Normandie je regija u Francuskoj i nalazi se sjevero-zapadno od Pariza na moru, priko puta Engleske. Normandie ima oko 3,3 Mio. stanovnika te povrsinu od 29.906 qkm. Glavni grad je Rouen iako nije najveci grad te regije. Uz Rouen, koji ima oko 111.000 stanovnika, veci gradovi regije su Le Havre (173.000), Caen (107.000) i Cherbourg-Octaville (81.000).
Povjesno ovaj kraj je sigurno jedan od najzanimljiv regija Francuske. Tokom Rimskog Carstva Galius Caesar je ovaj dio osvojio, kraj Rimskog Carstva je regija pripala Francima. U srednjom vijeku su upali Vikingsi te ostali i pomjesali se sa domacem stanovnistvu i "stvorili" pleme Normanci koja je i izvor danasnjeg imena regije. Najznacajnija povjesna imena Normandie su sigurno William the Conqueror, Richard the Lionheart i Jeanne d'Arc koji su glavne tragove ostavili bas u Normandie. Regija je tokom povijest redovno bila mjesto sukoba i ratova, tako da dobar dio stogodisnjeg rata se bivao na ovom tlu izmedju Francuza i Engleza. Najznacajni trenutak novije povijest je drugi svijetski rat i iskrcavanje Saveznika 1944 na obalama Normandie. To je bio pocetak kraja nacistickog haranja/terrora Europom.
Posto sam nedavno bio u blizini Pariza, koristio sam vikend i obilazio Normandie. Nije mi se dalo ostat u Parizu jer sam to kadtad naumio posjetit sa zenom. Tako da sam krenuo sa autom od Pariza u petak poslje podne i vratio se u ponedeljak jutro ponovo u Pariz. Sveukopno sam vozio oko 1.300 km. U nekim mjestima sam samo nekoliko minuta proveo, u nekim mjestima nekoliko sati. Prije pocetka obilazaka sam napravio listu sta sve zelim vidit. Moram priznat da sam vrlo puno vidio, da sam imao barem jedan dan vise, bi sve uspio sta sam naumio i to u jednom normalnom tempu. Nadam se da ce slike ostavit dojam kojeg sam ja imao, da je ta regija vrlo razlicita i definitivno se isplati je posjetit.
To je to sta se ovoga grada tice. Meni je se bas svidio, sreca da su dosta stare zgrade prezivili drugi svijetski rat, prema drugim gradovima Rouen je jos dobro proso. Mozda se ne vidi priko slika, ali grad je "vrlo mlad". U Rouen se nalazi sveuciliste a oko 24.000 studenata zive u gradu.
This is an older thread, you may not receive a response, and could
be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
SkyscraperCity Forum
A forum community dedicated to skyscrapers, towers, highrises, construction, and city planning enthusiasts. Come join the discussion about structures, styles, reviews, scale, transportation, skylines, architecture, and more!