SkyscraperCity Forum banner
21 - 40 of 156 Posts
Discussion starter · #21 ·
Nope, it was empty fields even before the shanty town, I am not sure up to when town dates back, probably there was a small village there, before it was filled with other houses.

In Ankara, there is not much natural forest or greenery. Nearly all of them are created by human hand after the republic.

About the design, yes it could be better but then it would cost too much for middle-class apartments. Therefore it is normal for them to keep it simple, until they can make money out of it. (for ex. like the same way in Dikmen Valley of Ankara) I didn't like the one which is wide and green. It could be better to split it into tinier towers.
 
Thanks for the information.

As for price being a burden for style, that's probably the reality, but I wonder how they could make these:

Tawware Appartments built in 1922, Istanbul which I read from this site they were the commieblocks of their time. In my opinion they look very Anatolian/Turkish and giving a certain flair to the city.

 
Discussion starter · #25 ·
Sorry to go off topic but, System_Halted, I saw the following video when viewing your youtube account under your favorites:

http://www.youtube.com/watch?v=mmJ0hccn_2s

Manyak bir proje. We need more of these! :cheers:
Yes, it is the Historical Urban Renewal Project of Isparta City. It focuses on restorating historical buildings, and building facilities which are compatible with the historic view and as a result creating a nice circle, a tourist spot.

I was planning to put it in SSC, you caught me earlier. :)
 
merhaba arkadaşlar, bizim bu konu hakkında sitemiz var, ziyaret eder ve bilgilerinizi paylaşırsanız çok seviniriz..
www.kuzeyankara.com


buraya internette gezinirken rastladım...
gezinme amacım Kuzey Ankara hakkında umuduğumuzu nerdeyse yitirme noktasına gelmemiz ve Ankarada veya Türkiyede başka konut projeleri ne düzeyde diye araştırmaktı, yaşadığım mamaktan dolayı hatip çayı, Doğukent, Güney Park, Orandan, ballı kuyumcu, eryaman, batıkent,kuzey ankara, çinçin, bentderesi derken ankaranın dört bir yanındaki konut faaliyetlerini gördüm, bir de üzerine özel şirketlerin devlet haricinde yaptığı işleri görünce akıl sağlığımı yitirme noktasına geldim...

Kuzey Ankara diye tabir edilen yer, üçte birisi tapulu imarlı ve yıllardır hizmet için bakleyen talihsiz biz gecekonducuların yaşama yeri iken, belediye ile güle oynaya anlaşma yapıp 2005 den bu yana çoğumuz kirada yada lojmanda yaşamaya çalışıyoruz ve iki yıl oldu henüz çakılan bir tek çivi yok... temel dahi atılmadı, 5 tane ihale açıldı birini alan oldu diğer 4 ihale birleştirilip iki parça halinde ve yalnızca haksahibi olacak evlerin ihalesi yapıldı, onlara da çok az kişi katıldı, ve kazanan firmalar halen dediğim gibi temel dahi atamadılar... tüm bu süreçte sözde 8000 haksahibi konutunun yalnızca 2000 kadar konut için ihalesi yapıldı ve temmuz ayında 2000 konut daha ihale edilmesi düşünülüyor, finansal satış amaçlı konutlar ne zamana ihale edilir ve yapılır ancak Allah bilir..

ama sanmayın ki işler bu kadar kötü, hayır, danıştay da dün itibari ile imar planından dolayı yürütmeyi durdurma kararı aldı.. bunlar yetmezmiş gibi güney park, park vadi, gibi bizden daha iyi şartlarla anlaşan ve daha güzel imkanlara sahip gecekonducular olduğu için delirmek üzereyiz, neredeyse bizden bir yıl sonra yıkılan evlerin ya inşaatı başladı yada bitmek üzere...

üstelik diğer evler yüzbinlerce lira ederken ve insanlar arasında ayrım olmazken, yapılan evleri arsa sahibi ve alıcılar ve belediye paylaşırken, Kuzey Ankara konutları, arsa sahipleri için neredeyse sosyal konut denecek kadar kötü mimari ve kalitede ve üstelik proje alanının sınırına evler yapılmakta, şehrin çirkin yüzüne bakan evler ve perdeleme olarak arsa sahipleri konutu kullanılmakta, satılacak evler ise son derece lüks olup, bazıları akıllı bina tarzında resident olarak yapılmakta, villalar yapılmakta, bunların haricinde alışveriş merkezleri, spor alanları golf sahası, göletler, kongre merkezi, komuk evi, biri uçak şeklinde olan iki adet beş yıldızlı otel, toplam 18.000 konut ile birinci kısmı bittikten sonra ikinci kısım olarak baraj mahallesi ile çubuk barajına kadar devam edilecek diğer etaplar var idi..

ama geldiğimiz durum bu, insanlar cinnet geçirme noktasına geldi, henüz oturmadıkları evler için borç ödüyorlar, bir de kira ve geçinme derdi olunca ayrılan bazı aileler olduğunu bile duymaya başladık.. melih başkan ankaranın kuzeyinden çok ahh aldı, çok beddua aldı..

sanıldığının aksine belediye buraya cebinden bir kuruş para harcamayı dşünmüyordu, sözde ufku açık, cesur müteahhitler lüks konutlar yapacak, 10 bin tane kadar, sonra biz haksahipleri için de 8.000 konut yapacaktı, bizim konutları arsa karşılığı yapmış olacaktı, sonra kendi yaptığı konutlardan ve işyerlerinden bir kısmını 4000 kadarını belediyeye verecekti.. daha sonra kendine kalan konutları satacak ve kar edecekti.. belediye de karı ile sosyal alanlara ve donatılara para ayıracaktı ama evdeki hesap çarşıya uymuyor..

kimsenin ilgi göstermediği projeye Toki kendi yaptırma kararı aldı ama ona bile talep yok.. evi barkı olmayan insanlardan beter olduk, onlar en azından evine oturunca para ödemeye başlıyor, arsaları olmasa bile görece güzel bir evleri oluyor.. ama eğer kuzey ankarada iseniz yarın öbürgün arsanızdaki villada bir zengin yaşarken, sosyal konuta tıkılmak size kalıyor, sözde uçak oteli milyonlara mal olurken orada arsası olan da ancak sosyal konutta oturacak, isterseniz en güzel akıllı binaların yapılacağı alanda olun onların hepsi zenginlere biz arsa ve ev sahiplerine ancak kenarda kıyıda köşede sosyal konut olarak yapılan gösterişsiz ve basiit evler...

gördüğünüz yada duyduğunuz herşeye inanmayın..
gecekondu dönüşümü değil, kentsel dönüşüm değil,
HERŞEY RANT İÇİN, HERŞEY PARA İÇİN...
kaybeden yine biz oluyoruz...
 
biraz renk problemi var gibi ama binaların kendisini gördüğümüzde bu problemin olmayacağını göreceğiz...
Keçiören'de yapılan Bangladeş tarzı binalara bakarsak bu binalar çağ atlamış durumda...
Aslında buraya Keçiören Metrosu'nu da çekebilirlerse iyi olur... Hatta Protokol Yolu'nun ilerisinde yer alan Pursaklar ve Sarayköy beldelerine kadar uzanan bir metro hattı yapılırsa Kuzey Ankara da en az güneyi kadar ihtişamlı bir görünüme sahip olabilir...

Ankara'nın o kısmını bilenler bilir o yolun devamı aydınlıkevler ve ulus'a çıkar. Bu projenin trafik yükünü kaldırabilecekler mi bilemiyorum... Özellikle ulus konusunda biraz endişeliyim...

Her şeye rağmen güzel bir proje ama bu projeye uygun olarak bir ulaşım planının da yapılması lazım bence... Bilmiyorum Ankara Belediyesi bu konuda bir şey yapmış mıdır....
 
Discussion starter · #30 · (Edited)
I saw the on-going works while passing near the area when I returned to Ankara few days ago on the airport road. They have started the buildings which will belong to the previous owners of shanty houses. Some shots from Wowturkey by kibarfeyzo.









 
Too high buildings. These aren't apartment towers, these are commie blocks.
 
yeter ya hep aynı dikdörtgen binalar hep aynı şekilde, alakasız ve dağınık yerleşim. Valla artık bunlar da benim gözüme gecekondu gibi gözükmeye başladılar.

yani harbiden çok sevimsizler...

Ne yazık ki öyle. Ama gelişme böyle oluyor; önce gecekondulardan kurtulmaya çalışırsın, sonra da toplu konutlardan. Bence dünya ülkelerini bu şekilde de sınıflamak mümkün;

1. Sokaklarda yaşayanlar (Birçok fakir Afrika ve Asya ülkesi)
2. Gecekondularda yaşayanlar (Birçok fakir Afrika, Asya ve G. Amerika ülkesi)
3. Gecekondulardan kurtulmaya çalışanlar (Türkiye ve muadilleri)
4. Toplu konutlarda yaşayanlar (Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya)
5. Toplu konutlardan kurtulmaya çalışanlar (Fransa, İngiltere, Almanya gibi zengin Batılı uluslar)
6. Cennette yaşayanlar (Norveç, Hollanda, Lüksemburg gibi çok zengin Batılı uluslar)

Biz nihayet ikinciden üçüncüye terfi edebildik. 10-15 yıl içinde dördüncü safhaya büyük ölçüde geçmiş oluruz. Bu safhayı sindirelim de, toplu konutlardan kurtulma işine sonra bakılır.
 
5. Noktanin dogru oldugundan emin degilim. Avusturya'da yasiyorum ve burda bile hala toplu konut insa ediliyor. eskileri ise boyanip ya da restore(renove) edilip kullanilmaya devam ediliyor. Kurtulmak icin genel bi calisma soz konusu degil...
 
Amerika'daki sehirlerde de gayet toplu konut havasinda yapilar var... NYC, LA veya Chicago gibi sehirlerdeki apartmanlari gorseniz, bizim karadenizlilerin 70lerde 80lerde yaptiklari binalari mimari saheser ilan edersiniz.
Ayrica avrupada acaip bi toplu konut olayi var... Bilhassa Paris'te ve Almanyanin gordugum tum kentlerinde bi cok insan bizim burun kivirdiimiz tarzda binalarda yasiyo. Hatta daha bile cirkinler.
Gelismis ulkelerin gelismisligi zengine, normal vatandasa yok. Gerci amerikada, buyuk sehirler disinda, herkes mustakil evde yasiyo, iyi veya kotu bi evleri olyo, ama bu da kulturle alakali. Banliyo kulturu bu ulkeden cikti sonucta... Bence iyi bisi deil bu, sehir hayatini olduren bisi. Bir cok amerikan sehrinde sehir aksam olunca olur... Chicago, NYC falan yasamaya devam eder cunku insanlar sehrin gobegindeki o cirkin, buyuk ve yuksek binalarda yasarlar.
 
^^Bi de simdi bu petrol fiyatlariyla birlikte "commute" (ise, okula gidip gelmek) yapmak zorlasacagi icin, ya araba sayisi azalacak, "car pooling" (arabayi beraber kullanmak) artacak, ya sehirlerde toplu tasima artirilacak, ya da insanlar sehir merkezlerine (calistiklari, okuduklari yerlere) daha yakin oturmak durumunda kalacaklar...
 
21 - 40 of 156 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top