SkyscraperCity Forum banner

Next Sofia Mayor Profile | Профил на следващия кмет на София

169207 Views 2781 Replies 218 Participants Last post by  SantaClash
Тъй като напоследък все повече съфорумци си мислят, че знаят както е най-добро за града и че могат да се справят с управлението по-добре от сегашната или досегашната администрация ми е интересно как си представяте следващият кмет: дали трябва да е мъж или жена, какви виждания трябва да има за града, какви трябва да са приоритетите му и всички сходни характеристики.

Има време до следващите избори, но ако имаме късмет може някой, който иска да стане кмет да прочете дискусията ни и да успее да ни събазни с обещанията и вижданията си базирани на надявам се конструктивната дискусия, която ми се иска да се заформи тук.

Призовавам ви да разсъждавате конструктивно, обективно и без политически или личностни нападки.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 2782 Posts
Тъй като напоследък много се възмущавам от способността на "съфорумниците" да дават акъл, но нищо да не правят, предполагам това ще се отрази негативно на тази дискусия! Все пак тук май трябва да се мисли, а не само да се пише наизуст.
Според мен бъдещия кмет трябва да бъде мъж, с доказани познания по история или археология, и доказан статус в обществото. За бъдещото развитие на столицата трябва да се разчита изключително на експонирането на археологическите забележителности, паметниците на културата и реновирането на сградния фонд. Ако София се насочи към развитие на туризма самата инфраструктура е съпътстваща и със сигурност ще се построи за целите на програмата. Крайно време е да се даде предимство на хората в града, независимо дали са жители или туристи. Града е доста зелен като пространства. Просто трябва да се насочат доста пари и в тази насока за да могат сегашните паркове да бъдат ремонтирани подобаващо и пешеходните зони да станат много повече.
Хубаво е да даваме и примери. Разбира се ще се съобразя, че става дума за София, България и няма да казвам как е в Берлин, Прага или Путгартен както някои мои любими хвъркати същества!
И примерите ще бъдат от България- Цонко Цонев, Димитър Николов, Иван Тотев.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Може би е редно първо да се направи едно синтезирано представяне на длъжностните характеристики на кметския пост, правата и задълженията. До голяма степен, реалната власт на местно ниво е в Общинските съвети, а не в кметовете. Примерите, които давате са достойни и известни най-вече с харизмата и PR успехите си...

Отделно, каквато и да е личността, не смятам че може реално да упражнява власт и да налага вижданията си в такава сложна обстановка с множество различни играчи и различни интереси- многопартиен общински съвет, държавна власт, собствена политическа сила, граждани, бизнес, НПО и други... В редица държави има практика, избираните на подобна длъжност хора, да имат съответен образователен ценз, свързан с публичната администрация, урбанизма, ... ;)
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Бъдещият кмет на София трябва (според мен) да е:
- човек, способен да играе ролята на медиатор;
- с добър нюх за политически пазарлък и увещаване;
- със солидни познания за реалните проблеми и нужди на града;
- с екип от хора, които могат да създават и защитават амбициозни, но издържани проекти;
- с усет към хората и способен да създава лично впечатление;
- открит и отворен към публиката;
- с предпочитание към сключване на разчупени договорености, когато става дума за инфраструктура;
- някой със страст към непрекъснато подобряване на градската среда.

И това е - сиреч, невъзможен.
See less See more
Много неудобен е кметският стол в София, защото за разлика от по-малките населени места, в които властта е по-авторитарна, то тук има остър сблъсък на много партийни и икономически интереси, административната стуктура е тежка и сложна, а проблемите са от такъв мащаб, че е невъзможно (а и неправилно) сам да вземаш решения за преодоляването им - най-малкото няма как да си специалист по всичко. В този смисъл за мен кметът на София трябва да е професионалист с инженерно или икономическо образование. Основните му функции са да осъществява връзката между гражданите и недосегаемите персони в Общинския съвет, да дава методическа помощ и насоки съобразно компетентностите си и разбира се да осъществява наблюдение (говоря за наблюдение, а не за контрол!) върху работата на общинските структури, като се опитва, чрез същестуващите механизми, да инициира коригиращи въздействия. Тъй като в България имаме някакъв фетиш към партиите и никога няма да изберем независим кандидат, следва, че съответният господин или госпожа (без значение) трябва да има доста сериозен авторитет в партията си, за да се радва съответно на по-голяма свобода. С оглед всичко изложено мисля, че от известните на всички личности, Димитър Николов, Вили Лилков, Георги Кадиев, Стоян Братоев (забележете - представители на 3 различни партии и един независим, но в същото време много популярен)... са експерти, които далеч по-добре биха се справили с тази тежка роля, отколкото Йорданка Фандъкова, която е абсолютно безпомощна да се справя с интоксикираната обстановка в Общината и служи по-скоро като буфер, смекчаващ недоволството на гражданите (понеже говори красиво, не краде, държи се възпитано - въобще, пробужда в редовия българин някаква атавистична любов към любимата учителка от детството, което очевидно е и желаният психологически ефект).

Това е в общи линии... само ще вметна, че съгласно първият коментар нападките не са желателни, а в същото време прозира някакъв укор и ирония спрямо част от съфорумците, които си позволяват да критикуват градоначалника, вместо да свършат работата на всички посочени по-горе институции, да ги нахранят, плащайки си данъците и след това градивно да... изблеят. Та по отношение на свещеното право да се критикува или не бих казал, че се сещам за поне 5 човека (независими експерти), които заемат длъжности в средно-управленския ешелон на определени министерства и са в много пъти по-компетентни и подходящи за поста от всички, изброени от мен имена, но понеже живеем в България, няма как същите да го заемат (по-горе съм посочил защо). Това обаче не значи, че тези хора не същестуват и не мога да ги поставям на една везна с Фандъкова примерно, откривайки огромната пропаст между това какво е и какво трябва да бъде. И още нещо - ако аз в работата си допусна гаф, съизмерим с безумието на Витошка и Ларгото (уточнявам, че подобен мой гаф примерно би довел до загуба на приблизително 3 млн. евро за бюджета, демек доста по-малко), няма въобще да стане въпрос дали ще ме изхвърлят или не - аз сам ще си тръгна.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Абе каква е тази глупава тема?
И господ да слезне в София, пак ще има кой да мрънка и критикува. Просто такъв ни е манталитета!
 • Like
Reactions: 3
Да не се хвали, че е скрил пари от Станишев, благодарение на което софиянци в момента се возят на метро.
Рудолф Джулиани!
 • Like
Reactions: 2
Бих искал да се доближава до качествата на този човек: Иван Иванов
 • Like
Reactions: 5
Който и кмет да дойде, най-големите проблеми са в ниските нива на администрацията !!!
случка от преди време - отивам на гише в една общинска аминистрация, пръв съм
възрастната госпожа гледа много състредоточено в монитора и ми казва през зъби - ще трябва да изчакате. Добре ама зад нея прозорецът отрязява, като огледало и виждам, че тя си джитка пасианс ! Викам и ама на висок глас да чуят и тия зад мен- няма проблем да почакам , ама ако искате да ви помогна с пасианса, че гледам Ви затрудбява нещо..... леле като се насмете.......щеше да получи инсулт - чудешесе да ме наругае ли да ме удари ли....
Та с такава администрция и изпълнителен персонал не знам как ще стане. кой и да дойде - плявата си седи от бай тошово време
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Зависи... има подобрение в администрацията. Например в Община "Красно село" са много читави служителите и далеч не са някакви баби, а доста стегнати хора. Явно по райони развитието на човешките ресурси е различно.
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Най-важното за мен е да не е от куманоидите, щото където минат хората на Гея, трева не никне... Добре, че в София мислещите са малко повече от матряла :lol:
 • Like
Reactions: 3
Аз харесвам сегашният кмет!
Рудолф Джулиани!
Към него бих добавил и Майкъл Блумбърг - двамата са перфектен пример как добрите практики могат да бъдат продължени и надграждани за разлика от родния вариант, при който след всяка смяна на властта се почва всичко от начало!
See less See more
Аз харесвам сегашният кмет!
Трябват ми седем причини с които да ме убедеш и да харесам кмета!
Мнението е валидно за мен, не съм тук да убеждавам някой!
Аз харесвам сегашният кмет!
За харесване не знам, но ако Фандъковица се кандидатира пак, то според мен ще бъде преизбрана убедително.
Съжалявам за грандиозния офтопик, но не мога:

"за следващиЯ кмет"

"Аз харесвам сегашниЯ кмет"

Изключително много ми бърка в здравето, когато все повече и повече хора показват, че не си знаят родния език!


Относно темата - трябва ни кмет с твърда ръка и вслушващ се в мнението на гражданите си, а не налагащ решения отгоре-надолу. Също така, приоритет на следващия кмет трябва да е санирането на максимален брой жилищни сгради, както и поддръжката на зелените площи в столицата.
See less See more
 • Like
Reactions: 4
^^ Извинявам се в този ред на мисли за допусната гршка в заглавието. Грешката е абсолюно неволна :D
Харесвам си сегашния кмет - по много причини.

Кметът, който и да е той, искам да:

- оправи/асфалтира тротоарите абсолютно навсякъде
- разкара уличните кучета
- прекрати веднъж и завинаги практиката с паркиране в зелени площи, както междувпрочем и по тротоарите
- мие улиците поне веднъж седмично - прахолякът е предпоставка за рак на белия дроб.

По-амбициозни щения съвсем не ми се струват реалистични.
Достатъчни са само тези горните, за да се промени чувствително обликът на града.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 2782 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top