Skyscraper City Forum banner
1 - 16 of 16 Posts

·
Banned
Joined
·
223 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Natural beauties of Bosnia and Herzegovina!
Bosna i Hercegovina je smještena na jugoistoku Evrope, u zapadnom dijelu Balkana. Ukupna površina zemlje je 51.129 km². Graniči 932 km s Hrvatskom na sjeveru, sjeverozapadu i jugu, te 527 km sa Srbijom i Crnom Gorom na istoku (312 km sa Srbijom, 215 sa Crnom Gorom). Na jugu Bosne i Hercegovine, općina Neum izlazi na Jadransko more u dužini od 20 km. Granice Bosne i Hercegovine u glavnom čine rijeke Drina, Sava, i Una.

Bosna i Hercegovina sastoji se od dvije geografske i historijske cjeline: većeg bosanskog dijela na sjeveru (oko 42.000 km²) i manjeg hecegovačkog na jugu. Bosna je mahom planinska zemlja, a isto se odnosi i na Hercegovinu, s tom razlikom da je riječ o različitim karakterima tla.

Na sjeveru se planinsko područje spušta u lagano-brežuljkasto područje Posavine, odnosne dalje pretvara u Panonsku nizinu. Dinarski dijelovi Bosne prostiru se od zapada ka istoku. Hercegovinu čine planinska (visoka) i jadranska (niska) Hercegovina, koja užim pojasom između Neuma i poluotoka Klek izbija i na Jadransko more. Značajna su i polja, odnosno zaravni, koje se pružaju duž najvećih bosanskih rijeka (Una, Vrbas, Bosna, Drina), od juga ka sjeveru, odnosno u slučaju Neretve od sjevera ka jugu.

13.60% površine Bosne i Hercegovine je plodna zemlja a 2.96% zemlje se upotrebljava za poljoprivredu, dok 83.44% zemlje je za ostalo. Neki prirodni resursi Bosne i Hercegovine su ugljen, željezo, boksit, mangan, drvo, bakar, krom, zink, i hidrotehnika. Najviši vrh Bosne i Hercegovine je planina Maglić (2.386 m), dok najniži dio zemlje je pored mora. Rijetki zemljotresi su jedina ozbiljna prirodna opasnost u Bosni i Hercegovini. Među najvažnijih problema sa prirodom su zračna onečišćenost iz tvornica i krčenje šuma.

Klima Bosne i Hercegovine je umjereno kontinentalna sa toplim ljetima i hladnim zimama. Područja sa velikom nadmorskom visinom imaju kratka hladna ljeta i duge žestoke zime. Primorje zemlje ima blage kišovite zime.

Pictures:

 

·
Registered
Joined
·
2,047 Posts
^ I see things that aren't in the Republika Srpska entity of BiH. ;) Very unique for a Pavle post...or vice versa for one of mine. LOL
 

·
Banned
Joined
·
29,118 Posts
I've decided.

I'm building a wooden house here, no modern technology permitted and taking Mila with me. Some ancient books, lots of children and I'm settled.

 

·
Banned
Joined
·
223 Posts
Discussion Starter · #15 ·
I didn't see any reason why to put name of any entity becoase these are pictures from both entities. And I see you don't have any problems with it :colgate:
 

·
Světoobčan
Joined
·
57 Posts
...now that's a paradise. only thing i'm missing are those bosnian babes :naughty:

 
1 - 16 of 16 Posts
Top