Heraanleg Provincialeweg (N17) in Sint-Amands
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant in de nabije toekomst een grondige vernieuwing van de Provincialeweg (N17) in Sint-Amands. In het voorjaar van 2019 wordt de gewestweg volledig heraangelegd tussen de Oppuurseweg en de grens met Oost-Vlaanderen. De Vlaamse overheid investeert 3,4 miljoen euro om de weg veiliger en comfortabeler te maken voor fietsers en voor automobilisten.
De eerste voorbereidende werken starten reeds op 13 november 2017 wanneer een aantal bomen langs het traject gerooid en nutsleidingen verplaatst worden. Klik hier voor meer informatie over de hinder en de omleidingen tijdens het rooien van de bomen.
Update 08/11/2017: De eigenlijke heraanleg van de N17 start in het voorjaar van 2019. Vanaf maandag 13 november 2017 zullen er wel reeds voorbereidende werken plaatsvinden (rooien van bomen en nutswerken). Tijdens het rooien van de bomen wordt de Provincialeweg uit veiligheidsoverwegingen gedurende twee weken volledig afgesloten voor het verkeer. Er zijn verschillende omleidingen voorzien voor het verkeer. Meer informatie kan u hieronder terugvinden.
Nieuwe fietspaden voor de Provincialeweg
AWV wil de verkeersveiligheid op de Provincialeweg verbeteren en zorgen dat het zowel voor autoverkeer als voor fietsers comfortabel rijden is. Daarom zullen een aantal ingrepen gedaan worden. Zo wordt het wegdek tussen het kruispunt met de Oppuurseweg en de grens met Dendermonde tot en met de fundering volledig vernieuwd. Er komen ook nieuwe verkeerslichten op het kruispunt van de N17 met de Oppuurseweg en Lippelodorp. De belangrijkste ingreep is echter de nieuwe, aanliggende, verhoogde fietspaden langs beide zijden van de rijbaan. Eindelijk zal het mogelijk zijn om voldoende veilig langs de N17 te fietsen. Met die ingreep hoopt de Vlaamse overheid dan ook meer mensen aan te zetten om meer de fiets te gebruiken en minder in de file te staan.
Op langere termijn is het de bedoeling om vrijliggende fietspaden langs de N17 te voorzien. Dat betekent echter dat er grond moet ingenomen worden om die fietspaden te kunnen aanleggen. Omdat de grondverwervingsprocedure zeker nog enkele jaren in beslag neemt, wil de Vlaamse overheid niet langer wachten en alvast nu actie ondernemen om de verkeerssituatie voor fietsers veiliger te maken. Later worden deze fietspaden vervangen door fietspaden die verder van de weg liggen en dus nog veiliger zijn.
Huidig wegprofiel:
Wegprofiel op korte termijn met tijdelijke fietspaden:
Toekomstig wegprofiel met vrijliggende fietspaden:
Enkele ontwerppunten in detail
Kruispunt N17 met Oppuurseweg/Lippelodorp
Het kruispunt van de Provincialeweg met de Oppuurseweg/Lippelodorp wordt heringericht tot een lichtengeregeld kruispunt. De verkeerslichten zullen de veiligheid van alle weggebruikers verbeteren. Om de doorstroming op de N17 zo goed mogelijk te garanderen zijn verkeerslichten in dit geval te verkiezen boven bijvoorbeeld een rotonde. Een rotonde schakelt verkeersstromen gelijk, wat hier geen goede keuze zou zijn omdat de verkeersintensiteiten van de hoofdweg (N17) en de zijstraten erg verschillend zijn. Op een lichtengeregeld kruispunt zijn overstekende fietsers ook beter zichtbaar en kan het kruispunt conflictvrij (d.w.z. zonder conflicten tussen verschillende verkeersstromen) geregeld worden.
Op het kruispunt komen er ook veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers met middeneilanden op de Provincialeweg. Voor fietsers komen er nieuwe fietspaden en voor afslaand verkeer wordt in beide richtingen een linksafslagstrook voorzien. De aansluitingen van de zijstraten worden rechter op het kruispunt geplaatst zodat ze meer tegenover elkaar komen te liggen.
Kruispunt N17 met Oude Heirbaan
Ook aan het kruispunt van de Provincialeweg met de Oude Heirbaan komen er veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers met nieuwe middeneilanden. Ook hier komen er langs beide zijden van de Provincialeweg nieuwe fietspaden. Aan de zijde met de Oude Heirbaan wordt het nieuwe fietspad tevens dubbelrichting. Voor verkeer komende van Dendermonde wordt een linksafslagstrook voorzien. Het verkeer op de Provincialeweg (hoofdweg) zal voorrang krijgen op het verkeer van de Oude Heirbaan.
Enkelrichtingsfietspaden langs N17
Langs beide kanten zal de Provincialeweg uitgerust worden met enkelrichtingsfietspaden. Een apart fietspad in beide richtingen is immers veiliger voor fietsers dan een dubbelrichtingsfietspad. Een dubbelrichtingsfietspad aan één zijde zou betekenen dat iedereen die aan de andere kant fietst, verplicht wordt om de gewestweg over te steken. Dat vergroot de kans op conflicten met het autoverkeer en onveilige situaties. Voor de verkeersveiligheid en het comfort van de fietser, zijn fietspaden langs beide kanten dan ook een betere oplossing.
Voor de aanleg van enkelrichtingsfietspaden zijn er een aantal onteigeiningen nodig, maar dat zou ook het geval geweest zijn bij de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad. Wat ruimte-inname betreft maakt een enkel- of dubbelrichtingsfietspad dus weinig verschil.
Timing en planning heraanleg Provincialeweg (N17)
De start van de heraanleg van de Provincialeweg was oorspronkelijk voorzien in het voorjaar van 2018. Momenteel is men de komende maanden echter ook aan het werk aan de N41. Tijdens de werken aan de N17 loopt er een omleiding langs de N41. Bij het afstemmen van de detailplanning bleek dat de hinder veel te groot zou zijn als beide werven tegelijk zouden uitgevoerd worden. Daarom is beslist de eigenlijke werken voor de heraanleg van de N17 uit te stellen tot het voorjaar van 2019.
Wel beginnen er reeds vanaf 13 november 2017 voorbereidende werken met impact op de verkeerssituatie. Ter voorbereiding van de heraanleg van de N17 moeten de bomen langs de weg gerooid worden en moeten de nutsmaatschappijen aan de slag voor het verplaatsen en vernieuwen van nutsleidingen.
Bomen rooien: vanaf 13 november 2017
Vanaf 13 november 2017 worden de bomen langs de N17 gerooid. Dit is nodig om plaats te maken voor het nieuwe fietspad. Wanneer AWV in de verdere toekomst het fietspad verder van de rijbaan zal verplaatsen, zullen er nieuwe bomen geplant worden. In de huidige heraanleg komen de bomen echter nog niet terug. Het kappen van de bomen zal 2 weken in beslag nemen. Tijdens de werken zal de N17 volledig afgesloten worden en wordt het verkeer omgeleid (zie hieronder).
Werken nutsleidingen: vanaf 26 november 2017
Eens de bomen gerooid starten de nutsmaatschappijen met het verplaatsen en vernieuwen van nutsleidingen. Deze werken starten vanaf 26 november en duren tot eind februari 2018. Er wordt gewerkt in het fietspad en in de berm maar om veilig te kunnen werken zal één rijstrook van de rijweg ingenomen worden. Door middel van tijdelijke lichten kan het verkeer beurtelings de werfzone kunnen passeren. De omleiding voor doorgaand en zwaar verkeer en de omleiding voor fietsers blijven gelden.
Bereikbaarheid en omleidingen tijdens rooien bomen
Tijdens het rooien van de bomen zijn twee omleidingen voorzien.
1. Het zwaar verkeer (boven 3,5 ton) wordt omgeleid via N16 (Willebroek – Puurs – Bornem – Temse – Sint-Niklaas) / E17 / N41 (Sint-Niklaas – Hamme – Dendermonde).
Op de N41 wordt de komende maanden ook gewerkt. De timing en fasering van de werken wordt zo op elkaar afgestemd dat de omleiding van deze werken niet door een andere werf gestuurd wordt.
2. Het lokale verkeer (de lokale omleiding is verboden voor alle verkeer boven 3,5 ton) wordt als volgt omgeleid:
- Verkeer komende van Dendermonde wordt via Fok – Dorekensstraat – Keten – Pandgatheide – Nijven – Lippeloseweg richting Mechelen of Puurs geleid.
- Verkeer komende van Mechelen wordt via Oppuurseweg - Lippeloseweg – Voortstraat – Oppuursdorp – Wilgenweg – Pandgatheide – Keten – Dorekenstraat – Fok naar Dendermonde geleid.
Om deze omleiding veilig te stellen en sluipverkeer te vermijden, wordt in volgende straten eenrichtingsverkeer ingevoerd:
Nijven (richting Lippeloseweg), Voortstraat (richting Lippeloseweg), Schaddekensdries (richting Nijvendries), Voortstraat (richting Oppuursdorp), Wilgenweg (richting Pandgatheide).
3. Ook voor fietsers is een omleiding voorzien. Via de Heibosstraat, de Damstraat, de Vekenstraat, Driehuizen en Breutheide bereiken zij opnieuw de Provincialeweg. Deze omleiding geldt in beide richtingen.
Tijdens de nutswerken (vanaf 26 november) blijft lokaal verkeer in twee richtingen afwisselend mogelijk. Dit wordt geregeld door tijdelijke lichten. Zwaar verkeer (+3,5t) blijft echter de 'grote' omleiding langs de E17 volgen.
Communicatie
In september 2017 vond er een informatievergadering plaats waarop meer uitleg werd gegeven over het rooien van de bomen en de nutswerken en welke hinder dit met zich meebrengt (de presentatie hiervan kan u downloaden in de rechterkolom op deze pagina onder 'documenten'). Wanneer de precieze timing, fasering en aanpak van de werken op de N17 bekend is, zal AWV hier nog uitgebreid over communiceren. Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen willen we sterk aanbevelen om zich in te schrijven op de digitale nieuwsbrief over dit project.
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Met een digitale nieuwsbrief wil AWV u graag op de hoogte houden van de voortgang van de werken. Telkens als er nieuws te melden valt over de werf (bijvoorbeeld bij een fasewissel of een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie) ontvangen geabonneerden een mailtje. Zo kunnen ze altijd goed voorbereid op weg gaan.
Geïnteresseerd? Klik op het icoontje met de enveloppe rechtsboven deze pagina en schrijf u in op de nieuwsbrief.