SkyscraperCity Forum banner

[Nowy Sącz] Autobusy

73875 Views 191 Replies 48 Participants Last post by  maly 13

^^Autor: Hannibal

^^Źródło: www.mpk.sacz.pl
See less See more
15
1 - 20 of 192 Posts
Widzę, że sporo Solbusów u Was jeździ. Jak się spisują w porównaniu do Jelczy i Autosanów?
A zgoda na prezentację zdjęć jest?
Tak się składa, że większość pokazanych tu zdjęć autobusów z Nowego Sącza jest mojego autorstwa i nie przypominam by ktoś zgłaszał się do mnie z prośbą o zezwolenie na prezentację moich zdjęć na forum skyscraper.
Proszę aby autor tego tematu odpowiednio zmodyfikował swój post..

Pozdrawiam
Patrząc na te zdjęcia zastanawia mnie jedna rzecz. Czy w Nowym Sączu jeżdzą autobusy przegubowe? Wiem, że Konin, który, według wikipedii ma o 4 tysiące mieszkańców mniej, posiada takie autobusy. Myślę, że w mieście o takiej liczbie mieszkańców przydałyby się takie pojazdy.
Niestety, żadnych przegubowców w naszym mieście nie uświadczysz :( Ponoć ze względów technicznych. Uliczki są zbyt wąskie żeby się wykręcić przegubem.
Nowy nabytek MPK Nowy Sącz: AUTOSAN A8V

Autor zdjecia MPK Nowy Sącz
See less See more
Tabor nie wygląda za ciekawie . Planuje się w Nowym Sączu jakieś zakupy , choćby używek ?
ja się tak zastanawiam co można by było zrobić żeby ludzie zaczęli jeździć mpk ... ? oprócz poprawy taboru , może zamknąć ścisłe centrum dla ruchu ?
Tabor nie wygląda za ciekawie . Planuje się w Nowym Sączu jakieś zakupy , choćby używek ?
Z tego co kojarze to MPK w Sączu raczej ma klopoty finansowe i pewnie za szybko nowych zakupow nie bedze.

Co do zwiekszenia ilosci ludzi korzystajacych z MPK to na pewno zwiekszenie czestotliwosci kursow, zoptymalizowanie tras no i nowy tabor. Zreszta z MPK korzysta sporo osob, ale wiekszosc z nich korzysta tez z roznych ulg ktore u nas sa niezwykle przesadne przez co MPK jest malo rentowne i brakuje pieniedzy na nowy tabor. Zastanawiam sie tez czy nie da sie moze z UE sciagnac jakis srodkow na modernizacje taboru?
Dziś na linii "13" testowano krótkiego Solarisa Urbino 8.6 (zwanego również jako Alpino).. Oby przeszedł te testy pomyślnie bo oprócz tego, że często płoną to są te autobusy rewelacyjne! A zwłaszcza, że wyśmienicie komponuje się do nowej strategii MPK odnośnie mniejszych pojazdów wykonujących częstsze kursy.
bo oprócz tego, że często płoną to są te autobusy rewelacyjne!
Chyba ogniem miłości do pasażerów :lol: Gdzie Ty takie bzdury wyczytałeś? Jak serwisowanie wozów w danej firmie jest beznadziejne, to nawet ferrari spłonie.
Chyba ogniem miłości do pasażerów :lol: Gdzie Ty takie bzdury wyczytałeś? Jak serwisowanie wozów w danej firmie jest beznadziejne, to nawet ferrari spłonie.
To chyba ty wlasnie nie czytasz za wiele.

Kilka Solarisów w ostatnich latach spłonęło. Choćby przypadki w Warszawie, Berlinie bądź Bratysławie.
To jak wyjaśnisz fakt, że w Warszawie te solarisy płoną relatywnie często, a w Krakowie, Poznaniu i kilku innych miastach, nie spłonął jeszcze żaden?
A może to, że poza solarisami, w tym konkretnym mieście płoną także wozy innych marek?

Jakość serwisu ma na to wszystko wpływ. (No chyba, że dostały nam się wszystkie lepsze egzemplarze :crazy:)
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne Sp. z o.o. w Nowym Sączu otrzymało 7,6 mln zł dofinansowania, na realizację projektu pod nazwą "Rozbudowa i modernizacja infrastruktury techniczno-komunikacyjnej lokalnego transportu publicznego w Nowym Sączu wraz z wymianą taboru autobusowego". Łączna wartość projektu wyniesie 13,4 mln zł. W ramach projektu zakupionych zostanie 10 autobusów miejskich o długości 8,5-9 metrów o zmniejszonej emisji zanieczyszczeń. Wdrożony zostanie również system biletu elektronicznego, który wiąże się m.in. z zakupem: autokomputerów pokładowych do autobusów, kasowników przystosowanych do obsługi biletu elektronicznego, czytników dla kontrolerów, kart bezstykowych oraz instalacją urządzeń do automatycznego doładowania kart na przystankach. Kolejnym elementem projektu będzie system zarządzania autobusami i informacją dla pasażerów. Ta część projektu obejmować będzie m.in. zakup modułów GPS, wdrożenie sieci poboru danych, zakup i montaż tablic informacyjnych, zakup licencji oprogramowania rozkładów jazdy, licencji oprogramowania dot. planowania i rozliczania pracy kierowców, zakup serwera do obsługi danych spływających z autobusów w czasie rzeczywistym, systemu głosowej informacji pasażerskiej o rozkładzie jazdy z centralą telefoniczną, serwera obsługi on-line. Ostatnim zadaniem projektu będzie rozbudowa sygnalizacji świetlnej na wybranych skrzyżowaniach, w sposób pozwalający na zwiększenie konkurencyjności komunikacji miejskiej w stosunku do komunikacji prywatnej.

oraz

Trzy nowe linie 15, 26, 37.
See less See more
Nowy nabytek sądeckiego MPK.
Przecież to jest wóz testowy, obecnie jeździ w Dębicy.
Przecież to jest wóz testowy, obecnie jeździ w Dębicy.
No właśnie, kilka tygodni temu był u nas na testach:)
Nowe linie, czyli powrót MPK na tereny gminy Kamionka Wielka;)
arkoniusz a skąd wiesz ze będą to Autosany?
^^
Moja mama pracuje na MPK i twierdzi, że na 99% te Autosany będą zakupione w tych unijnych pieniedzy
1 - 20 of 192 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.