρίο ο Χίτλερ είχε ήδη κατασπαράξει τα γειτονικά του κράτη και ετοιμαζότανε για το τρίτο γύρο εναντίον Αγγλίας και Ρωσίας. Πραγματικά η Αυστρία είχε προσαρτηθεί, η Τσεχοσλοβακία γονάτισε, ύστερα ήρθε η σειρά της Πολωνίας που σαρώθηκε σε 4 μέρες και μετά η Δανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία πέφτουν σαν θρύμματα κάτω από τη Ναζιστική μπότα. Η Ουγγαρία ήταν σύμμαχος της Γερμανίας, η Ισπανία και η Πορτογαλία ουδέτερες,η Βουλγαρία προτεκτοράτο του Ναζισμού και η Αλβανία του Φασισμού και όλα τα μάτια βλέπανε πιά προς τη Γαλλία που με τις περίφημες οχυρωμένες γραμμές Μαζινώ, συγκέντρωνε όλες της ελπίδες του κόσμου για την καθήλωση της Βέρμαχτ. Θα τολμήσει άραγε ο Χίτλερ να κτυπήσει μια τέτοια δύναμη σαν τη Γαλλία; Προς παγκόσμια κατάπληξη τα τάνκς του Γκουντέριαν σάρωσαν την Γαλλία μέσα σε μια βδομάδα. Στις 14 Ιουνίου 1940 το Παρίσι η πόλη του φωτός, είχε την θλιβερή μοίρα, να δεί τη Γερμανική σημαία, να κυματίζει στο πύργο του Άϊφελ. Ο Γερμανικός στρατός, είχε πιά αποκτήσει τη φήμη του ανίκητου. Θα ήθελα εδώ να σημειώσω την ιδιάζουσα περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας την οποία έπεισαν οι Αγγλογάλλοι να δώσει ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της στο Χίτλερ για να τον κατευνάσουν. Ήταν η πολιτική του «κατευνασμού» της οποίας ηγείτο ο Άγγλος πρωθυπουργός Τσαμπερλάιν. Ο Χίτλερ όχι μόνο δεν αρκέστηκε στη προσφορά της Τσεχοσλοβακίας, αλλά διαπιστώσας την αδυναμία επετέθη και κατέλαβε ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία. Αυτό είναι ένα ιστορικό διαχρονικό δίδαγμα.

Η Φασιστική Ιταλία προσπάθησε να μη υστερήσει έναντι της Γερμανίας στη διαφαινόμενη σίγουρη κατάκτηση της Ευρώπης, ώστε να έχει καλό μερίδιο στη μοιρασιά. Έτσι μετά τις επιχειρήσεις στην Αιθιοπία, εισέβαλε στη γειτονική Αλβανία την οποία και κατέκτησε. Μέσα στο γενικό όλεθρο των λαών της Ευρώπης η Ιταλία είδε την Ελλάδα σαν ένα εύκολο θύμα, για να απαντήσει με μια μεγάλη επιτυχία κεραυνοβόλου πολέμου, στον Χίτλερ. Ο ίδιος ο Μουσολίνι παρουσίασε στον Χίτλερ με κομπασμό τα σχέδια εισβολής του στην Ελλάδα. Σαν στρατηγός πρέπει να σας παρουσιάσω τη πολεμική μηχανή της Ιταλίας λίγο πρίν την εισβολή. Αντί ιδικών μου λόγων, ας δούμε τι έλεγε τότε ο Μουσολίνι. «Ποιός μπορεί να αντισταθεί στην δύναμη ενός Έθνους με 9 εκατομμύρια λόγχες;» Σε μιά μεγάλη επίδειξη στην Νάπολη παρουσίασε την ταυτόχρονη ανάδυση 80 υποβρυχίων, γεγονός που έκανε την Ευρώπη και ιδιαίτερα τος ειδικούς να μείνουν κατάπληκτοι. Δε γνωρίζω ακόμα και σήμερα ένα κράτος, ακόμα και αυτές τις ΗΠΑ, που να μπορέσουν να επιδείξουν κάτι τέτοιο. Η Τουρκία λόγου χάριν διαθέτει εν συνόλω 14 Υποβρύχια. Ο Ιταλικός στρατός ήταν υπερσύγχρονος και πολύ καλά εκπαιδευμένος, αεροπορία με πάνω από 400 μαχητικά αεροσκάφη, Ναυτικό με 8 Θωρηκτά, 34 Καταδρομικά, 96 Τορπιλοβόλα, 120 Υποβρύχια, Άρματα , Πυροβολικό και πυρομαχικά σε τεράστιους αριθμούς. Αυτή λοιπόν η τεράστια πολεμική δύναμη άρχισε να σφίγγει το λαιμό της Ελλάδος. Τα ατσάλινα νύχια του Φασισμού μπηγότανε με σαρκασμό στις σάρκες του Ελληνικού λαού σ’ ένα βρώμικο παιχνίδι προκλήσεων, αιτιάσεων, ψευδών και ασύστολης προπαγάνδας. Άρχισε μια σειρά διατύπωσης εξευτελιστικών όρων και εζητείτο από την Ελλάδα, η παραχώρηση του χερσαίου, εναέριου και θαλάσσιου χώρου της, για την εξυπηρέτηση των Ιταλικών στρατηγικών συμφερόντων. (Κάτι δε μας θυμίζει αυτό σήμερα;). Προκλητικά και περιφρονητικά παραβιάζοντο τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τη λογική του στρατιωτικά ισχυροτέρου. Έφθασε στο σημείο ο Μουσολίνη να ζητά και τη παραμικρή πρόφαση για ασήμαντα πράγματα και προ παντός για χονδροειδείς προβοκάτσιες, για να τα χρησιμοποιήσει ως αιτία πολέμου. Η κορύφωση των προκλήσεων ήταν ο τορπιλισμός της Έλλης στις 15 Αυγούστου στην Τήνο. Ευτυχώς για την ιστορία τα κομμάτια της ιταλικής τορπίλης, παραμένουν ο αδιάψευστος μάρτυρας της ταυτότητος του δράστη, της απρόκλητης, επαίσχυντης και δειλής πράξεως. Στα σύνορα Ελλάδος Αλβανίας οι προκλήσεις δεν έχουν αρχή και τέλος. Τα Ιταλικά στρατεύματα έχουν ήδη πάρει πλήρη διάταξη μάχης και απαγορεύουν την όποια ενίσχυση ή επιστράτευση της Ελληνικής 8ης Μεραρχίας, διότι ως έχουν διαμηνύσει, η επιστράτευση έστω και μιάς Μονάδος θα θεωρηθεί αιτία για κήρυξη πολέμου ή κατα τη σημερινή έκφραση Casus Belli. Από θάλασσα και αέρα η κατάσταση ήταν τραγική. Η Ιταλική Αεροπορία βομβάρδιζε εκ του εμφανούς ακόμα και κατωκημένους τόπους, το δε Ιταλικό Ναυτικό είχε παντελώς αποκλείσει τη θαλάσσια περιοχή των επιχειρήσεων. Όλα αυτά είχαν σαν στόχο τη κάμψη της θέλησης για αντίσταση του Ελληνικού λαού και τη Κυβερνήσεως του, ώστε τα Ιταλικά στρατεύματα να εισβάλλουν άνευ αντιστάσεως. Εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα, όπως ακριβώς τη παριστά ο εθνικός μας ποιητής στον ύμνο δια την ελυθερία, σήκωσε τα μάτια προς την Ευρώπη και ζήτησε βοήθεια. Όμως αντίκρυσε το δράμα και τα δάκρυα των κατακτημένων και ταπεινωμένων λαών της Ευρώπης, που ματωμένοι από τις σιδηρόφρακτες στρατιές του Χιτλερ δεν είχαν τη δύναμη ούτε να απαντήσουν. Ακόμα και η ελευθερη Αγγλία περιορίστηκε σε ευχολόγια, που γρήγορα ξεχάστηκαν και ευτυχώς γιαυτό, γιατί ο Ελληνικός λαός κατάλαβε ότι ο πόλεμος που ετοίμαζε ο φασισμός ήταν δική του και μόνο δική του υπόθεση, χωρίς να περιμένει τίποτα και από κανένα. Και τότε υπήρχαν οι δήθεν ορθοφρονούντες.... που λέγανε « μα είναι δυνατόν να τα βάλλουμε με μια αυτοκρατορία; Ας τους αφήσουμε να περάσουν και ίσως δε μας βλάψουν». Τα ίδια λένε και σήμερα οι προσβλέποντες στη τακτοποίηση των Ελληνοτουρκικών με τη μέθοδο του κατευνασμού, που οι διοικούντες μας τη βάφτισαν «εξημέρωση του θηρίου» Μας λένε ότι αν βάλουμε τη Τουρκία στην ΕΕ και υποχωρήσουμε σε Αιγαίο και Θράκη και αν κάνουμε έκπτωση στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά και στη λύση του Κυπριακού δια του σχεδίου ΑΝΝΑΝ, τότε η Τουρκία θα κατευνασθεί και θα μας αφήσει ήσυχους. Το δίδαγμα της Τσεχοσλοβακίας κανένα δεν φρονηματίζει. Δυστυχώς τότε στρώθηκε η ανθρωπότητα με εκατομμύρια σκοτωμένους νέους, σήμερα δεν γνωρίζουμε που θα φτάσουν οι στρατοκράτες της Άγκυρας.

Ο ανεμοστρόβιλος λοιπόν της συμφοράς κινείται προς τη φτωχή και αδύναμη Ελλάδα. Μέσα σε τέτοιους χρόνους παγερούς, σε νύχτα σιωπής αιώνια, που προστάτης των Ελλήνων ήταν πια μόνο ο Άδης, πιο τάχα αποτέλεσμα μπορεί να είχαν τα λόγια και οι ευχές από τη Δύση; Αλλά και τα λόγια αποδείχτηκαν κούφια και οι υποσχέσεις όχι μόνο δε τηρηθήκανε, αλλά καταδικάσανε το Ελληνικό έθνος και το βασανίσανε με ένα εμφύλιο πόλεμο και μια προδομένη Κύπρο. Αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τον Ελληνισμό και στο μαύρο σκηνικό του εκβιασμού που έστησε η Ιταλική λόγχη, ο Ελληνας πρωθυπουργός βρήκε το σθένος να απορρίψει χωρίς κανένα δισταγμό το τελεσίγραφο της Ιταλίας που του επέδωσε στις 3 το πρωϊ της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Γκράτσι. Μονολεκτικά απάντησε στους όρους της Ιταλίας «ΟΧΙ». Η ηχώ αντήχησε διαπεραστικά μέσα στην νύχτα. Ήταν το «ΟΧΙ» όλων των Ελλήνων. Μυριάδες στόματα σε μια ουράνια δόνηση βροντοφωνάξανε ΟΧΙ.. Η ιαχή έσκισε σαν αστραπή τους λόγγους, τα βουνά, τις θάλασσες , τις πόλεις και τα χωριά της γαλάζιας πατρίδας. Η Ελληνική ψυχή είπε ΟΧΙ, οι νεκροί μας φωνάζανε ΟΧΙ, η Ιστορία μας μίλησε και είπε «μολων λαβέ». Από το Καλπάκι ως τη Κύπρο νέοι γέροι, γυναίκες και παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας και τραγουδώντας, οι δε Έφεδροι ασυγκράτητοι παίρνουν τα όπλα και κινούν κατά τα σύνορα. Αστραπιαία το μήνυμα έφθασε σ’ όλα τα μέρη του κόσμου και δημιούργησε μια τεράστια έκπληξη. Κανείς δε μπορούσε να δώσει μια λογική εξήγηση στο Ελληνικό ΟΧΙ, πολύ δε περισσότερο αυτοί που κρυφοκλείνανε το μάτι στον Άξονα, όπως οι γείτονές μας. Αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε και να τα υπενθυμίζουμε στους απαίδευτους εκ των συμμάχων μας, που σήμερα τολμούν να λέγουν ότι θα είναι σε βάρος της Ελλάδος ένα ΟΧΙ στις προκλήσεις των Σκοπιανών.. Μόλις πέρασε η πρώτη έκπληξη, ο θαυμασμός της ανθρωπότητας προς τη μικρή Ελλάδα ήρθε αυθόρμητα και με πολύ εκδηλωτικό τρόπο. Τηλεγραφήματα αρχηγών κρατών κατέκλυσαν την Ελλάδα. Θα αναφέρω μόνο το τηλεγράφημα του Ουϊστον Τσώρτσιλ για να γίνει πασίδηλο τι λέγανε τότε και τι λένε τώρα οι Βρετανοί. «Η Ιταλία κατάλαβε ότι οι απειλές της ήταν κούφιες μπροστά στην ηρεμία και το θάρρος σας. Απρόκλητα σας επιτέθηκαν. Ο τρόπος που ο Ελληνικός λαός και η ηγεσία του, τους αντιμετωπίσατε, κατέκτησε το θαυμασμό του Βρετανικού λαού στη σκληρή δοκιμασία που περνάμε. Θα σας ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ εναντίον του κοινού εχθρού και ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ τη νίκη». Παρά ταύτα ούτε βοήθεια δόθηκε ούτε μοιρασιά έγινε. Καλά ήταν τα καλοπιάσματα και οι υποσχέσεις των ξένων, όμως η πραγματικότητα ήταν πικρή και σκληρή. Ώρα 05.30 και πρίν εκπνεύσει το Ιταλικό τελεσίγραφο, τα Ιταλικά στρατεύματα εισόρμησαν από το Καλπάκι στο Ελληνικό έδαφος, με ένα πρωτοφανές σφυροκόπημα θανατηφόρου πυρός από ξηρά, αέρα και. Θάλασσα. «Ιταλικές δυνάμεις προσβάλλουσι από 05.30 ημέτερα τμήματα προκαλύψεως Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους» έλεγε το λακωνικό Ελληνικό πολεμικό ανακοινωθέν. Οι λιγοστές δυνάμεις της 8ης Μεραρχίας προσπαθούν να αποκρούσουν τους εισβολείς μέχρι να έρθει βοήθεια από τους επιστρατευόμενους. Ο στρατηγός Κατσιμήτρος άξιος των περιστάσεων εφαρμόζει το σχέδιο του για την άμυνα της πατρίδος, που πραγματικά αποδείχθηκε τελεσφόρο. Πολλά χρωστά η πατρίδα στο μεγάλο αυτό άνδρα. Ανέλαβε την ευθύνη, σχεδίασε και μαστορικά εφάρμοσε τον στρατηγικό του ελιγμό, βάζοντας τα θεμέλια της νίκης. Το Γενικό επιτελείο τον είχε δια τάξει να αμυνθεί στη γραμμή του Αράχθου στο ύψος της Πρέβεζας αλλά αυτός έμεινε εκεί ακλόνητος στη μεθόριο, στο ποταμό Καλαμά. Ήξερε πολύ καλά ότι η όποια υποχώρηση σήμαινε παραχώρηση της Ηπείρου και βεβαίως μεγάλη πτώση του ηθικού της Μεραρχίας του.

« Βαστάτε αδέλφια και ’ρχόμαστε» φώναζαν οι Έφεδροι. Τραίνα, αυτοκίνητα, κάρα, υποζύγια, όλα επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν την Ελληνική ψυχή στο μέτωπο. Εφεδρικές Μονάδες ξεκίνησαν ακόμα και από τη Σπάρτη για να πάνε με τα πόδια στο μέτωπο. Περπατούσανε αδιάκοπα, ολημερίς και ολονυκτίς, μεσ’ τη βροχή και τη λάσπη, στις κακουχίες και στο φοβερό κρύο, με τη πίστη στα πρόσωπα και τα χείλη σφιγμένα. Προχωρούσαν αδιάκοπα, πολλοί χάσανε τις αρβύλες τους γιατί δε μπορέσανε να τις ανασύρουν μέσα από τη λάσπη. Πολλοί χαθήκανε μέσα στη νύχτα και άλλοι πάλι, ασθενικότεροι κούρνιασαν από εξάντληση και έμειναν εκεί για πάντα παγωμένοι, ή αρρωστήσανε. Όμως προχωρούσαν και έφτασαν και πολέμησαν και πάρα πολλοί πέσανε πολεμώντας ηρωϊκά, γιατί ήταν Έλληνες με συνείδηση της αποστολής τους. Αξίζει σ΄ αυτούς να αφιερώσουμε αυτή τη στιγμή για πολύ λίγο τη σκέψη μας, με μια μικρή προσευχή, σαν ευγνωμοσύνη της προσφοράς τους. Ίσως αυτή να είναι και η πρέπουσα δικαίωση της θυσίας τους. Ίσως αυτό να ρίξει βάλσαμο στη ψυχή μας και μας απαλύνει τη σκληρότητα και την αναλγησία του νεοελληνικού κόσμου που εμείς στήσαμε, μακριά από τα Ελληνικά ιδανικά, φτωχοί μέσα στην εφήμερη καλοπέρασή μας και ευλύγιστοι στις προκλήσεις του εξ ανατολών νέου επιβουλέα. Αυτοί έδωσαν τη ζωή τους για μας, δεν θάναι δα και υπερβολικό να τους αφιερώσουμε δυό δευτερόλεπτα μνήμης και ευγνωμοσύνης. Ο γόης του πνεύματος Πλάτων μας άφησε την εξής παρακαταθήκη. «Εμείς δεν έχουμε αξίωση να είμαστε δυνάστες άλλων, ούτε και δούλοι κανενός, αλλά η φυσική μας ισογονία, μας αναγκάζει να ζητάμε την πολιτική ισότητα μας κατά το νόμο και να μην υπακούμε σε κανένα άλλο παρά σε όσους διακρίνονται για την ηθική τους δύναμη και χρηστότητα». Και καταλήγει:

«Οι νεκροί μας αυτοί έλαμψαν γιατί πίστευαν ότι είχαν υπέρτατο χρέος να μάχονται εναντίον των Ελλήνων, για την ελευθερία των Ελλήνων και εναντίον των βαρβάρων για την ελευθερία ολόκληρου του Ελληνικού έθνους». Ισως δεν υπάρχει ωραιότερη έκφραση για να στεφανώσει κανείς τους ηρωϊκούς μαχητές του ’40 των βουνών της Ηπείρου, αφού πράγματι αυτοί έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας κατά των βαρβάρων για την ελευθερία ολοκλήρου της ανθρωπότητος. Να λοιπόν το ήθος της Ελληνικής ελευθερίας, να η εθνική , η πολιτική, η αγωνιστική, η στρατιωτιή διαθήκη για τις νεώτερες γενιές των Πανελλήνων. Η ελευθερία είναι αγώνισμα επίπονο, είναι επίτευγμα. Δεν δωρίζεται είναι ποτισμένη με αίμα και κερδίζεται. Είναι η μάχη της ανθρωπιάς, είναι η μάχη των αξιών, είναι η μάχη κατά του συμβιβασμού, είναι ο δρόμος του ιδανικού της Ελλάδος που ακολούθησαν εξ ενστίκτου οι μαχητές του σαράντα. Πάμε όμως ξανά στο μέτωπο. Οι Ιταλικές Μεραρχίες διάβηκαν την Ελληνοαλβανική μεθόριο σε τρείς ζώνες με τεράστιες φάλαγγες. Στην Ήπειρο, στην Πίνδο και στη Βορειοδυτική Μακεδονία. Η τεράστια μάζα του Ιταλικού πυρ/κού και της Αεροπορίας ισοπέδωνε τα πάντα στο διάβα των στρατιών του Μουσολίνι. Στο τομέα της Ηπείρου η ιταλική Τεθωρακισμένη Μεραρχία των περιβόητων Κενταύρων έκανε επέλαση κατά των ελληνικών θέσεων. Η μάχη πρό του ποταμού Καλαμά ήταν άνιση, λόγω της υπεροχής των Ιταλών και η εμφάνιση των Ιταλικών τάνκς έφεραν σε δύσκολη θέση τους Έλληνες φαντάρους. Πολλοί προσπάθησαν να τα σταματήσουν με τα ντουφέκια τους ή ακόμη και με κουβέρτες, αφού δεν είχαν ξαναδεί τέτοια οπλικά συστήματα. Όμως με μεγάλη τάξη και πειθαρχία οι γέφυρες πάνω στο ποτάμι ανατινάχθηκαν και οι Ιταλοί τάχασαν γιατί τα άρματα ακινητοποιήθηκαν. Πήραν θάρρος οι φαντάροι μας και με πρώτους τους ευζώνους αντεπιτίθενται κυνηγώντας τους Ιταλούς που πέρασαν το ποτάμι. Τα Ελληνικά πολυβολεία ήταν μαεστρικά τοποθετημένα στο έδαφος παρότι στο τομέα της Ηπείρου δεν είχε γίνει βαριά οχυρωματική γραμμή όπως στη γραμμή Μεταξά. Ο στρατηγός Κατσιμήτρος είχε ζητήσει λεφτά για οχύρωση αλλά είχε προτεραιότητα το μέτωπο κατά της Βουλγαρίας. Τότε αυτός απευθύνθηκε στους Ηπειρώτες, ζητώντας τους να κάνουν εθελοντική εργασία κατασκευής οχυρωμάτων χωρίς αμοιβή. Το ο αίτημα έγινε δεκτό από τους κατοίκους. Αργότερα οι Ιταλοί αξιωματικοί λέγανε. Αντιμετωπίσαμε διαβολικά οχυρά που δε τα βλέπαμε αλλά μας κτυπούσανε αιφνιδιαστικά και μας ακινητοποιούσαν με πολλές απώλειες. Το Ελληνικό πυροβολικό δε μας άφησε ούτε ένα γεύμα ήσυχο να πάρουμε. Πολλές φορές οι Ελληνικές οβίδες ήταν τόσο εύστοχες που πέφτανε και μέσα στο καζάνι μας. Η πάλη σώματος εναντίον άρματος απέβη υπέρ των Ελλήνων. Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της Πίνδου, οι Ιταλοί Αλπινιστές της περιβόητης Μεραρχίας Τζούλια, προχωρούν ακάθεκτοι για να υπερφαλαγγίσουν την 8η Μεραρχία και να την εξαναγκάσουν σε εγκατάλειψη του αγώνα δια κυκλωτικού ελιγμού. Χρειάστηκε η θυσία του άλλου μεγάλου τέκνου της Ελλάδος, του διοικητού του συγκροτήματος Πίνδου συνταγματάρχη Δαβάκη για να αναχαιτισθεί η Ιταλική προέλαση. Η πρώτη Ιταλική επίθεση αποτυγχάνει. Η δεύτερη και βιαιοτέρα επίσης αποκρούεται από τους Έλληνες υπερασπιστές. Όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα με κατάπληξη στην Ελλάδα. Η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της από τη σύγκρουση Δαβιδ- Γολιάθ. Κάθε βράδυ τα δελτία ειδήσεων κλείνουν με τη φράση , «ούτε και σήμερα οι Ιταλοί κατόρθωσαν να σπάσουν τη γραμμή αμύνης των Ελλήνων».

Την 1η Νοεμβρίου οι Ιταλοί τα παίζουν όλα για όλα, αλλά και πάλι η επίθεσή τους δεν προχωρά ούτε ένα μέτρο. Έκπληκτοι αλληλοκοιτάζονται και ο ίδιος ο Μουσολίνι καταφθάνει στο μέτωπο για να εμψυχώσει τον Ιταλικό στρατό και να ηγηθεί ο ίδιος της επιθέσεως. Οι ιταλικές οβίδες και η βαρυχειμωνιά αποδεκατίζουν τους Έλληνες φαντάρους. Η έλλειψη μέσων και ιδιαίτερα των πυρομαχικών γίνεται ολοφάνερη. Τότε έγινε το μεγάλο θαύμα. Μια μαύρη γραμμή μέσα στα χιόνια αντικρίσανε Έλληνες και Ιταλοί μαχητές της Ηπείρου. Ήταν οι γυναίκες της Πίνδου που κουβαλούσαν πυρομαχικά στους φαντάρους μας. Αδύνατες πεινασμένες, εξαντλημένες από τις κακουχίες, σέρνανε τα βαριά κιβώτια πάνω στο χιόνι με απίστευτο πείσμα επιτελώντας συνειδητά το χρέος τους. Στο Γράμμο το χιόνι φθάνει στα 2,5 μέτρα, όμως αυτές προχωρούν και παραδίδουν καθημερινά τα πυρομαχικά. Τιμή και δόξα σ’ αυτές τις γυναίκες που δεν κουβάλησαν μόνο τα πυρομαχικά στο μέτωπο, αλλά την ίδια τη θέληση του λαού μας για τη νίκη. Αυτή η μαύρη γραμμή πάνω στο χιόνι, δε πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ, γιατί αποτελεί την πιό υποβλητική και συγκινητική εικόνα του όλου αγώνα. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού κατάγονταν από τη γενιά των Σουλιωτισσών, που από την ατίμωση προτίμησαν το θάνατο. Οι Ιταλοί δε πιστεύουν στα μάτια τους. Κατάπληκτοι παρακολουθούν τον αγώνα ενός λαού, που αψηφώντας τα πάντα, μάχεται για κάθε σπιθαμή του εδάφους του. Η υφήλιος αδυνατεί να πιστέψει τις ειδήσεις που έρχονται από το Ιταλικό μέτωπο. Ο παγκόσμιος τύπος αφιέρωνε διθυραμβικά άρθρα για την Ελλαδα και οι Κυβερνήσεις των συμμάχων κατάπληκτες παρακολουθούσαν το λαό μας να αμφισβητεί την στρατιωτική μηχανή του Άξονα και να τους χαρίζει τη πρώτη νίκη. Οι Ταϊμς του Λονδίνου έγραψαν ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να συγχαρεί τον εαυτό της και η ξένη τυραννία δε προχώρησε σ’ αυτό το προμαχώνα που λέγεται Ελλάς από ότι πρίν 2500 χρόνια οι Πέρσες που κατατροπώθηκαν από τους Έλληνες». Η Σάνταιη Εξπρες έγραψε: Έχετε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα ήδη αμύνεται πετυχημένα επί χρόνο που καμιά χώρα μέχρι τώρα δεν κατάφερε; Ξέρετε ότι οι Έλληνες είναι το κλειδί της νίκης; Και πράγματι ήταν γιατί πέσανε πάνω της για να την καταβάλλουν δυο αυτοκρατορίες και μερικοί ύπουλοι γείτονες.

Φαίνεται όμως ότι κανένας δεν είχε αντιληφθεί τι ακριβώς γινότανε στα Ηπειρωτικά βουνά. Οι πάντες πιστεύανε ότι ο Ελληνικός στρατός αμυνότανε με σθένος και ίσως θα ήταν ικανοποιημένοι αν μπορούσε να το έκανε αυτό για λίγες ακόμα μέρες. Οι Ιταλικές Μεραρχίες ενισχύσεων κατέφθαναν εσπευσμένα στο μέτωπο για να κάμψουν τους μαχητές της 8ης Μερρχίας. Όλοι περίμεναν το σπάσιμο του μετώπου. Όλοι γελάστηκαν, πιό πολύ όμως οι Ιταλική ηγεσία. Στις 14 Νοεμβρίου το θηρίο βρυχάται, ανορθώνεται και προς γενική κατάπληξη αρχιζει μια επική αντεπίθεση. Το πρώτο φως της ημέρας δονείται από μια ιαχή ΑΕΡΑ. Ναι ήταν αλήθεια οι ΄Έλληνες βγήκαν από τα χαρακώματα και με την λόγχη κυνηγούν τους Ιταλούς. Απίστευτο, συγκλονιστικό,εκπληκτικό!!! Από τις Πρέσπες μέχρι τη Κέρκυρα η γη δονείται τρέμει το σύμπαν. Έντρομοι οι Ιταλοί ξυπνούν και βρίσκονται αντιμέτωποι με την Ελληνική λόγχη. Μπροστά οι εύζωνοι με τις φουστανέλες και από πίσω όλοι, ακόμα και οι ακρωτηριασμένοι από τα κρυοπαγήματα, ορμούν και πετάνε δια μιάς τους Ιταλούς έξω από τα σύνορά μας. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις περιγραφές και τα στιγμιότυπα που μου εδιηγείτο ο Κύπριος Λοχίας του Ευζωνικού Γιαλλουρίδης, από τη Λευκωσία. Πάντα άρπαζε την ευκαιρία για να με μπολιάσει με το ενωτικό πνεύμα του σαράντα. Η ορμητική επίθεση του Ελληνικού Στρατού δε σταματά πουθενά. Διαβαίνουν τα σύνορα και ενώνονται με του Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Πρώτη πέφτει η Κορυτσά που απελευθερώνεται για τετάρτη φορά μέσα σε 38 χρόνια και μετά παίρνουν σειρά όλες οι πόλεις και τα χωριά της Β. Ηπείρου. Όλη η Κορυτσά πλέει στη γαλανόλευκο. Ρε παιδιά που τις βρήκανε τόσες σημαίες διερωτώνται οι φαντάροι μας. Αυτοί οι γενναίοι Κορυτσιώτες κρύβανε τις σημαίες τους για χρόνια βουβοί, καρτερώντας τη λευτεριά. Σειρά έχουν το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα, το Πόγραδετς, το Τεπελένι, η Χιμάρα, Ο κόσμος στη Αθήνα κατάργησε τον ύπνο και διαλαλεί στους δρόμους, Η Βέμπο τραγουδά « Παιδιά της Ελλαδος παιδιά, που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά…» Λέξεις σαν κι’ αυτή της Κορυτσάς όπως και Κων/πολη, Ιωνία, Κερύνεια, Ίμβρος, και άλλες χαμένες πατρίδες,οι σημερινοί κιοτήδες, «του δεν διεκδικούμε τίποτε», μας έχουν κάνει να τις προφέρουμε με ενοχή ότι δήθεν είμαστε εθνικιστές.. Σκεφθείτε τι θα κάνουν αύριο τα παιδιά μας και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε γιαυτά που τους παραδίδουμε. Είχαν περάσει μόνο 26 μέρες από τότε που η Ιταλία είχε εισβάλει για να σαρώσει την Ελλάδα και πέντε μόνο μέρες από τότε που ο υπερόπτης Μουσολίνι μιλώντας στα φασιστικά στελέχη του κόμματός του, είχε διακηρύξει ότι θα σπάσει τα νεφρά της Ελλάδας. Θέλω σε δυο μέρες να πιω το καφέ μου στη πλατεία συντάγματος, κορδωνότανε ο Ντούτσε. Φρόντισαν όμως οι φαντάροι μας να του προσφέρουν το πικρό καφέ της ήττας. Οι συνεχείς Ελληνικές νίκες δημιουργούν μια φρενίτιδα χαράς σ’ όλη την Ελλάδα. Μέσα στον ανεμοστρόβιλο των συγκινήσεων, στην μέθη του ενθουσιασμού, στα δάκρυα χαράς και στα επικά κατορθώματα των φαντάρων μας, όλος ο Ελληνικός λαός δούλευε με μια ψυχή, με μιά καρδιά για την νίκη. Όταν οι Έλληνες ενωθούν τότε τα θαύματα πραγματοποιούνται και οι λέξεις είναι ανίκανες να ανιστορήσουν τα κατορθώματά τους. Όλοι είχαν κάτι να προσφέρουν στον αγώνα. Οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι ηλικιωμένοι, πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, τούτη τη δύσκολη στιγμή είχαν γίνει όλοι μια γροθιά. Το πιο αστείο συνέβαινε στο Καλπάκι όπου γέροντες και παιδιά που δεν εστρατεύοντο μαζευόντουσαν σε υψώματα για να παρακολουθήσουν τη μάχη. Με καμάρι βλέπανε τις εύστοχες βολές του πυροβολικού μας και γεμάτοι χαρά αναπηδούσαν και φώναζαν. «Μπράβο κυρ Λοχαγέ βάρα τους». Έρχονται Χριστούγεννα και ο Ελληνικός Στρατός ακόμα προχωρεί. Αυθόρμητα πια κυριαρχεί το σύνθημα. «Στη θάλασσα, στη θάλασσα». Οι Ιταλοί τα χάνουν και προσπαθούν να διασωθούν. Χιόνια , πείνα, κρυοπαγήματα, τρομακτικές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες δεν μπορούν να σταματήσουν αυτό το στρατό. Οι Γάλλοι στα Ιταλογαλλικά σύνορα σηκώνουν πανώ «Ελληνες μη προχωρείτε άλλο, εδώ αρχίζει το γαλλικό έδαφος».

Ο γενναίος Έλληνας στρατιώτης όμως δεν ξέρει μόνο να νικά αλλά και να δείχνει τη μεγαλοψυχία του. Τεράστιος αριθμός ιταλών αιχμαλώτων συλλαμβάνεται από τον Ελληνικό στρατό. Οι φαντάροι μας μοιράζονται το φτωχό συσσίτιό τους μαζί τους. Συνέβη πάρα πολλές φορές, ένας Έλληνας στρατιώτης να οδηγεί μια διμοιρία ιταλών αιχμαλώτων. Κρύο πείνα κακουχίες, κρυοπαγήματα και στο τέλος να μοιράζεται το λίγο συσσίτιο με τον Ιταλό. Η ιδιοσυγκρασία του τον ανέδειξε σαν τη κορυφαία φυσιογνωμία και αυτή του υπαγόρευσε την πρωτοφανή ανθρωπιστική συμπεριφορά στον μόλις προ ολίγου εχθρό του που επιβουλεύετο το σπίτι του, τη πατρίδα του , την οικογένειά του. Το εκπληκτικό ήταν ότι ακόμα και ο ίδιος ο Μουσολίνι παρ’ ολίγο να συλληφθεί αιχμάλωτος.

Ο Χίτλερ γεμάτος οργή και περιφρόνηση για το σύμμαχό του αγωνιούσε γιατί τα σχέδια του ανατρέποντο. Του φαινότανε απίστευτο να έχει κατακτήσει όλη την Ευρώπη και μια μικρή Ελλάδα να θέτει σε αμφισβήτηση τη προς Ρωσία Γερμανική επιχείρηση. Έβλεπε πως ήταν πια μεγάλη ανάγκη να εισβάλλει στην Ελλάδα, για να καλύψει το δεξιό πλευρό των στρατιών του προς Ρωσία. Έπρεπε μάλιστα να το κάνει αμέσως, τώρα που ολόκληρος σχεδόν ο Ελληνικός στρατός ήταν στην Αλβανία. Συγκέντρωσε τεράστιες δυνάμεις στη Βουλγαρία τη σύμμαχό του και στις 6 Απριλίου του 1941 Ναζί και Βούλγαροι κτυπούν τους λίγους μαχητές των οχυρών Μεταξά στην Ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Η όλη επιχείρηση είχε χαρακτηριστεί από τους Γερμανούς σαν στρατιωτικός περίπατος. Οι Βούλγαροι δεν είχαν αντιληφθεί την έξυπνη Ελληνική οχύρωση και αιφνιδιάστηκαν από την Ελληνική αντίσταση. Λυσσαλέες επιθέσεις, αλλά τα οχυρά δεν πέφτουν, προς μεγάλη έκπληξη των Γερμανών. Ο Γερμανικός θώρακας τσακίζεται στο Ρούπελ, στο Ινστίμπεη, στο Άγκιστρο και στη Νυμφαία. Όμως η Γιουγκοσλαυϊα σαρώνεται και από την αφύλακτη κοιλάδα του Αξιού περνούν οι θωρακισμένες Μεραρχίες του Φον Λίστ.. Το μαύρο πέπλο της σκλαβιάς άρχισε να απλώνεται στη πατρίδα μας. Στα τέλη Μαϊου οι Γερμανοί προελαύνοντας προς Νότο καταλαμβάνουν τη Κρήτη. Γυναίκες, γέροι και παιδιά με δρεπάνια και τσιφτέδες σκορπίζουν το καλύτερο σώμα του Γερμανικού στρατού, τους Αλεξιπτωτιστές.

Κατοχή, πείνα, δυστυχία, εκτελέσεις, αφανισμοί ολόκληρων χωριών και συνοικιών στις πόλεις, ήταν τα φρικτά πάθη του λαού μας για να του κλονίσουν οι κατακτητές τη πίστη και το φρόνημά του και να εξουδετερώσουν την Ελληνική αντίσταση. Έπεσε νύχτα μαύρης κατοχής και ήταν πια σιγή μέσα στη χώρα, και το τραπέζι άδειο, Ελληνικός νεκρόδειπνος, ερημικός, τον είχαν κυκλώσει οι ψυχές των νεκρών. Και ήταν πια οι νεκροί πιότεροι από τους ζωντανούς όλης της πλάσης. Η χαρά έσβησε και οι νικητές της Αλβανίας, με τη θλίψη στη καρδιά, επέστρεφαν εξουθενωμένοι και στα μάτια τους τα δάκρυα ενώνονταν σε ένα ατέλειωτο ποτάμι. Άφησαν εκεί πάνω τους συντρόφους τους, 13.500 νεκρούς, 1290 αγνοούμενους, και έγιναν ανάπηροι 62.500 και 25000 παλικάρια ακρωτηριάστηκαν από τα κρυοπαγήματα.

Ω Ελλάδα γη των θεών φροντίδα, Ελλάδα θεών μητέρα, φίλη γλυκιά πατρίδα, νύχτα δουλείας σε σκέπασε νύχτα αιώνων. Τα παιδιά σου δεν γύρισαν. Για μια ακόμα φορά ο Ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ το τίμημα της λευτεριάς για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όπως πάντα τελειώνουμε τον ένα θρήνο και εις άλλον πέφτουμε πάλι. Ο Χίτλερ παραδέχτηκε ότι πλήρωσε βαρύ το τίμημα της επιχείρησης του κατά της Ελλάδος. Ό Έλληνας μαχητής ήταν ο καλύτερος που αντιμετωπίσαμε, είχε πεί. Η επιχείρηση κατά της Ρωσίας καθυστέρησε και τα Γερμανικά Στρατεύματα τα βρήκε με θερινές στολές, ο βαρύς Ρωσικός χειμώνας. Η αντίστροφη μέτρηση για τον άξονα είχε αρχίσει και όλα παίχτηκαν πάνω στα χιονισμένα Αλβανικά βουνά. Εκεί μείνανε τα παιδιά της Ελλάδος, για πάντα φρουροί της ανθρώπινης λευτεριάς και αξιοπρέπειας,, καταφρονητές της υλικής δύναμης των τάνκς και των πυροβόλων, δείχνοντας για μια ακόμα φορά σε όλους τους λαούς τη δύναμη του Ελληνικού πνεύματος όπως τότε στο χρυσό αιώνα της Αρχαίας Αθήνας. Αυτοί προάσπισαν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και είχαν χρέος να το κάνουν, αφού αυτοί τον δημιούργησαν. Είναι αθάνατοι και θα παραμείνουν αθάνατοι, δαφνοστεφανωμένοι από την ιστορία, ανίστανται και παρίστανται στη σκέψη μας, πρεσβευτές του δέους και του χρέους του Ελληνισμού, αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για το ιδανικό της πεφιλημένης Ελλάδος. Σ’ αυτούς που φύλαξαν Θερμοπύλες που προτίμησαν «μάλλον τελευτάν ή μη καλώς ζην», σ’ αυτούς που θυμίζουν το δικό μας χρέος για τη Κύπρο και τη Β. Ήπειρο. Είναι ειρωνεία το ιερό έδαφος της Β. Ηπείρου όπου έλαβε χώρα το Ελληνικό έπος, να είναι σκλαβωμένο. Είναι εθνική πανωλεθρία να συζητάμε σήμερα τη δικαίωση της Τουρκικής εισβολής, δια παραμονής των Τουρκικών στρατευμάτων στη Κύπρο. Οι ιεροί νεκροί του σαράντα μας δείχνουν πώς να αντιμετωπίσουμε τη Τουρκική επιθετικότητα. Είναι σίγουρο ότι αν δεν πούμε το δικό μας όχι τότε θα γίνουμε δέκτες πολλών δεινών. Είναι νομοτελειακά αποδεδειγμένο ότι δεν υπήρξε γενιά Ελλήνων χωρίς προσφορά για τη λευτεριά της πατρίδος. Αυτή είναι η μοίρα μας, αυτό το πεπρωμένο μας. Η εθνική ομοψυχία πρέπει να αποτελεί τη βάση της άμυνάς μας, με την αυτοπεποίθηση που επιβάλλει και υποβάλλει το ιδανικό της Ελλάδας. Κλείνοντας το συλλογιστικό κύκλο αυτής της εθνικής αναπόλησης, ας θυμηθούμε τον Θουκυδλιδη: «Ους μεν ζηλώσαντες και το ευδαίμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μη περιοράσθε τους πολεμικούς κινδύνους». Δηλαδή αν θέλουμε να ζούμε καλά και με ευδαιμονία αυτή εξαρτάται απόλυτα από την ελευθερία, η δε ελευθερία από την ανδρεία, γιαυτό να μη αποφεύγουμε τους πολεμικούς κινδύνους. Με ηγεσία που έχει ηθική δύναμη και χρηστότητα, ως έλεγε ο Πλάτων, θα προκόψει η Ελλάδα και θα ξανακούσει παιάνες νίκης. Το αξίζει αυτό ο λαός μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το αποδώσουμε στη πατρίδα μας, την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ενσάρκωση ιδανικών. Η ίδια η Ελλάδα είναι ιδέα που σε εμπνέει, που σε μαγεύει, κοιτάς γύρω σου και όλα σου μιλάνε με τη γλώσσα που καταπλήσσει.

. ΝΑΙ αυτό είναι η Ελλάδα.
Η Ελλάδα :
Είναι Ιστορία
Είναι Φιλοσοφία
Είναι ποίηση
Είναι θρύλος
Είναι ένταση και ανάταση εσωτερική
«Κλείσε μέσα στη ψυχή σου την Ελλάδα για να νιώσεις καθέ είδους μεγαλείο» .
Αυτό το μεγαλείο θα μας δείξει το δρόμο για τη τελική δικαίωση του λαού μας στα εθνικά μας θέματα.
Αντγος Δημήτριος Δήμου
Επίτιμος Δκτής Στρατιάς και Αρχηγός ΓΕΕΦ
http://www.antibaro.gr/index.php?op...10-17-20-50&catid=111:history-1940&Itemid=297
 
1 - 20 of 158 Posts
Top