Skyscraper City Forum banner
1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
1,070 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Op deze tweede dag ging ik onder andere kijken in de Beatrixstraat. Of er nog sporen waren te vinden van het oude stadion. Bijna geen dus. De paar tips die ik hier kreeg van Bredanaars heb ik opgevolgd.

Einddoel van deze dag waren de Galderse Meren. Deze bereikte ik uiteindelijk rond zonsondergang, nadat ik eigenlijk weer veel te lang in het centrum bleef rondhangen. Maar goed, je komt er ook oren en ogen te kort. ;)

66: Ik legde weer dezelfde route af per fiets:


67: De strafinrichting Boschpoort aan de Nassausingel staat ook wel bekend als de 'Koepelgevangenis'. Het gebouw dateert uit eind 19e eeuw:


68:


69: Gebouw op de hoek Karrestraat/Nieuwstraat:


70: Ingang van winkelcentrum 'De Barones', geopend in 1997:


71: 't Sas (geopend in 2003) is een woon-winkelgebied met de nodige allure. Je kijkt hier richting een mooi binnenhofje:


72: Onder andere een fontijntje kleedt het gebied mooi aan:


73: Om nog maar te zwijgen over dit hier:


74: Pand op de hoek Havermarkt/Schoolstraat:


75:


76: Het Begijnhof bestaat uit 29 huisjes, een kerk en een kruidentuin. De begijnen waren sinds het eind van de 12e eeuw een beweging van vrome katholieke vrouwen, die in kuisheid een leven van bezinning en gebed wilden leiden. Een eerder Begijnhof bevond zich bij het Kasteel van Breda. In 1535 verhuisden de begijnen naar de huidige locatie. Vanwege banden met het huis Oranje-Nassau genoot het Begijnhof na de Reformatie bescherming van de Oranjes, waardoor het als enige katholieke instelling in de stad mocht blijven voortbestaan. Wel werd in 1590 de kapel geconfisqueerd en ingericht als Waalse kerk:


77: De kerk:


78: Standbeeld van twee begijnen in gesprek:


79: Huisjes aan de oostzijde:


80:


81: De Heksenbol was een effectief middel om demonen, ziekten en tegenspoed te weren, en tegelijk een afschrikmiddel voor de duivel die zijn spiegelbeeld in de bol kon zien:


82: Het Begijnhof, gezien vanaf de andere kant. Op de achtergrond de Waalse kerk:


83: De kruidentuin:


84: Het Chassé Park is een nieuwe woonwijk, gelegen op een voormalig kazerneterrein. Links op de achtergrond is ook de watertoren te zien:


85:


86:


87:


88:


89: St. Antoniuskathedraal en Grote kerk:


90: In de voormalige kloosterkazerne is het Holland Casino gevestigd:


91: De watertoren aan de Wilhelminasingel is een van de twee watertorens in de stad. De hoogte is 42 meter, de datering 1893-1894:


92: Wilhelminasingel:


93: Op zoek naar sporen van het oude NAC-stadion aan de Beatrixstraat. Hier een appartement op de kop:


94:


95: De Beatrixstraat:


96: Zijn dit de oude bomen die nog doen terugdenken aan die tijd?:


97: In de buurt van de Beatrixstraat:


98: Een andere man verwees me naar de Cordial, het vroegere café bij het stadion. Tegenwoordig is het omgebouwd tot huizen/kantoren:


99: Het pad naast de Cordial is nog herkenbaar. Het leidt naar het Burgemeester van Sonsbeeckpark:


100: Het park:


101: De Ginnekenweg vormt de weg van het centrum naar het Ginneken:


102:


103: De St. Laurentiuskerk (1902) in het Ginneken:


104:


105:


106: De Ginnekenmarkt. Het Ginneken was vroeger een dorp. Op 1 januari 1942 werd Ginneken onder invloed van de bezetter geannexeerd door Breda:


107: Gezellige terrasjes:


108: Het eeuwenoude café Boerke Verschuren is hét icoon van het Ginneken:


109: De Mark ontspringt bij Koekhoven, een Belgisch gehuchtje bij Merksplas. Tot aan (Noord-) Breda wordt de rivier vaak 'Boven Mark' genoemd:


110: Ruitersbos is een villawijk, gelegen iets ten noorden van het Mastbos. De wijk komt voor in de top tien van villawijken in Nederland:


111:


112: Het uit 1897 daterende Hotel Mastbosch ligt aan de rand van het Mastbos:


113: Kasteel Bouvigne ligt eveneens fraai gelegen aan de rand van het Mastbos. Het is onbekend hoe oud het kasteel precies is:


114:


115: De controversiële bouwplannen naast het kasteel hebben blijkbaar doorgang gevonden:


116: Fietspad langs de Bouvignelaan:


117: Galderseweg:


118: Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en het oudste cultuurbos van Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau heeft het bos omstreeks 1515 laten aanleggen. Het heeft in de loop der eeuwen hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Later leverde het masten voor de schepen van de VOC:


119:


120:


121: Gedenkplaat voor een vroegere medewerker van het bos:


122:


123: Het Mastbos dankt zijn naam aan de vele grove dennen die vroeger 'mastbomen' werden genoemd. Er werden onder andere scheepsmasten van gemaakt. Als ik me niet vergis zie je hier op de achtergrond enkele van deze grove dennen:


124:


125:


126: De A58 loopt tussen de twee Galderse Meren in:


127: De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen. Ze zijn genoemd naar het dichtbijgelegen dorpje Galder. Tegenwoordig vallen ze onder de gemeente Breda. Hier de grootste plas (ten zuiden van de A58), net rond zonsondergang:


128:


129: En ik moet nog een kilometer of zestien...: :nuts:


130:


Dag 1

Grootste gemeenten Nederland:
1: Amsterdam (dag 1) (dag 2) 2: Rotterdam (dag 1) (dag 2) 3: Den Haag (dag 1) (dag 2) 4: Utrecht (dag 1) (dag 2) 5: Eindhoven (juli) (september) 6: Tilburg 7: Almere 8: Groningen (dag 1) (dag 2) 9: Breda (dag 1) (dag 2) 10: Nijmegen 11: Enschede 12: Apeldoorn 13: Haarlem 14: Arnhem 15: Zaanstad (dag 1) (dag 2) 16: Amersfoort 17: Haarlemmermeer (deel 1) (deel 2)
 

·
student & journalist
Joined
·
986 Posts
Dit is gewoon pure reclame voor Breda. Niet alleen heb je de stad schitterend vastgelegd, je commentaar is ook nog eens interesant en uitgebreid. Ik heb zitten smullen. Driewerf hulde! ;)
 

·
Registered
Joined
·
183 Posts
Ook deel 2 met plezier bekeken/gelezen.

Leuk detail over het Begijnhof is nog dat er tegenwoordig ook niet-kerkelijken mogen wonen, echter alleen als ze vrouw en alleenstaand zijn...
 

·
Registered
Joined
·
2,867 Posts
"97: Ik kan me voorstellen dat hier ongeveer de middenstip heeft gelegen? Volgens een man ter plekke lag het stadion namelijk deze kant uit...:"

Nee, hier lagen de bijvelden. Hier werd in de rust geknokt omdat iedereen gewoon nog de tribune af mocht, dus ook het uitvak. Een te kort rijtje ME probeerde iedereen dan uit elkaar te houden maar dat lukte nooit want je kon om het te korte rijtje heen lopen.. Zo ging het echt, hahaha. Wat een tijden.
Verder leegde hier het halve stadion zijn blaas waarna er de volgende dag weer werd gevoetbald !

Je weet knap veel van Breda, maar dat dan weer net niet he !? ;)

Bedankt voor de mooie series, hulde !
 

·
Registered
Joined
·
1,070 Posts
Discussion Starter · #6 ·
^^ Tja, boeken en internet, hè. ;) Ik bestudeer zo'n stad natuurlijk wel een beetje van te voren.

En tja, het is moeilijk voor te stellen hoe de situatie destijds was in de Beatrixstraat. Ik maakte denk ik wel een editie of vijf mee van NAC-Willem II. Sommige dingen kwamen me vaag bekend voor. Dacht ik dan.

Op welke hoogte/huidige straat lag het uitvak trouwens? Misschien kan ik het dan beter plaatsen. :)
 

·
Registered
Joined
·
1,549 Posts
Nou.... zeg....... wat n enorme mooie serie met mooi commetaar enz. erbij zeg :)
Ik zou bijna zeggen dat je Bredanaar bent terwijl je uit Tilburg komt :) dus alleen maar meer respect voor deze foto serie.
 

·
Vers van het land!
Joined
·
571 Posts
Ja maar vergeleken met Amsterdam is Breda natuurlijk maar een plaatsje (770.000 -> 173.000). Maar desalniettemin is Breda mijn favoriete plaats van het zuiden. Komt vooral omdat het gewoon alles heeft, echt alles. Historisch centrum (City) en een moderne wijken (Chassépark) en binnenkort ook nog een nieuw centrum (ViaBreda -> Markoevers en Stationskwartier), als dat goedkomt natuurlijk. En niet te vergeten natuur (Mastbos, Liesbos, Cadettenkamp, 'landelijk noord'), oude statige wijken (Zandberg, Ginneken) maar ook grootstedelijke infrastructuur (snelwegennet om Breda, nieuw Centraal dadelijk). Maar goed ik moet niet doordraven, ik laat al genoeg merken dat ik van mijn stad hou :)
 

·
038
Joined
·
520 Posts
mooie foto's!!
breda kende ik nog niet, en ging dus zonder enige verwachting kijken..
die stad komt zeker op mijn lijstje die ik nog wil bezoeken.
 
1 - 12 of 12 Posts
Top