SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
701 - 720 of 7376 Posts

·
Registered
Joined
·
46 Posts
Пътен възел „Северна скоростна тангента” е част от проект: Път II- 18 “Софийски околовръстен път – Западна дъга” у-к от км 0+780 до км 6+308.
Той е във фаза „Технически проект”, и в проектната документация към провелия се и отменен в последствие търг, беше представен като “пълна детелина”. Предполагам, че при нова тръжна процедура, ще остане същият вариант.

Няколко снимки от проектната документация

 

·
Registered
Joined
·
9,892 Posts
Аз само не разбрах, връзката с околовръстното шосе край Требич, с пълна детелина ли ще се осъществява или по друг начин?
Сегашният път Илиянци - Требич няма да има връзка със ССТ. Но ще се изгради продължение на бул Рожен, който ще има връзка със ССТ. Което е съвсем в близост.
 

·
Registered
Joined
·
2,733 Posts
Дано, щото в момента северна София е запушена и е срамота, че се излиза на буквално някакво селско пътче. Но Рожен трябва не само да се дострои, ами и да се разшири от Илиенци нататък. На север не е като да няма урбанизирани територии, свързани със София - Мировяне, Доброславци, Нови Искър, после всичките селца в балкана.
 

·
Registered
Joined
·
852 Posts

Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков обсъдиха подготовката за реализация на големите пътни обекти на територията на София - Западната дъга на Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента.
На срещата кметът Фандъкова заяви, че двата обекта са изключително важни за столицата и общината ще работи заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“ за успешното им реализиране. Инж. Стефан Чайков информира кмета на София за полученото уведомление от Европейската комисия, че апликационната форма за проекта Западна дъга на Софийския околовръстен път е определена за допустима. Строителството на първия участък на Западната дъга - път ІІ-18 СОП от км 59+400 до км 61+629 и от км 0+000 до км 0+780, който се изпълнява в момента, по договор трябва да приключи през юли т. г. Неговата дължина е 3,009 км. За втория участък - от р. Какач до Северната скоростна тангента, процедурата за избор на строител бе прекратена в края на септември м. г. Решението за прекратяването й е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и ВАС. Заседанието на ВАС е насрочено за края на януари т. г. Западната дъга на Софийския околовръстен път е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор №4 на трансевропейската транспортна мрежа, свързващ Видин с Кулата.
До края на януари инж. Чайков предстои да подпише договора за изграждане на Северната скоростна тангента. Дължината на отсечката е 16.54 км. Строителните дейности ще започнат през пролетта и трябва да приключат до края на 2015 г. Проектът ще се финансира от ОП „Регионално развитие”. В момента АПИ подготвя документите за подписване на договора с консорциум „ХПВС-ССТ“. Стойността му е 149 999 999 лв. без ДДС. Северната скоростна тангента е обект от изключително значение за София и страната, тъй като в нея се пресичат едни от най-важните пътни връзки – АМ „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София - Калотина. Предвижда се изграждането на 19 съоръжения, 3 големи пътни възела и др.
На срещата в Столична община г-жа Фандъкова и инж. Чайков решиха с цел по-добра координация между институциите да бъде създадена работна група с експерти от общината и АПИ, която да следи за изпълнението на големите и важни за столицата пътни проекти.
http://www.api.bg/index.php/bg/pres...emite-ptni-proekti-na-teritoriyata-na-sofiya/
 

·
Registered
Joined
·
8,038 Posts
^^

Във връзка с изграждащата се сега част от АМ Люлин до река Какач, имате ли представа как ще бъде решено кръстовището на Филиповско шосе с околовръстното? При Царица Йоана и Сливница направиха кръгови и естакади но при Филиповци дори не са почнали. Ще го затварят ли и ако да как ще се реши връзката на Филиповци с Люлин, ГТ и т.н?
 

·
Wanderer
Joined
·
4,663 Posts
Доколкото съм запознат мисля, че двата пътя на това кръстовище - от Люлин и от Филиповци, ще се свържат с локалните, а не с главните направления. Разделителните ивици между главното и локалното платно в зоната на кръстовището няма да се прекъсват. Там не се предвижда нито възел, нито нищо друго. Който иска да обръща посока, има два възела наблизо, на по 1км. в двете посоки - кръговото на ам.Люлин и кръговото на Царица Йоана. И последващо, но незнайно кога, изграждане на булеварда от кръговото на Люлин до тунела.
 

·
Registered
Joined
·
13,843 Posts
Филиповци освен изход на изток към СОП има и изход на юг където се свързва с полудетелина с шосето за Банкя, което от своя страна пък се включва в кръговото на СОП и АМ Люлин. Така че затварянето на Филиповско не затруднява особено достъпът от и до Филиповци...
 

·
Registered
Joined
·
1,129 Posts
Искам да споделя нещо интересно по отношение на ширината на пътните ленти. Попаднах на 2 проучвания. Едното (при интерес ще потърся пак линка към него), е направено на 18-19 контролни точки в Германия, Франция и Белгия. За другото не съм сигурен как са събрани данните, но отново мога да намеря линк.

Изследвано е движението на товарни МПС (Т) и различни комбинации на изпреварвания - от друго товарно МПС или лек автомобил (С).

Оказва се, че Т, които по стандарт са със статична ширина до 2,55 м, по време на движение динамично заемат 2,55 + 1,06 = 3,61 м, с лек превес на карането вдясно на лентата и с настъпване на аварийната лента. Тези 1,06 м. динамична ширина идват от синусоидалната крива, която Т описват при движение (т.е., Т не се движат по права като конец траектория). Отделно, Т не са перфектно прави, а ремаркето малко криволичи спрямо влекача. Измерено е, че това криволичене (или отклонение) се влияе от профила на пътя (който обикновено не е перфектно хоризонтален, а има наклон надясно).

И при двете изследвания заключението е, че 3,50 м. ленти са недостатъчни за изпреварване от тип Т-Т, докато при Т-С няма проблем. Минималната безопасна ширина сумарно за двете ленти при изпреварване Т-Т е към 7,50 м. За да се осигури тази ширина, или изпреварваният водач минава към аварийната лента, или изпреварващият навлиза в следващата лента отляво, което е за сметка на безопасността.

Пиша всичко това, за да се види, че ако (или по-скоро като) направят ССТ с ленти по 3.5 м., където се очаква голям товарен трафик, ще има напрежение. Аварийната лента донякъде ще го поеме, но все пак е странно да проектираме скоростни отсечки за интензивен тежкотоварен трафик и ленти по 3.5 м.

От Ниш та чак до Италия / Австрия по магистралите не се сещам някъде да има участъци с ленти по 3.5 м. Не, че по-натам се сещам да има.
 

·
Registered
Joined
·
16,504 Posts
В Америка пък на най-големите им магистрали е 3.7 м, но те имат и по-широки коли, за тежкотоварните не им знам габаритите в каква степен са различни от нашите. А за обикновените магистрали е 3.6 м, като те са изследвали по какъв начин трафикът закъснява (намалява скоростта си), когато се намалява ширината на лентата.

//// ширина (м), забавяне (км/ч):

///////////// 3.6 ///////////// 0.0

///////////// 3.5 ///////////// 1.0

///////////// 3.4 ///////////// 2.1

///////////// 3.3 ///////////// 3.1

///////////// 3.2 ///////////// 5.6

///////////// 3.1 ///////////// 8.1

///////////// 3.0 //////////// 10.6


Подобна зависимост има и когато размерът на аварийната лента се намалява между 1,8 м и 0 метра, когато липсва. Т.е. по-добри скорости и флуидност на трафика се постигат и чрез наличието на аварийни ленти (като в някои държави, като Белгия се сещам и Щатите, такива ленти има и от лявата страна; те не са точно аварийни, а са за повишаване на безопасността и за коли със специален режим).
 

·
Registered
Joined
·
6,555 Posts
Напълно съм съгласен, че лентите трябва да са ни минимум 3.75. Оправданието, че след време ССТ ще стане градска магистрала и скоростта ще бъде намалена до 80 или 50 и тогава няма да трябват ленти по-широки от 3.5м не е сериозно. Просто можеше водещите ивици, аварийната лента и средната разделителна ивица да се направят с подходяща дължина, за да може да се преформатира ССТ в градска магистрала с бус лента и 3 ленти за движение. Особено като имаме предвид, че средната разделителна ивица с мантинелите може да се замени с джърсита.

Справка - лекции в УАСГ, публикувани от Митракс:
 

·
Registered
Joined
·
16,504 Posts
Бус лента, ти сериозно ли? :nuts:

A и какво значи след време, тя и сега се проектира като градска магистрала? Това, разбира се не означава, че ограничението ще е 50 или 80.
 

·
Registered
Joined
·
6,555 Posts
Бус лента, ти сериозно ли? :nuts:

A и какво значи след време, тя и сега се проектира като градска магистрала? Това, разбира се не означава, че ограничението ще е 50 или 80.
Плановете са да се застрои около нея и да тръгне градски транспорт дори.

Всъщност забравих да кажа, че според мен е най-добре да се резервира отсега място в ОУП за локални по примера на ЮД на СОП.
 

·
Registered
Joined
·
4,003 Posts
Плановете са да се застрои около нея и да тръгне градски транспорт дори.
Това към 2050, 2100 или по-късно :banana:

Дотогава я има автобуси изобщо, я всички летят или се телепортират :)

Иначе ако планираме на база на екстраполацията, май по-вероятно е през 2100 последния българин да напусне територията :)
 

·
Registered
Joined
·
16,504 Posts
Дори по ОУП, където са най-големите фантасмагории, няма подобно застрояване. Не случайно се казва „тангента“, т.е. заобикаляща града.

Те, навремето, и северната дъга на СОП са я строили с идеята 2100 да бъде застроено. ;)
 

·
Registered
Joined
·
1,129 Posts
Значи има очевидно несъответствие в този проект.
Проектна скорост 120 км/ч - ширина на лентите 3,5 м. Съдейки по картинката по-горе, дори не е нужно да гледаме чужди измервания: по българските стандарти ясно си пише: > 100 км/ч - 3,75 м. Ако тези стандарти имат някаква нормативна тежест (а не са само пожелателни), то този проект може да се атакува.

Друго очевидно несъответстие е пътният възел при ЗД на СОП. Очаква се голямо транзитно движение (тежки МПС) ССТ-ЗД и въпреки това са предвидили пътен възел - странично сплесната детелина. С Мечока вече сме коментирали как би трябвало да изглежда този възел. От източната страна на ССТ е измислено добре, от западната - не. Това по-трудно може да се атакува, защото не е някакво нормативно нарушение, а просто тъпо.
 

·
Bulgaria
Joined
·
11,807 Posts
Discussion Starter · #717 ·
Все пак, като са три лентите за движение (+ аварийна), дори и да са по 3.5 м, според мен ще има достатъчно добър комфорт на движение.

От обществената поръчка за ССТ:
Тип пътно платно: А 33м, в това число 2х10,50 м – пътно платно с 3,5м; водещи ивици 2х0,5м; ленти за спиране – 2 х 2,0м; средна разделителна ивица – 3,5м и банкети – 2х 1,25м.
Евентуално е можело да се помисли за Г35.5 като показания (давам и Г33):
RQ 33
Ширина на платната 2 x 13,5 метра. Предвиден основно за трилентови аутобани с по-малък тежкотоварен трафик. Капацитетът достига 70 000 автомобила. Стандартът отпада в новите предписания.________________________________________________________
RQ 35,5
Ширина на платната 2 x 14,5 метра. Предвиден основно за най-натоварените аутобани. Капацитетът варира от 50 000 до 100 000 автомобила дневно, в зависимост от дела на тежкотоварните автомобили. Предвижда се замяната на RQ 35,5 с RQ 36, при който разделителната ивица е разширена с половин метър.

 

·
Registered
Joined
·
4,570 Posts
Ако се изберат Джърсита, то възможно ли е от разделителната ивица да остане място, с което да се разширят лентите?
 

·
Registered
Joined
·
16,504 Posts
Значи има очевидно несъответствие в този проект.
Проектна скорост 120 км/ч - ширина на лентите 3,5 м. Съдейки по картинката по-горе, дори не е нужно да гледаме чужди измервания: по българските стандарти ясно си пише: > 100 км/ч - 3,75 м. Ако тези стандарти имат някаква нормативна тежест (а не са само пожелателни), то този проект може да се атакува.
Ако се зачетеш в нормативните документи ще видиш, че изключенията (вратичките) са повече от задължителните предписания. ;)
 

·
Registered
Joined
·
2,627 Posts
Ръководството на АПИ се срещна с представители на протестиращите собственици на земя в района на Северната скоростна тангента

Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ се срещна с представители на протестиращите собственици на земя в района на Северната скоростна тангента.

На срещата председателят на УС на АПИ инж. Стефан Чайков подчерта, че оценката на имотите е направена от независим лицензиран оценител и е изцяло съобразена с разпоредбите на Закона за държавната собственост, отнасящи се до принудителното отчуждаване на имоти за държавни нужди.

В изпълнение на нормативната уредба лицензираният оценител е работил, както следва:

за землища Орландовци и Враждебна са представени подходящи пазарни аналози и оценката е изработена чрез осредняване на посочените в тях цени;
за землища Бенковски, Илиенци, Требич и Малашевци от представените вписани сделки не са открити подходящи аналози и оценката за земеделските земи е изготвена по Наредба за реда за определяне на цени на земеделските земи. За урегулираните имоти АПИ е изискала данъчни оценки от съответните данъчни служби и равностойното парично обезщетение е определено като удвоена данъчна оценка.
инфо АПИ
 
701 - 720 of 7376 Posts
Status
Not open for further replies.
Top