SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 341 Posts

·
Registered
Joined
·
4,691 Posts
Ето нещо интересно, което ми попадна случайно, докато ришках в сайта на НАГ. Има издадена Виза за проектиране на 107-метрова кула в паркчето на Мултигруп на Г.М.Д. Жалко за градинката, защото е като оазис в околното пространство и винаги добре поддържана... радва окото. Предпочитам да съборят старата сграда на Мултигруп/Минстрой и на това петно да вдигнат кулата, която ще бъде още по-впечатляваща с парк до нея...
Ето я и визата:
Няма и три месеца след този ми пост, теренът вече е заграден!
Колеги, представям ви NV Tower с инвеститор Минстрой:
п.п.: Ако модераторите преценят, мисля че проектът заслужава самостоятелна тема.
 

·
Moderator
Joined
·
20,706 Posts
Разрешението за строеж е влязло в сила на 27.08.2018г.

Многофункционална сграда "NV TOWER
РЗП = 34851 кв.м, РЗП със сутерен = 46551 кв.м, ЗП = 2391,8 кв.м

Възложители: "БЪЛГЕРИЪН ЕКО ПРОДЖЕКТС" АД

Височината на 18-те етажа е 75м, а с архитектурния елемент е 107м. 

·
Registered
Joined
·
18,242 Posts
А къде на Г.М.-то по-точно ще е тази сграда? Не мога да разчета останалите улици на схемата горе...
 

·
Registered
Joined
·
4,691 Posts
Discussion Starter · #4 · (Edited)
^^
Написал съм го - в паркчето пред сградата на Мултигруп/Минстрой (лобното място на Илия Павлов).

Там - бул. „Доктор Г. М. Димитров“

https://goo.gl/maps/DapuSvHy2e12
 

·
Premium Member
Joined
·
25,623 Posts
И аз си мисля, че трябваше да запазят паркчето, а сградата да е на мястото на сегашния офис. Може би, като построят сградата ще пренесат офиса в новата сграда, а на мястото на старите сгради на направят още един подобен блок.

Мястото доста ще се промени, като се има предвид и новите проекти на Артекс, и офис сградата :)
 

·
Moderator
Joined
·
20,706 Posts
Още един проект на линията на кръговия трамвай. Кога инвеститорите сами ще почнат да настояват той да се случи?
Гледайки нивото на инвеститорите, най-много да поискат или метро (защото само това знаят) или премахване на ГТ, за да не се пречка на колите (защото това им е на сърце)...
 

·
levski forever
Joined
·
12,679 Posts
С тези 18-19 етажа ми е съмнително да достигне 107 метра височина. Архитектурният елемент трябва да е 32 метра :nuts: Дали пък тези 107 метра не са максималното разрешено за проектиране, а инвеститорите в крайна сметка да са се спрели на по-ниска сграда?

giorev, има ли вече някаква дейност на терена или засега е само оградата?
 

·
Registered
Joined
·
4,691 Posts
Discussion Starter · #10 ·
С тези 18-19 етажа ми е съмнително да достигне 107 метра височина. Архитектурният елемент трябва да е 32 метра :nuts: Дали пък тези 107 метра не са максималното разрешено за проектиране, а инвеститорите в крайна сметка да са се спрели на по-ниска сграда?

giorev, има ли вече някаква дейност на терена или засега е само оградата?
Визата за проектиране дава максималните параметри, но конкретните са в проекта и са обвързани с разрешението за строеж.
Т.е. има вероятност NV Tower да е с височина 80 метра... От друга страна, практиката показва, че повечето инвеститори/проекти се придържат към максималните параметри от визата, та ще видим


Относно терена, бях в района (РД Спорт), когато прочетох въпроса, започнали са да разчистват растителността, изсечени са всички декоративни храсти, тревата и алеите също са заминали... Ето какво е положението, с давност 5 мин.:

 

·
Registered
Joined
·
627 Posts
Тези зелени каскади по покриви и фасади и цели гори по етажите не са нищо друго освен един мокър сън на проектанти и архитекти.
Ако се вземе предвид разхода за поддръжка на подобно нещо, значи за да се случи, в сградата трябва да живеят само изключително привързани към природата милионери.
За София на този етап ми се струва неприложимо.
 

·
Registered
Joined
·
15,554 Posts
Преувеличаваш. Така или иначе, постепенно такива неща трябва да започнат да се подкрепят от държавата. Има си купища проблеми с това да живееш в бетон само, и подобни гъби могат да помогнат доста.
 

·
Registered
Joined
·
1,435 Posts
Мда, както държавата й пука за мръсния въздух, за неграмотните деца, за мангалите с 40 деца, за престъпниците, дето с 30 присъди се разхождат. Ама да, държавата ще се бръкне да засядят 5 дървета на 110-тия етаж, за да може някое леке да пикае на него...
 

·
Registered
Joined
·
627 Posts
За да се пречисти въглеродния диоксид на само 1 (една) таратайка са необходими няколко декара гора. Чистия въздух в големите градове идва от въздушните течения не от дърветата по терасите.
Ефекта е единствено естетически, но мога да се обзаложа че ще си остане само на картинка.
 

·
Registered
Joined
·
15,554 Posts
Има и температурен ефект, и попиват и част от дъждовете. И нямах предвид парично да се подкрепят. Може преспокойно да се направи хубава врътка с регулациите, например. Естествено, знам че няма да се случи, ама ме оставете да си помечтая :troll:
 

·
Registered
Joined
·
428 Posts
Нека бъдем реалисти, подобни неща биха имали някакъв видим ефект в градове като Хонг Конг,например, но не и в София. Само защото нещо е модерно и изглежда добре на картинка, не значи, че има нужда от него.
 

·
Moderator
Joined
·
44,474 Posts
И все пак модерните тенденции са за вертикални градини. Градовете се борят всячески със замърсявания (шумови, прахови, температурни). Вертикалните градини са един от начините да се направи средата по-добра. Изграждането на градини на покривите не е новост. У нас рядко се практикува, но с последните проекти се вижда, че тази тенденция се засилва. Освен това да не забравяме, че това освобождава и инвеститорите от ограничението на зелената площ и е в техен интерес да ги има.

Ще видим тоя проект как ще се развие. Мястото не е лошо. Височината не съм сигурен дали е подходяща. И още по-интересно как са взели разрешение според новия ЗУЗСО, но познавайки инвеститора надали е било проблем....
 

·
Registered
Joined
·
1,971 Posts
В Сингапур масово могат да се видят такива неща по фасадите - от горе до долу. Там пространството е ограничено и за това се строи на всеки милиметър, но за сметка на това всяко свободно пространство е озеленено. В София масово се съсипват зелени площи със сгради, които на картинка изглеждат като тази, но в действителност нямат нищо общо. Въпроса е защо в град като София с толкова много зелени пространства и толкова много пустеещи индустриални терени трябва да се прави такова нещо? Пълен парадокс е развитието на града.
 

·
Registered
Joined
·
8,403 Posts
Зависи от личната концепция за зелени площи. Моята е, че София има изключително малко зелени площи, които са от някаква полза за жителите. Тоест площи, които допринасят за комфорта на живеене- изпълняват някаква функция- за разходка, за шумова бариера, за естетическо удоволствие.

В града обаче е пълно с територии, които се водят зелени площи, а не представляват нищо друго, освен поляни, оставени незастроени без никаква концепция за развитие, осеяни с магарешки бодил и окичени по него найлонки, доволно отъпкани и направени на кал от паркирани коли по краищата. Когато обаче иде реч да се строи на такова нещо всички се сещат, че е зелена площ... Това е толкова голямо противоречие, което не мога да си обясня в мисленето на жителите. Някаква нездрава истерия, но без проблем може да се сложи незаконен гараж на тая площ и всички да са ок с това... :nuts: Дори в градове с не толкова ограничена наличност на зелени площи хората развиват био земеделие и по покривите, стараят се всичката налична земя да е изрядно поддържана. Това е истинско отношение към зелените площи според мен.

Отделно стои темата за поддръжка на тези неизползваеми зелени площи, които са непрекъснат консуматор на ресурс за косене, обезпаразитяване и прочие, а не носят никаква полза на живеещите. Не мога да си обясня и приумиците, че една ливада или няколко дървета пречиствали въздуха на цял квартал... Изобщо масово се изпада в истерия за някакви зелени площи, а реално мнозинството пет пари не дава за поддръжката им. Например да сигнализира, че зелената площ е в лошо състояние и да настоява да се облагороди. Добре, че има ентусиасти, които поддържат покрай входовете на блоковете. И за да не е оф, много се надявам да видим тази сграда реализирана, не защото тази зеленина ще има някакъв ефект върху екология итн глупости, а защото е признак на модерното, което толкова липсва тук и което с толкова мъки си проправя път. :)
 
1 - 20 of 341 Posts
Top