SkyscraperCity Forum banner

[NV Tower] 106m | 20fl | COM

131072 Views 343 Replies 87 Participants Last post by  kraxx
Ето нещо интересно, което ми попадна случайно, докато ришках в сайта на НАГ. Има издадена Виза за проектиране на 107-метрова кула в паркчето на Мултигруп на Г.М.Д. Жалко за градинката, защото е като оазис в околното пространство и винаги добре поддържана... радва окото. Предпочитам да съборят старата сграда на Мултигруп/Минстрой и на това петно да вдигнат кулата, която ще бъде още по-впечатляваща с парк до нея...
Ето я и визата:
Няма и три месеца след този ми пост, теренът вече е заграден!
Колеги, представям ви NV Tower с инвеститор Минстрой:
п.п.: Ако модераторите преценят, мисля че проектът заслужава самостоятелна тема.
See less See more
5
 • Like
Reactions: 5
61 - 80 of 344 Posts
Малко (само малко) офф-топик.

Някой знае ли какъв му е случая на тази избушена сграда? Според мен е на Минно-геоложкия, но от доста време стои така, а според мен, може да се реконструира и да стане нещо готино (изложбена палата или нещо друго). Мерси.

https://www.google.com/maps/@42.6618154,23.3573327,173m/data=!3m1!1e3
See less See more
остави ги тия глезотии гледки -плетки ,проблемът тук са въздушните маси.
От пустинята Сахара топлия въздух се придвижва към Средиземно море ,овлажнява се и минава през кресненското дефиле към Витоша ,там се обогатява с аромат на борови иглички и се спуска към софийското поле ,само че този строеж пречи на целия процес ,от което най-много страда Нови Искър и части от Румъния
Мале, малее..... :picard:
See less See more
Малко (само малко) офф-топик.

Някой знае ли какъв му е случая на тази избушена сграда? Според мен е на Минно-геоложкия, но от доста време стои така, а според мен, може да се реконструира и да стане нещо готино (изложбена палата или нещо друго). Мерси.

https://www.google.com/maps/@42.6618154,23.3573327,173m/data=!3m1!1e3
Миналата година имаше някаква активност, но последния път като минавах, не видях нищо ново:

https://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=141279050&postcount=1816

https://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=141279074&postcount=1817
See less See more
 • Like
Reactions: 4
Мутренски кич. Чак си е кръстил сградата на негово име.
Много по-добре щеше да стои една класическа кула с пространство около нея, вместо това тумбесто нещо с 90% застрояване на терена.
Това сигурно го е разрешил ония, за който е нормално Младост да се застрои като центъра на Париж.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Как така никой досега не се сети за гледката към Витоша? :D
остави ги тия глезотии гледки -плетки ,проблемът тук са въздушните маси.
От пустинята Сахара топлия въздух се придвижва към Средиземно море ,овлажнява се и минава през кресненското дефиле към Витоша ,там се обогатява с аромат на борови иглички и се спуска към софийското поле ,само че този строеж пречи на целия процес ,от което най-много страда Нови Искър и части от Румъния
"Почти" ви пожелах да живеете в сенкята на такава сграда откъм северната й страна. Ама само през две ленти и метър тротоар... Не! На калкан, че да й се радвате повече :D.

Сори, но и аз не се сдържах :D

Вие се бъзикате и не зачитате чуждите мнения, но да те засенчат си е греда. Това на места е съвсем нормално, но всички знаем, че често идва нанагорно и чрез подкупи.
Гадно си е редовно да ви спират на целия фронт рейнджърите, колкото да оставят метър и половина за входа. За гаража да не говоря, а там може да се наложи на човек спешно да излезе (спешното хич не го пожелавам). Тези неща си ги има в Голямото село дори с изменението на центъра, където още по Царско време, големите класически кооперации се сблъскват изведнъж на калкан с именийце паметник на културата, например. След няколко години всичко се развонява на котешко и торф от липсата на пряка слънчева светлина. По ниските етажи често избива и мухъл, външната мазилка седи като... и тези имоти естествено, след някоя друга година гниене и отдавна загуба на привлекателност заминават. Често остават просто една дупка за кофти случки.


При тази сграда нещата са коренно различни и търпи още доста етажи. Фолк тауъра е на голям и широк булевард, с прилично отстояние от него, отделни подстъпи, срещу нея са още по-големи отстоянията на близки по височина сгради, в близост е до друг голям булевард и метро. Зад него, не че има значение де, но като изключим плаца на склада и "триумфалният" турбо коридор на техническия - всичко е нормално застроено и заобиколено с обширната зелени площи на университетските части.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
БОНУС,
имаше питане за изоставената сграда до МС....

See less See more
3
 • Like
Reactions: 5
Изоставената сграда трябва да стане арт център... ;)
 • Like
Reactions: 2
NV Tower, СофияNV Tower е мащабен иновативен проект за многофункционална сграда, разположена в атрактивна зона в югоизточната част на София - една от най-подходящите локации в столицата. Сградата предлага първокласни офисни пространства, луксозни жилища и набор от обществени функции - заведения за хранене, търговски обекти, уелнес и спортен център, покривни градини и озеленени тераси.

Локацията
Теренът е разположен на пресечната точка на два булеварда- "Г. М. Димитров" и "Драган Цанков", в близост до едно от най-интензивните градски кръстовища - 4-ти километър, на 300 м от метростанция "Г. М. Димитров" в непосредствена близост до спирки на няколко автобусни линии. Освен с центъра чрез метрото и булевардите територията е удобно свързана и с летището, Централна жп гара, четири от шестте мола в града и основни бизнес зони - Бизнес парк София, бул. "Цариградско шосе" и бул. "България".
Територията е атрактивна и през последните години се наблюдава значителен интерес към бизнес и жилищни сгради. Студентски град е с най-бързо увеличаващо се население в града, близко разположените квартали "Изток" и "Изгрев" поддържат едни от най-високите цени. В близост се намират няколко парка - Ловеният парк и Борисовата градина, "Студентски", "София тех парк". По продължение на двата булеварда са изградени значими обекти като Студентски град с кампусите на Техническия и Минно-геоложкия университет, зала "Арена Армеец", "София тех парк", Зоологическата градина, старата телевизионна кула, "Интерпред", "Софарма" и "Литекс бизнес център", "Музейко", централата на Първа инвестиционна банка и др.Функционално зониране
NV Tower е мултифункционална сграда с офиси, жилища, търговски обекти - ресторант, кафене, магазини, уелнес и спортен център, конферентен блок, панорамна площадка, покривни градини, подземни паркинги. Многофункционалността гарантира по-дълга оживеност през денонощието, като е осигурено безконфликтно вътрешно разпределение на човешките потоци в хоризонтална и вертикална посока.
Средните етажи са заети от офиси, във високата част се намират покривни градини, панорамна площадка и три жилищни етажа. Под офисните етажи е разположен технически етаж.
На партера са разположени три входа - от север, изток и запад, осигуряващи достъп до входното фоайе - просторно, с голяма височина и мащаб, с големи и ефирни остъклявания, осигуряващи плавен преход, със заведения за хранене и търговски обекти около него с директен достъп до околосградното пространство и зелените площи.
В трите подземни нива са разположени 252 паркоместа съобразно нормативната уредба.
На второто ниво са уелнес и спортен център и конферентен блок. В уелнес и спортния център е предвиден голям фитнес и зали за групови занимания, 25-метров плувен басейн, СПА зона със сауни и зали за масаж. Конферентният център ще има две зали – една голяма до 200 места с възможност за делене и една малка до 40 места. Достъпът е с ескалатори и асансьори.
Офисните етажи са от 4 до 16 с различна големина съобразно геометрията, което дава възможност за многообразие на офисни площи с чиста офисна площ на етаж от 1000 кв.м във високите до 2000 кв.м в ниските етажи с възможност за разделяне на до 4 офисни единици – от коридорен и кабинетен тип до Open Space, зали, зали за срещи или обучения, зони за релакс, кухненски кътове и т.н. Всеки етаж има достъп до озеленена тераса. Достъпът е с 8 високоскоростни асансьора през главната рецепция и система за контрол на достъпа и един товарен (авариен) асансьор.
На етаж 16 са разположени голяма покривна градина и мултифункционално пространство за обществен достъп с двойна височина с възможности за ресторант, бар, зимна градина, зала за събития и други с гледки към града и околните планини.
Последните нива са жилищни. До тях се достига със самостоятелен асансьор и през отделен вход от главната рецепция на партера. На етаж 17, 18 и 19 са разположени няколко луксозни апартамента с впечатляващи изгледи към София, Витоша, Софийското поле и околните планини. На етаж 17 могат да бъдат обособени три луксозни апартамента с по две или три спални всеки. Жилищата на етаж 18 и 19 могат да бъдат обединени в луксозен "пентхаус" без аналог на местния пазар и евентуално да бъде изградена самостоятелна СПА и спортна зона.


Арх.Николай Узунов - водещ проектант, арх.Ангел Захариев и арх.Асен Милев – управители на АиА Архитекти

Главният проектант арх. Ангел Захариев: NV Tower ще обогати силуета на столичния град

NV Tower безспорно ще бъде един от знаковите проекти в столичния град. Проектът следва принципи като многофункционалност, обширни публични пространства, богато озеленени покриви и фасади, внимателно изграден архитектурен силует, съобразен с контекста, отваряне на сградата на ниво терен към града. Част от вдъхновението е търсена в структурата на естествените кристали и динамиката на планинските върхове. Отговорното отношение към града се изразява и чрез богато озеленените покриви и тераси, обществените пространства на върха на сградата и атрактивното фасадно осветление, подчертано запомнящия се силует.

СВЕТОВНИ РЕФЕРЕНТНИ ПРИМЕРИ
При проектирането на NV Tower са изследвани съвременните архитектурни и урбанистични тенденции при най-актуалните мултифункционални проекти в Европа и по света. Тези проекти са характерни с умелото боравене с архитектурния мащаб на ниво непосредствената градска среда и на ниво градски силует, отваряне на значителни части от сградите за обществен достъп, включително и във високите им части, осигуряване на подходящ за локацията разнообразен функционален микс, използване на иновативни строителни и сградни технологии, динамична архитектура, провокираща възможностите на съществуващите технологии, използване на естествени растения в архитектурния образ, използване на мерки за повишена енергоефективност и опазване на околната среда.


Факти
Инвеститор: Bulgaria Eco Porjects
Проектант: "A&A Архитекти"
РЗП: 46 500 кв. м
ЗП: 2 400 кв. м
Терен: 3 900 кв. м
Начало на строителството - септември 2018 г.
Срок за завършване - 2020 г.
Консултант по устойчиво строителство и сертификация: Triple Green - арх. Весела Вълчева-Макгий
https://gradat.bg/news/2018/11/03/3338900_nv_tower_sofiia/&rubrname=news/
See less See more
3
 • Like
Reactions: 5
Освен с центъра чрез метрото и булевардите територията е удобно свързана и с летището, Централна жп гара, четири от шестте мола в града и основни бизнес зони - Бизнес парк София, бул. "Цариградско шосе" и бул. "България".
Как пък ги преброиха тия само 6 мола в града, аз само на първо четене се сещам за 9, и то без да броя разните му там по-малки молоподобни търговски центърчета и без двата аутлет мола.
See less See more
аз се сещам за 3: РУМ, ГУМ и ЦУМ
София няма ГУМ...
 • Like
Reactions: 2
На обекта ще има 2 крана и се работи ударно:

See less See more
7
 • Like
Reactions: 5
Охоо, тези вече изпревариха i-Tower! Забележителен напредък за няма и 3 месеца работа.
 • Like
Reactions: 5
Охоо, тези вече изпревариха iTower! Забележителен напредък за няма и 3 месеца работа.
Тук нямат пилоти. Така, че сравнението не е съвсем коректно.
 • Like
Reactions: 4
С малко помощ от форумните вързки въс фейсбук:See less See more
2
 • Like
Reactions: 5
Интересно ми се вижда ландшафтното решение със стъпаловидни градини при голям наклон. Това може да създава трудности с поддръжката, а да не говорим че природния еквивалент на сградата си е свлачище.

See less See more
 • Like
Reactions: 1
На всички четящи и пишещи тук е ясно че тези висящи градини на Семирамида няма никога да видят бял свят.
Просто няколко красиви картинки ,пясък в очите и вятър в косите.
See less See more
 • Like
Reactions: 5
И аз си мисля, че изобщо няма да го направят. По-скоро ще го затворят със стъкла.
Но дори и да го направят, сигурно градинките ще са на етажи, не наклонени надолу.
 • Like
Reactions: 1
61 - 80 of 344 Posts
Top