SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 36 Posts

·
Rotterdammer!
Joined
·
17,180 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Detroit, ooit het Parijs van Amerika, nu vooral bekend om het enorme verval van de stad. Afgelopen april was ik hier op studiereis en heb de verschillende kanten van Detroit zelf mogen aanschouwen. Het is echt schokkend om zoveel leegstaande en vervallen gebouwen te zien, van simpele woning tot complete kantoorgebouwen midden in het centrum. Maar Detroit heeft nog altijd ook veel prachtige gebouwen, die herinneren aan de economische hoogtijdagen van weleer. Deze mix van verval en pracht staat vaak ontzettend dicht bij elkaar, wat de stad een bizarre aanblik geeft.
En dan is er de 8 Mile Road, de gemeentegrens van Detroit aan de noordkant. Wie deze weg passeert komt vrijwel direct in een andere wereld terecht. Van zwart naar blank, van verval naar bloei, en van failliete stad naar onderhouden gemeente.

Detroit zit vol verrassingen, en het is spijtig dat de stad tegenwoordig vooral bekend staat om zijn ruin porn. In deze fotoserie laat ik uiteraard ook het verval zien, maar kijk vooral ook naar de schoonheid die Detroit kent.

1. GM Renaissance Center, het kantoor van General Motors, wat altijd staat de schitteren. Het gebouw bestaat uit zeven torens, waarvan de hoogste 222m hoog is. Renaissance Center is gebouwd in 1977, en gerenoveerd in 2004/2005.


2.


3. Packard Automotive Plant. De fabriek is ontworpen door Albert Kahn en geopend begin 20e eeuw. In 1958 werd het complex gesloten, hoewel tot in de jaren 90 de gebouwen voor o.a. opslag werden gebruikt. Later in deze fotoserie kom ik hier nog terug, en ook Albert Kahn is een naam om te onthouden.


4.


5. De ene straat is compleet vervallen, de andere straat ziet er nog prachtig uit.


6. En dat geldt ook voor losse panden, dit soort pareltjes kom je nog genoeg tegen.


7. De skyline gezien vanaf Belle Isle, een eilandje in de Detroit River.


8. Nothing stops Detroit


9.


10. Michigan Central Station, gebouwd in 1912/1913 en in gebruik geweest tot 1988. Ooit het hoogste treinstation ter wereld. Nu een van de grootste gebouwen die compleet in verval zijn geraakt.


11.


12.


13.


14.


15.


16. De people mover, rijdt sinds 1987 een rondje van nog geen 5km door Detroit.


17. Een afbeelding van het Michigan Building. Gebouwd als theater in 1926 en ontworpen door Rapp & Rapp. In 1976 werd het gebouw gesloten en tegenwoordig ziet het er iets anders uit ...


18. De huidige staat van het plafond van Michigan Building


19.


20. Tegenwoordig is het theater in gebruik als parkeergarage.


21.


22.


23.


24.


Meer volgt ... :)
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
Schitterende reportage die nu al "hongerig" maakt naar de volgende delen. :) :eek:kay:
 
  • Like
Reactions: Nexxd

·
Registered
Joined
·
6,824 Posts
is die 'Nothing Stops Detroit'-winkel bij het rotondetje in het centrum? Want toen ik een paar jaar geleden in Detroit was zat daar de net gesloten laatste supermarkt in downtown.

e: lol trouwens dat 'OPPORTUNITIES IN DETROIT' op een prullenbak staat. Neem aan dat het een tag is en geen gemeenteding.
 

·
Rotterdammer!
Joined
·
17,180 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Dank voor de complimenten, ik zal vandaag of morgen proberen een volgende serie te plaatsen.

@Rietendak: De Detroit Shop zit hier, op de hoek van Gratiot en Woodward. Dat is niet de plek waar jij het over had denk ik? Wat betreft jouw verhaal over de laatste supermarkt, waar het hier in Nederland doodnormaal is dat je overal supermarkten tegenkomt is dat in Detroit (en wel meer plekken in Amerika) niet zo. Voor mensen die geen geld hebben voor een auto en afhankelijk zijn van het enorm slechte ov-netwerk is dat een groot probleem. Zij zijn (bijna) verplicht om fastfood te eten, simpelweg omdat groente en fruit niet in de buurt te koop is.

En ‘Opportunity Detroit’ is meer dan een tag, maar volgens mij geen ‘gemeenteding’. Het is één van de initiatieven met een visie voor Detroit en je komt het dan ook op meer plekken tegen, zoals hier:

 

·
Crooswijkert
Joined
·
6,467 Posts
Geweldig begin van deze serie! Je hebt de sfeer van Detroit, voor zover ik die ken van verhalen/tv, goed weten te vangen. Ik ben benieuwd naar de rest :)
 
  • Like
Reactions: Nexxd

·
Rotterdammer!
Joined
·
17,180 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Deel 2 :)

25. Nogmaals de peoplemover, nu vanaf het station (Greektown) gezien. Het metrootje rijdt volautomatisch, dus zonder bestuurder.


26. Central United Methodist Church, met daarachter Comerica Park, de thuisbasis van de Detroit Tigers.


27. View on downtown


28. Het GM Renaissance Center van binnen


29.


30. Zicht op het Financial District vanaf de Detroit Riverwalk


31. The Fist, ook bekend als het Joe Louis Memorial, ter ere van deze bokser die de stad heeft gekend.


32. The Spirit of Detroit


33. Het viaduct van de peoplemover en daarboven een luchtbrug naar The Guardian Building (rechts)


34. De entree van The Guardian Building. Prachtige art deco uit 1929.


35.


36. Het Rowland Café, gevestigd in The Guardian Building


37.


38. Tussen 1911 en 1983 was hier het grootste warenhuis van Detroit gevestigd: Hudson’s Department Store. Het gebouw van 25 verdiepingen werd in 1998 gesloopt. Nu bevindt zich hier een ondergrondse parkeergarage met de mogelijkheid om er een nieuw gebouw bovenop te bouwen (daar zijn die stalen profielen voor).


39.


40.


41.


42.


43.


44.


45.


46.


Meer volgt :cheers:
 

·
Premium Member
Joined
·
41,286 Posts
^^ Die contrasten in deze stad zijn geweldig om te zien. Sowieso is deel 2 weer een hele mooie verzameling foto's. :eek:kay:
 
  • Like
Reactions: Nexxd

·
Rotterdammer!
Joined
·
17,180 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Die contrasten bleven me maar verbazen gedurende mijn verblijf hier. Het is zo onwerkelijk dat hier verval, leegte en pracht als een enorm mozaïek over de stad ligt. En toch, na een paar dagen lijk je er gewend aan te raken, totdat je 's avonds Toronto binnenrijdt en de levendigheid van die stad je bijna overvalt. Ineens brandt er overal licht, ruik je op elke straathoek etensgeuren en lopen er overal nog mensen rond. Het maakt het contrast alleen maar groter.
 

·
Registered
Joined
·
2,588 Posts
Mooie serie! Het gebrek aan mensen is me in veel Amerikaanse binnensteden al opgevallen, maar dat moet in Detroit nog erger zijn. Toch geven de meeste wijken me geen onveilig gevoel (afgaande op foto's en docu-beelden die ik tot nu toe heb gezien), terwijl de criminaliteit enorm hoog is. Een bizarre stad is het. En een bijzonder interessante! Ik kijk uit naar de rest van je foto's.
 

·
Rotterdammer!
Joined
·
17,180 Posts
Discussion Starter · #15 ·
@Remski: Overdag is het natuurlijk al een stuk veiliger dan 's nachts. Ik zou niet graag 's nachts rondlopen in een gebied zonder straatverlichting met vervallen huizen en waar elke nacht huizen in vlammen opgaan. Het werd ons dan ook absoluut afgeraden om in Detroit alleen over straat te gaan en sowieso niet de highways rond downtown te passeren. Het is niet zozeer dát je dan wat zult overkomen, maar áls je wat overkomt kan dat wel gelijk heftig zijn. Het aantal schietpartijen ligt in Detroit ook 'iets' hoger dan wat we hier in Nederland gewend zijn ;)

En het gebrek aan mensen komt ook omdat de wegen inmiddels heel erg overgedimensioneerd zijn. Half downtown is één grote parkeerplaats en die staan alleen vol als de Tigers moeten spelen. De wegen in downtown zijn dus veel te breed geworden. Gelukkig spelen baseballers vaker dan voetballers, want een wedstrijd brengt wel meteen leven op straat. Het is dan ook een goede beslissing geweest om de thuisbasis van de Tigers van Tiger Stadium (nu weer bekend als Navin Field, buiten downtown) naar het nieuwe Comerica Park (2000) te verplaatsen.
 

·
Registered
Joined
·
860 Posts
Mooie serie NEXXD! Volgens mij zie ik zelfde nog een bekende op één van je foto's staan ;)

Voor de geïnteresseerde nog een link naar een fantastische reportage over Detroit, de stad die zichzelf opnieuw uitvindt. Verlaten gebouwen die opnieuw tot leven komen door buttom-up initiatieven vanuit de maatschappij. Een reportage over urban farming, cave raves, een bloeiende underground cultuur, kunst en het geloof in een nieuwe toekomst. Detroit lives!
 
1 - 20 of 36 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top