SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 36 Posts

·
Registered
Joined
·
4,302 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Πάμε να το πάρουμε πάλι απο την άρχη ηρεμα και ωραία?
Διαβάστε το πολύ ωραίο άρθρο. Αντιγράφω απο το επισημο site της πόλης των Αθηνών.

---------------------------------------------------

Η εποχή που η Αθήνα ανέδειξε τα μοναδικά αρχαία της μνημεία ήταν όταν έγινε η πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους, από το 1834.

Η Αθήνα στις αρχές του 20ου αιώνα είναι πλέον μια όμορφη πόλη με εντυπωσιακά δημόσια κτίρια, τα περισσότερα δωρεές πλούσιων Ελλήνων της διασποράς. Οι κάτοικοί της ήταν μόνο 200.000 και τα σπίτια το πολύ τριώροφα, περιτριγυρίζονταν από κήπους και αυλές.Από το 1900 μέχρι το 1922 όμως ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές: οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912 και 1913 διπλασίασαν σχεδόν την ελληνική επικράτεια, ενώ το ανορθωτικό έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου έφερε την πόλη πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Από το 1910 μάλιστα άρχισε να γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για το σχεδιασμό του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας. Η ίδρυση του Yπουργείου Συγκοινωνίας το 1914, η έναρξη λειτουργίας της Σχολής Aρχιτεκτόνων Mηχανικών το 1917, η σύσταση του Aνώτατου Tεχνικού Συμβουλίου το 1919, στο οποίο συμμετείχαν προσωπικότητες του τεχνικού κόσμου της χώρας, η εισαγωγή του οπλισμένου σκυροδέματος στην οικοδομική πρακτική και το διάταγμα του 1919 που ευνοούσε τα πολυώροφα κτίρια κατοικίας, αποτελούν χαρακτηριστικές εκφράσεις της πολιτικής βούλησης για αστικοποίηση δυτικού τύπου.

(Ok. Μέχρι εδω ολα καλώς... Θα ερχόντουσαν κι αυτα στην Αθήνα καποια στιγμή)


Tα δεκαοχτώ χρόνια που χωρίζουν τη Mικρασιατική καταστροφή του 1922 από τον Eλληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, είναι μια από τις συγκλονιστικότερες και αντιφατικότερες περιόδους της αθηναϊκής ιστορίας. H πόλη βλέπει τον πληθυσμό της να αυξάνεται κατά 145,4% και να ανέρχεται το 1940 σε 1.124.109 κατοίκους. H αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος των 230.000 ομογενών προσφύγων από τη Mικρά Aσία και των μεταναστών από την επαρχία και το εξωτερικό, ακύρωσαν ουσιαστικά τους μεγαλόπνοους πολεοδομικούς σχεδιασμούς της δεκαετίας του 1910. Παρά το σημαντικό έργο της πολιτείας για την οργανωμένη προσφυγική και λαϊκή στέγη, η εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση αποτελεί λύση ανάγκης για μεγάλη μερίδα των οικονομικά ασθενέστερων μετοίκων. Tη στέγαση των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων αναλαμβάνει η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, η οποία ευνοείται από μια σειρά οικονομικών μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων. Έτσι στις κεντρικές συνοικίες της Aθήνας εδραιώνεται ο τύπος της αστικής πολυκατοικίας και κάνει την εμφάνισή του το ιδιότυπο σύστημα της αντιπαροχής. Tότε είναι που οι η αγγλική ιδέα της κηπούπολης βρίσκει ευνοϊκό πεδίο εφαρμογής στα βόρεια και νότια προάστια της Aθήνας, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη, τη Nέα Σμύρνη, το Π. Φάληρο κ.ά. Aυτά ακριβώς τα χρόνια μια σειρά έργων υποδομής και πολεοδομικών παρεμβάσεων δημοσίου συμφέροντος -όπως είναι η βελτίωση της συγκοινωνίας, η αύξηση των πλατειών και του πρασίνου- αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Aθήνας.

(Ωπα! Εδω ξεκινάει το πρόβλημα...)Για την Αθήνα η μεταπολεμική εποχή ξεκινά με σημαντική καθυστέρηση σε κλίμα που το σκιάζουν τα σκληρά βιώματα της ναζιστικής κατοχής (1941-44) και η τραγωδία του εμφύλιου πολέμου (1946-49).Η απόκλιση της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής της πορείας από εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων εντείνεται κατά την περίοδο 1950-80. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της ελληνικής πρωτεύουσας κατά 220% περίπου και στον περιορισμένο ρυθμιστικό ρόλο της πολιτείας. Η Αθήνα ανακατασκευάζεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία με το σύστημα της αντιπαροχής. Οι συνοικίες πλημμυρίζουν από πολυκατοικίες και το ιστορικό της κέντρο αφανίζεται. Η επέκταση της πόλης γίνεται χωρίς σχέδιο με αυθαίρετη δόμηση. Η δημογραφική σταθερότητα των δεκαετιών του 1980 και 1990 και οι ευνοϊκότερες συγκυρίες θα διαφοροποιήσουν αρκετά την κατάσταση. Μια θετική εξέλιξη, η οποία συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις, ήταν η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, οι αστικές αναπλάσεις, η αποκατάσταση και αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων.

-------------------------------------------
Πως λέμε 30 χρόνια φούρναρης? Απο το 1950 ως και το 1990 χτίζουμε οπου βρουμε κενό οικοπεδο με το σύστημα της αντιπαροχής. Και το συνεχίζουμε ως σήμερα. 2010. Αλλα 20 χρόνια δηλ... Συνολο 50 ΕΤΗ :eek:hno:

Και θέτω τα ερωτήματα λοιπον...

Θα σταματήσει ποτε η αντιπαροχή? Θα δημιουργηθεί απο το κράτος κάποιο urban planning για την Αθήνα? Θα σταματήσει το τσιμέντωμα καθε σπιθαμης γής?

Αφου ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ το λάθος της αναρχης δόμησης και αντιπαροχής, και αναρτάται και στο site της πόλης των Αθηνών η ιστορια αυτη, γιατι αυτο το λάθος συνεχίζει ως σήμερα?

Αν βρεθει ρε παιδιά κάποιος μάγκας πολιτικός να μου δώσει απάντηση θα τον ψηφίζω για μια ζωή. Αυτόν και τα εγγόνια του. Αλλα να βγει και να πει τον λόγο που ως σήμερα συνεχίζουμε και καταστρέφουμε έτσι την πόλη.
Να απαντήσει και για το οριο των 27 μετρων και για το φαινομενο της αντιπαροχής γιατι συνεχίζει?

Φυσικά το site της πολης των Αθηνών ΔΕΝ αναφέρει πουθενά τα χρόνια της χούντας και τα κτήρια που εκεινη έχτισε. σσσσσσσσσσσσσσσ ........ μας ακουν...
Κτήρια που θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις σε μια πόλη που ο πληθυσμός της ολο και αυξάνει...
 

·
Registered
Joined
·
5,738 Posts
^^

Όλο το ζουμί που περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα της Αθήνας:

Η απόκλιση της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής της πορείας από εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων εντείνεται κατά την περίοδο 1950-80. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της ελληνικής πρωτεύουσας κατά !...220%...! περίπου και στον περιορισμένο ρυθμιστικό ρόλο της πολιτείας. Η Αθήνα ανακατασκευάζεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία με το σύστημα της αντιπαροχής. Οι συνοικίες πλημμυρίζουν από πολυκατοικίες και το ιστορικό της κέντρο αφανίζεται. Η επέκταση της πόλης γίνεται χωρίς σχέδιο με αυθαίρετη δόμηση.
Αυτό το πράγμα με την σημερινή κατάσταση και με το να έχει σκάσει η φούσκα θα αλλάξει θέλουμε δεν θέλουμε γιατί απλά δεν πάει άλλο. Σε πέντε χρόνια τίποτα δεν θα είναι ίδιο.
 

·
Registered
Joined
·
5,738 Posts
Νομίζω ότι η αντιπαροχή θα πεθάνει, η πολιτεία θα έχει πιο ενεργό ρόλο και δεν θα χτίζονται πια αυθαίρετα. Ακόμα και να μην το θέλουν οι κυβερνήσεις μας θα γίνει έτσι και αλλιώς.
 

·
Registered
Joined
·
4,302 Posts
Discussion Starter · #5 · (Edited)
Και ποιος αποφασίζει σε αυτη την χώρα οταν καποιος εχει ενα οικοπεδο τι θα χτιστεί? Τι επιτρεπεται να χτιστεί αναλογα με την περιοχη και τον χώρο στον οποιο βρισκεται αυτο το οικοπεδο. Κτηριο γραφειων? Πολυκατοικία? Υπάρχουν τέτοιες νομοθεσίες? Π.........μάντολες υπάρχουν.

Εγω αν ειχα τωρα ενα οικοπεδο στην Κηφισίας πανω και ηθελα να χτισω μια αθλια πολυκατοικια 5 οροφων θα με άφηναν. Ασχέτως αν στα δίπλα οικοπεδα υπήρχαν μονο νεοκλασσικά η μονοκατοικίες οπως αυτες που εχουν γινει πρεσβειες στο υψος του Ψυχικου.

Για αυτο έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας εδω μέσα. Μπας και υπάρξει καποιος σχεδιασμός για να χτίζουν όλοι με βάση του τι πραγματικά χρειάζεται η καθε περιοχή. Αλλα που...

Δεν βλέπω καμια κυβέρνηση να σταματά την αντιπαροχή. Εκτός και αν ακόμα λογω της αύξησης του πληθυσμού της Αθήνας (οπως τοτε το 1950 και μετα) συνεχιζουν με την εύκολη αλλα άναρχη λύση της αντιπαροχής.
Η Αθήνα πάντα θα μεγαλώνει σε πληθυσμό και αυτο δεν ειναι δικαιολογια.
Αντε να ήταν το 50. Τώρα υποτιθεται έχουμε ωριμάσει. Υποτίθεται...

----------------------------

Η Αθήνα έχασε με το μπετόν και την αντιπαροχή το αρχιτεκτονικό της στοίχημα. Όμως στους δρόμους της «κρύβονται» ακόμη θησαυροί του μοντερνισμού και της αρτ ντεκό-μια αποσπασματική ιστορία, με κοινωνικό (κάποτε)
χαρακτήρα
Κωνσταντίνος Κυριακίδης, Νικόλαος Λαζαρίδης, Κώστας Κιτσίκης, Πάτροκλος Καραντινός, Αλέξανδρος Δραγούμης. Είναι μερικοί από τους Έλληνες αρχιτέκτονες της γενιάς του ΄30. Έφτιαξαν σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, μονοκατοικίες, διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με εξώστες και προσεγμένες εισόδους. Σχεδίασαν και εργάστηκαν πάνω σε πολεοδομικούς άξονες της πόλης χωρίς αυθαιρεσίες και με άξονα το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Όπως το δείχνει μέχρι σήμερα ο μεγάλος αυλόγυρος στο διώροφο λιτό κτίριο της Βενιζέλειου Σχολής Καισαριανής του Κώστα Σγούτα, καθώς και οι πολεοδομικές του μελέτες για τους προσφυγικούς οικισμούς της Καισαριανής και της Φιλαδέλφειας.

Γιατί σήμερα μας νοιάζει η αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, αφού η αισθητική μας άποψη και οι συνθήκες της ζωής μας στην πόλη έχουν αλλάξει; Επειδή ένα κύμα προσφύγων κι ένας μεγάλος πόλεμος έφεραν την άνοιξη στην ελληνική αρχιτεκτονική. Επειδή οι Έλληνες αρχιτέκτονες με τα κτίριά τους στην Αθήνα και στην υπόλοιπη χώρα αποτύπωσαν την έκφραση του κοινωνικού οράματος για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας-συμφωνούν οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες.

Κι επειδή τα στολίδια της αρχιτεκτονικής παραγωγής του Μεσοπολέμου και της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου «θάφτηκαν» ανάμεσα στους όγκους του νόμου της αντιπαροχής. Τότε που ο εργολάβος- κατασκευαστής αντικατέστησε τον αρχιτέκτονα- μελετητή. (αααα φίλε εδω το είπες σωστά) Και η Αθήνα έχασε την ευκαιρία να αναδείξει το μοντέρνο αρχιτεκτονικό της ύφος. Ύφος που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και διατηρείται ώς τις μέρες μας στις κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΠΗΓΗ.

----------------------------------------

Τα λέμε τα ξαναλέμε τα γράφουν και άλλοι... Δουλεια δεν γίνεται όμως όσο το όνειρο του Έλληνα ειναι να σφηνωθεί σε καποιον οροφο καποιας πολυκατοικιας μεσα σε κανα στενό, με 2-3 σποτακια στην οροφή και αυτόματο μηχανισμό τέντας. Αααααααααααααααααααα τεχνολογια και μεγαλεία !!!
Αν ήξερε τι θα έπρεπε να απαιτεί αυτος ο Έλληνας απο τους άθλιους κατασκευαστές που καλά τους λέει το κείμενο εργολάβους και όχι αρχιτέκτονες, καλα θα ήταν...
 

·
Registered
Joined
·
5,738 Posts
Τα λέμε τα ξαναλέμε τα γράφουν και άλλοι... Δουλεια δεν γίνεται όμως όσο το όνειρο του Έλληνα ειναι να σφηνωθεί σε καποιον οροφο καποιας πολυκατοικιας μεσα σε κανα στενό, με 2-3 σποτακια στην οροφή και αυτόματο μηχανισμό τέντας. Αααααααααααααααααααα τεχνολογια και μεγαλεία !!!
Αν ήξερε τι θα έπρεπε να απαιτεί αυτος ο Έλληνας απο τους άθλιους κατασκευαστές που καλά τους λέει το κείμενο εργολάβους και όχι αρχιτέκτονες, καλα θα ήταν...
Γιατί λες Έλληνας; Αθηναίος και άντε Θεσσαλονικιός να λες. Η ποιότητα ζωής στην επαρχία είναι πολύ ανώτερη από το μεγαλύτερο μέρος των μεγαλουπόλεων της Ελλάδας.

Εμένα αυτό το όνειρο που λες δεν είναι καν όνειρο, είναι εφιάλτης. Εγώ έχω συνηθίσει να ζω σε μονοκατοικία με αυλές και κήπους. Μην φανταστείς ότι η οικογένειά μου είναι εκατομμυριούχα. Απλοί μεσοαστοί ήμαστε. Το μόνο που θα με ικανοποιούσε εκτός από μονοκατοικία είναι ένα μεγάλο διαμέρισμα σε ουρανοξύστη σε μια πραγματική μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο ή το Παρίσι :|

Αν είχε το κατάλληλο πράσινο, την κατάλληλη δόμηση και την κατάλληλη ομορφιά στο μάτι η Αθήνα πολύ θα ήθελα να έμενα εκεί, αλλά... (Η Αθήνα είναι όμορφη αλλά μόνο επιλεκτικά).
 

·
The Jedi Will Rise Again
Joined
·
13,783 Posts
Εμένα αυτό το όνειρο που λες δεν είναι καν όνειρο, είναι εφιάλτης. Εγώ έχω συνηθίσει να ζω σε μονοκατοικία με αυλές και κήπους. Μην φανταστείς ότι η οικογένειά μου είναι εκατομμυριούχα. Απλοί μεσοαστοί ήμαστε. Το μόνο που θα με ικανοποιούσε εκτός από μονοκατοικία είναι ένα μεγάλο διαμέρισμα σε ουρανοξύστη σε μια πραγματική μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο ή το Παρίσι :|
Παρομοίως!!!
 

·
Registered
Joined
·
4,302 Posts
Discussion Starter · #8 · (Edited)
Γιατί λες Έλληνας; Αθηναίος και άντε Θεσσαλονικιός να λες. Η ποιότητα ζωής στην επαρχία είναι πολύ ανώτερη από το μεγαλύτερο μέρος των μεγαλουπόλεων της Ελλάδας.
|
Σωστή η παρατήρηση. Αλλα αν δεις το φαινομενο της αντιπαροχής βασιλεύει και στην επαρχια και ασχημαίνουν τις πόλεις τους και εκεί, κατασκευάζοντας πολυκατοικίες.
Ας μην μιλησουμε για Πάτρα η για Ηράκλειο Κρήτης για παραδειγμα... Εκει να δεις πολυκατοικια και κακο !!!

Τωρα θα πεταχτει κανας χριστιανός και θα μου πει, ''Για κάτσε ρε φίλε'' και τι το κακο έχουν οι πολυκατοικίες δηλ? Και τι θα έπρεπε να χτιζεται για κατοικίες στην Αθήνα? Μονοκατοικίες η βίλες?

Να προλάβω αυτόν τον φίλο και να απαντήσω πως κανεις μας δεν ειπε πως το φαινομενο πολυκατοικια ειναι λάθος ως σκέψη. Παντου υπάρχουν πολυκατοικίες. Απλά αυτές έχουν κατασκευαστεί μακριά απο το ιστορικό κεντρο της πόλης (στις Ευρωπαικες πρωτευουσες) και οι περισσότερες ειναι αν όχι όμορφες, σωστές ως κατασκευές.
Και φυσικά το μεγαλύτερο στοιχείο που δεν τις κάνει τοσο άσχημες όσο τις δικές μας, ειναι πως ακόμα και στις δικές τους άσχημες εκδοχές (βλεπε commie blocks) υπάρχει μια σωστή χωροταξική διάταξη των κτηρίων. Όχι δηλ αυτη η σούπα που βλέπουμε στην Αθήνα που κολλάει το ένα κτήριο με το άλλο.

Εμεις εδω στην Αθήνα ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε με την συμβολή αρχιτέκτονα πολυκατοικιες κατοικιων μετα το 80. Τώρα πια οι περισσότερες που κατασκευάζονται ειναι ωραίες. Άλλο αν και εγω διαφωνώ με την λογική της πολυκατοικιας και δεν μου αρέσει που ζω σε αυτές.
Η αλήθεια όμως ειναι οτι οι περισσότερες έγιναν απο εργολάβους, απο πολιτικούς μηχανικούς χωρίς να έχουν οι κατασκευές τους ίχνος αρχιτεκτονικής.

Μου αρέσει πολύ που στο εξωτερικό υπαρχουν διαμερισματα σε πρωην εργοστάσια, αποθήκες κτλ. Καλό θα ήταν να γινει και δω μια τέτοια προσπάθεια. Υπάρχουν πολλά τέτοια κτίσματα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε διαμερίσματα. Γιατι όχι? Θα έμενα σε τέτοιο ΕΥΚΟΛΑ.
 

·
Registered
Joined
·
5,738 Posts
Σωστή η παρατήρηση. Αλλα αν δεις το φαινομενο της αντιπαροχής βασιλεύει και στην επαρχια και ασχημαίνουν τις πόλεις τους και εκεί, κατασκευάζοντας πολυκατοικίες.
Ας μην μιλησουμε για Πάτρα η για Ηράκλειο Κρήτης για παραδειγμα... Εκει να δεις πολυκατοικια και κακο !!!
Δεν διαφωνώ καθόλου... Γιαυτό το Ηράκλειο το λέμε και μικρογραφία της Αθήνας. Ακόμα και στην πόλη μου υπάρχουν άσχημες πολυκατοικίες, μόνο που ευτυχώς σε αναλογία σε σχέση με τα πιο όμορφα κτήρια είναι πολύ λιγότερες. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό γιατί δεν υπήρξε κάποια μαζική έξαρση κατασκευών όπως στην Αθήνα.

Το θέμα είναι ότι τώρα ήρθε η ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα και στην Αθήνα. Η φούσκα έσκασε... Όλοι ζητάνε το πράσινο, όλοι ζητάνε λιγότερο τσιμέντο, πολλοί αρχίζουν να συζητάνε την κάθετη δόμηση.
 

·
Registered
Joined
·
2,739 Posts
Εμεις εδω στην Αθήνα ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε με την συμβολή αρχιτέκτονα πολυκατοικιες κατοικιων μετα το 80. Τώρα πια οι περισσότερες που κατασκευάζονται ειναι ωραίες. Άλλο αν και εγω διαφωνώ με την λογική της πολυκατοικιας και δεν μου αρέσει που ζω σε αυτές.
Η αλήθεια όμως ειναι οτι οι περισσότερες έγιναν απο εργολάβους, απο πολιτικούς μηχανικούς χωρίς να έχουν οι κατασκευές τους ίχνος αρχιτεκτονικής.
Πάντως ΑΚΟΜΑ πιο πολλές ήταν προ του '60 οι χτισμένες από αρχιτέκτονες. Τα κτήρια των δεκαετιών 1930-1950 είναι συνήθως υπογεγραμένα από αρχιτέκτονες - και φαίνεται! Μετά ξεφτιλίστηκε το πράγμα... Και, ενώ συμφωνω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει πάλι μια στροφή στα καλά κτήρια,το φαινόμενο δεν είναι καθολικό δυστυχώς...βλέπεις και απαράδεκτα πράγματα να χτίζονται - π.χ. στην περιοχή Ασκληπιού/Χαριλάου Τρικούπη έχουν χτιστεί κάτι αθλιέστατα άσπρα κουτιά χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο την τελευταία δεκαετία...απλά σειρές από μπαλκόνια...
 

·
Moderator
Joined
·
316,978 Posts
Μιλώντας για πολυκατοικίες σε πόλεις της επαρχίας θα πρέπει να σας πω ότι και στα Τρίκαλα (Θεσσαλίας) καινούργιες πολυκατοικίες έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια και μιλάμε για εξαόροφες και εφταόροφες κατασκευές
 

·
Banned
Joined
·
1,450 Posts
Εμένα αυτό το όνειρο που λες δεν είναι καν όνειρο, είναι εφιάλτης. Εγώ έχω συνηθίσει να ζω σε μονοκατοικία με αυλές και κήπους. Μην φανταστείς ότι η οικογένειά μου είναι εκατομμυριούχα. Απλοί μεσοαστοί ήμαστε. Το μόνο που θα με ικανοποιούσε εκτός από μονοκατοικία είναι ένα μεγάλο διαμέρισμα σε ουρανοξύστη σε μια πραγματική μεγαλούπολη όπως η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο ή το Παρίσι :|
Στο Λονδίνο για παράδειγμα είναι παρα πολύ ακριβά για να συντηρείς ένα μεγάλο διαμέρισμα ειδικά σε έναν ουρανοξύστη. Ναι είναι πολύ ωραία και μεγάλα διαμερίσματα ειδικά στους τελευταίους ορόφους, αλλα έχουν και μεγάλο κόστος.

Στο Λονδίνο με πολύ λιγότερα λεφτά καλύτερα παίρνεις μια μονοκατοικία σε καλή περιοχή που έχει και μεγάλο κήπο γκαράζ και διαφορους χώρους.
 

·
SSC Veteran
Joined
·
10,765 Posts
^^ Ο καθένας επιλέγει ανάλογα με τις ανάγκες του. Δεν υπάρχει "καλύτερο" σε αυτά τα πράγματα. Ξέρω πολλούς που η ιδέα του σπιτιού με κήπο είναι εφιάλτης :lol:
 

·
Banned
Joined
·
1,450 Posts
Δεν ξέρω, εγώ θεωρώ ότι καλύτερα να έχεις μια μονοκατοικία με ωραίο κήπο ειδικά όταν ζεις σε μια μεγαλούπολη. Αυτό που είναι στην Αγγλία, δηλαδή τα σπίτια με κήπους θα ταίριαζε πολύ στις ελληνικές πόλεις γιατί στην Ελλάδα έχει ωραίο καιρό.
 

·
Architect Engineer
Joined
·
1,146 Posts
Κι όμως παιδιά, η Πάτρα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε νεοκλασικά στην Ελλάδα. Γύρω στα 250 διατηρητέα νεοκλασικά, όταν στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν μόλις 350.
Το πρόβλημα με πόλεις της επαρχίας όπως η Πάτρα ή το Ηράκλειο, δεν είναι οι πολυκατοικές, αλλά το μάρκετινγκ και η εμφάνιση. Με ένα σουλούπωμα (βάψιμο, αφαίρεση ΟΛΩΝ των παντός είδους πινακίδων, ομοιόμορφες τέντες, αφαίρεση των κεραιών) ακόμα και οι πολυκατοικίες είναι κούκλες. Όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες πολυκατοικίες της ίδιας εποχής σε Βερολίνο, Βαρκελώνη, Μιλάνο, κτλ. Η δε Πάτρα και το Ηράκλειο είναι παραθαλάσσιες πόλεις με μεγάλα λιμάνια και με καλοδιατηρημένα φρούριο και τείχη αντίστοιχα. Χρειάζεται να πω περισσότερα; Οποιαδήποτε πόλη, οπουδήποτε αλλού, με τέτοιο υλικό θα είχε κάνει θαύματα...
 

·
Registered
Joined
·
2,739 Posts
Κι όμως παιδιά, η Πάτρα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε νεοκλασικά στην Ελλάδα. Γύρω στα 250 διατηρητέα νεοκλασικά, όταν στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν μόλις 350.
Το πρόβλημα με πόλεις της επαρχίας όπως η Πάτρα ή το Ηράκλειο, δεν είναι οι πολυκατοικές, αλλά το μάρκετινγκ και η εμφάνιση. Με ένα σουλούπωμα (βάψιμο, αφαίρεση ΟΛΩΝ των παντός είδους πινακίδων, ομοιόμορφες τέντες, αφαίρεση των κεραιών) ακόμα και οι πολυκατοικίες είναι κούκλες. Όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες πολυκατοικίες της ίδιας εποχής σε Βερολίνο, Βαρκελώνη, Μιλάνο, κτλ. Η δε Πάτρα και το Ηράκλειο είναι παραθαλάσσιες πόλεις με μεγάλα λιμάνια και με καλοδιατηρημένα φρούριο και τείχη αντίστοιχα. Χρειάζεται να πω περισσότερα; Οποιαδήποτε πόλη, οπουδήποτε αλλού, με τέτοιο υλικό θα είχε κάνει θαύματα...
Συγνώμη, αλλά που είδες πολυκατοικίες "αντίστοιχης εποχής" στο Ηράκλειο? Ίσως να υπάρχουν 2-3. Υπάρχουν μερικά ωραία νεοκλασικά, και ελάχιστα Βενετσιάνικα, αλλά επικρατεί η αρχιτεκτονική φρίκη σε αυτή την πόλη, σε πολύ μεγάλη έκταση... Κι η Πάτρα είναι "τσαλακωμένη" (όπως όλες σχεδόν οι ελληνικές πόλεις δυστυχώς), αλλα έχει πολύ περισσότερα ωραία κτήρια, δεν υπάρχει σύγκριση...
 

·
Advocatus Diaboli
Joined
·
2,467 Posts
Δεν ξέρω, εγώ θεωρώ ότι καλύτερα να έχεις μια μονοκατοικία με ωραίο κήπο ειδικά όταν ζεις σε μια μεγαλούπολη. Αυτό που είναι στην Αγγλία, δηλαδή τα σπίτια με κήπους θα ταίριαζε πολύ στις ελληνικές πόλεις γιατί στην Ελλάδα έχει ωραίο καιρό.
:bow::bow::bow:
 

·
Moderator
Joined
·
316,978 Posts
Κι όμως παιδιά, η Πάτρα έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε νεοκλασικά στην Ελλάδα. Γύρω στα 250 διατηρητέα νεοκλασικά, όταν στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν μόλις 350.
Το πρόβλημα με πόλεις της επαρχίας όπως η Πάτρα ή το Ηράκλειο, δεν είναι οι πολυκατοικές, αλλά το μάρκετινγκ και η εμφάνιση. Με ένα σουλούπωμα (βάψιμο, αφαίρεση ΟΛΩΝ των παντός είδους πινακίδων, ομοιόμορφες τέντες, αφαίρεση των κεραιών) ακόμα και οι πολυκατοικίες είναι κούκλες. Όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες πολυκατοικίες της ίδιας εποχής σε Βερολίνο, Βαρκελώνη, Μιλάνο, κτλ. Η δε Πάτρα και το Ηράκλειο είναι παραθαλάσσιες πόλεις με μεγάλα λιμάνια και με καλοδιατηρημένα φρούριο και τείχη αντίστοιχα. Χρειάζεται να πω περισσότερα; Οποιαδήποτε πόλη, οπουδήποτε αλλού, με τέτοιο υλικό θα είχε κάνει θαύματα...
Συμφωνώ... κάτι θα έπρεπε να γίνει για να ομορφύνουν λίγο και δεν μιλάω μόνο για την Αθήνα ή την Πάτρα
 
1 - 20 of 36 Posts
Top