SkyscraperCity banner

181 - 193 of 193 Posts

·
Registered
Joined
·
2,388 Posts
^^ Ако направят и един паркинг за няколко автобуса с тоалетна (платена) ще са златни. Туристическите автобуси Русе-Търново са пълни, а нямат къде да спрат с нормална тоалетна. Така хем ще видят моста от близо.
 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
И друго от региона:

Музеят с проект за реставрация на Църква №16 в Червен


Регионален исторически музей – Русе изготви проект към Министерството на културата, за консервационни дейности по стенописната украса на Църква № 16. Храмът е локализиран в западната част на хълма в Средновековния град Червен и неговото проучване протича в продължение на три археологически сезона.

С цялостното разкриване на църковната постройка се попадна на запазен живописен слой по стените на храма. Съхранените стенописни фрагменти представляват рисувана драперия и частично запазена сцена с фигури на светци-войни. Площта им възлиза на около 12 m2. Върху стените на храма се съхранени на място фрагменти от стенописи, които са допълнително укрепени и защитени под изградено защитно покритие.

Проучваната църква е датирана в първите десетилетия на ХІV в. Тя се нарежда сред представителните храмове на територията на средновековната крепост. По план сградата е с една апсида в източна посока, основно помещение и преддверие, а размерите и са: 7 м ширина и 13 м дължина. Успоредно с проучването на църквата протича и разкриването на прилежащия и некропол, както и на части от сгради и трасе на средновековна улица. Бъдещите проучвания в тази зона биха допринесли за изясняване на важни въпроси във връзка с градоустройството и изясняването на детайли от събитията, свързани с превземането на крепостта и последващия ранноосмански период.

Поради съществуващия риск за разкрития живописен слой, бяха предприети спешни аварийни дейности по неговото трансфериране в реставрационно ателие. Настоящият проект, разработен от археолога Светлана Великова, е свързан с мерките по тяхното последващо укрепване и възстановяване върху нови носещи повърхности. Специализираната дейност се извършва от доц. д-р Миглена Прашкова, реставратор и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Успешното реализиране на подобен проект би довело до включването на живописната декорация от новооткрития храм към постоянните експозиции на музея.
АРЕНА
 

·
Registered
Joined
·
1,363 Posts
Интересно, досега не знаех, че мостът не е в автентичния си вид и е правена реконструкция с по-съвременни материали и технологии. Сигурно има стари изображения, на които се вижда първоначалният изглед на съоръжението. Вероятно има и запазени части на моста, които са оцелели от градежа на Колю Фичето - също както и в крепостта Царевец във Велико Търново стените до височиняа около половин-един метър са автентични, а нагоре са достроявани при реставрация през първата половина на XX век.

След търсене в Мрежата намерих това изображение, към което има следното обяснение: "Мостът преди разрушаването му от голямото наводнение през 1907 г.". Интересно е, че сведенията в постинга в тази тема са за наводнение, станало 10 години по-рано - в 1897 г. Същата година е посочена и в Уикипедия. Така или иначе, има малки разлики в изгледа на моста преди и след наводнението, но като цяло видът му е съхранен.

 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Само рухналата част (за чието събаряне има легенди) не е с първоначалния вид на моста. Тук се вижда. Другото почти не е пипано, като се изключи простотията с набиването на мантинели.
 

·
Registered
Joined
·
1,363 Posts
И още един щрих, свързан с Беленския мост - думите на австро-унгарския учен и художник Феликс Каниц, казани за Никола Фичев: „И тоя скромен човек в потури и абичка не знае, че с Беленския си мост е построил най-голямата хидравлическа постройка на Балканския полуостров извън Цариград“. Ето пример за мисленето и нравствеността на нашите предци от онова време. Човекът не живее с гордото съзнание, че е направил нещо значимо, за което да се тупа по гърдите и да тръби наоколо, а просто е удовлетворен от стореното добро за хората около него и идните поколения, чрез прилагане на знанията и уменията му на дело. Къде е това сега?

 

·
РУСЕфил
РУСЕфил
Joined
·
2,913 Posts
Събират се идеи и проекти за развитието на региона, които да влязат в общата стратегия:

Очакват идеи за развитието на Северен централен регион

Набират се предложения за приоритетни проекти по Интегрираната териториална стратегия за развитие на Северен централен регион, съобщават от областната управа в Русе.
Крайният срок за тяхното подаване е понеделник, 20 април. Идеята на стратегията е да се зададе рамката за интегрирано и пространствено развитие при отчитане на местния териториален потенциал, отразявайки и съвременните тенденции в регионалната политика на Европейския съюз и страната.

Проектите трябва да бъдат насочени към социално-икономическото развитие, като те биха могли да допринасят по един или друг начин за разкриване на нови работни места, подобряване на конкурентоспособността, изграждане на необходимата техническа и бизнес инфраструктура и други подобни.

По-подробна информация може да бъде прочетена на уеб сайта на Областна администрация Русе, както и на портала за обществени консултации към Министерския съвет.

АРЕНА
 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts
Започват мащабни пътни ремонти за милиони

инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление - В. Търново


Мащабни ремонти на републиканската пътна мрежа започват във Великотърновска област. Това съобщи инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление – В. Търново. Само три от определените участъци, които ще бъдат рехабилитирани, обхващат над 41 км от пътищата в региона. Всеки момент се очаква да започне превантивният ремонт на път II-53 от Лясковец в посока Елена – Сливен, който е разделен на три етапа. От Лясковец до кръстовището със Златарица ремонтните дейности са разделени на два участъка, като крайният срок за изпълнение е краят на октомври тази година, а стойността за рехабилитация на участъка е в размер на 12 млн. лв.

Отделно фирма “Пътно поддържане – Сливен” ще ремонтира участъка от кръстовището на Златарица до началото на Елена, който отдавна е в лошо състояние и чакаше финансиране от страна на държавата. Участъкът е част от “Лот 31 Път II-53 Поликраище – Елена – Сливен от км 34+400 до км 46+290 и от км 72+200 до км 87+300, с обща дължина от близо 27 км, попадащи на територията на областите В. Търново и Сливен. Миналата година от АПИ стартираха обществената поръчка за избор на изпълнител за големия ремонт, като заложените средства за целия участък е близо 23 млн. лв., осигурени по ОП “Региони в растеж”.

Другият участък, който предстои да бъде ремонтиран паралелно с останалите, е път III-303 от Пушевския кантон до с. Михалци (от 41+380 до 56+900), като крайният срок за изпълнение също е до края на октомври. Участъкът ще струва около 11 млн. лв., като в сумата не са включени средствата за знаци и пътната маркировка.

В момента завършва първата част от ремонта на пътя Вардим – Свищов, след което веднага ще стартира вторият етап от рехабилитацията на републиканския път. Средствата за ремонтните дейности са около 5,5 млн. лв.

“Предстоят сериозни ремонти в областта, които дълго време са били отлагани. Благодарен съм на Агенция “Пътна инфраструктура”, че с осигуреното финансиране ще се подобри състоянието на пътната мрежа в региона. Целта е ремонтите да бъдат направени качествено за бъдещо ползване и за по-голям период от време, защото е доказано, че развитието на икономиката е пряко свързано с добрата инфраструктура”, допълва инж. Ангелов.

Предстои да внесе искане за финансиране и за някои отсечки от третокласната пътна мрежа, които са в крайно належаща нужда от ремонт. Ако от пътната агенция отпуснат пари, се планират ремонтни дейности на път III-405 в участъка Вишовград – Бяла черква, както и в Стражишкия регион.

В момента се извършват текущ ремонт и поддръжка на главния път София – Варна, който е в крайната фаза. На компрометираните участъци се извършва изкърпване и пренастилане, тече подмяна на еластичните огради и изрязване на храсти и растителност, подновяване на банкетите и др. По Хаинбоаз е възложено просветляване на пътните участъци.

Сред планираните тази година дейности е ремонт на главен път I-5 Русе – В. Търново – Габрово в целия участък, попадащ на територията на област В. Търново, за което са заложени между 500 000 и 800 000 лв. “Имахме много идеи, които ще се наложи да оставим за следващия период, тъй като бюджетната рамка беше намалена заради кризата с COVID-19, но въпреки това се надявам да стабилизираме възлови отсечки и места в областта с ресурса, с който разполагаме”, каза още инж. Ангелов.

 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
В момента завършва първата част от ремонта на пътя Вардим – Свищов, след което веднага ще стартира вторият етап от рехабилитацията на републиканския път. Средствата за ремонтните дейности са около 5,5 млн. лв.
Не е вярно. Нищо не е пипано там, че да завършва.

Сред планираните тази година дейности е ремонт на главен път I-5 Русе – В. Търново – Габрово в целия участък, попадащ на територията на област В. Търново, за което са заложени между 500 000 и 800 000 лв.
Предполагам, за кърпежи иде реч. Надлезите над ЖП линията са леш. Където има по-дълги надлъжни наклони, асфалта е с пропадания и коловози. С тия пари какво ли по-напред?
Има някаква обозначения с боя по асфалта в участъка Самоводене - В. Търново, там където има свличания.
 

·
Registered
Joined
·
219 Posts
Не е вярно. Нищо не е пипано там, че да завършва.


Предполагам, за кърпежи иде реч. Надлезите над ЖП линията са леш. Където има по-дълги надлъжни наклони, асфалта е с пропадания и коловози. С тия пари какво ли по-напред?
Има някаква обозначения с боя по асфалта в участъка Самоводене - В. Търново, там където има свличания.
Миналата година не преасфалтираха ли част от въпросния път между Вардим и Свищов?
 

·
Registered
Joined
·
1,059 Posts
Сега нямам възможност да посоча поста си от миналата година, но беше предприет ремонт в участъка от края на Русенска област до края на Вардим. Приблизително това. Миналата седмица минавах там, засега е изоставено, нямаше дейност.
 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts

Строят предприятие за преработка и замразяване на плодове в района на село Новград
Строят предприятие за преработка и замразяване на плодове в района на село Новград

Инвестицията е за 5,3 млн. лева.

Предприятието ще бъде построено за 24 месеца от „Агрола Екоинвест“ ООД в русенското село в изпълнение на одобрен проект от Държавен фонд „Земеделие“ по европейската ПРСР. Производствените мощности ще бъдат разположени на площ от 3860 квадратни метра.

Като суровини Заводът за преработка на плодове ще разчита предимно на собствена продукция. Преди години „Агрола Екоинвест“ ООД започна изграждането на овощни масиви в различни населени места на общината. Градините с разнообразни насаждения вече надхвърлят 3500 декара, съобщи rousse.info.

 

·
Registered
Joined
·
34,907 Posts

Цех за преработка на гъби, плодове и зеленчуци правят в Златарица
Цех за преработка на гъби, плодове и зеленчуци правят в Златарица

Инвестицията в цеха е на фирма „Ставрак 2015“ ООД. Тя ще е на площ от над 3 100 кв. метра, в който ще има и промишлена сграда със складове за готова продукция.


В сградата ще се обособят производствени помещения, съобразени с нуждите на технологичния процес – приемна, склад за суровини, хладилна камера за суровина, работно помещение за обработка на сливи, домати, гъби и т. н.

Основните суровини, с които ще работи предприятието, ще са сливи, домати и гъби. Предвидено е съхранение в хладилна камера с температурен режим +4-+6 градуса С. Капацитетът на цеха ще е за над 200 тона. Производството ще е сезонно, а производствената програма ще се определя от конюнктурата на пазара, както и от реколтата за годината, съобщи Борба - Велико Търново.
 
181 - 193 of 193 Posts
Top