SkyscraperCity Forum banner

[Niemcy] Usedom na długi weekend

8298 Views 30 Replies 11 Participants Last post by  hetmantom
10
Jesli kogoś nie interesują dzikie tłumy, budki z hamburgerami, stragany, gokarty, ludzie łażący po ścieżkach rowerowych i inne rzeczy nierozerwalnie związane z wypoczynkiem nad polskim morzem, a mimo to chciałby być nad Bałtykiem, koniecznie musi wybrać się na niemieckie wybrzeże.

W tym wątku postaram się pokazać, że Uznam to nie tylko niezliczone sanatoria i plaże dla nudystów, ale też....

Zresztą zobaczcie sami:

Pierwszego dnia - obowiązkowy punkt programu, czyli wycieczka do Peenemünde.

Zaczynamy w centrum Zinnowitz, gdzie również mieszkamy, ale o tym później:

Ciąg pieszo-rowerowy za miastem, tuż obok wydmy i morze:

Zejście na plażę w kolejnej po drodze miejscowości Trassenheide:

Stojaki na rowery. Dla porównania w Świnoujściu w ramach transgranicznej promenady zrobiono cztery, z czego jeden już jest urwany :no:

Czasami ciężko się przecisnąć, ale i tak jest lepiej niż latem:

Deptak:

Jak by nie było, zamknięte osiedle, dobrze że nie ogrodzone
See less See more
1 - 20 of 31 Posts
10
To już gargamel, czy jeszcze nie?

Tutaj też straszy kostka Bauma:

Wjazd na płatny parking. Żaden samochód nie stoi upchnięty na chodniku albo miedzy drzewami. Dziwne, nie? :|

Droga prowadzi do właściwej miejscości, która jest oddalona od morza o 1-2 kilometry:

Słupki by nie wystarczyły?

Stylizowane bliźniaki, całe osiedle:

Bar. Nie trzeba kolorowych napisów i wyblakłej szmaty z gofrem:

Karlshagen. W oddali widać....
See less See more
12
...bloki. Ze względu na znajdujący się w miejście obóz dla pracowników zakładów w Peenemünde miasto zostało poważnie zniszczone w czasie wojny:

Agroturystyka:

Tuz obok powstało osiedle domów jednorodzinnych:

Każdy jest trochę inny, więć całość nie przytłacza, tak jak wiele podonych osiedli:

"Zagrożenie życia
Zakaz wstępu!"
...czyli zbliżamy się do celu:
See less See more
O tak! Zdecydowanie wole niemiecka stronę! Świetne zdjęcia. Piękne miejsca. W takim otoczeniu czuje się najlepiej. Czekam na dalsza czesc.
10

Kolejne ostrzeżenia o ciągle zalegającej w lesie amunicji:

Informacaj o znajdujących się w ty miejscu ruinach rampy przeładunkowej:

Pociąg dojeżdzjący aż do Świnoujścia:

Napis głosi Insektenhotel ;)

Początek Peenemünde:

:cool:

Ruiny fabryki plynnego tlenu, wykorzystywanego jako składnik paliwa rakietowego:
See less See more
11
Wschodnie Niemcy to również takie widoki - bez wątpienia połowa mieszkań jest opuszczona, żadne okno nie jest plastkowe. Jak widać, ktoś się właśnie wyprowadza:

Reszta miasteczka rownież nie wygląda najlepiej:

Nie pomoże nawet kilka nowych domów:

Pozostałości ośrodka:

Prawdziwa atrakcja, czyli radziecka łódz podwodna, niemająca jednak wiele wspólnego z historią tego miejsca:

Wybaczcie słabe kadry, ale pozostałe zdjęcia nie wiedzieć czemu nie zapisały się na karcie aparatu. Czyżby klątwa?:runaway: ;)

Pozostałe po wojnie budynki tworzą muzeum:

W środku nie można było robić zdjęć, więc tylko ujęcie wejścia:

Żegnamy Peenemünde:

Dalej pojedziemy wieczorem. Zapraszam do komentowania.
See less See more
Będzie więcej fotek z Pennemunde? Bo mam trochę swoich, również z samego muzeum, jak byłem tam w styczniu 2009 roku i jeśli nie masz nic przeciwko to mogę się podzielić.
3
A jak z cenami noclegów itp?
Właśnie miałem o tym pisać.

Wolnostojący dom, ok. 70m2, dwie łazienki, dla 4 osób - €40 za dzień

Dla porównania za tyle samo (40 zł/osoba) w Świnoujściu można dostać pokój z łazienką albo i bez. Dziekuję, postoję.

Oczywiście w sezonie(czerwiec - lipiec) cena wzrasta do €120.

Widok z podwórka:

W innych porównywalnych miejscach o tej porze roku ceny wahały się od €50 do €65. Jeśli ktoś chce mieszkanie z widokiem na morze musi liczyć się z wydatkiem ok. €100 za dzień. (za całe mieszkanie)

Jesli chodzi o jedzenie to w sklepach jest około o połowę drożej(może mniej, ciężko mi powiedzieć), natomiast w restauracjach dwukrotnie drożej niż w Polsce (główne danie ok. €12-15, ryby 16-17)
See less See more
Będzie więcej fotek z Pennemunde? Bo mam trochę swoich, również z samego muzeum, jak byłem tam w styczniu 2009 roku i jeśli nie masz nic przeciwko to mogę się podzielić.
Więcej zdjęć nie będzie, także jak najbardziej możesz się dzielić.

Żeby nie robić bałaganu, poczekam z dalszymi zdjeciami.
Ok, to poczekaj jak możesz do rana bo te fotki mam na dysku zewnętrznym a już muszę zmykać. Jak nie to najwyżej będzie lekki bałagan :)
Co do cen to jest i tak tanio w porownaniu do cen nad francuskim morzem. Za obiad w restauracji całkiem atrakcyjnie.
10
No więc Peenemunde jako rozszerzenie. Bez większych opisów bo niewiele pamiętam. Dojechałem tam pociągiem ze Świnoujścia, wróciłem na stopa do Zinnowitz a potem pociągiem do Świnoujścia.

See less See more
10
Dzięki za zdjęcia:)

Jedziemy dalej.

Zinnowitz

Nadmorska promenada. Nie zawsze było tak pusto:

Wszystko odnowione, choć w wielu miejscach widać, że remont zrobiono małym kosztem (zaczyna się na przykład łuszczyć farba)

Oczywiście jednolita i bardzo często stylizowana stolarka okienna to rzecz oczywista:

Jak widać renowacje nie zawsze są udane:

Gondola, która zanurza się do wody. Można obserwować stary kapeć i przepływającą w oddali flondrę (jak się ma szczęście) ;)
See less See more
10
Po zejściu z molo:

Asfaltowe pasy dla rowerzystów:

Budynek ochotniczego ratownictwa morskiego:

Boczne uliczki:

Kultura parkowania. A przecież chodnik taki szeroki...

See less See more
1 - 20 of 31 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.