Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 25 Posts

·
Registered
Joined
·
1,232 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Vorige maand bezocht ik Noord-Ierland, waarbij ik de meeste tijd doorbracht in de hoofdstad Belfast. Tegen mijn verwachting in scheen de zon uitbundig gedurende mijn verblijf, dus de tocht die ik maakte langs de beroemde Antrim-kust was ook bepaald geen straf.

Noord-Ierland komt niet vaak voorbij op het fotoforum, dus met deze serie hoop ik daar verandering in te brengen. Ik trap af met mijn foto's van Belfast.

1. Belfast staat vooral bekend om de twee T's: de 'Troubles' en de Titanic. Gedurende de roerige Troubles-periode is onderstaand Hotel Europa maar liefst 28 keer gebombardeerd, waardoor het de twijfelachtige eer heeft het meest gebombardeerde hotel van Europa te zijn. Dit weerhield prominenten zoals Bill Clinton er echter niet van hier te overnachten.
https://flic.kr/p/oHpX35

2. Het stadscentrum van Belfast is de afgelopen jaren flink opgeknapt, net als in veel andere Britse steden zoals Liverpool en Birmingham ook is gebeurd. Het moderne en drukbezochte winkelcentrum Victoria Square is hier een goed voorbeeld van. Vanuit de glazen koepel bovenop het winkelcentrum heb je bovendien een weids uitzicht over de stad en de omliggende heuvels.
https://flic.kr/p/oHq2WJ

3.
https://flic.kr/p/oZUddk

4.
https://flic.kr/p/oHpCqY

5. Albert Memorial Clock, gebouwd in 1869, geldt als een van de meest bekende bouwwerken van de stad. De klokkentoren stond jarenlang scheef en raakte beschadigd door een bomaanslag van de IRA, maar begin deze eeuw werd de toren grondig gerenoveerd en in ere hersteld.
https://flic.kr/p/oHpmXH

6.
https://flic.kr/p/oHpmRk

7. Er zijn zelfs enkele mooie art-decogebouwen te vinden in Belfast, zoals hier van de Bank of Ireland.
https://flic.kr/p/oHpvd1

8.
https://flic.kr/p/oHpxWh

9. Plein (Donegall Square) bij het stadhuis
https://flic.kr/p/oHpv7Q

10. Stadhuis
https://flic.kr/p/oHpv2u

11. Winkelstraat na sluitingstijd, met het stadhuis op de achtergrond
https://flic.kr/p/oHpSaj

12. Ik overnachtte in de Obel Tower (rechts), met 28 verdiepingen en 85 meter het hoogste gebouw van het eiland.
https://flic.kr/p/oHpUFS

13.
https://flic.kr/p/oZCESF

14.
https://flic.kr/p/oZCF6r

15.
https://flic.kr/p/oHpgBH

16. Vanaf de Obel Tower is het slechts een korte wandeling naar een nieuwe stadswijk die nog volop in ontwikkeling is: Titanic Quarter.
https://flic.kr/p/oHpxxG

17. Het iconische gebouw van de in 2012 geopende Titanic Experience.
https://flic.kr/p/oZCHez

18.
https://flic.kr/p/oHpxod

19.
https://flic.kr/p/oHpxbj

20.
https://flic.kr/p/oZU7Bv

21. Een gele portaalkraan van scheepsbouwers Harland & Wolff - tevens bouwers van de Titanic - reflecteert in de gevel van de Titanic Experience
https://flic.kr/p/oZSpM3

22.
https://flic.kr/p/oZSjdN

23. Belfast Color Run
https://flic.kr/p/oZU7oz

24. De twee gele portaalkranen van H&W worden ook wel Goliath en Samson genoemd.
https://flic.kr/p/oZCGb2

25. Nog zo'n interessante Titanic-plek en bovendien veel authentieker dan de Titanic Experience: het dok waar dit beroemde passagiersschip gebouwd is. Ook bevindt zich hier een groot pomphuis.
https://flic.kr/p/oHq1yx

26.
https://flic.kr/p/oHpk54

27.
https://flic.kr/p/oZU6S4

28. Deze foto geeft een goed beeld van de gigantische afmetingen van de Titanic, zeker voor die tijd. In het dok kon maar liefst 21 miljoen gallon water opgeslagen worden, wat gelijk is aan 1.050.000 baden vol.
https://flic.kr/p/oZCFF4

29.
https://flic.kr/p/oHq1dT

30.
https://flic.kr/p/oHq19V

31.
https://flic.kr/p/oHpV4W

32. Hierop rustte het schip tijdens de bouw. Elk van deze blokken weegt ongeveer evenveel als drie auto's.
https://flic.kr/p/oHpBEQ

33.
https://flic.kr/p/oZCMz8

34.
https://flic.kr/p/oHq13n

35.
https://flic.kr/p/oZU6ea

36. Weer terug in het centrum bezochten we de St. Anne's Cathedral. In de straten rondom deze kathedraal bevinden zich veel gezellige bars en restaurants.
https://flic.kr/p/oZU5XD

Ik heb zelf gelukkig nooit een oorlog meegemaakt, maar ik kan me nog goed de nieuwsbeelden herinneren die in 2001 en 2002 de wereld over gingen. Katholieke meisjes werden bekogeld en uitgescholden tijdens hun dagelijkse gang naar school, welke was gelegen in een overwegend protestantse woonwijk. Ik was geschokt dat er in West-Europa nog zulke gewelddadigheden plaatsvonden.

Gelukkig is het al enkele jaren relatief rustig in Belfast (met uitzondering van het jaarlijkse paradeseizoen in juli), maar het langslepende conflict tussen de Britse loyalisten en Ierse nationalisten is verre van opgelost. Op verschillende plekken in de stad staan ook nu nog hoge muren die katholieke en protestantse wijken van elkaar scheiden, de zogeheten 'Peace Walls'. Op enkele plaatsen zijn poorten gemaakt zodat je overdag toch van de ene naar de andere wijk kunt reizen, maar deze poorten gaan 's avonds op slot. Heel bevreemdend, maar het geeft de lokale inwoners wel een grote gevoel van veiligheid, zo blijkt uit verschillende enquêtes.

Zelf bezocht ik enkele bekende wijken in het westen van Belfast, het Brits-gezinde Shankill en het nationalistische Falls Road. De meeste toeristen doen dit per 'black cab', maar wij huurden een fiets om zo in ons eigen tempo de buurten te kunnen verkennen en ook op plekken te kunnen komen waar de taxi's niet komen.

37.
https://flic.kr/p/oZShuh

38.
https://flic.kr/p/oHq1GE

39.
https://flic.kr/p/oHq6HR

40.
https://flic.kr/p/oXScKU

41.
https://flic.kr/p/oZCEnT

42.
https://flic.kr/p/oHpiwV

43.
https://flic.kr/p/oZSh6w

44. Het contrast tussen het mooi opgeknapte stadscentrum (met het stadhuis op de achtergrond) en deze arbeiderswijken is enorm.
https://flic.kr/p/oHpuyL

45. De mensen in deze wijken waren minstens zo interessant als de muurschilderingen, maar ik heb ze toch maar zo min mogelijk op de foto gezet.
https://flic.kr/p/oZCE5Z

46.
https://flic.kr/p/oHpuo5

47.
https://flic.kr/p/oHpug1

48. Zelfs aan de stoepranden kun je zien in welke soort wijk je je bevindt.
https://flic.kr/p/oXSc1Y

49.
https://flic.kr/p/oZCDFx

50.
https://flic.kr/p/oHptW3

51. Poort langs Cupar Way. Achter mij staat een grote muur, met daarachter een katholieke wijk.
https://flic.kr/p/oZCLAp

52.
https://flic.kr/p/oHptRd

53. Fraai kerkje.
https://flic.kr/p/oXSiFG

54.
https://flic.kr/p/oZSg8Q

55. Nu staan we in de katholieke wijk rondom Falls Road. Hiervoor moesten we wel eerst omrijden via het stadscentrum, want reeds vóór 19u waren de poorten langs Cupar Way al gesloten.
https://flic.kr/p/oHptCh

56.
https://flic.kr/p/oHptJE

57.
https://flic.kr/p/oHpSCU

58. Dit is zo'n poort. Ik heb de foto genomen door een gat in een andere poort; er zijn dus telkens twee bij elkaar gelegen poorten met een neutrale bufferzone ertussen.
https://flic.kr/p/oHptrL

59.
https://flic.kr/p/oZUbjR

60. De torenspits is van het kerkje op foto 53, gelegen in Shankill.
https://flic.kr/p/oZCCLB

61.
https://flic.kr/p/oHpsZo

Dit zijn al mijn foto's van Belfast. Binnenkort volgen nog foto's van de kustroute die ik aflegde, met onder meer Torr Road, de touwbrug van Carrick-a-rede, de Giant's Causway, het kasteel Dunluce en Downhill.

Reacties zijn uiteraard meer dan welkom!
 

·
Dussss
Joined
·
799 Posts
Mooie serie. Het lijkt me een hele vreemde ervaring om in een Europese stad dit soort muren en poorten tegen te komen.

Aan je opmerking bij foto 28 twijfelde ik even.

Totdat ik foto 29 zag. Indrukwekkend.
 

·
Registered
Joined
·
35,076 Posts
Fraaie serie. Leuk dat die van een stad is die we heel weinig op het HHF van SCC voorbij zien komen. Benieuwd naar het vervolg. :)
 

·
visit the world
Joined
·
8,172 Posts
Inderdaad een hele mooie en interessante serie van zeker een plek wat niet zo snel hier op het forum voorbij zou komen. Terwijl historie en context van de stad eigenlijk al genoeg te bieden heeft! Nice! :eek:kay: Dat laten je foto's zeker duidelijk zien! :)
 

·
Mapmaker
Joined
·
2,487 Posts
Leuk en herkenbaar:) ik mocht 10 jaar geleden in antrim werken. De kustroute vond ik zeer fraai en zou ik best wel eens weer willen doen. Ik kijk dan ook uit naar de volgende fotos!
 

·
Registered
Joined
·
4,673 Posts
Gave serie hoor!

Ongelofelijk dat de kwestie nog steeds zo gevoellig ligt en dat het de stad/gebied in tweeën lijkt te delen. In mijn ogen kinderachtig gedoe, net als in België. Als iemand van buitenaf zou ik zeggen ophouden met dat gezeur en bouwen aan een toekomst, ongeacht de verschillen. Maar dat is waarschijnlijk veel te simpel geredeneerd, er is daarvoor toch teveel gebeurd. Maar ja als je daar over door blijft zeuren kun je wel bezig blijven en dan zal het nooit beter worden lijkt mij.

Fascinerend, ik zou het ook wel eens met eigen ogen willen zien.
 

·
Zitterd veur ummer
Joined
·
2,109 Posts
Zeer indrukwekkende serie! Belfast lijkt genoeg te bieden te hebben en sinds het vredesakkoord (denk ik) ook relatief veilig om te bezoeken. Wel bizar om in West-Europa nog muren en hekwerken te zien, die ook dus nu nog op slot gaan. Dat ruim 15 jaar na het akkoord. Voor wie geintereseerd is in de (vrij recente) roerige Noord-Ierse geschiedenis kan ik je het boek 'de gespleten god' van Lia Bekhoven aanraden. Het conflict, wat voor buitenstaanders onbegrijpelijk wordt gezien, zit heel diep en speelt al heel lang. Hoewel de bomaanslagen/ terreur gelukkig tot de verleden tijd horen, ben ik bang dat het nog lang gaat duren voordat men in Noord-Ierland geheel vreedzaam met elkaar kan samenleven.

@Remski
Lijkt me een vreemde ervaring om in die wijken rond te lopen. Voelde je ook een bepaalde spanning hangen inde wijken of viel dit mee?
 

·
Registered
Joined
·
1,232 Posts
Discussion Starter · #9 ·
@sky-eye: ik heb totaal niks gemerkt van spanningen in de wijken. Naar mijn idee wordt er buiten het centrum zoveel mogelijk naast elkaar geleefd in plaats van met elkaar. Dat lijkt vooralsnog de situatie beheersbaar te houden.

Het enige incident dat ik zelf meemaakte was bekogeld worden (met kleine steentjes of harde snoepjes, ik kon het niet goed zien) door lokale jeugd in de buurt van de Falls Road. Gelukkig konden ze niet goed mikken, dus werd ik niet geraakt :lol: Schijnt wel vaker te gebeuren daar, maar het stelde niet veel voor.

Nu ga ik maar eens verder met foto's van de Antrim-kust.

62. We huurden een auto bij City Airport en reden binnendoor, via de snelweg, naar Larne. Hier start het mooie deel van de kustroute.
https://flic.kr/p/oHpWYX

63. Verlaten strand, zondagochtend rond 8.30 uur.
https://flic.kr/p/oHpAHQ

64. Vanaf Larne volgden we de A2 langs de kust via Glenarm en Cushendall in noordelijke richting. Uitzichten waren heel wat mooier dan bij 'onze' A2 van Amsterdam naar Maastricht.
https://flic.kr/p/oHpWKR

65. Onderweg zijn er genoeg parkeer- en picknickplaatsen om even te stoppen en van de omgeving te genieten.
https://flic.kr/p/oHpWGK

66. Ter hoogte van Cushendun verlieten we de A2 tijdelijk om de steile Torr Road te volgen, een bochtige weg langs de kust met forse hellingpercentages. Ongeschikt voor busjes en caravans dus, maar daardoor enorm rustig. We zijn geen enkele tegenligger tegengekomen.
https://flic.kr/p/oZSnP5

67. Cushendun
https://flic.kr/p/oHpZos

68.
https://flic.kr/p/oHpWG4

69.
https://flic.kr/p/oHpRrW

70. Vlak voor Ballycastle komt Torr Road weer uit op de A2 en konden we onze weg vervolgen richting de bekende Carrick-a-rede touwbrug. Deze werd vroeger door lokale vissers gebruikt om het rotseiland vlak voor de kust te kunnen bereiken, maar is tegenwoordig vooral een toeristische attractie.
In Noord-Ierland kom je overigens veel plaatsnamen met 'Bally' erin tegen. Het komt van het Ierse woord voor plaats: Baile. Dublin heet bijvoorbeeld ook Baile Átha Cliath.
https://flic.kr/p/oZCBBn

71.
https://flic.kr/p/oHpWi8

72.
https://flic.kr/p/oZSe99

73.
https://flic.kr/p/oHpW3D

74. De brug heeft tegenwoordig aan beide kanten van het looppad touwen ter beveiliging, maar vroeger slechts aan één kant. Toch is er nooit iemand naar beneden gevallen. Het enige brugslachtoffer in al die jaren is een hond die de diepte in viel.
https://flic.kr/p/oZU2qP

75.
https://flic.kr/p/oZUadn

76.
https://flic.kr/p/oZCJXp

77. Luttele kilometers van de touwbrug verwijderd vind je nog een Noord-Ierse schoonheid: de Giant's Causeway, een rotsformatie bestaande uit zo'n 40.000 basaltzuilen.
https://flic.kr/p/oXS9jL

78. Je bent hier echter niet alleen ;) Het schijnt de drukst bezochte attractie van Noord-Ierland te zijn.
https://flic.kr/p/oHpQzA

79.
https://flic.kr/p/oHpQqN

80.
https://flic.kr/p/oHpUPB

81.
https://flic.kr/p/oXS8u9

Later volgen meer foto's!
 

·
Registered
Joined
·
35,076 Posts
Schitterende landschappen in Ierland. Bijzonder fraai om te zien. :eek:kay:
 

·
Registered
Joined
·
1,232 Posts
Discussion Starter · #14 · (Edited)
Bedankt voor jullie reacties.

@kosimodo: wow, dat is zeker geen verkeerde plek om in een hotel te overnachten. Tenzij het natuurlijk dagen achter elkaar slecht weer is, dan kun je in die omgeving niet zo heel veel doen.

@Hoogfriesland: we hadden inderdaad erg veel geluk met het weer. Augustus was net als in Nederland vrij bewolkt en regenachtig verlopen in Belfast, maar we hadden net een paar zonnige dagen te pakken. Alleen op de eerste dag hebben we een kort buitje van een half uur gehad.

82.
https://flic.kr/p/oZSmtE

83.
https://flic.kr/p/oYPXam

84.
https://flic.kr/p/oHpyQb

85. Kasteel van Dunluce, op slechts 10 minuten rijden van de Causeway. Dit middeleeuwse kasteel werd bewoond tot in de 17e eeuw, maar nadat een deel van de keuken plotseling in de zee stortte besloten de toenmalige eigenaren het kasteel per direct te verlaten.
https://flic.kr/p/oHpq6Y

86.
https://flic.kr/p/oXS7LA

87. Downhill Castle
https://flic.kr/p/oZU9aa

88.
https://flic.kr/p/oHpcYF

89.
https://flic.kr/p/oZSbRy

90.
https://flic.kr/p/oHppwG

91.
https://flic.kr/p/oZCzqP

92. Tot slot brachten we nog een bezoek aan de 'Dark Hedges'. Deze bomenlaan is een toeristische attractie geworden nadat een scene uit Game of Thrones hier is opgenomen. Ik heb die serie nog nooit gezien, maar vond de plek alsnog een bezoek meer dan waard.
https://flic.kr/p/pg3fue

93.
https://flic.kr/p/oZU8KT

Tot zover mijn fotoreeks van Noord-Ierland. Bedankt voor het kijken :)
 

·
Registered
Joined
·
6,069 Posts
interessant om Belfast voorbij zien te komen hier of het HHF. Ik zou er zelf denk niet naar toe gaan, maar daarom dankbaar dat jij de foto's hier plaatst.
Het gedeelte vanaf foto 62 spreekt mij wel aan. Fantastisch mooi man! Echt te gek! (De foto's ook trouwens :) )
Ik zit er aan te denken volgend jaar met de auto door Schotland te rijden, of misschien Wales.
 

·
Mapmaker
Joined
·
2,487 Posts
Heb je trouwens de Torr Road noordelijk van Cushenden genomen? Daar zijn geen fotos van.... Ik vond die namelijk schitterend toendertijd. Moet maar eens gaan graven in mijn digtale chaos.
 
1 - 20 of 25 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top