SkyscraperCity Forum banner

[NV Tower] 106m | 20fl | COM

128703 Views 341 Replies 87 Participants Last post by  racata
Няма и три месеца след този ми пост, теренът вече е заграден!
Колеги, представям ви NV Tower с инвеститор Минстрой:
п.п.: Ако модераторите преценят, мисля че проектът заслужава самостоятелна тема.
Ето нещо интересно, което ми попадна случайно, докато ришках в сайта на НАГ. Има издадена Виза за проектиране на 107-метрова кула в паркчето на Мултигруп на Г.М.Д. Жалко за градинката, защото е като оазис в околното пространство и винаги добре поддържана... радва окото. Предпочитам да съборят старата сграда на Мултигруп/Минстрой и на това петно да вдигнат кулата, която ще бъде още по-впечатляваща с парк до нея...
Ето я и визата:
41 - 60 of 342 Posts
Не бях влизал във форума има-няма месец... Влизам аз, очаква ме нова тема, цъкам, гледам и се чудя каква е тази красота, я да видим къде ще я строят? Абе, тия хора нормални ли са? От къде толкова акъл, че да построят подобна уникална сграда между панелните блокове, а поляни зад Кепитала колкото щеш...
Все се надявах, че въпреки всичките нови строежи на високи сгради, в София ще се заформи приличен кластър на Цариградско, ама на, нЕма! :nuts:
Иначе, уникален проект!
  • Like
Reactions: Lhopital


Отварят изход откъм Г.М.Димитров, което е логично, тъй като е на по-ниско, а дупката вече напредва.
Освен това е крайно време камионите да почнат да минават по улици, съобразени с тонажа и габаритите им - тези зад Минногеоложкия не са. Да не говорим за разминаването на такива камиони с автобуси с деца, н а места, където и леките коли се изчакват...
Къде мога да видя ПУП-а между другото?

Сериозен проект, наистина. Аз се чудя обаче там градинката не беше ли общинска?
Визата е от февруари, а промените ги гласуваха края на март. Промяната на ПУП-а пък е още от 2017-та :)
По принцип ПУП-а трябва да е тук:
https://www.sofia-agk.com/ServerFiles/Zoomify?url=esoft/planove/podrobni/2014/PRZ_Studentski_grad_2/
но май не са го актуализирали :)
  • Like
Reactions: the dogi
От чисто климатична гледна точка, такива дори изоставени зелени площи допринасят за намаляването на градския остров на топлина. Например тази поляна лятото не се напича така от слънцето, както ако се асфалтирана, бетонирана или се застрои. Тогава се напича много повече, отдава топлина като се стъмни, ако щете дори замърсява прахово въздуха колкото и да е чисто. Наглед една безобидна неподдържана поляна, ама ако са 50 такива в града? И ако всичките се застроят или асфалтират за паркинги? Някъде четох че може при по-плътно застрояване в града да е с около 5 градуса по-горещо от околията. При еднакви условия, от създаване на такъв градски остров на топлина. А също имаше нещо и със завихрянията и движението на въздуха, така че при всички случаи макар и малко оказва влияние. Така че колкото и тъпо да звучи има резон в това че хората протестират и защитават такива останали поляни и зелени площи. Тъпо е и да се застроява чак толкова гъсто, при все че имаме огромна територия на фона на толкова малко население, дори и Софийското поле. Да нямаше място и да бяхме 7 милиона да, ама сме милион и триста хиляди а площ имаме колкото искаш пустееща от Побит камък та до Сливница. В градове до морето, където постоянно има въздушни течения и вятър може да не е проблем толкова гъсто строителство, ама в инверсионното Софийско поле е добре да има повече пространство и въздух.


Честно казано не ме кефи особено тая сграда, не ме кефят такива изчанчени, наклонени и заоблени форми. Диаманта ми харесва много повече визуално. И на мен ми седи някак не на място там, мястото винаги си е било отворено на юг към планината, на Цариградско около Дъ мол или Кепитъла щеше да седи по-хубаво. Но ако се набляга на жилища пък, кой ще иска да живее на магистралата до ИЕЦ?


Хубаво е до метро, ама на тая станция все идва претъпкано, по ГМ-то е все задръстване, нагоре по Климент Охридски е добре няма трафик но пък е много разбит пътя.
В града обаче е пълно с територии, които се водят зелени площи, а не представляват нищо друго, освен поляни, оставени незастроени без никаква концепция за развитие, осеяни с магарешки бодил и окичени по него найлонки, доволно отъпкани и направени на кал от паркирани коли по краищата. Когато обаче иде реч да се строи на такова нещо всички се сещат, че е зелена площ... Това е толкова голямо противоречие, което не мога да си обясня в мисленето на жителите. Някаква нездрава истерия, но без проблем може да се сложи незаконен гараж на тая площ и всички да са ок с това... :nuts: Дори в градове с не толкова ограничена наличност на зелени площи хората развиват био земеделие и по покривите, стараят се всичката налична земя да е изрядно поддържана. Това е истинско отношение към зелените площи според мен.
  • Like
Reactions: erejnion
^^
Проблемът идва от възможностите за поддръжка. Там е цялата работа. Тези зелени площи лежат на общината, съвсем логично е да няма ресурс да ги приведе в приличен вид, трева, храсти, цветя, напояване, косене, торене итн. Иначе съм напълно сългасен, че е добре да имаме по-широко застроен град, с повече ниско строителство и зелени площи, но те да принадлежат на обитателите. Тоест градинките да бъдат или собственост на партерните апартаменти или на целите кооперации, където собствениците могат да си направят всичко по свой вкус, да сложат беседка, маса и столове, да си садят био зеленчуци итн. Дори може да се оформят градини на покривите, изобщо личната ангажираност на хората, че това е тяхно веднага би променило ситуацията към добро и много с ентусиазъм биха си поддържали. Иначе се получава всеобща безотговорност към тях. От личната ми гледна точка и една 500 квадрата градинка, ама направена по каталог както се казва с розите и райграса е напълно достатъчна за живущите да се почувстват добре в нея. :)
Не, по-широкият град с по-ниското строителство пък удря в транспортни проблеми. Трябва ти достатъчно плътен град, но не повече. И да се ходи към зелени покриви и други подобни простотии.
В тази връзка, на мен най-ми допада начина по който се развиваше града през соц-а. Хем сравнително високоетажно строителство, и сравнително компактно, хем не се допускаше презастрояване и винаги оставаше много голямо пространство за градинки, къде да тичат и играят децата, получаваха се хубави изложения и гледки от апартаментите. А тогава населението е нараствало с пъти по-бързо от сега, така че теоретично е възможно. И апартаментите са достъпни за всеки работещ, не само за новобогаташчетата. Може би това е най-правилния метод, разбира се със съвременни технологии, които съществуват в момента, но не да се уплътнява както се прави в момента. А пък и е лесно за транспортно обслужване.
Защо пък само за новобогаташчета да са достъпни. По това което виждам около мен и сравнително близкото ми и не толкова близкото ми обкръжение, нормални хора, с нормални доходи от заплата успяват да си купят апартамент. Честно казано примерно живял съм в блок в който всички апартаменти са били почти буквално подарени на собствениците им по време на комунизма и това беше най-ужастният вход, в който съм бил. Просто хората нямаха абсолютно никакво чувство, че общите части трябва да се поддържат общо.
Затова и донякъде си мисля, че е добра идея че се калкулират в цените на новите апартаменти, така поне като знаеш, че си си платил за стълбището пред апартамента ще го и поддържаш да не се разпадне.
Относно пък ниското застрояване в цялото софийско поле, да на теория звучи яко, но на практика се получава типично американско предградие (което вече и те си признават, че е огромен проблем от гледна точка на поддръжка с адекватна инфра и транспорт) Още повече че за да се случи това с малки къщички из цялата околия ще означава всеки да може да си калкулира към разходите едни 10-20 км дневен пробег на автомобила, а хората склонни да го направят не са толкова много.
Или по-скоро купят с кредит, което е съвсем различно от да се купят. Ако пък са успели с доходи от заплати да съберат 100хил. евро значи доходите са им далеч от нормалните в посока нагоре.

И не е нужно градът да се развива в полета около София - в рамките на самия град има стотици хиляди квадратни метра площ, която дава възможност за развитие. Просто в последните години СО всячески се опитва да бута бизнеса в южните квартали вместо да се обърне на север, където също може да живеят хора... Вместо да се бутат в сгради с гледка на юг към Околовръстното и на север към града...
Защо пък само за новобогаташчета да са достъпни. По това което виждам около мен и сравнително близкото ми и не толкова близкото ми обкръжение, нормални хора, с нормални доходи от заплата успяват да си купят апартамент.
По принцип в един кредит не виждам нищо лошо, ако с него е закупено нещо от което наистина има нужда, като примерно недвижимо имущество. Да не е най-идеалния вариант, но като теглиш чертата след 20 години примерно плащане на наем ти идва да теглиш една звучна, че преди 20 години не си се сетил да изтеглиш кредит и да рискуваш.
Освен това го има и един друг аспект, който не знам дали е добър или лош, но го има. Много хора си продават нивичката на село и идват в града, където пък с парите от нивичката си купуват нещо "лъскаво" и "лукс" във МанЛи или Витоша, ако пък е някой по ербап си взима нещо в Младост с цел "инвестиция".
В крайна сметка има и ще продължава да има кой да купува за добро или лошо. И по принцип това не е проблем, защото в противен случай този град да вземем да го затворим направо, иначе казано колкото се развил, развил.

Ако пък говорим за около София съм напълно съгласен с теб, че Северната част е далеч по добра и пригодна за живот или бизнес, с няколко но-та обаче. Там високи сгради с габаритите на Скай Форта или дори Кепитъла са почти невъзможни поради близостта на летището. Инфрата е плачевно изостанала последните години, което също е минус над който общината трябва да работи.

В общи линий тази тематика е доста тегава, защото няма как да накараме всички хора да живеят по един и същи калъп в малка къщичка около Мусачево например (което си има своите предимства определено). Тоест винаги ще има хора, които ще искат да живеят на 5 мин пеша от работата си или да имат всичко около себе си (детски градини, училища, магазини, болници и т.н.) Все неща, които като се заговорим за северната част в някои случаи липсват или са доста далече за ходене пеша до тях.
  • Like
Reactions: ВОДА
Топли топли:


Темпото е добро!
Тум кай можем да очакваме че нещата ще се случват бързо.
Това каква сянка ще хвърли върху блоковете на север...
На север, няма нито един блок, нито на юг и изток :) има един на запад, но той е през булеварда
Това каква сянка ще хвърли върху блоковете на север...
Не по-голяма от другите 2 високи блока от другата страна на булеварда.
Как така никой досега не се сети за гледката към Витоша? :D
Може би, защото няма да е по-висока от стандартните за квартала ЕПК-та...
  • Like
Reactions: remotecontrol
остави ги тия глезотии гледки -плетки ,проблемът тук са въздушните маси.
От пустинята Сахара топлия въздух се придвижва към Средиземно море ,овлажнява се и минава през кресненското дефиле към Витоша ,там се обогатява с аромат на борови иглички и се спуска към софийското поле ,само че този строеж пречи на целия процес ,от което най-много страда Нови Искър и части от Румъния
Как така никой досега не се сети за гледката към Витоша? :D
41 - 60 of 342 Posts
Top