SkyscraperCity Forum banner

Nagasaki: Stad met een bewogen geschiedenis

4923 Views 21 Replies 16 Participants Last post by  Tiger Beer
Eindelijk heb de moed gevonden om mijn vakantie foto's van mijn recente trip naar Japan eens uit te zoeken. Eerst een serie over de stad op het zuidelijke eiland Kyushu, het derde eiland qua grote van Japan waar ik bijna een week ben geweest als een welkome ontsnapping aan mijn idolen die in Tokyo mijn reis bepaalde. Ik probeer met mijn foto's een beetje de in tegenstelling tot de meeste andere Japanse steden zeer internationale geschiedenis van Nagasaki te vertellen.

Je komt aan in de stad met de Kamome (zeemeeuw) de limited express trein vanuit Fukuoka (Hakata station) de grootste stad van Kyushu. Dit is een smalspoor kantelbak trein die erg veel lijkt op de Duitse ICE wat ook niet verwonderlijk is met de zelfde ontwerper. De Kamome is echter geen HST met een snelheid van 130 km/u, maar door de kantelbak gaat die wel sneller door de bocht dan andere treinen.

1.


De stad Nagasaki is ontstaan uit een klein vissersdorp waar de Portugezen in de 16e eeuw een handelspost hebben geopend. De locatie in een baai was natuurlijk perfect voor een haven, bijvoorbeeld omdat de heuvels rondom een natuurlijke bescherming gaven tegen stormen.

2.


3.


Tegenwoordig is de haven niet meer van groot belang voor de handel maar heeft zich gespecialiseerd op scheepsbouw activiteiten. Mitsubishi heeft er enkele grote scheepswerven.

4.


De Portugezen introduceerde ook het Christendom in Japan via Nagasaki, ook nu nog is het een stad met een groep Christelijke bewoners.

5.


Een van de vorige Pauzen is er ook geweest.

6.


De groei van het Christendom in Nagasaki viel niet goed in de smaak bij de machthebbers in de hoofdstad van Japan op dat moment Edo het huidige Tokyo. In 1614 werd het Katholicisme officieel verboden door het Tokugawa-shogunaat de toenmalige machthebbers. Dit betekende dat alle Portugezen en andere buitenlanders simpelweg het land werden uitgegooid. Met 2 uitzonderingen, de Chinezen en wij de Nederlanders mochten nog via Nagasaki handel blijven drijven met Japan. Wij mochten dit doen omdat wij geen religieuze missie hadden in Japan, ons motte was alleen geld verdienen. Er zaten wel zeer sterke restricties aan deze handel, het mocht alleen via het eilandje Dejima dat in de baai van Nagasaki lag.

7.


Inmiddels is het eilandje geen eilandje meer en ligt midden in de stad door landaanwinnings-projecten. En door de jaren heen was het onderdeel van de stad geworden, maar inmiddels hebben ze het weer in een oude staat hersteld en er een museum van gemaakt.

8.


9.


10.


11. Dit boompje is door onze eigen prins Willem Alexander geplant.De gebouwen op het eiland zijn zo vaak veranderd ook vroeger dat het moeilijk is om het echt in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Daarom zijn een paar gebouwen uit de tijd dat Japan zich weer helemaal had geopend voor internationale handel. De Engelsen hebben er ook een paar gebouwen neer gezet.

12.


13.


14.


Nederland heeft in deze jaren veel geld verdient met de handel met Japan, maar uiteindelijk liep het allemaal wat terug door de problemen met Nederland in Europa met de Fransen en de Engelsen. Dejima was bijvoorbeeld tijdens de Franse overheersing van Nederland de enige plaats waar de "Nederlandse" vlag nog hing en niet de vlag van de Bataafse republiek.

In 1868 begon de Meiji-restauratie, de macht kwam hierdoor van de Tokugawa-shogunaat weer terug in handen van de Keizer Meiji. Hiermee begon ook weer een periode van vrije handel met het buitenland, Nagasaki heeft hier veel van geprofiteerd. in de stad is nu nog veel te zien uit deze periode waar vooral de Britten hun stempel op de stad hebben gedrukt.

Op Clover Hill is er nog een hele wijk behouden gebleven met Britse villa's dat nu een museum is geworden.

15.


16.


De Clover Hill is een toeristische trekpleister geworden en is ook populair voor schoolreisjes.

17.


Ze hadden een mooie plek uitgekozen op een heuvel met uitzicht op de baai om zich te vestigen in de stad.

18.


19.


20.


21.


22.


23.


24. Elk jaar is er nog een festival waarbij modellen schepen die belangrijk waren voor de geschiedenis door de stad worden gedragen, een Nederlands kan daar natuurlijk niet ontbreken.25.


Een van de bekendste Westerse personen in Nagasaki is Philipp Franz von Siebold, deze Duitser die nog in Leiden heeft gewoond heeft eerst via de Nederlandse handelspost een wetenschappelijke studie naar de flora en fauna van Japan gedaan. Aangezien alle 'Nederlanders' maar een bepaalde tijd op Dejima mochten blijven moest hij in eerste instantie weer terug. Door stomme pech kwamen de Japanners erachter dat hij iets te veel 'verboden' dingen mee naar Nederland terug wou brengen is hij in eerste instantie uit de gratie geraakt bij de Japanners. Maar later mocht hij toch terug komen naar Nagasaki vanwege zijn grote betekenis voor de wetenschap in Japan. De Nederlanders waren naast de enige handelspartner met het Westen ook de enige bron voor nieuwe Westerse wetenschappelijke ontwikkelingen.

26.


Het Siebolt Museum, waar hij een school had geopend.

27.


Een ander gedeelte van Nagasaki is Hollander Slope, waar ook veel internationale gebouwen staan. Ik had er echter meer van verwacht.

28.


29.


30. De voormalige HSBC Bank31. Even verder langs de zelfde weg staan er dan weer typische moderne Japanse bouwwerken.De Meiji-restauratie was niet alleen de herstart van de internationale stad Nagasaki maar ook doordat dit het begin was van de opkomst van het Japans Nationalisme ook een begin van een periode die leidde tot het donkerste moment van de geschiedenis van Nagasaki. Namelijk 9 augustus 1945, de dag waarop de Amerikaanse B-29 Superfortress bommenwerper "Bockscar", de atoombom "Fat Man" boven de stad liet vallen. Eigenlijk was Nagasaki de tweede keuze, maar omdat er boven Kokura, de eerste keuze teveel wolken hingen heeft men gekozen voor de tweede target. Ruim 70.000 mensen zijn daar bij omgekomen door de directe effecten en de branden die daardoor ontstonden.

De herinneringen aan de bom worden levend gehouden door een Museum, een vredespark en vele monumenten.

32. Ingang van het Museum, waar veel schoolkinderen werden rondgeleid. Ondanks dat de beelden in het museum niet allemaal even geschikt zijn voor mensen die niet tegen schokkende beelden kunnen.33.


Zoals ik al op merkte, er werden heel veel groepen scholieren rondgeleid.

34.


Een paar monumenten

35.


36.


Het hypocentrum, op deze locatie kwam op 500 meter hoogte de bom tot ontploffing.

37.


38.


Het Peace Park.

39.


40.


41.


42.


43. De herbouwde Urakami kathedraal, symbool voor het door de bom verloren gegane Christelijke erfgoed in Nagasaki.44.


45.


46.


47. Vanaf het uitzichtspunt op een van de heuvels boven de stad heb je een mooi uitzicht. Eerst op de wijk waar de bom is gevallen, door de heuvels die het dal richting de baai smaller maken is een gedeelte van de stad gespaard gebleven.48. Het station49. de baai50. Dejima van boven, inmiddels duidelijk geen eiland meer51. De uitzichtstoren,52. Aan de andere kant van de heuvels begint de Oostelijke Chinese Zee.53.


54.


55.


56. Een behouden vaart.

See less See more
56
1 - 20 of 22 Posts
Het was weer genieten. Ook het commentaar is een interessante toevoeging :)
hele goede fotoserie met prima commentaar! :cool: :eek:kay:
Mooie serie! Heb vooral genoten van het commentaar en de korte geschiedenisles... complimenten!!:cheers:
Mooie fotoserie. Japan blijft interessant! :)
Leuke fotoserie en goed commentaar. :eek:kay:
Fascinerende serie weer: mooie foto's en interessant commentaar!
Graag gedaan.

De geschiedenis is gewoon erg interessant, vooral ook voor Nederland. Dat maakt de stad net iets bijzonderder om te bezoeken, al is het sowieso een stuk interessanter dan vele andere Japanse steden van vergelijkbare grote.
Wat een prachtige tuinen en groen heeft deze stad!
Veel bijzondere bomen, zag ook veel palmen...
Wat voor klimaat heerst hier?
Ik kijk naar de volgende reeksen!! Favo 53

En naar al die japanse schoolmeisjes natuuurlijk;)
Ik zou hier graag nog eens naar toe gaan daar deze stad een interessante rol speelt in de geschiedenis van mijn eigen familie.
Wederom een prachtige serie. Bij foto #7 schrijf je dat het eilandje in oude staat is hersteld. Maar dan wel op schaalgrootte "Madurodam", of niet ?
^^ Nee, het model dat er te zien is geeft alleen aan hoe het er toen de Nederlanders er waren ongeveer uitzag. De rest van het eilandje is dus meer een mix van een paar herbouwde Nederlandse gebouwen en nieuwere maar wel originele 19e eeuwse Engelse gebouwen. Het eilandje is trouwens heeft trouwens ook niet meer precies de vorm en de grote als vroeger, precies nabouwen kan dus sowieso niet meer zonder grote ingrepen.

Ze zijn trouwens nog niet helemaal klaar, er staan nog een paar gebouwen op het 'vaste land' in de weg om weer de oude toegangsbrug naar de stad te herstellen. De eigenaren willen alleen niet hun panden verkopen waardoor dat nu nog niet kan. En dat kan lang duren in Japan, voor het eiland zelf is de gemeente in 1951 begonnen met de aankoop van de gebouwen en de grond een proces dat pas in 2001 was afgerond.
See less See more
Ziet er lekker chaotisch uit, echt Japans. Inderdaad bedankt voor de commentaar :)
Mooie foto serie.
Waarom ook niet...

57.


58.


59.


60.


61.


62.


63.


64.


65.


66.


67.


68.


69.


70.


71.


72.


73.


74.


75.


76.


77.


78.


79.


80.


81.


82.


83. Chinese tempel84.


85.


86.
See less See more
30
Mooi als altijd:)

Rare boot op foto 58!!
Dat is een zogenaamd Roll-on Roll-off schip.

Alle soorten lading die kan rollen kan hier naar binnen worden gereden en worden vervoerd. Dit soort schepen worden natuurlijk voornamelijk gebruikt om nieuwe auto's vanaf de fabrieken in Azie naar de afzetmarkten in Europa en Amerika te vervoeren maar dat niet alleen.


Het is natuurlijk niet verbazingwekkend dat Mitsubishi zulk soort schepen bouwt, ze hadden er een paar voor meerdere rederijen in aanbouw.

See less See more
3
1 - 20 of 22 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top