SkyscraperCity Forum banner

Non implemented projects | Нереализирани проекти

20769 Views 84 Replies 30 Participants Last post by  passengerBG - deactivated
Каква можеше да бъде София (нереализирани проекти)

Поразрових се малко във форума и не успях да намеря тема посветена на историята на София. А бях сигурен, че няма как да не са дискутирани стари проекти, идеи, снимки и т.н. Та предлагам да използваме за целта тази тема и да коментираме и пускаме информация, която сме намерили за миналото на града, за изоставени и нереализирани проекти или за друга интересна информация, на която сме попаднали.

На първо четене се сещам. че е трудно да се намери нещо по-подробно за такива мегаструктури като:
- Софийското море (плавателен канал);
- Проекта за царски дворец на Фердинанд на мястото на паметника на съвестската армия;
- Идеята за разширяване на Цар Освободител от ларгото до СУ.
Попадал съм и на статии, че Люлин е трябвало да си има свое Цариградско шосе, което също не се реализира.

П.П. Първоначално си мислех, че темата може да е за историята на София, като цяло, но за целта си има и stara-sofia.com
1 - 20 of 85 Posts
Малко клюкарски стил статия от в.Сега за двореца в Княжеската градина, който Фердинанд искал да строи преди ПСВ. Няма планове или някакви рисунки на проекти от онова време, но не знам дали въобще се е стигнало до там:


През 1912 г. Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството обявява конкурс за нов царски дворец в столицата. То спуска списък на салоните, апартаментите и помещенията, които трябва да съдържа дворецът.

Общата застроена площ трябва да е 13 924 кв. м.,

които да се поберат на мястото, затворено между днешните булеварди "Васил Левски", "България" и "Руски", и улица "Гурко".

На 1.IV. 1914 г. изтича срокът за конкурсния проект. Тогава в София трябва да пристигнат трима архитекти с европейска известност - от Париж, Виена и миланския "Институто ди белле арти", които да оценят работата на архитектите ни и ако трябва да нанесат нужните корекции. Предвидени са четири награди-първа от 10 000 лв., втора от 7000, трета 4500 и последната от 2500 лева.

Фердинанд поставя условия новият му дворец да прилича на виенския "Белведере". В сутерена трябва да е парното, инсталация за изкуствен лед и охладителни камери, помещение за съхранение на любимите на Фердинанд килими от цял свят, гардероб за зимни дрехи и изби за вино. Над сутерена трябва да се намира главният вестибюл, 2 гардероба от по 80 кв. м. и три салона. Редом до тях да са концертната и тронната зала, зад тях салон за пушене, стая за знамената, както и библиотечната сбирка. Искат се още стаи за началника на канцеларията и маршала, церемониалмайстора, частните секретари на негово величество и дежурните офицери, 12 бани, източно православна църква от 70 кв. м. и римокатолическа - 120 кв. м., стая за хористите и оранжерия. Общо този етаж заема 4562 кв.м.

На първия етаж е апартаментът на царя със спалня 42 кв. м. и тоалетна със същата площ, баня 24 кв. м., гардероб, 2 салона, библиотека и частна архива. Общо апартаментът на царя е 570 квадратни метра. До него е апартаментът на царица Елеонора, който заема 400 кв.м. По-нататък се нареждат двата апартамента на престолонаследниците, като за тях са отредени по 398 кв.м. На този етаж са и още 4 апартамента от по 280 кв. м., други 4 от по 180 кв.м. , още 2 по 102 кв.м и 1 от 68 кв.м. На втория етаж са 15 апартамента по 102 кв.м., 50 стаи за прислугата по 24 кв.м. и още 15 стаи за чиновници.

Наред с това Фердинанд предвижда и второ здание. На партерния етаж трябва да се поберат исторически музей от 400 кв. м. с отделни стаи за дирекцията му, канцелария за институцията на ордените, интендантството на цивилната листа, архивът, управата на двореца, както и дърводелска и тапицерска работилници. Първият етаж да е с 40 стаи за прислугата, бален салон, с апартаменти от по 68 кв. метра за гости, караулен дом и 500 кв. м. оранжерии и зимна градина.

Този грандиозен проект не се реализира заради краха, който България търпи в Междусъюзническата война.
 • Like
Reactions: 1
В този файл има скици на неосъществени проекти на великия Никола Лазаров за Съдебна Палата, Народен Музей с Библиотека и Нов Дворец. Всеки от тях щеше да е перла ако се беше осъществил.
http://www.aba.government.bg/files/ek/1290009075.pdf
 • Like
Reactions: 5
На този линк, показващ аеро снимка от 60те Плавателния Канал се вижда прекрасно. Съпоставете със съвременна и ще видите че реално канала е дал формата на жк Младост.
http://www.roads-bg.eu/v2/?zoom=12&...|1|1|1|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|0|
 • Like
Reactions: 5
Учителската Каса на пл Славейков е страхотна модернистична сграда. Но в оригиналния проект е била още по-страхотна. Проекта е пак на Лазаров:
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Сещам се и още. Ако Ви е интересно кажете да ги изнамеря.
 • Like
Reactions: 4
Тези проекти сами по себе си доказват колко амбициозен е бил Фердинанд и че се е имал сериозни планове за себе си и следователно за столицата си. Разбира се, амбицията му се е крепяла на енергията на българския народ, който прави почти невъзможни неща между 1912 и 1918. Втората национална катастрофа май обаче ни идва вповече.
^^

Междусъюзническата война е проклятието на българския народ. Загубата на Македония трови българския национален дух чак до наши дни. Каква щеше да бъде София, ако всички тези проекти бяха реализирани, каква...:eek:hno:
 • Like
Reactions: 3
Никога не е късно някой да се вразуми и да построи поне част от тези прекрасни сгради. Да не говорим, че има много съществуващи, които са загубили чара си поради липсващи елементи- покриви, кули и т.н. (Богословския факултет примерно). Това не е нещо новоизмислено и при едно качествено изпълнение не може да се нарече и бутафория. Друга нереализирана сграда е на художествената академия.
 • Like
Reactions: 3
Браво за интересната тема. Позволете да допълня и идеята за Софийска Околовръстна Железница. Като дълго живял в град с метро и градски влакове - отделни концепции за транспорт, определено смятам че София много загуби от унищожаването на товарните ЖП трасета.Когато човек пътува от Дружба до Люлин например всекидневно до работа, не метрото а градските железници решават елегантно такива на пръв поглед изнервящи до побъркване пътувания.

А ето и някои от пропуснатите предимства:
1. Прави само 3-4 спирки: обикновено ключови транспортни възли с огромен пътникопоток
2. Преминава цялото разстояние от край до край в града за 20тина минути
3. Минава бързо и транзит през не съвсем лицеприятни райони, където човек е принуден да се бута с наземния транспорт
4. Помага за пълното свързване на града и виртуално намаляване на разстоянията между периферните райони
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Тази е още по интересна, защото и мястото ѝ вече го няма. Те някъде под партийния дом. На ъгъла на несъществуващата вече ул Търговска и пл. Алекснадър.

http://stara-sofia.blogspot.bg/2009/11/blog-post.html
See less See more
Браво за интересната тема. Позволете да допълня и идеята за Софийска Околовръстна Железница. Като дълго живял в град с метро и градски влакове - отделни концепции за транспорт, определено смятам че София много загуби от унищожаването на товарните ЖП трасета.Когато човек пътува от Дружба до Люлин например всекидневно до работа, не метрото а градските железници решават елегантно такива на пръв поглед изнервящи до побъркване пътувания.
Само че това не е носъществена идея. Желизницата си е обикаляла града от всякъде.
 • Like
Reactions: 1
И един, за който трябва да се радваме че не се е осъществил. Нова баня. Унищожаване на старата би било тотално безумие.

http://stara-sofia.blogspot.bg/2009/11/blog-post_03.html
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Само че това не е носъществена идея. Желизницата си е обикаляла града от всякъде.
Напротив, никога градските железници не са били ползвани за пътнически превози. В момента няма действаща градска/крайградска железница в София по съществуващите трасета.
Непостроен Общински Дом, който е щял да обедини старата сграда на общианта (днес Хотел) и Градското Казино (днес Градска Галерия). Точно срещу Телефонната Палата.

http://stara-sofia.blogspot.bg/2012/08/blog-post_8.html
See less See more
 • Like
Reactions: 5
Напротив, никога градските железници не са били ползвани за пътнически превози. В момента няма действаща градска/крайградска железница в София по съществуващите трасета.
Да, не са ползвани за пътнически превози но линията си я е имало. Това с пътническите превози е нова идея. Когато линията още е съществувала в цялост (до края на 70те, началото на 80те мисля че беше) не е имало много кой да пътува по нея. Преди и аз много харесвах идеята за кръгова пътническа линия, но май всички анализи показаха че няма пътници.
И последно от тези които се сещам набързо (благодарение на блог Стара София). Не построена църква на ул Оборище.

http://stara-sofia.blogspot.bg/2015/03/blog-post_25.html
See less See more
Ситито по Тодор Александров.
Превръщане на Сливница в аналог на Цариградско. Някъде в нета сред проектие за метрото имаше и визуализация на Сливница каквато би могла да бъде - естакади, К2Н и др.
Южен парк 4 - от сегашния Ибсен та чак до СОП където да прави връзка с планината.
Младост 5 и 6 микрорайон.
Младост 5 не е ли 1А? А от 6 си имаме 2-3 блока срещу Бизнес парка :)
 • Like
Reactions: 2
Де да знам :) Дали е имало проект за 6 микрорайон? Би било интересно да се види.
1 - 20 of 85 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top