SkyscraperCity Forum banner

[Nowy Sącz] Infrastruktura drogowa

1752448 Views 8161 Replies 277 Participants Last post by  Dawid7777
Po burzliwych dyskusjach na temat naszych sadeckich dróg w wątku o inwestycjach postanowiłem założyć ten wątek - i myśle, że całą szczegółową dyskusję na temat poprawy układu komunikacyjnego, inwestycji i remontów naszych dróg spokojnie możemy przenieść tutaj :)
See less See more
1341 - 1360 of 8162 Posts
Ze strony GDDKiA - Kraków:

dk 28 Nowy Sącz - Mszalnica, Cieniawa - Ptaszkowa, Grybów - Biała Niżna -
10,2 km, przebudowa drogi od sierpnia lokalne zwężenia pasa ruchu, a okresowo - na kilkusetmetrowych odcinkach - ruch wahadłowy; ograniczenie prędkości do 40 km/h oraz zakaz wyprzedzania

dk 75 Nowy Sącz - Nawojowa -3,7 km, przebudowa drogi
od połowy lipca lokalne zwężenia pasa ruchu, a okresowo - na kilkusetmetrowych odcinkach - ruch wahadłowy; ograniczenie prędkości do 40 km/h oraz zakaz wyprzedzania

- dk 28 Nowy Sącz -Mszalnica, Cieniawa -Ptaszkowa, Grybów -Biała Niżna; inwestycja "pod klucz"; długość: 10,2 km, lata realizacji 2009-2010
- dk 75 Nowy Sącz -Nawojowa; inwestycja "pod klucz"; długość: 3,7 km, realizacja: 2009

Tak szczerze powiedziawszy to się nie wysili chłopcy z GDDKiA trasa do Krynicy powinna być kompleksowo i całościowo wyremontowana łącznie z dodatkowym podjazdem pod Krzyżówkę, to jest jedna sprawa, a druga to droga z Piwnicznej do Mniszka to jest porażka i kompletne dziadostwo, uregulować powinni osuwiska i zabezpieczyć stosując odpowiednie żelbetowe kotwy czy zastrzyki w ziemię które zatrzymują zbocze, do tego przydałoby się poszerzenie jezdni i położenie nowego asfaltu na całej długości i szerokości owej drogi.
See less See more
Co do sterowania sygnalizacją świetlną na skrzyżowaniu Zygmuntowska/Limanowskiego/Baorego i powstających tam korków, to winą wg mnie nie jest sposób ustawienia sygnalizacji, tylko zamknięcie skrzyżowania pod lachem
Co do sterowania sygnalizacją świetlną na skrzyżowaniu Zygmuntowska/Limanowskiego/Baorego i powstających tam korków, to winą wg mnie nie jest sposób ustawienia sygnalizacji, tylko zamknięcie skrzyżowania pod lachem
Również tak uważam. W żadnym wypadku nie powinno się zmieniać tam cyklu pracy sygnalizacji, bo doczekamy się tego co było przed remontami - czyli blokowania skrzyżowania przez mniej umiejętnych kierowców, samochody nauki jazdy, oraz większą ilość chętnych skręcających w lewo. Rezygnacja z 3 fazowego cyklu pracy sygnalizacji będzie moim zdaniem wielkim błędem.

btw, dziś rano około 9:30 miała miejsce kolejna stłuczka na rondzie pod zajazdem. Opel Calibra vs. Fiat Seicento xD. Przyczynę trudno określić - nasuwa się wymuszenie, ale wyglądało na zajechanie drogi i uderzenie w samochód na sąsiednim pasie.
See less See more
^^tez mi się tak wydaje jest niepotrzebnie dociążone bo zamknięte jest skrzyżowanie pod Lachem, tak samo ze skrzyżowaniem pod Europą, zamknięte są aleje Wolności i cały ruch przechodzi przez ul. Długosza. Mam nadzieję że jak otworzą aleje i skrzyżowanie pod Lachem sytuacja wróci do normy na skrzyżowaniu pod Europą i Orbisem.
See less See more
Tak szczerze powiedziawszy to się nie wysili chłopcy z GDDKiA trasa do Krynicy powinna być kompleksowo i całościowo wyremontowana łącznie z dodatkowym podjazdem pod Krzyżówkę, to jest jedna sprawa, a druga to droga z Piwnicznej do Mniszka to jest porażka i kompletne dziadostwo, uregulować powinni osuwiska i zabezpieczyć stosując odpowiednie żelbetowe kotwy czy zastrzyki w ziemię które zatrzymują zbocze, do tego przydałoby się poszerzenie jezdni i położenie nowego asfaltu na całej długości i szerokości owej drogi.
Hmmm, jesteś budowlańcen czy sam się nim mianowałeś? Nie ma czegoś takiego jak żelbetowe kotwy, bo kotwa to jest cięgno zakotwione w betonowej buławie. To raz a dwa problemem na tej drodze z tego co sie orientuje jest Poprad i trzeba tam tylko wybudować mur oporowy i problemu z osuwiskiem nie będzie:)
See less See more
Witam
Ktoś chwalił się kiedyś, że posiada plany układu drogowego Nowego Sącza z czasów prl-u. Mam prośbę o jakieś skany jeżeli ta Osoba jest jeszcze w ich posiadaniu.
Pozdro
^^
^^

Osuwiskiem na drodze do Mniszka się nie zajmują, bo w planach jest budowa mostu na popradzie między Mniszkiem a Łomnicą Zdrój. Niestety kiedy te plany wejdą w życie tego nikt nie wie. Kiedyś naukowce z Krakowa tłumaczyli, że nie bedzie ten most budowany, bo nie ma żadnej obwodnicy dla drogi nr 87 więc budując most zwiększonoby ruch i zakorkowano Nowy Sącz - ul. Węgierska. Teraz częściowo obwodnica dla 87 jest, czyli tzw. obwodnica Starego Sącza, więc:
a) może się coś ruszy
b) czekają aż powstanie obwodnica zachodnia wzdłuż wałów zachodnich
Dunajca
c) wymyślą inny powód żeby prędko nie zbudować

^^
Ja miałem wycinek mapy z lat 80tych gdzie I Brygady i Piłsudskiego są jeszcze w planch. Do tego jest kilka innych interesujących arterii komunikacyjnych. Jak uda się odnaleźć to zeskanuję i gdzieś umieszczę. Tylko trochę się zastanawiam po co. Wiele z tych planów, które mi się osobiście podobają nie da się już zrealizować, bo ktoś się o to dobrze postarał. Więc żal wogóle na to patrzeć :-(
See less See more
^^ale jak masz to wklej w tym wątku, dobrze jest zobaczyć jak wtedy planowano cały układ drogowy, a plany na pewno były ambitniejsze niż dzisiaj:)

do barloga: z tymi kotwami to rzeczywiście trochę przesadziłem, chodziło mi bardziej o takie żelbetowe pale które powstają po wlaniu betonu w odpowiednio wywiercone dziury w podłoże zbocza. w ten sposób umacnia się zbocze i generalnie problem z osuwiskiem znika. Z tego co słyszałem jest droga jeśli nie bardzo droga inwestycja ale bardzo skuteczna, wykonywano już podobne zadania na Sądecczyźnie.
See less See more
Dziś rozpoczyna się remont mostu na Lwowskiej

Dziś rozpoczyna się remont mostu na rzece Kamienicy przy ul. Lwowskiej. W planach jest remont poręczy i chodników, pojawi się też nowe oświetlenie.
- Ruch samochodów będzie się odbywał bez żadnych zakłóceń - informują pracownicy Miejskiego Zarządu Dróg w Nowym Sączu. - Natomiast piesi będą mogli chodzić chodnikiem tylko po jednej stronie mostu. Planowany termin zakończenia prac to 22 sierpnia.

- Może wreszcie ten most będzie wyglądał reprezentacyjnie - mówi pani Mariola, która często pokonuje trasę z Rynku do osiedla przy ul. Lwowskiej. - Chodniki już od dawna się tam "łuszczą", a z barierek schodzi farba. Mam nadzieję, że to, co teraz zostanie zrobione, będzie stylowe.
Według zapowiedzi wiceprezydenta Jerzego Gwiżdża, oprócz remontu charakterystycznych schodów po obu stronach mostu na zwieńczeniach betonowych balustrad mają się pojawić betonowe lwy.

Od poniedziałku trwa malowanie pasów i linii parkingowych na wyremontowanych niedawno ulicach starówki. Na ul. Piotra Skargi ruch pojazdów odbywa się obecnie lewą stroną jezdni, a parkingi są zlokalizowane po prawej części ulicy - taki stan potrwa do zakończenia prac.
- Część parkingów zostanie wyłączona na kilka godzin w ciągu dnia i nie będzie tam wtedy możliwości parkowania - dodają pracownicy MZD. - Zamknięcie poszczególnych części parkingu będzie opisane znakami pionowymi i zagrodzone. W miarę możliwości malowanie pasów będzie się odbywało w godzinach nocnych.

Termin zakończenia tych robót przewidziano na 17 sierpnia.
Kierowcy będą mieli natomiast problemy na drodze powiatowej Nawojowa - Żeleźnikowa Wielka - Łazy Biegonickie.
- Od dzisiaj do najbliższego piątku będzie tam remontowana nawierzchnia drogi - informują pracownicy Powiatowego Zarządu Dróg. - Trasa zostanie zamknięta w godzinach 9-21 na odcinku od skrzyżowania z drogą krajową 75 do kaplicy w Żeleźnikowej Małej. Objazdy poprowadzone zostaną drogami gminnymi.

Maria Olszowska - POLSKA Gazeta Krakowska
See less See more
Witam
Ktoś chwalił się kiedyś, że posiada plany układu drogowego Nowego Sącza z czasów prl-u. Mam prośbę o jakieś skany jeżeli ta Osoba jest jeszcze w ich posiadaniu.
Pozdro
ja mam mapę Nowego Sącza podajże z 1991 roku. jakby co to napisz do mnie na PW albo e-maila [email protected] to jakoś użycze
See less See more
na Grodzkiej uwijają sie aż miło

a na moście na Lwowskiej rozpoczął sie remont. Dzień pierwszy - rozstawianie pachołków

See less See more
2
^^o kurczę już asfalt wylali, a jeszcze wczoraj jak robiłem zdjęcia żwir był wysypany i wszystko rozkopane chyba chcą jednak skończyć do końca tygodnia. Tak trzymać:):)
na skrzyżowaniu kolejowa aleje wymalowali pasy i w ten sposób wreszcie ucywilizowali tam ruch :cheers:
^^ale jak masz to wklej w tym wątku, dobrze jest zobaczyć jak wtedy planowano cały układ drogowy, a plany na pewno były ambitniejsze niż dzisiaj:)

do barloga: z tymi kotwami to rzeczywiście trochę przesadziłem, chodziło mi bardziej o takie żelbetowe pale które powstają po wlaniu betonu w odpowiednio wywiercone dziury w podłoże zbocza. w ten sposób umacnia się zbocze i generalnie problem z osuwiskiem znika. Z tego co słyszałem jest droga jeśli nie bardzo droga inwestycja ale bardzo skuteczna, wykonywano już podobne zadania na Sądecczyźnie.
Proponuję przenieść dyskusję do wątku o DK87. A kiedy byłem pod koniec czerwca w Piwnicznej (Łomnicy) to dowiedziałem się od miejscowych kierowców busów, że chyba już w przyszłym roku ma się zacząć budowa. Most ma być w okolicach Łomniczanki. Do tego podobno wybudują tam dodatkowo hotel i restaurację.

Pozdrawiam,
Michalus
See less See more
Aleje Wolności już wymalowane czekają na jutrzejsze oficjalne przecięcie wstęgi. Jak dla mnie cud, miód i orzeszki. Wszystkie pasy i linie są w technologii chemoutwardzalnej jedynie linie na parkingu pod DKK są wymalowane zwykłą farbą. Dodatkowo przy wyjeździe z PKS postawili takie same migające pomarańczowe światła zasilane panelami słonecznymi jak przy wyjeździe z dworca MPK.

Krótko mówiąc jeden z lepszych kawałków asfaltu w mieście. :)
See less See more
1341 - 1360 of 8162 Posts