Skyscraper City Forum banner
161 - 180 of 1685 Posts

·
Dezurna jajara
Joined
·
402 Posts
Pa ako se ne varam to su katedrala(levo) na Trgu Slobode,i saborna crkva desno. Mada me malo buni perspektiva,s obzirom na poziciju solitera.

Inace,bejah juce u sabornoj bas. :)
 

·
Registered
Joined
·
3,969 Posts


Evo moje fotke koju sam okacio na srpskoj Wiki jos pre... I da, iako je Novosadjani nazivaju "katedralom" (verovatno zbog neogotskog stila u kom je podignuta) to je zupna crkva Imena Marijinog, jer se katedrale nalaze u sedistima biskupija (tzv. "katedrama"). U slucaju Backe sediste biskupije je u Subotici, tako da se tamo nalazi katedrala. :)
 

·
Dezurna jajara
Joined
·
402 Posts
Da li sam ja toliko propao od faxa ili na katedrali postoji krst na vrhu? :nuts:
 

·
Hercegbosanac : )
Joined
·
456 Posts
Interesira me je li ekipa u NS navija za Vošu ili su popularniji Zvezda i Partizan ?

Odnosno ako ima dosta navijača klubova iz Beograda - kakvi su omjeri navijača u širem području grada?
 

·
Što me gledaš?!
Joined
·
16,375 Posts
Prečanski Srbi (sa područja Hrvatske i Bosne) koji su doselili u Novi Sad su 99,99% Zvezdaši!:lol:
 

·
Registered
Joined
·
1,763 Posts
@fleetwood

mislim da ti je procena preoptimistička i bazirana na analizi urbanije ekipe... ali u svakom slučaju, Firma i FK Vojvodina su bitan element identiteta Novog Sada i treba da se nađu u ovoj prezentaciji... 

·
Hercegbosanac : )
Joined
·
456 Posts
Prosto nevjerojatno da jedan ovako dobar grad ne njeguje jak lokalpatriotizam. :nuts:
Navijanje za lokalni klub je jedna od bitnijih manifestacija tog ponosa na svoj grad.
 

·
Registered
Joined
·
20 Posts
^^
Sto rece Ranko, da ne davimo i ne skrecemo s teme, ali eto da zatvorim krug pitanja..
Razloga je vise, ali je takva situacija i u drugim gradovima, uglavnom se pita "Partizanovac ili Zvezdas?". Uostalom, tako je npr. i u Niksicu ili Podgorici, a da ne pricam u Nisu, Kragujevcu i sl.
 

·
Registered
Joined
·
837 Posts
Dobro dosta je bilo zajebavanja. Nema me jedan dan a vi odma skrećete temu na Vošu. :eek:hno:...
Kada se priča o jednom gradu onda je potpuno prirodno da se priča o kulturi, arhitekturi, saobraćaju, šopingu, provodu i tako dalje, pa zašto ne i o sportu. A ako pričamo o sportu onda je FK Vojvodina, između ostalih, relevantna tema kada je Novi Sad u pitanju. Prosto, Novi Sad je prepoznatljiv po Tvrđavi, SNP, širokim bulevarima,... ali i po Voši! :cheers:

Šalim se malo, razumemo se i ja mislim da nije ovde mesto smešnim diskusijama ali predstavljanje fudbalskog kluba Vojvodina, gradskog stadiona,... je potpuno opravdano.:cheers:

Biću dobar pa ću odgovoriti na par pitanja ovde postavljenih, ali samo iz razloga da se tema ne bi razvodnjavala ubuduće.
Interesira me je li ekipa u NS navija za Vošu ili su popularniji Zvezda i Partizan ?

Odnosno ako ima dosta navijača klubova iz Beograda - kakvi su omjeri navijača u širem području grada?
Nezahvalno je i verovatno smešno davati bilo kakve procene o takvim stvarima. Biću kratak, ako misliš na navijače koji redovno prate utakmice, odlaze na gostovanja, navijaju, onda je daleko više onih koji navijaju za Vojvodinu ali ako misliš uopšte na to kako se narod izjašnjava onda ovih drugih ima više. A kako i ne bi kada se cela Srbija deli na dva dela (čast izuzecima u nekoliko gradova)!? Iako je sve to relativno. Međutim, to je neka druga priča koja nije za ovaj forum a tiče se generalno naše sportske kulture, društva uopšte, a zašto ne reći i kulture navijanja, ako je uopšte ima!
Koji je kapacitet stadiona?
To se ne zna :lol:, s obzirom na silne "rekonstrukcije" i "zatvaranje" tribina bez stolica. Zvanično, stadion "Karađorđe" ima oko 15000 mesta, međutim treba uzeti u obzir da nekim delovima tribina nema stolica ali i da je jedna tribina (nova) smanjenog kapaciteta zbog ljudske gluposti i brzopletosti i sada služi kao "stalak" za moderan semafor. Njen kapacitet je sada oko 860 mesta.
Inače, zanimljivo je reći da je gradski stadion "Karađorđe" izgrađen davne 1924.godine i da je od tada konstantno rekonstruisan, dograđivan pa onda zapostavljan i zapuštan pa onda ponovo sređivan. Inače, današnji izgled stadiona mogao je biti promenjen zauvek na bolje da je izgradnja spensa bila završena do kraja jer kompletna izgradnja stadiona je planirana kada i spens. Malo ljudi to zna. Inače, prvobitno ime stadiona je "Karađorđe" a u kratkom periodu za vreme trajanja II svetskog rata nosio je ime adolfa hitlera da bi nakon toga u dužem vremenskom periodu bio stadion Vojvodine. Konačno, vraćeno mu je ime pre tri godine na inicijativu najstarijih navijača Vojvodine. Stadion ima bogatu istoriju a zanimljivo je da je početkom 21.veka ostao bez reflektora koje je imao od davnih 60 tih godina!? Danas se, po ko zna koji put, pokreće pitanja rekonstrukcije stadiona međutim čini se da još uvek ne posoji dovoljna ozbiljnost da se priđe rešavanju jednog takvog objekta.
Fudbalski klub Vojvodina osnovan je 1914.godine u Pragu od strane srpskih studenata koji su i doneli dresove praške Slavije. Pola crvena, pola bela i dan danas su prepoznatljive boje i Slavije i Vojvodine.
Evo jedan dobra link gde možete videti stadion ali i još neke delove grada...
http://www.newdigitalvision.com/novisad/fcvojvodina01.html

Prosto nevjerojatno da jedan ovako dobar grad ne njeguje jak lokalpatriotizam.
Navijanje za lokalni klub je jedna od bitnijih manifestacija tog ponosa na svoj grad.
A i ti veruješ sve što pročitaš... Nije to tema.
 

·
Banned
Joined
·
3,283 Posts
@Pripadnik

Normalno da sam se šalio. Jako često se šalim na ovom forumu. Moja je greška što često mislim da svi vide da se šalim, pa i ne stavljam smajlije.
A sto ljudi, sto načina razmišljanja.
No idemo dalje, kad smo već kod Spensa neko je hteo da usnimimo salu u kojoj Voša igra stoni tenis. Nije mi bilo teško jutros sam prošo Spensom i popeo se gore i škljocno. Ako je na ovu salu mislioPS Pripadnik, ni ja nisam znao sve ove detalje oko Karađorđa i Voše
 

·
Što me gledaš?!
Joined
·
16,375 Posts
Hajduk Split je osnovan u Pragu od strane splitskih studenata, baš kao i Voša, samo tri godine prije 1911.:)
 
161 - 180 of 1685 Posts
Top