SkyscraperCity banner

1 - 20 of 3217 Posts

·
Registered
Joined
·
37,185 Posts
Discussion Starter #1
Тази тема я създавам като контрапункт на темата за Градски дискусии, защото се забелязва все по-голямо изместване на фокуса от Столична община към районните администрации за решаване на местните проблеми. Гражданите все повече търсят отчетност от районните кметове за вземаните от тях решения и контролът се засилва на местно ниво.

В последно време се забелязва сериозно движение в районите Младост, Искър (Дружба), Триадица (Манастирски ливади и др.), Люлин, Овча купел (Горна баня), но това не са дискусии от общоградско значение, а по-скоро проблеми на локално ниво, които ще изискват разискване на конкретика, която само ще разводни общоградските дискусии. Затова тази тема има за цел да разглежда локални събития и проблеми.

Знаем, че много от местните проблеми не се решават, но тук идеята е да споделяме проблемите, да обсъждаме районните управници и техните действия и бездействия, очаквания или пък дори координация на действия за търсене на отговорност, ако се наложи.

Моля ви да се опитате да се абстрахирате от политическите пристрастия и да се съсредоточим върху дискусията на действията и последиците от тях, защото вече е ясно, че градът се презастрои, че местни активисти все по-често ще се обявяват срещу един или друг проект, че районните администрации независимо кой седи на кметския стол ще трябва да търси диалог с местената общественост. Дайте да сме обективни, градивни, креативни, задружни и позитивни. Нека не превръщаме темата в място за очерняне или лустросване, а за реална дискусия.
 

·
Registered
Joined
·
8,202 Posts
Ще се опитам да започна с един проблем от ж.к. "Хиподрума". Борим се от година и нещо с общината да бъдат възстановени осветителни тела в квартала, както и да бъдат поставени нови такива в абсолютно мрачни, неосветени зони. Въпреки многото официални писма, резултатът е нулев. Вече не знаем какво да правим. Такова безхаберно отношение от страна на кмета... дори отговор нямаме.
 

·
Registered
Joined
·
16,245 Posts
Гранд каньон, щата МладостЗнаете ли по какво си приличат "Младост" и Ватикана? Разбира се, по нищо. Скоро обаче ситуацията може да се промени - поне ако да съдим по заплахите на Десислава Иванчева.

Кметът на един от най-големите райони в София намекна, че може да обяви независимост от "метрополията" и да превърне петното между Цариградско, Околовръстното и "Дървеница" в "анклав" от градски тип.

Нещо като папската държава, ама не съвсем. Понеже това, което имаме като "папа", е 44-годишна бивша дистрибуторка на козметика. А вместо Сикстинската капела - презастроена панелена соц-джунгла.

Може и да ви се струва абсурдно, но е факт. А причината е още по-нелепа: откакто ГЕРБ загуби изборите в "Младост", настана пълната блокада в комуникацията между районната администрация и Столичната община.

Две канцеларии в един и същи град не могат да се разберат кой може и кой трябва да издава разрешителни за строителство. Главният архитект на София обвинява районната кметица в некадърност, тя му отговаря, че "ако се чувства несигурен, по-добре да си остави книжката и да си ходи".

Междувременно инвеститори със сертификат клас "А" и намерения за строеж на "Гранд Каньон" в центъра на Младост стоят в очакване да разберат дали няма да пият една студена вода и да зарежат разкопаните парцели заради недоволството на съседите.На теория "Младост" можеше да е най-щастливият квартал на София. Локацията му е идеална, разполага с метро, Бизнес парк, близост до летището и пряка връзка с Витоша.

На практика районът не може да диша от презаселване, постоянно никнещи строежи върху реституирани "градини", запушен трафик и липса на елементарна мисъл при планирането - безхаберие, което намирисва на корупция.

Затова гневът на местните жители е напълно оправдан.

Десислава Иванчева е в позицията на директор на водопад - кмет на 100 000 души без собствен бюджет, който при това трябва да отговаря за решения от времето на Петър Диков. Обясненията с тежкото наследство, сушата и кишата обаче не оправдават популизма. Никой няма право да забранява на частни собственици да се разпореждат с имотите си, щом не нарушават законите.

Така, де - няма право, поне докато "Младост" все още е съставна част от Република България.

Този батак доста напомня за март 2006 г., когато цяла София беше зарината в боклуци, а Сергей Станишев (в ролята на премиер) и Бойко Борисов (в ролята на новоизбран кмет) си мереха рейтинга на гърба на 2 млн. жители на столицата.

11 години по-късно някои хора още бъркат късата памет с чиста съвест.
http://www.webcafe.bg/webcafe/da-go-weba/id_749955450_Grand+kanyon,+shtata+Mladost
 

·
Registered
Joined
·
37,185 Posts
Discussion Starter #5
Жители на квартал ”Дружба” излязоха на протестЖители на квартал "Дружба" излязоха на протест. Повод за това е затварянето на пътека, която свързва "Дружба 1" с "Дружба 2".

Към недоволните се присъединиха и жители на "Младост", "Гео Милев", "Красна поляна".

Пътеката, която предизвика недоволството на хората от "Дружба" повече от 20 години свързва двете части на квартала. Това е най-прекият път до една от масовите спирки на градския транспорт, както и до един от големите хипермаркети в района.
Причина за поставянето на ограда, която да възпира свободния достъп на хората е, че имотът, в който се намира, е частен и собственикът е решил да усвои терена си, предаде БНТ.

В началото на месеца, около терена са поставени ограждения. Тогава собственикът успокоява хората, че на 20-и декември, когато строителните дейности приключат ще възстанови достъпа до пътеката. Днес обаче тя продължава да е недостъпна и това накара хората да излязат на протест.

Собственикът на терена успокои хората, че когато получи необходимите документи, пътеката отново ще бъде достъпна. Според повечето жители на Дружба обаче районната администрация е тази, която трябва да вземе мерки и да осигури достъп на хората до възлови места в квартала.

Кметът на района заяви, че е склонен да внесе предложение в Общинския съвет за откупуване на частта от имота, където се намира пътеката и така хората да не се налага да преминават през частен терен.
http://sofia.dir.bg/news.php?id=25373070
 

·
Registered
Joined
·
3,544 Posts
"Драмата" с тази пътека е изкуствено напомпана, според мен. Буквално 20 метра вляво, ако идваш от Дружба 2 към Кауфланд, се минава и разстоянието се удължава незначително. Е, хубаво ще е и там да се направи по-цивилизована настилка, а не пръст, както е сега и при дъжд се сещате...

И друг път съм го писал - не е проблема пътя и лекото заобикаляне, а усещането у хората, че всичко се върти около тесни и покварени интереси, които ограбват и пространства освен всички останали ресурси.
 

·
Registered
Joined
·
16,245 Posts
Фандъкова: Инвестирахме половин милиард в “Младост”“За 2 г. инвестирахме половин милиард лева в “Младост”. Категорично не мога да се съглася с твърденията, че в района не се влагат средства.” Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира ...
цялата статия на:
https://www.24chasa.bg/novini/article/6090059
 

·
Registered
Joined
·
3,544 Posts
Моделът у нас, уви, не предполага друго, за който и да е - "женици", "мъжленца", така е...И все месията не идва :)
 

·
Registered
Joined
·
1,593 Posts
Живея в София, работя в Младост.... добре че винаги си купувам годишна винетка. :nuts:
Билетчето за (между)градския транспорт ще остане ли 1,60 или ще го вдигнат :nuts:
 

·
Registered
Joined
·
4,034 Posts
Ще се опитам да започна с един проблем от ж.к. "Хиподрума". Борим се от година и нещо с общината да бъдат възстановени осветителни тела в квартала, както и да бъдат поставени нови такива в абсолютно мрачни, неосветени зони. Въпреки многото официални писма, резултатът е нулев. Вече не знаем какво да правим. Такова безхаберно отношение от страна на кмета... дори отговор нямаме.
На нашата улица правиха пълен ремонт миналата година лятото и сложиха лед осветление. Всичко прекрасно, само че последният месец почнаха да горят лампи и познай дали обръщат внимание на оплакванията ни.
 

·
Registered
Joined
·
16,245 Posts
И други квартали се надигат :guns1::madwife::lurker:

Напрежение и в столичен квартал заради строеж в градинкаНапрежение и в столичния квартал "Мусагеница" заради строеж в градинка на връх националния празник, съобщава Нова Телевизия. Зрители сигнализираха, че от ранни зори там копае багер. Оказва се че имотът е частен и собствениците искат да го заградят. Хората от съседните блокове пък настояват зелената площ да си остане такава.

В деня на Освобождението жителите на кв. „Мусагеница” се събуждат и виждат багер в до вчера неоградената зелената площ. Оказва се, имотът е частен, а собствениците много.

Собствениците твърдят, че не са вкарали умисъл в избирането на ден, в който багерът да влезе в имота им.

„Днес е свободен ден за нас, защото иначе сме на работа и можем да се съберем повече по празниците”, казва Валентин Будинов, един от собствениците на имота.

Проверката ни в общината показа, че към момента разрешение за изграждането на паркинг в този терен няма. Собствениците потвърждават, че тепърва ще оправят документите. А днес решили да заградят имота си.

Багерът и работниците били в терена, за да поставят оградата. Междувременно и жителите на квартала, и собствениците са готови да излязат на протест.
http://www.novini.bg/news/410119-напрежение-и-в-столичен-квартал-заради-строеж-в-градинка.html
 

·
Registered
Joined
·
37,185 Posts
Discussion Starter #15
С тази малка особеност, че се казва, че оградата не е проблем, но дори оргадата има нужда от разрешение от районния архитект и и от ДНСК.
А що се отнася точно да тая пасмина всичките са обезщетени с апартамени в блоковете преди години. При това ще ви кажа, че апартаментите на обезщетените никога не са малки и често са повече от 1.
Аз съм жител на квартала и живея в блок построен на мястото на къщи и всички, чийто къщи са били разрушени при строителството са били настанени в блока или някой от съседните и даже според зависи от земята са полуавали по повече от един апартаменти...

Ненаяли се гадове....
 

·
Registered
Joined
·
16,245 Posts
„Младост” бил замислен като супермодерен квартал-парк

Елица Илчева

В последните месеци столичният квартал „Младост“ стана синоним на протести и епизодични недоволства срещу строителството на нови сгради. В същото време обаче жилищният комплекс не просто просперира, а е с безспорен потенциал за ново развитие. Защото има много плюсове в това да живееш и работиш в тази част на София и никой не може да спре естествения път на прогреса. Така както не е можел да бъде удържан той и в 60-те, 80-те и 90-те години, когато кварталът се е преобразявал, докато достигне размерите на град. Днес „Младост“ се простира на 1657 хектара площ и заема 10% от територията на столицата.В средата на 60-те държавната дирекция „Ген*план“ разделила града на пет зони. Централна градска част, която е със сравнително най-добро състояние на жилищата и сградния фонд, Югозападна, Югоизточна, Северозападна и Североизточна. Най-благоприятни за жилищно строителство са били Югозападната и Югоизточната. В последната влиза и бъдещият „Младост“, предвиден за съвършено ново жилищно строителство. Районът е трябвало да граничи с магистралата София – Пловдив, плавателен канал, село Дървеница и улица „256”. Когато започва да се говори за него, на отреденото му място има казарма (в района на днешния пазар „Младост 1“) и школа на МВР. Останалото са общински мери и държавни терени.

Петър Междуречки, който е кмет на София (1978 – 1986 г.) разказва, че „Младост“ е замислен като супермодерен квартал-парк и в него сгради. Идеята е на арх. Богдан Томалевски, който печели конкурс за проектиране на „Младост 1“ през 1964 г. По това време архитектът вече е проектирал комплекс „Владимир Заимов“, сградата на „Позитано 20“, Министерството на външните работи (заедно с архитектите Лозан Лозанов и Никола Антонов), вила „Калина“ в резиденция „Бояна“, църквата на Ванга в Рупите и др.

Според Междуречки Томалевски е високоинтелигентен човек и архитект, френски възпитаник. Работил е в чужбина и има поглед за световните тенденции в архитектурата, на „ти“ е с най-модерните перспективи на жилищното строителство и архитектурната мисъл. Което се превръща и в негов проблем. Защото виждайки, че идеите му не се реализират така, както са замислени, арх. Томалевски се оттегля разочарован.

Въпреки всичко в онези години „Младост“ е синоним на новото жилищно строителство. В специално издание, посветено на 25-годишнината от обособяването на района, изготвено от тамошната администрация, пише: „Жилищният комплекс е крупна реализация на съвременната архитектурно-градоустройствена и строителна практика. Неговите мащаби са непознати дотогава дори за столичния град. Следващите етапи на разширение – „Младост 3 и 4“, го превръщат в жилищен район с размери на голям град. Сега там има 412 блока“.

Както става ясно, първоначалният проект съдържа 4 микрорайона, които са замислени да опазват гледките към Витоша. Впоследствие се оформят 5 микрорайона за по около 7500 жители. Всеки е от по четири жилищни групи. Втора и трета част се строят през 70-те години на XX в., планът за четвъртата част е приет през 1980 г., а за последния „1А“ – в края на 1981 г.Комплексът е планиран и построен така, че да стои на пътя на въздушния поток между Витоша и центъра на София. Освен това според замисъла кварталът е трябвало да бъде опасан от плавателен канал. Оригиналната идея за него е за цялата южна и източна част на София и е елемент от плана „Мусман“ – първия план на столицата от 1938 г., създаден от проф. Адолф Мусман, който включва и изграждането на залесителен пояс в английски стил край града. Така според автора щели да се избегнат монотонните геометрични линии за сметка на естествените пластични очертания. Каналът трябвало да се ползва за развлечение, но и да поддържа постоянен режима на водните течения. В него щели да се вливат реките, които идват от Витоша.Проектът така и не се реализирал в неговата цялост – според Междуречки в началото заради липсата на пари, а след 1990 г. и приетите реституционни закони заради възстановяването на имоти. Частично е изпълнен през 1951 г., когато министър-председател е Вълко Червенков. Началото е до шосето от лявата страна на язовирната стена на Панчаревското езеро. Изкопи са направени в землищата на селата Горубляне, Симеоново, Драгалевци и от кв. „Дървеница“ до кв. „Павлово“, където се предвиждало и изграждане на пристанище.

Когато Томалевски започва „Младост“, планира рехаво застрояване с много пространства между жилищните блокове и така се строи. После обаче започва стремително уплътняване, защото от висшия партиен съвет изискват всяка година да се добавят хиляди жилища за прииждащите работещи от страната, а след 1989 г. този процес става съвсем неудържим заради желанието на реституираните собственици да инвестират в земите си.

2001 г. носи нови промени на „Младост“. Насред поляните преди Околовръстното шосе започва строителството на Бизнес парка – тогава той е най-големият проект в столицата и според мнозина твърде амбициозен и необещаващ. 16 години по-късно първоначалните очаквания са надминати – има нови и супермодерни 14 сгради с офиси, ресторанти, банки, обслужващи дейности и десетки хиляди работещи, които променят дори и демографията на квартала, като го правят предпочитан от младите и образовани хора. С метрото, разширения Околовръстен път „Младост“ става един от най-скъпите и атрактивни квартали.

Сред по-известните му жители са покойният президент Желю Желев, историкът проф. Андрей Пантев, композиторът Митко Щерев, Мими Иванова и Развигор Попов, актрисата Латинка Петрова.
http://vestnikstroitel.bg/news/150116_mladost-bil-zamislen-kato-supermoderen-kvartal-park/

Ако трябва да перифразирам заглавието:
Супермодерен квартал - БЕТОН :grass:
 

·
Registered
Joined
·
16,245 Posts
Хайки за паркиране върху тротоари в „Младост”Столичният инспекторат започва проверки за паркирали автомобили в „Младост”. Ще бъдат санкционирани водачите на коли, спрели върху тротоари и зелени площи в столичния район, научи NewsMedia.

Чл. 178е. от Закона за движението по пътищата предвижда от 50 до 200 лв глоба за ”лице, което паркира пътно превозно средство в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари в населените места извън разрешените за това места”.

Недоволни жители на “Mладост” коментираха, че инвестиционната програма на Столична община е зациклила и не се инвестира в нови паркинги, а с презастрояването броят на колите се увеличава непрестанно. В същото време се глобяват шофьорите, а те дори да искат да не извършват нарушения няма къде да паркират.

През миналата седмица кметът на „Младост” Десислава Иванчева участва в пресконференция, на която отново акцентира именно върху казуса с големия брой коли и липсата на паркинги. Тя посочи, че проблемът се корени именно в постоянното застрояване с нови жилищни и офис сгради в района.
http://newsmedia.bg/hayki-za-parkirane-varhu-trotoari-v-mladost/
 

·
Registered
Joined
·
37,185 Posts
Discussion Starter #18
Бюджетите на районните общини в София - най-голям в "Младост", най-малък за "Банкя"

Софийската община "Младост" разполага с най-големия бюджет за 2017 г. от всички 24 районни общини в столицата. Това показва справка на Столичната община, поискана от "Дневник".

В края на миналата седмица кметът на "Младост" Десислава Иванчева заяви по време на пресконференция, че бюджетът на ръководената от нея община е недостатъчен на фона на приходите, които генерира от такси, данъци и разрешителни за строеж. Тогава тя направи и "илюстрацията", че "Младост" би могъл да бъде отделен град, който да се самоиздържа от финансовите си постъпления. По-късно през деня тя публикува във "Фейсбук" своя позиция, в която твърди, че през 2017 г. община "Младост" разполага с общо 40 хил. лв. за ремонт на улици, за осветление, за паркинги, за облагородяване.

Данните показват, че за 2017 г. бюджетът на община "Младост" е близо 29 млн. лв. Сумата е с почти 700 хил. лв. повече спрямо район "Люлин", който е с най-многобройното население в София (128 хил. регистрирани по постоянен адрес). С по-малък бюджет са районните общини от централната градска част - "Триадица" (21.5 млн. лв.) , "Възраждане" (18 млн. лв.) "Средец" (15 млн. лв)., "Оборище" (14.3 млн. лв.), и "Сердика" (10.6 млн. лв). С най-малко пари през 2017 г. разполага района "Банкя" (4.2 млн. лв.)

По-големи по площ от "Младост" и "Люлин" са районите "Нови Искър", "Витоша" и "Панчaрево". Парите, с които разполагат трите района обаче, са в пъти по-малки, като за "Витоша" са определени 12.2 млн. лв., а за "Панчарево" и "Нови Искър" са съответно 8.6 млн. лв и 8.2 млн. лв. От трите най-многоброен е район "Витоша" с близо 40 хил. жители по постоянен адрес. В него попадат и някои от кварталите с най-високи цени на имоти в София - "Драгалевци", "Бояна", "Симеоново" и "Манастирски ливади".

http://infogr.am/byudzhet_za_2017_g

Бюджетът на районните общини

Според Закона за публичните финанси кметовете на общините са първостепенни разпоредители на бюджетите и ръководят съставянето, внасянето им в общинския съвет и изпълнението им. Кметовете могат да предоставят тези права на свой заместник, отговарящ за финансите. Общинският съвет трябва да гласува и да приеме бюджета в началото на всяка година.

Изготвянето на бюджет за следващата година е процес, в който районните общини си взаимодействат с централната община. Районните общини подготвят план, в който са включени всички дейности, които трябва да бъдат извършени на територията им - ремонти на инфраструктурата и сгради, обновяване на детски площадки или изграждането на нови, почистване на междублокови пространства и други.

Тези планове може да се изготвят и за три години напред, след което се изпращат в централната община, която определя бюджета на районната община за следващата година. В него са посочени конкретните дейности и ремонти, за които се отпускат средствата. Изпълнението на годишния план за бюджета на районните общини се контролира от кметовете им.

Освен предвидените от районните общини дейности централната община изготвя свой план за ремонтите, които ще изпълни за следващата година, като средствата за него отделя от собствения си бюджет или предвижда финансиране по европейски програми.

Така през 2017 г. Столичната община е предвидила ремонти на улици и площади в централната част на София, трамвайни трасета и сгради на училища. Сред обектите са булевaрдите "Княз Александър Дондуков" и "Борис III", улица "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди". Тези ремонти ще струват над 200 млн. лв, като парите за тях Столичната община ще получи по Оперативната програмата "Региони в растеж".

Столичната община в "Младост" и "Люлин"

През 2017 г. в район "Младост" се очаква да бъдат изградени или ремонтирани 8 обекта за 6 млн. лв. Сред тях са детска градина в "Младост" 4 за 4 млн. лв., ново кръгово кръстовище на между булевардите "Св. Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев" – 797 хил. лв., асансьори на подлезите по бул. "Цариградско шосе", при бившия хотел "Плиска" и пред Окръжна болница.

От Столичната община посочват и че уличното осветление и поддържането на пътната настилка в район "Млaдост" се извършва по договори между нея и фирмите "Улично осветление" и "Главболгарстрой". За 2016 г. в изграждане и възстановяване на улично осветление са инвестирани 546 хил. лв.

През 2017 г. в район "Люлин" пък Столичната община предвижда да вложи 8.1 млн. лв. по 5 проекта. От тях най-скъп е пробивът на бул. "Петър Дертлиев", който ще го свърже с Софийския околовръстен път – 2.5 млн. лв. Планиран е и цялостен ремонт на детска градина, който ще струва 1.7 млн. лв.

Въпреки плана практиката показва, че не всички заложени ремонти от общината се извършват в рамките на годината. Обикновено като причина за това се посочва недостигът на финансиране.

Бюджетът на Столичната община за 2017 г. е 1.328 млрд. лв.
http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda..._na_raionnite_obshtini_v_sofiia_-_nai-goliam/
 

·
Registered
Joined
·
8,202 Posts
Темата е хубава, защото хем касае кварталите, хем като цяло и града.
Няма ли да се направи една бомбастична поръчка за цялостна подмяна и ревизия на осветлението по улиците, кварталите? Да се поканят най-големите и утвърдени фирми в една дълга листа, която постепенно да се свие до 4-5 играча, но с условието да използват родни подизпълнители? И най-важното да се създаде концепция какъв дизайн да се ползва за даден район, който да е подходящ на преобладаващата архитектура.
 

·
Registered
Joined
·
315 Posts
„Младост” бил замислен като супермодерен квартал-парк
Ако трябва да перифразирам заглавието:
Супермодерен квартал - БЕТОН :grass:
Не съм фен на Люлин, но трафикът в най-големия по брой жители квартал Люлин, е в пъти по-лек от този в "супермодерния" квартал-парк Младост! Такива гледки като по Малинов са непознати там, въпреки трафика от Перник, Банкя, Божурище и др., минаващ през комплекса, докато трафикът в Младост е вътрешен, колите от югоизточните села на София минават по Цариградско, не влизайки в комплекса. Някой ще каже, че в Младост има по-заможни хора с повече от 1 кола, но не мисля, че те си ги изкарват всеки ден едновременно, най-вероятно е втората да си стои паркирана пред блока. Нещо куца в цялата концепция на улиците в Младост, може би ширината им, все пак са проектирани през 60-те, когато единици са имали коли, докато Люлин започва да се строи през 70-те, дори е предвидено да има и метро впоследствие. Най-тясното място в Люлин е бул. П.Владигеров около пазара, заради трамвая, но си представете какво щеше да е ако имаше трамвай по Малинов!
 
1 - 20 of 3217 Posts
Top