SkyscraperCity banner

3681 - 3700 of 9619 Posts

·
Registered
Joined
·
1,411 Posts
^^

Leuk, die plannen om v250 materieel door te laten rijden naar lelystad, maar dat gaat met de bestelde aantal treinen niet lukken.

Dat plan van een lijn almere - rotterdam is ook vrij kansloos. Over een jaar wordt er iets geroepen over te weinig capaciteit (weten we nu al sinds niet doorgaan volledige verdubbeling almere). De media neemt het allemaal kritiekloos over. En het gezicht van Schultz is nu gered.
Er komt in 2013 al een extra IC Schiphol - Lelystad waarmee er 4x per uur gereden gaat worden, die kan dus prima vervangen worden door een Fyra.

Overigens is het 'aanbod' van NS hier te vinden.
 

·
Registered
Joined
·
481 Posts
Er komt in 2013 al een extra IC Schiphol - Lelystad waarmee er 4x per uur gereden gaat worden, die kan dus prima vervangen worden door een Fyra.
het aantal treinen in de daluren wordt verlaagd naar 4 dus dan stopt fyra met rijden naar ams?

Overigens is het 'aanbod' van NS hier te vinden.
Merci voor de link.

Meer een jaarverslag dan een concreet plan overigens. Veel ambitie maar weinig concreets ("wij doen X in 2014 en anders zwaait er wat")
 

·
Registered
Joined
·
1,411 Posts
Hoe er precies uitgedund gaat worden is natuurlijk niet duidelijk, maar een paar opties:

Almere/Lelystad - Rotterdam rijdt alleen in de spits. Dit lijkt me voorlopig het meest logisch, omdat de 3e en 4e IC Schiphol - Lelystad voorlopig ook alleen in de spits rijdt en de verbinding een typische spitsverbinding is.

Thalys en Benelux-Fyra worden ook toegankelijk voor binnenlandse reizigers (waarbij je ook met een Fyra-kaartje in Thalys mag) zodat buiten de spits (of alleen 's avonds) Breda - Amsterdam vervalt. Breda - Rotterdam wordt dan verzorgd door Den Haag - Eindhoven en Thalys/Benelux nemen de verbinding Amsterdam - Rotterdam voor hun rekening.

Maar eigenlijk denk ik dat tegen de tijd dat er zo veel extra bestemmingen bij zijn gekomen er alleen nog 's avonds na 20.00 zal worden uitgedund.
 

·
Registered
Joined
·
33,896 Posts
Wat negatief toch weer. :eek:hno:
Kijk liever naar hoe we vooruit kunnen in dit land.
Helemaal mee eens. Stilstand is achteruitgang. En op vele gebieden staan we al veel te lang stil in dit land. :(
 

·
Registered
Joined
·
2,764 Posts
Merci voor de link.

Meer een jaarverslag dan een concreet plan overigens. Veel ambitie maar weinig concreets ("wij doen X in 2014 en anders zwaait er wat")
Ga eens tellen, hoe vaak komt de kleur oranje terug? Hoe vaak zie je rood-wit-blauwe kleuraccenten? Hoe vaak zie je lachende mensen met een NS-logo in dezelfde foto, en indien mogelijk óók nog iets dat oranje is? Men heeft niet voor niets de zinsnede "heeft als één van de weinige bedrijven nog trots Nederlandse Spoorwegen in haar naam staan. Hollands glorie." opgenomen.

Er wordt enorm ingespeeld op het gevoel van de lezer, om het nationalistisch gevoel aan te wakkeren. De lezer moet het gevoel krijgen "Verrek, het is het enige bedrijf dat écht Nederlands is, al die anderen zijn buitenlands!" Dat klopt natuurlijk ook, maar kennelijk ziet NS zich genoodzaakt om dat in deze brochure extra te benadrukken. De lezer - en de kans is héél erg groot dat veel politici deze brochure ook gaan zien, of ze het nou willen of niet - moet positief gestemd worden.

En daar heeft NS ook alle reden toe. Immers, nog niets is definitief. Minister Schultz heeft vandaag aangekondigd wat haar besluit is (HSL+HRN onderhands gunnen aan NS), nu volgt nog een traject waarin invulling moet worden gegeven aan de beloften, waar wetswijzigingen moeten worden doorgevoerd (aanpassing Hoofdrailnetconcessie, enzovoorts), en waarin allerlei mensen en instanties nog hun goedkeuring moeten geven.

Wanneer u akkoord gaat met de aanpak geschetst in de brief en het definitieve beleidsvoornemen dan zal ik het komende jaar nog aanvullend gesprekken met NS voeren over de inhoud van de nieuwe vervoerconcessie. Het ontwerp wordt dan voor advies voorgelegd bij de consumentenorganisaties en bij ProRail. Streven is dan om in de herfst van 2012 een ontwerp van de concessie aan uw Kamer voor te leggen. Naast het formele proces dat hierbij hoort zal ik u dan ook nader informeren over de stand van zaken met betrekking tot aanpassingen in wet- en regelgeving (zoals aanpassing Besluit Hoofdrailnet, de formele intrekking van de vervoerconcessie voor het Hogesnelheidsnet per eind 2014).
En de "forse offers" die NS moet brengen? Die vallen in praktijk wel mee... een deel van de offers stond toch al gepland (zoals het verbeteren van informatie en toegankelijkheid), zal NS niet negatief beïnvloeden in financiële zin (afstoten van stoptreinen aan de randen van het HRN) of waren al afgedwongen via wetgeving (de toiletten in de trein).

En dan is er natuurlijk nog altijd het risico dat Arriva haar dreigement omzet in waarheid. Naar nu blijkt is alles precies gelopen zoals NRC 3,5 maand geleden schreef: NS heeft de HSL binnen kunnen houden samen met het HRN én ze betalen er fors minder voor.
 

·
Enjoy your freedom!
Joined
·
7,524 Posts
Ik vind de opmerking van Sol op de vorige pagina een hele interessante over het afzien van de openbare aanbesteding. Ik hoop met Sol mee dat men dit juridisch goed heeft afgedekt. Ik vraag mezelf af hoe, maar daar weten wellicht wat juristen hier meer over te vertellen.
 

·
Registered
Joined
·
481 Posts
Hier staat het officiele kamerstuk.

Er wordt uitgebreid ingegaan op de diverse opties en juridische vragen.

Mi zijn de media echt te stellig over almere - rotterdam of eindhoven - den haag:

Een belangrijk voordeel van integratie van beide concessies is dat NS vanaf 2015, wanneer de HSL-Zuid onderdeel wordt van het Hoofdrailnet, een aantal binnenlandse herkomsten en bestemmingen via de HSL-Zuid infrastructuur zou kunnen gaan bedienen. Daarbij kan gedacht worden aan verbindingen als Den Haag – Eindhoven en Rotterdam – Amsterdam Zuid – Almere. Een dergelijke integratie is inpasbaar op de infrastructuur. Hierin is tevens voorzien in het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS).
"zou kunnen bedienen", "kan gedacht worden": vager kan niet.

En voor degene die hopen dat de V250 treinen snel verdwijnen:

Opname V250-materieel in de Redelijke Regeling: het V250-materieel zal onder de huidige Redelijke Regeling voor het Hoofdrailnet worden ondergebracht.
Met andere woorden: als er in 2025 een andere exploitant komt dan moet de NS de treinen voor een redelijk bedrag verkopen.

Dus iedereen heeft nog 25 tot 30 jaar om te wennen aan het uiterlijk....
 

·
|/|/|\/|
Joined
·
7,721 Posts
De NS mag ook in de toekomst een toeslag vragen voor het gebruik van de HSL. Betekend dat dus als je bijvoorbeeld van Rotterdam naar Breda wil je verplicht bent toeslag te betalen? Er gaat immers geen andere lijn meer op dat traject omdat de IC Den Haag - Venlo omgezet gaat worden naar een Hispeed-lijn. Daarmee klinken de nieuwe plannen met geïntegreerde verbindingen op papier heel mooi, maar dwingen ze feitelijk nóg meer mensen gebruik te maken van het HSL-traject.
 

·
Registered
Joined
·
14,150 Posts
^^
Scherpe opmerking! Zoals ik het nieuws lees, heb je gelijk. Ik neem aan dat er tussen Den Haag HS en Breda via Dordrecht wel een sneltrein blijft rijden.
 

·
Registered
Joined
·
483 Posts
^^ de berichtgeving is tegenstrijdig. Als je het document van NS ziet, verwacht je dat er Fyra's gaan rijden tussen Den Haag en Eindhoven, en dat hier dan dus een toeslag voor kan gelden. Op de website van treinreizigers.nl staat echter het volgende te lezen:
Tussen Almere en Rotterdam en tussen Den Haag en Eindhoven gaan er waarschijnlijk ook intercity's via de HSL rijden. Deze intercity's worden toeslagvrij.
Dat zou betekenen dat ze bestaand materieel geschikt gaan maken voor het HSL spoor.. Ik weet niet wat ik moet geloven. Ik hoop op Fyra's zonder toeslag ;). En uit het document van de NS blijkt dat ze de intentie hebben om tussen Dordt en Breda een sprinter te laten rijden en that's it.
 

·
Registered
Joined
·
14,150 Posts
^^
Als de intercity tussen Almere en Rotterdam toeslagvrij wordt, waarom zou je dan nog een toeslag willen betalen voor de Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam?

Ik denk trouwens dat die hele Fyra eruit gaat. Wat voor nut heeft het om een deel van de treinen die over de HSL rijden Fyra te noemen en het andere deel intercity? Dan kan die V250 dus ook geel/blauw gespoten worden. En de trein naar Brussel noemen we gewoon weer de Benelux en spuiten we geel/wit.
 

·
Registered
Joined
·
10,954 Posts
^^ ...of verkocht worden aan China. Wat zou het jaarlijks aan stroomverbruik schelen als je 'normale' IC's met 160 kmh over het HSL-tracé laat kachelen, ipv de V250'en?
 

·
Registered
Joined
·
1,482 Posts
Ik heb gisteren die vriend weer gesproken, die als veiligheidsdeskundige verantwoordelijk is voor de toelating van de V250. Hij verwacht de toelating nog steeds niet voor december 2012

Een kleine greep wat hij zoal aan problemen tegen komt op een gemiddelde testrit;

In ALLE ritten waren er problemen met de software, waardoor de treinen stil kwamen te staan. De software geeft onbekende foutcodes aan, of verwijst naar defecten aan onderdelen die helemaal niet bestaan. In één geval moest de trein zelfs volledig stroomloos gemaakt worden, voordat de software gereset kon worden. Dit was midden op een wisselstraat bij Watergraafsmeer, waardoor het stel het complete nachttreinverkeer gedurende een uur lam legde.

In 20% van alle ritten brandde de printplaten van de tractie door. Hierdoor is nog maximaal 50% tractie beschikbaar. Door het gebrek aan tractie is het al eens voor gekomen dat een stel de Groene Harttunnel niet meer uit kon rijden. Dit probleem speelt al 2 jaar en er lijkt nog geen oplossing in zicht.

De ATB geeft onbekende foutcodes, waardoor de trein zonder aanwijsbare oorzaak stil komt te staan.

In de handbediening van de deuren aan de buitenzijde van de treinen zit een veertje. Dit veertje is al een aantal keer gebroken, waardoor tijdens de rit de deuren open floepten. Één keer was dit bij een snelheid van 250km/u, waardoor een van de Italianen van Ansolda Breda bijna uit de trein werd gezogen.

Twee treinstellen hebben schade opgelopen, nadat het koppelen van de stellen te hardhandig gebeurde. Hierbij zijn de koppelingen naar boven verbogen.

In één van de cabines moest een paneel worden verwijderd, om een print te vervangen. Tijdens het demonteren van het paneel, kwam er een 25kV kabel naar beneden vallen. Deze bleek los op het plafond te liggen.

Behalve de problemen met de testritten, spelen er nog een aantal andere problemen. Zo blijkt de V250 zeer duur te zijn in onderhoud. Onderdelen verslijten ongekend snel en de verwachtte levensduur van de stellen is al naar beneden bijgesteld naar slechts 15 jaar!! Het is nu al besloten dat er na die 15 jaar geen revisie zal plaatsvinden. Doordat deze trein speciaal voor NS Hispeed is ontwikkeld, zijn onderdelen schaars en daardoor erg duur. Bovendien moet alles op maat gemaakt worden, wat lange levertijden betekend.

Er is een discussie gaande tussen de keuringsinstantie en de Italianen over de deurvergrendeling. De Italianen zijn van mening dat het veilig is dat de deurvergrendeling pas tijdens de rit in werking treedt. De keuringsinstantie is het hier niet mee eens.

Maar ook op simpelere vlakken gaat het mis. In de coupe's komt een vrij/bezet aanduiding voor de wc's. Deze bestaat uit een gegraveerde glasplaat, met daarachter groene en rode leds. De leds zijn echter zo fel, dat de tekst niet te lezen is. De Italiaan die hier verantwoordelijk voor is, hoopte zelfs dat de keuringsinstantie dit afkeurde. Alleen dan kon hij er iets aan veranderen.

We hebben ons hier vaak afgevraagd waarom in godsnaam voor Ansolda Breda is gekozen. Deze keuze blijkt te zijn opgelegd door de fineuten en accountants van NS Hispeed. In ieder geval door mensen zonder enig verstand van techniek. Ansolda Breda voldeed aan het bestek en kwam als goedkoopste uit de bus. Dan ben je conform de Europese aanbestedingsregels verplicht Ansolda de opdracht te gunnen. Je mag conform deze regels een partij niet op basis van referenties (Denemarken) afwijzen. Vanuit de techniek is er veel protest geweest tegen de keuze voor Ansolda, omdat andere aanbieders een product konden leveren dat zich al heeft bewezen.

De afdeling commercie eiste een speciaal voor Nederland ontworpen trein. Dit zou goed zijn voor het imago van Nederland en de NS. Alleen Ansolda was bereid een volledig nieuwe trein te ontwerpen, waarvan er uiteindelijk maar 19 worden gebouwd. Andere partijen boden aangepaste varianten van bekende treinen aan, maar de afdeling commercie nam daar geen genoegen mee.

Het ziet er dus bijzonder slecht uit voor de V250. Er bestaan zelfs serieuze twijfels of deze ooit worden toegelaten.
 

·
Registered
Joined
·
1,142 Posts
^^ Dat klinkt niet best. Maar mag dit zomaar op internet gegooid worden - heeft hij geen geheimhoudingsplicht?
Edit: Hmm. Misschien ook wel niet, dat keuren zal wel door de overheid gebeuren en die hoort in principe natuurlijk juist openheid te geven.
 

·
hoog boven Groningen!
Joined
·
3,333 Posts
Niet best? Mwa.... het mogelijk nooit toelaten van de V250 en een verwachte levensduur van slechts 15 jaar vind ik dan wel fijn om te lezen. Dan zijn we hopelijk snel van deze Italiaanse rommel verlost.
Mag ik aannemen dat bij HSA intussen wordt gewerkt aan plannen voor de opvolger van de V250? Immers, als ze slechts 15 jaar meegaan dan mag men nu wel al beginnen met nadenken over de opvolger.
 

·
Registered
Joined
·
1,142 Posts
Ik had nog altijd een beetje gehoopt dat er eindelijk eens een bericht zou komen dat de toelating bijna rond was, en dat de treinen daarna nog lang en naar tevredenheid dienst zouden doen en we de aanvankelijke kinderziektes zouden vergeten.

Maar in alle opzichten is blijkbaar precies het tegendeel het geval. En ik word er niet vrolijk van als we nog 15 jaar met rommel zitten.
 

·
Gay love is love too
Joined
·
11,778 Posts
Jammer dat wij zelf geen noemenswaardige industrie meer hebben als je dat soort dingen leest. Hoe is het mogelijk dat zo'n lachwekkend Italiaans bedrijf nog altijd op deze planeet rondwaart en bij ons bedrijven als Fokker over de kop gaan terwijl die toch goede producten maakten.
 

·
Annoying member
Joined
·
6,939 Posts
Jammer dat wij zelf geen noemenswaardige industrie meer hebben als je dat soort dingen leest. Hoe is het mogelijk dat zo'n lachwekkend Italiaans bedrijf nog altijd op deze planeet rondwaart en bij ons bedrijven als Fokker over de kop gaan terwijl die toch goede producten maakten.
Vroeger maakten we gewoon onze eigen goede treinen, denk aan de onverwoestbare Hondekoppen van Werkspoor, Allan en Beijnes. Allemaal verdwenen, die industrie. Doodzonde!
 
3681 - 3700 of 9619 Posts
Top