SkyscraperCity Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

· Banned
Joined
·
2,773 Posts
Discussion Starter · #1 ·
U okviru višednevne (25, 26, 27 i 28. april) posete Amsterdamu i prisustvovanju spektakularnog holandskog nacionalnog praznika Kraljevog dana 26. aprila (ove 2014. godine je bivši Kraljičin dan preimenovan u Kraljev dan u čast novog kralja Viljema koji je 2013. nasledio kraljicu Beatriks) imao sam priliku da napravim kraći izlet i provedem nekoliko sati, 27. aprila, u najvećoj evropskoj luci Roterdamu.

Roterdam je drugi po veličini grad Holandije posle Amsterdama. Zvanični grad ima oko 600 hiljada stanovnika a urbana zona grada ima oko 1 milion stanovnika. Urbana zona Roterdama je skoro potpuno spojena sa urbanom zonom Haga i još nekoliko drugih manjih urbanih zona i zajedno ta velika urbana zona ima oko 3 miliona stanovnika.

U Holandiji se šaljivo kaže da se u Roterdamu zarađuje novac, u Hagu deli, a u Amsterdamu troši.

Kao što je dobro poznato Roterdam je skoro potpuno uništen u drugom svetskom ratu i on je danas arhitektonski pretežno moderan grad. Od starijih gradjevina izdvajaju se katedrala i gradska kuća koje su zbog svoje čvrste gradnje i masivnosti relativno preživele destrukciju grada i potom detaljno restaurirane. Roterdam ima jedan od najboljih modernih skyline-a Evrope sa mnoštvom modernih nebodera uz Pariz, London, Moskvu, Frankfurt, Istanbul, Varšavu...

Za početak malo istorijskih gradjevina...

Grote of Sint-LaurenskerkStadhuis

 

· Banned
Joined
·
2,773 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
Za Roterdam inaće važi da je jedan od najpovoljnijih gradova za šoping, pretpostavljate i zašto, zamislite koliko raznorazne robe iz celoga sveta pristiže u najveću evropsku i jednu od najvećih svetskih luka...

 

· Banned
Joined
·
2,773 Posts
Discussion Starter · #6 · (Edited)
Na mestu stare luke u samom centru grada je stalna postavka pomorskog muzeja na otvorenom i u zatvorenom gde se mogu videti sve lučke delatnosti iz starijih prohujalih vremena.

 

· Banned
Joined
·
2,773 Posts
Discussion Starter · #9 · (Edited)
Mene lično kao velikog ljubitelja istorijske arhitekture Roterdam nije nešto specijalno impresionirao. Roterdam je sušta suprotnost Amsterdamu koji me oduševio, oborio sa nogu, jednostavno Amsterdam je sa svojim jednim od najvećih očuvanih istorijskih centara na svetu, gradom sa jednim od najbogatijih muzeja na svetu, šarmom kanala sa hiljadama jedinstvenih 17 vekovnih zgradica, mnoštvo interensantnih restorana, pabova i sl. nešto jedinstveno na celome svetu, dok je Roterdam skoro pa samo jedan moderan grad. Roterdam je jedno interensantno ekperimentalno okruženje za takodje veoma kreativnu i jedinstvenu modernu holandsku arhitektonsku scenu. Jednostavno, sve moderne gradjevine u Roterdamu su neverovatno kreativne. Pomislio sam, nije ni čudo da su arhitekte toliko kreativne kada su verovatno istripovane. Jednostavno - freemind se oseća na svakom koraku u najliberalnijoj državi na svetu. Sa druge strane, lepo je što Holandija ima modernistički Roterdam da bi pokazala da nije ostala da živi u 17 veku kada je Holandija bila najbogatija i najnaprednija zemlja na svetu a Amsterdam najbogatiji i najnapredniji grad na svetu. Roterdam vredi posetiti barem na nekoliko sati upravo iz razloga da bi se upoznala ta druga strana Holandije, jer tek tada se može kompletno upoznati ta država. Sa jedne strane tradicionalni Amsterdam a sa druge strane moderni Roterdam, dva grada slične veličine a potpuno različitog karaktera. Treba usput posetiti i Hag u kome se spajaju tradicionalno i moderno. Toliko od mene. Slobodno nastavite svojim slikama i utiscima. Živela Holandija, neka pobedi liberalizam!!!
 
1 - 9 of 9 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top