Eindhoven Centrum
Het is immers maar een uurtje rijden van Antwerpen he.

Alle foto's door mij genomen.
Geschiedenis
Eindhoven ontstond op een hoger gelegen terrein tussen de riviertjes de Dommel en de Gender. Het kreeg al in 1232 stadsrechten en marktrecht van graaf Hendrik I van Brabant. Op de plaats van het oude kasteel uit de vijftiende eeuw ligt nu het Augustijnenklooster Mariënhage. In 1583 werd de omwalling al weer afgebroken.
Op 01-01-1920 is de huidige stad Eindhoven ontstaan toen de kleine stad Eindhoven de gemeenten Woensel, Strijp, Stratum, Tongelre en Gestel annexeerde. Het bevolkingsaantal na de annexatie bedroeg ongeveer 45.000.
Ten gevolge van de industriële ontwikkeling trokken rond 1900 de Eindhovense fabrieken steeds meer werknemers aan. Dat waren onder meer de textielfabrieken Elias, De Haes, de Bara (afgeleid van Baekers en Raymakers), tabaksverwerkers (Mignot & De Block), Van Abbe en Lurmans, stoomlederfabriek Gebroeders Keunen en de Koninklijke lucifersfabrieken Mennen & Keunen, sigarenkistmaker Brüning en de gloeilampenfabriek Philips vanaf 1891. De stad had economisch profijt van de fabrieken en fabrikanten.
Er was in het Interbellum een groot woningtekort voor de vele arbeiders, ook in de omliggende gemeenten.
Na de Tweede Wereldoorlog heeft de autofabriek DAF fors bijgedragen aan de expansie. In 2003 gaven ruim 9.500 bedrijven in de regio werk aan bijna 130.000 mensen.
Eind jaren '90 is er een stuk van Veldhoven door Eindhoven geannexeerd om hierop een industrieterrein (FlightForum) en een woonwijk (Meerhoven) te bouwen. Dit gehele gebied wordt Meerhoven genoemd.
Vandaag de dag fungeert Eindhoven als het centrum van technologie in het zuiden van Nederland. Van al het geld besteed in Nederland aan ontwikkeling en onderzoek gaat een derde naar Eindhoven en omgeving.
De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, de vestigingen van Fontys Hogescholen en de Design Academy geven Eindhoven een relatief jonge bevolking.
Een mooi voorbeeld van het industriële erfgoed van Eindhoven is de gerenoveerde Witte Dame, een voormalige Philipsfabriek. Tegenwoordig herbergt ze de openbare bibliotheek, de Design Academy en een aantal winkels. Tegenover de Witte Dame ligt de eerste lampenfabriek van Philips. Het gebouw is nu een museum over de geschiedenis van Philips.
Het boegbeeld van Eindhoven was (en is min of meer nog steeds) het Evoluon. Dit bijzonder markante gebouw, in de vorm van een grote vliegende schotel, herbergde een permanente tentoonstelling van de ontwikkeling van de techniek in het algemeen en die van Philips in het bijzonder. Het gebouw heeft sinds eind jaren '80 geen publieke functie meer.
Bron: Wikipedia
1. Rietveldgebouw
2. SNT-gebouw
3. Nieuwbouw nabij het centrum
4. Van 18 Septemberplein naar overdekt winkelcentrum Piazza
5. Blik op Strijp S, waar de komende jaren een aantal torens zal verrijzen.
6. Emmasingel met de Admirant en de Regent.
7. De Admirant en de Witte Dame.
8. Nieuwbouw van het Stedelijk Van Abbe Museum.
9. De Vestedatoren
10. Gevels aan de Vestdijk.
11. Philipsstadion
12. Torentje van het Museum Kempenland.
13. Zicht op de Admirant en de Regent.
14. Grootste Mediamarkt van Europa en Piazza.
15. Onderdoorkijkje richting Fellenoord.
16. Vestedatoren, Lichttoren en Admirant.
17. Kennedytoren
18. Winkelcentrum Piazza
19. Kennedytoren
20.
21. Vestedatoren
22. Grote Berg richting Catharinakerk en Vestedatoren
:cheers: