Nog maar sinds kort weet ik van het bestaan af van dit mysterieuze gebied, waar je je op een andere planeet waant. Toen ik er foto's van zag dacht ik, daar zou ik graag heen willen en toen ik er na wat speurwerk achter kwam dat dit mysterieuze gebied gewoon in Griekenland ligt, dacht ik... ik ga erheen!
1.
Zo'n 60.000 jaar geleden was hier een meer dat zich door een nauwe opening in de Tembi perste en naar de Egeische zee stroomde.
2.
Hierdoor kreeg het gebied, dat overigens pas veel later bewoond werd, het karakteristieke uiterlijk vol met grillige rotspilaren.
3.
Vanaf de 9e eeuw werden de natuurlijke zandstenen torens beklommen door kluizenaars die daar hun eigen leefomgeving creëerden en slechts af en toe naar beneden kwamen.
4.
Vanaf de 11e eeuw trokken elders verdreven monniken naar het gebied.
5.
Halverwege de 14e eeuw verrezen de eerste kloosters op de toppen, onder invloed van de mystieke beweging van het hesychasme (hesychia = rust, kalmte) en de woelige tijden (strijd tussen Servië en het Byzantijnse Rijk, pestepidemie, enz).
6.
De monnik Athanasios stichtte het eerste (en tevens grootste) klooster op de rots Platylithos, een impossante rots die 613 meter boven zeeniveau en 413 meter boven het plaatsje Kalampaka oprijst.
7.
Hij noemde de rots Meteora (in de lucht) omdat hij lijkt te zweven tussen hemel en aarde.
8.
Nog 23 andere kloosters zouden volgen.
9.
Tegenwoordig wordt heel het gebied Meteora genoemd.
10.
Met netten aan touwen en houten ladders van soms wel veertig meter lang transporteerden de monniken de benodigde goederen én personen naar boven.
11.
In de hoogtijdagen bestond er een autonome gemeenschap van monniken en 24 kloosters in vrijwel volledige afzondering van de rest van de wereld.
12.
In de 17de eeuw begon het verval van het kloosterleven in Meteora op te treden.
13.
In de 18e eeuw werden de kloosters gebruikt als toevluchtsoord voor Grieken die door de Turkse overheersers opgelegde belastingen wilden ontduiken.
14.
Tijdens de 19e eeuw werden de Meteora-kloosters gebruikt om te ontkomen aan oprukkende rebellen.
15.
En tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Burgeroorlog (1945-1949) hebben de toen nog overgebleven kloosters veel schade opgelopen.
16.
Zodoende zijn er nu nog maar 6 kloosters in gebruik.
17.
Eén van deze kloosters is het Agia Triada (H. Drievuldigheid) klooster dat dienst heeft gedaan als decor voor de James Bond film 'For your eyes only' en de film Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies.
18.
Het blijft opmerkelijk hoe ze toendertijd, toen er nog geen wegen, trappen en bruggen waren, deze kloosters hebben gebouwd.
19.
Volgens deskundigen is het klooster van de H. Drievuldigheid de op twee na oudste stichting van de Meteora.
20.
Het schijnt dat het zeventig jaar gekost zou hebben om al het benodigde materiaal naar de top van de rots te brengen voordat men met de eigenlijke bouw kon beginnen.
21.
De Duitsers hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de schatkamer van het klooster leeggeroofd.
22.
Het grootste klooster en tevens oudste klooster is dus het Mega Meteoron (Groot Meteoron).
23.
Gelukkig was het nu erg rustig, maar in het hoogseizoen schijnt het hier afgeladen met dagjestoeristen te zijn, wat de mysterieuze sfeer uiteraard niet ten goede zal komen.
24.
Dit is ook het enigste klooster dat we van binnen hebben bezichtigd omdat ik wist dat hier schedels en botten opgestapeld lagen van overleden monniken, wat ik dus wel interessant om te zien vond.
25.
Maar verder waren we hier echt voor de mysterieuze omgeving.
26.
De kloosters zelf interesseerden ons wat minder, hoewel het wel leuk was om er eentje van binnen te bekijken.
27.
Vlak naast het Groot Meteoron ligt het klooster Varlaam.
28.
Uit schriftelijke bronnen blijkt dat de kloosterkerk in 1542, in twintig dagen tijd, werd voltooid.
29.
Maar men had er echter 22 jaar over gedaan om het benodigde materiaal naar boven te brengen.
30.
Het klooster dat je als eerste vanuit het plaatsje Kastraki tegenkomt is het Agios Nikolaos Anapafsas klooster.
31.
Het huidige klooster werd gebouwd in 1490, maar volgens deskundigen bovenop de overblijfselen van een ouder klooster.
32.
Omdat de top van de rots waar het op staat klein en smal is, zijn de kloostergebouwen niet horizontaal uitgebreid, maar verticaal, in verschillende verdiepingen
33.
Verder heb je nog het Rousanouklooster, ook bekend onder de naam Agia Varvara (H. Barbara).
34.
Het ligt op de top van een plateau dat er nauwelijks genoeg ruimte voor biedt.
35.
En als laatste is er nog het Agios Stefanos (H. Stefaan) klooster.
36.
In 1888 telde het rijke klooster nog 31 monniken, maar in 1960 was het vrijwel verlaten. Het werd zwaar beschadigd door brand tijdens de Tweede Wereldoorlog, en communistische partizanen hebben tijdens de burgeroorlog in 1949 het gezicht van de stichter op een van de fresco's onherstelbaar beschadigd.
37.
In 1961 werd het omgezet in een nonnenklooster. De nonnen herstelden niet alleen de schade, ze slaagden er ook in het klooster weer een bloeiend bestaan te geven.
38.
Vroeger waren er dus nog geen wegen, trappen en bruggen en werden zowel goederen als mensen met dit netje omhoog gehezen.
39.
Tegenwoordig worden goederen nog steeds omhoog gehezen.
40.
Maar de monniken zelf nemen, ipv de trappen die de bezoekers op en af moeten, het kabelbaantje.
41.
Die je ook in open uitvoering hebt
42.
Dus gewoon een open bak zonder dak erop.
44.
Ouderwetse keuken
45.
In het Mega Meteoron (Groot Meteoron)
46.
Sinds 1988 staan de kloosters op de Werelderfgoedlijst.
47.
wordt vervolgd!