Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 209 Posts

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,716 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Ipak odlučih da odradim ovu reportažu mislim da će vredeti, pre svega što bar na ovom forumu nemamo slike iz određenih delova sveta a i smatram da će vam biti interesantno moje vidjenje gradova, društava, kontinenata.

Ukratko, nas dvoje smo zimus odlučili da odemo za US konačno. Generalno izbegavam vadjenje vize, pre svega za anglosaksonske zemlje, ali u slučaju US nekako mislim da je došlo vreme da se malo iscimamo i izvadimo vizu (za sledećih 10 godina) te postavimo i to na mapu. I tako se i rodilo ideja kod mene da okrenemo krug oko sveta kada već idemo za US. I to sledeću rutu:Viza je na kraju dobijena dosta lagano, itenerer koji dan posle toga bukiran i već negde u decembru smo imali sve spremno.

U prethodnih 16 dana smo prepešačili ukupno 172km pokrivajući i otkrivajući gradove koji će se pojaviti i na ovoj reportaži:

- Oslo
- Njujork
- Honolulu
- Singapur

U vremenskim intervalima to je izgledalo ovako - 1 dan u Oslu, 4 dana u Njujorku, 7 dana na Havajima i 3 dana u Singapuru.

Moram da priznam već na početku da nijedan grad nije ispao u skladu sa mojim očekivanjima a objasniću usput i zašto. Interesantno za ovu reportažu i jedna sitnica - mislim da sam bio 5. razred osnovne škole kada sam na nekom upitniku na pitanje "Navedite 3 svetske destinacije koje želite da posetite u svom životu" napisao Njujork, Buenos Aires i Tokijo. Malo sam požurio ali evo koju nedelju pre 28. rodjendana sva tri su čekirana. Ne samo ta tri, ne mogu da se ne osećam ponosno što smo od svojih sredstava obišli više od 50 zemalja u tih 5 godina i to medju njima neke od poželjnijih destinacija - Tajland, Kuba, Dom. Rep, Maldivi, Rio, Havaje, Zelenortska ostrva, Kanare...
Ne samo to zapravo - kompletan put je nekako bio obeležen nekim sitnim jubilejima - na primer let Njujork - Honolulu je bio 100. zajednički let moje supruge i mene (a prvi smo imali pre manje od 5 godina). Što se samih letova tiče, prošlo je sve bez nekih trzavica a iako je bilo za očekivati da će nas segment od Honolulua do Singapura dotući (17.5h leta, u 1 refuel i 1 presedanje, poletanje po lokalnom u sredu a sletanje u petak), bilo je podnošljivo. Pa eto, da krenemo redom.
 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,716 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Oslo i Norveška su nekako baš nedostajali na mojoj mapi Evrope. Iako smo prethodno preko Osla leteli - nismo nikako u njemu bili. Da budem potpuno iskren nisam preterano očekivao od Osla ali jesam očekivao da to bude sredjene i uredjen grad jer je to ipak prestonica jedne od najrazvijenijih zemalja Evrope. Sletanje u Oslo je bilo kasno uveče, tako da posle relativno kratke dremke smo otišli vozom do grada. Od aerodroma do grada treba 20-25 minuta i norveške železnice zaista jesu za primer. Sačekao nas je sneg koji nije da nismo očekivali ali smo se nadali da nećemo osetiti na svojoj koži. I bilo je hladno, jako hladno. Što se same fizionomije Osla tiče, rekao bih da je 1 dan (ili možda ispravnije reći jedno prepodne) bilo sasvim dovoljno. Iako postoje delovi grada koji su interesantni, grad je dosta raskopan, ulice su na nekim mestima skandalozne (čak poredivši i sa ulicama u srpskim gradovima) a sam grad bi mogao biti sredjeniji. Za razliku od ostalih nordijskih prestonica u kojima smo bili, pre svega Stokholma i Helsinkija, Oslo ne odaje utisak da se radi o prestonici jedne moćne države. U svakom slučaju, ostavljam da slike same govore priču o ovom gradu jer i nemam baš nešto posebno pored njih da dodam.

 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,716 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Na aerodrom se vraćamo kasno popodne i konačno kreće moje uzbudjenje pošto smo preuzeli boarding karte za Njujork. Leteli smo Norwegian-ovim Dreamlinerom, izveštaj sa samih letova neću kačiti ovde, ima ga na drugim temama/sajtovima. Ni dodatni security screening na gejtu nije pokvario naše (bolje rečeno moje) uzbudjenje. Iako smo prethodno bili na severnoameričkom kontinentu sam trenutak sletanja na JFK je ipak nešto posebno za mene bio. Očekivao sam da će procedura oko ulaska u zemlju potrajati, da će nas "istresti iz gaća", medjutim od izlaska iz aviona, glasnih službenika TSA-ja i jednog hladnog "Here is your passport. Next!" do izlaska iz terminala prošlo je 15 minuta. Tu su počeli prvi problemčići jer tokom celog boravka u US naše mobilne mreže više nisu bile aktivne nego što jesu a ovo je bio prvi trenutak kada sam shvatio da ono što smatramo normom u Evropi - WiFi dostupan u svim javnim objektima, u US nije isto. Incijalni plan je bio platiti 45 USD i preko Ubera doći do hotela, backup nas je taxijem i vožnjom od 60-ak dolara doveo do našeg hotela - u 125. zapadnoj ulici, Harlemu. Simpatično na trenutak, posle 30h od početka odmora eto nas opet u Harlemu. Ovom Harlemu fali jedno u nazivu ( :) ) ali mu isto tako fali što šta još...

 

·
SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
10,716 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Moram da napomenem da sam od Njujorka očekivao mnogo. Možda i nerealno mnogo jer je on za mene pre ovog puta bio svetska prestonica, grad koji sam u svojoj glavi isprojektovao da je nešto sasvim drugo od onoga na terenu. Čak i za moju suprugu koja nije imala visoka očekivanja, Njujork će ispasti iznenadjenje. Nikada u njemu nisam hteo da živim (niti u US generalno) a posle ovog puta sam postao još više zahvalan što živim tu gde živim i srećan zbog toga što plaćam porez kojim se takvo društvo finansira. Zašto - iako sa slika deluje ili će delovati još dobro?
Njujork je, bez premca, grad u kojem sam se najnebezbednije osećao. Ti dogadjaji prve večeri kada taksista izlazi iz auta da nas isprati 80 metara peške uz savet da se pazimo kojim delovima Harlema idemo posle sumraka. Njuark je jedna posebna i teška priča. Toliko beskućnika, toliko dobacivanja... Prvi grad gde sam sat sa ruke ostavljao u hotelu, pasoše...

 
1 - 20 of 209 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top