SkyscraperCity banner

11961 - 11968 of 11968 Posts

·
Registered
Joined
·
7,058 Posts
To jest dobre pytanie, co je przeciąga, bo zarówno Griffiny, jak i Dragon2 Laude nie mają modułu dojazdowego.
 

·
Registered
Joined
·
1,609 Posts
Co nowszy typ lokomotywy, to inne rozwiązania techniczne. Tu chyba ten tryb nigdy nie musiał być próbowany, bo instrukcja obsługi opisuje go w sposób niewłaściwy tzn. całkowicie źle. Stosując się do jej zapisów nie udałoby się napełnić przewodu hamulcowego, ani tym bardziej nigdzie dalej pojechać i to nawet gdyby udało się już tenże przewód napełnić (dodatkowo trzeba zamknąć zawór od tzw. blendingu, bo nie wyluzuje nam lokomotywa). Ogólnie rozwiązanie ciekawe i moim zdaniem lepsze od koncepcji pulpitów full-glass-cocpit, które to już niektórzy producenci taboru kolejowego wdrożyli (podążając chyba za modą z lotnictwa). Na takim manometrze można podpatrzyć, to co na innych skomputeryzowanych konstrukcjach można tylko zobaczyć w w postaci cyfrowej na ekranie diagnostycznym (niektóre typy lokomotyw w trybie diagnostycznym dostępnym dla maszynisty) tzn. ciśnienie sterujące przekaźnikiem ciśnienia, który w lokomotywie pełni funkcję podobną do wzmacniacza sygnałów o wzmocnieniu równym jedności, ale płynnym działaniu tzn. bezstopniowym. Przekaźniki elektryczne czy przerzutniki elektroniczne mają tylko dwa stany pracy tzn. logiczne zero i logiczną jedynkę :)... i dlatego bardziej odpowiada mi tu analogia do nazwy wzmacniacz, choć aparat zastosowany na lokomotywie jest jak najbardziej 100% przekaźnikiem :)
 

·
Registered
Joined
·
1,609 Posts
Film z podwozia Dragona:
Nie pamiętam jak są konstruowane RJ dla E6ACTd i jak się on miesi w założonym RJ.
Minimalna prędkość wymagana przez PKP-PLK to 7 km/h. Jeżeli moduł "obliczenia trakcyjne" w SKRJ nie obliczy niższej dla danego składu w najgorszym miejscu, to rozkład jest generowany z automatu, a jakby były jakieś obiekcje przewoźnika, to są jeszcze konstruktorzy rozkładów i oni mogą wszystko tzn. zrobić ręcznie rozkład :).
Flightliner wrzucił nagranie z Dragona na odcinku Stróże-Rzeszów, jak się można domyślić odcinek do Jasła do Rzeszowa na silniku diesla. Czy możecie mi wyjaśnić, jak wyglądają osiągi takiej lokomotywy na takim silniku?
Ta sama firma uruchamia pociągi o masie ponad 5000 ton na pojedynczym koniu poganianym dieslem o mocy tylko ok. 4 z groszami razy większej i to po magistrali warszawsko-wiedeńskiej :). Dragon w takiej roli mógłby osiągnąć takie same czasy przejazdu ze składem w ok. 1000 ton.
Zeus, a mogę spytać co robią te nalepki z warzywniaka na zegarach? Jakieś oświetlenie tam w oczy wali?
To samo co na produktach spożywczych metki z datą przydatności do spożycia ;)
Podejrzewam ze jest to nalepka z datą ważności dla kalibracji danych manometrów.
Dokładnie tak :)
 

·
Registered
Joined
·
7,058 Posts
To jeszcze małe uzupełnienie dragonowe z wczoraj z Rzeszowa Głównego, Czy składy LOTOSu obsługują załogi STK, bo taką kurteczkę widziałem w okolicy składu?

 

·
Registered
Joined
·
9,746 Posts
To jest dobre pytanie, co je przeciąga, bo zarówno Griffiny, jak i Dragon2 Laude nie mają modułu dojazdowego.
Zdaje się, że usługa w PKP Cargo była.
Ale już otwarty jest szlak podstawowy. Choć to duże słowo, bo tam cały czas są jakieś zamknięcia.
 
11961 - 11968 of 11968 Posts
Top