SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 1687 Posts

·
GLaDOS
Joined
·
3,837 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
E, ovako. Kao sto znate, Novi Sad je drugi grad Srbije i glavni grad autonomne pokrajine Vojvodine. Takodje je sediste administrativnog centra Juznobackog okruga sa kojim (metro regija) ima vise od 600.000 stanovnika. Sam grad ima izmedju 280.000 i 450.000 stanovnika (neki kazu i pola miliona sto ne mora znaciti da ni to nije tacno). Takodje Novi Sad je univerzitetski grad. Po svojoj urbanoj strukturi je Zapadno i Centralno Evropski grad sa izuzetnim arhitektonskim nasledjem. Grad se nalazi na drugoj najvecoj reci Evrope-Dunavu. Na sremskoj strani se nalazi Petrovaradinska tvrdjava, koja je druga najveca tvrdjava Evrope (posle Verdena) u cijem je predgradju (donji grad) rodjen Josip Jelacic.

*Ovo je foto dretva u kojoj je sasvim pozeljna iskazivanje licnog (subjektivnog) misljena,nadam se da prepirki nece biti i da ce Hrvtski podforum i Novi Sad dobiti jednu kvalitetnu dretvu. :cheers:

 

·
GLaDOS
Joined
·
3,837 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Zanimljiva stvar je da mnogi gradovi imaju zivotinju zastitnika koji se cesto nalaze na grbovima gradova, npr. zastitni znak Ljubljane je zmaj, Venecije i Subotice je lav, dok je Novog Sada zastitni znak beli golub- simbol slobode.


Zastava Novog Sada


Grb grada
 

·
GLaDOS
Joined
·
3,837 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Centar NS-a karakterisu zgrade u secesiji, neoklasici, neobaroku...

Tipicna ulica u centru


Skroz levo je Gradska kucaNeogotska Velika crkva (katedrala je u SU)
 

·
Što me gledaš?!
Joined
·
16,590 Posts
Evo dvije moje od lani, kad sam bio poslovno na sajmu...
Imam ih još puno , ali su na njima osobe koje se ne žele javno producirati.:lol:

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Inače grad je vrlo lijep, ali se primjeti da nije bio velik grad u prošlosti(jako lijepe stare zgrade u centru, ali nema baš velikih i grandioznih objekata). Grad ima puno turističkog potencijala, ali se premalo ulaže u šminku(glavna pješačka ulica u centru je popločana jeftinom betonskom galanterijom umjesto granitom, dok je na glavnom trgu, koji je inače prelijep, definitivno najljepši dio grada, asfalt). To će se nadam se promijeniti kad bude više novaca. Druga najljepša pozicija u gradu je naravno petrovaradinska tvrđava. Prekrasan objekt pun sadržaja(ugostiteljskih i galerija)sa kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Minus je što je podgrađe u katastrofalnom stanju, zbilja šteta, jer radi se o svega dvadesetak kućica koje nije problem obnoviti.
Grad je doživio građevinski bum zadnjih 5 godina i izgrađeno je puno zgrada obično 5-6 katova visine u nizovima uz prometnice. Arhitektura je šarolika i dominiraju žive boje, primjeti se da imaju sličan ukus kao slavonci(što se boja tiče). Dakle jako lijep i živopisan grad(možda malo i previše...:lol:), posve različit od velikog brata Beograda. Pohvalio bih i mrežu prometnica koja je jako dobro rješena. Mnoštvo je bulevara kojima se bez velikih gužvi brzo stiže u svaki dio grada. Moji dojmovi su pozitivni i moram naglasiti da sam u Novi Sad došao direktno iz Beograda, tako da su mi dojmovi bili još jači.
 
1 - 20 of 1687 Posts
Top