SkyscraperCity Forum banner

[Niemcy] Cesarskie Kurorty na wyspie Uznam

7621 Views 41 Replies 12 Participants Last post by  pioter76
Od dawna chciałem pokazać zdjęcia z Kurortów Cesarskich na wyspie Uznam. Był już podobny wątek na forum, ale dawno nie aktualizowany i bez aktualnych zdjęć. Zakładam więc nowy. :)

Kurorty były w przeszłości chętnie odwiedzane przez kornonowane głowy, również niemieckich cesarzy. Stąd nazwa miejscowości.

Kierując się na zachód od strony Świnoujścia można dojść spacerkiem do każdego z nich. Pierwszą miejscowością jest Ahlbeck. Następnie Heringsdorf i na końcu Bansin.

Miejscowości połączone są nadmorską promenadą. Obecnie połączoną również ze Świnoujściem. W 2011 roku nadmorski bulwar został przedłużony i połączony z promenadą po stronie polskiej.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 42 Posts
Ale zostajemy po niemieckiej stronie. Na początek mapka z google przedstawiająca trzy miejscowości Ahlbeck, Heringsdorf i Bansin:

001

Kurort najbliżej Świnoujścia, Ahlbeck.

002

Wycieczkę zaczynamy od centralnej części promenady w Ahlbecku.

003

004

Każda z miejscowości ma swoje molo.
Molo w Ahlbeck'u rozpoczyna się budynkiem w którym jest restauracja.

005

006
See less See more
6
Widok na plaże w stronę Heringsdorfu

007

Na zbliżeniu widać molo z sąsiedniego kurortu

008

Idziemy dalej w stronę molo

009

010

Plaża w kierunku Świnoujścia.

011

012
See less See more
6
Tutaj widać nawet Międzyzdroje :)

013

Molo. Nie jest największe ani najpiękniejsze. Ale według mnie ma fajny klimat :)

014

015

Wiosenna aura bywa kapryśna.

016

017

018
See less See more
6
  • Like
Reactions: 1
Wracamy na promenadę. Jeszcze dość pustą, przed sezonem letnim.

019

020

Dbałość o szczegóły widać na każdym kroku

021

Maleńka muszla koncertowa

022

Klimatyczne knajpki przy plaży

023

024

025
See less See more
7
  • Like
Reactions: 1
Do Ahlbecku oczywiście wrócimy. Chwilowo szybki przeskok do Heringsdorfu :)

026

Kurort jest mniejszy od Ahlbecku, ale wydaje mi się, że jest piękniejszy.

Na początek kilka zdjęć z miasta.

027

028

029

030
See less See more
5

036

Małe wejście na plaże.

037

Świetnie wyglądają te kosze plażowe

038

Fajny pomysł z tym ekranem na wodzie :cheers:

039

Molo w Heringsdorfie jest najbardziej okazałe w okolicy.

040
See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
Bo po niemieckiej stronie nie można ich w zasadzie dostać :)
Oglądając te zdjęcia nie mogę wywąchać smażonej ryby :(

Na pyszną smażoną rybkę, to trzeba jechać do Świnoujścia ;)
Bo po niemieckiej stronie nie można ich w zasadzie dostać :)
przynajmniej na zdjeciach 23 i 25 widac, ze ryby smazone tez sa...
Beznadziejnie, katastrofa!
Ryba to mały problem, w ogóle nie czuć atmosfery morza. Brak tego niezapomnianego klimatu swobodnego zamieszania, artystycznego nieładu niekończących się bazarów, wszechobecnych samochodów i parkingów. Gdzie są swojskie, dzikie stoiska oferujące wszelakiej maści dmuchane pierdolety. Brak reklam na kolorowych banerach, bud z goframi, lodami, bitą śmietaną..... Nie ma zapiekanki, ślicznych dziewcząt robiących tatu z henny, ulicznych rysowników, pierścionków, piszczałek, dyskotek co krok....
Gzie jest huk badziewnych wesołych miasteczek, gdzie namioty w pasy z cymbergajem, grą video?
Pewno w okolicznym pasie zieleni, czy na wydmach nie da się spokojnie wylać?
Ludzie jacyś inni, łysych osiłków nie widać.
Brak pysznego piwa z plastiku pod wyrazistą, kolorową parasolką. Na tej niemieckiej plaży taka drażniąca sterylność. Wszystkie kosze takie same, jeden ekran na reklamy i na wszystko. Co z dmuchanymi łapkami HEYAH , wystającymi z wody....?
Ech, idźta z takim morzem po niemiecku.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
^^haha. Dobre spostrzezenie :D
A co do rybki to pewnie, ze sa po niemieckiej stronie. I to we wszystkich mozliwych postaciach. smazone, w bagietkach czy nawet wedzone.
Rybencje sa pochowane po malych lub wiekszych restauracjach, bistros czy mniejszych gastronomicznych przybytkach.
Beznadziejnie, katastrofa!
(...)
Ech, idźta z takim morzem po niemiecku.
Do końca nie wiem, czy to co napisałeś to ironia, czy faktycznie brakuje Ci tego jarmarcznego klimatu naszych nadmorskich miejscowości ;)

Jeżeli to drugie to zmartie Cię, bo Świnoujście stawia sobie za wzór właśnie swoich niemieckich sąsiadów i bylejakie stragany zastępowane są eleganckimi, jednolitymi budkami, witrynami.

Jeżeli chodzi o odwiedziny i zwiedzanie Cesarskich Kurortów to najlepszym sposobem jest przyjechać do Świnoujścia na dłużej i codziennie odwiedzać inną miejscowość.
W ten sposób można połączyć doznania sterylno-estetyczne z Niemiec i naszą potrzebę zjedzenia rybki z papierowego taletrzyka ;)

Myśle, że to jest wielki atut Świnoujścia. Tutaj nawet przy kiepskiej pogodzie nie można się nudzić. Można aktywnie spędzać czas, zwiedzać ciekawe miejsca.
Do wszystkich tych kurortów można spokojnie dojść plażą, dojechać rowerkiem elegancką ścieżką wśród lasów i wydm, pojechać autobusem, lub pociągiem. Można też pojechać samochodem, choć w tym przypadku trzeba się liczyć z wydatkami na parking, bo wszędzie postój jest płatny. I to dość sporo.
See less See more
Odwiedzamy następny kurort, Bansin. Jest najmniejszy z trzech miejscowości.

055

056

057

058

059

060
See less See more
6
Do końca nie wiem, czy to co napisałeś to ironia, czy faktycznie brakuje Ci tego jarmarcznego klimatu naszych nadmorskich miejscowości ;)

Jeżeli to drugie to zmartie Cię, bo Świnoujście stawia sobie za wzór właśnie swoich niemieckich sąsiadów i bylejakie stragany zastępowane są eleganckimi, jednolitymi budkami, witrynami.

^^
Oczywiście to była ironia wspomnień, ale niestety gorzka ironia w smaku.
Osobiście nienawidzę klimatu "polskiego morza w sezonie", już na etapie samej myśli o drodze doń. Powyższy post to efekt wielu, wielu lat takich wizyt, zaczynając od dziecka po dzień współczesny. Przykro, bo to cudowne, polskie wybrzeże jako byt sam w sobie, jest zbrukane polactwem z jego pełną charakterystyką. To brzmi mocno, ale cóż. Jedyną nadzieją, która głęboko wpadła mi w oko, pewnego razu, podczas dogłębnej penetracji krajowej linii brzegowej jest właśnie Świnoujście, które jak piszesz fantastycznie mnie zaskoczyło. Dodam jeszcze, że było to już parę dobrych lat wstecz. Natomiast oglądając zachodzące tu zmiany na forum myślę, że bliskość Niemiec to same korzyści.

Co do ryby to, dobra ryba tak naprawdę skończyła się jakieś 15 lat temu. Nostalgicznie wspominam te małe nadmorskie smażalnie w starych szaletach, mniam! Wszystko było jak trzeba a właściciele zawsze serwowali produkt najlepszej jakości. Prawdziwe rozpasanie zepsucia przyniosła szalona, druga połowa lat 90-tych, by totalnie upaść na pysk po wejściu do UE. Ale wiadomo to już inny temat, złej i okropnej, nie powiem przez kogo rządzonej wspólnoty. Na szczęście wkrótce wybory, które wygramy i znowu będzie jak dawniej.:D;)
See less See more
1 - 20 of 42 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.