SkyscraperCity Forum banner

Największe miasta bez wieżowców

12125 Views 11 Replies 10 Participants Last post by  mike102
W tym temacie wpisujcie miasta powyżej 50 tys. mieszkańcow bez budynków powyżej 11 kondygnacji.
1 - 12 of 12 Posts
Biała Podlaska
Cytat z podobnego wątku:
I found some cities with no highrises

Georgetown- Capital of Guyana 229,600 people

Paramaribo- Capital of Suriname 180,000 people

Belize City- Capital of Belize 53,915 people

Port-au-Prince- Capital of Haiti 743,000

Vientiane- Capital of Laos 528,109

Delhi, India 9,817,439 people

+ Other Large Indian Cities

Muscat- Capital of Oman 622,506 people

Katmandu- Capital of Nepal 419,073 people

Bishkek- Capital of Kyrgyzstan 585,800 people

Mogadishu- Capital of Somalia 982,000

Blantyre- Capital of malawi 446,800

Omdurman- Sudan 1,267,077

Kigali- Capital of Rwanda 219,000

Nouakchott- Capital of Mauritania 550,000 in city

Niamey- Capital of Niger 398,265 in city

N’Djamena- Capital of chad 687,800 in city

Conakry- Capital of Guinea 705,280

Asmara- Capital of Eritrea 359,000

Bangui- Capital of Central African Republic 451,000

With only 2 highrises
Managua- Capital of Nicaragua 1,600,666 people
Sam wpis jest z 2005 roku, więc nie wiem na ile jest jeszcze aktualny:)
No ale highrises w nomenklaturze SSC to pow 100m, czyli sporo więcej jak 10 pięter ;)
Jeśli chodzi o Polskę, to podejrzewam, że nawet powyżej 5-6 kondygnacji i powyżej 50 tys. mieszkańców może być ciężko. Chyba tylko Chełm i Biała Podlaska. Kiedyś łapał się jeszcze mój Starogard Gdański, bo kiedyś mieliśmy 50 tys. z małym hakiem, ale od dobrych 20 lat mamy już mniej.
W Radomiu nie ma ani jednego budynku powyżej 11 kondygnacji :-( Były plany budowy 15-kondygnacyjnego biurowca NOT, ale jak to zwykle bywa, temat umarł...
Przedmiot wątku jak najbardziej ciekawy, ale jego temat i wprowadzenie mało precyzyjny. Dlaczego wyznacznikiem miałaby być liczba kondygnacji? Przecież jest od grona miast, które dajmy na to nie mają 11 kondygnacyjnych bloków (w zasadzie 12 kondygnacyjnych, bo w większości przypadków maszynownia dźwigów osobowych zajmuje kolejną kondygnację nad powtarzalnymi kondygnacjami mieszkalnymi, ale maja budynki sakralne o wysokości przekraczającej wysokość budynków mieszkalnych o 11 kondygnacjach, ale jak wiadomo tylu kondygnacji nie posiadających.

Pytanie czy temat wątku dotyczy tylko i wyłącznie budynków mieszkalnych, ew. biurowych czy też innych.
Chyba największym znanym mi miastem bez wieżowców są greckie Saloniki.
Ok. 1 mln mieszkańców ale chyba tam nie ma żadnego budynku powyżej 10 pięter, choć takich po 7-8 jest mnóstwo.
Jedynym wyjątkiem jest wieża TV ale ona nie ma pięter jako takich.
Cytat z podobnego wątku:

Sam wpis jest z 2005 roku, więc nie wiem na ile jest jeszcze aktualny:)
Same "potęgi gospodarcze" :lol::lol::lol: te miasta z rankingu bez wieżowców

New Delhi i parę innych dawno wypadły z tego rankingu :
http://skyscraperpage.com/diagrams/?cityID=664

http://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=10285

... Generalnie nie wiem jaki jest cel tego wątku ale jak jakiś anty-wieżowcowi to słabo wyszło ;) .

Generalnie pozbawione wyższych budynków są te duże miasta które są w kompletnym upadku gospodarczym czyli miasta "upadłe" do tego niektóre miasta historyczne i tyle praktycznie każde rozwijające się prawidłowo miasto poza tymi ma jakąś wyższą zabudowę .
Chyba największym znanym mi miastem bez wieżowców są greckie Saloniki.
Ok. 1 mln mieszkańców ale chyba tam nie ma żadnego budynku powyżej 10 pięter, choć takich po 7-8 jest mnóstwo.
Jedynym wyjątkiem jest wieża TV ale ona nie ma pięter jako takich.
Ateny z prawie 4 milionami są niewiele lepsze bo prawdziwy wieżowiec jest bodaj jeden i podobno źle się kojarzy bo z dyktaturą wojskową. Poza tym zaskakująco restrykcyjnie jak na Grecję przestrzegano limitu wysokości, który wynosi coś koło 12 pięter.
Zdaje się, że chodzi o to by nie psuć widoku na Partenon, w sumie to zabawne, że całe wielkie i nota bene niezbyt historyczne miasto podporządkowano jednej starożytnej budowli.
Mi się kojarzy, że jest jeszcze jeden, taki niedokończony w Pireusie.
We Florencji też nie budują wieżowców ze względu na zabytki ale w Grecji to chyba jeszcze dochodzi kwestia trzęsień ziemi. Żeby budować tak jak w Japonii to są b. wysokie koszty.

Inny przykład "placka" - Waszyngton:
1 - 12 of 12 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.