SkyscraperCity Forum banner

(O/A)UDERGEM | Delta Tower | 100m? | 28fl? | Pro

6098 Views 22 Replies 14 Participants Last post by  Wayden21
BMA
APPEL AUX AUTEURS DE PROJET

DELTA-TOWER


Architectes et urbanistes, vous souhaitez saisir l’opportunité d'accompagner la recherche du potentiel de développement d’un site situé à l’entrée de Bruxelles et d'en réaliser la mission architecturale ? Voici une mission pour vous !

Le maître d’ouvrage, Unibra –Thomas&Piron Bâtiment, est actuellement propriétaire d'un site stratégique situé entre Delta et le campus de la VUB et de l'ULB, à l’entrée sud de la ville. Il souhaite y réaliser un programme principalement résidentiel intégrant un socle mixte ainsi qu’une tour. L’objectif de ce projet est de déployer une vision urbanistique intégrée, d’une capacité pouvant aller de 25 000 à 50 000 m² pour ensuite réaliser la mission architecturale, le tout sur un emplacement stratégique, au pied du pont Delta.

La mission est composée de deux phases :
 • Phase 1 : réflexion urbanistique afin de participer à la création d’un cadre réglementaire permettant l’exécution
 • Phase 2 : mission d’architecture d’un programme mixte (résidentiel, commerces, horeca, hôtel, cinéma, bureaux, salle de sport, …)

TAUX D'HONORAIRES : 5% (HTVA et pour une mission complète) applicables au montant de travaux approuvé sur base du projet définitif.

DÉFRAIEMENT : 15.000 euros attribué à chaque des 5 équipes invitées à soumissionner ayant remis une offre régulière. Pour le lauréat, ce montant est considéré comme une avance d’honoraire.

Le bouwmeester maître architecte accompagne le projet et assistera au comité d’avis pour la sélection et l’attribution.


LIENS VERS :
- LA DÉFINITION DE LA MISSION
- LE CAHIER DES CHARGES

DATE LIMITE DES DEPOTS : 26 JUIN 2017 à 12H00

OPROEP AAN ONTWERPERS

DELTA-TOWER


Als stedenbouwkundige het ontwikkelingspotentieel van een site helpen vastleggen en dat nadien zelf als architect realiseren? Dat is het ontwerpteam dat we zoeken.

De opdrachtgever, Unibra - Thomas&Piron Bâtiment, is eigenaar van een strategische site tussen Delta en de campus ULB-VUB aan de zuidoostelijke stadstoegang tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Op deze prominente plek plannen de opdrachtgevers een woonprogramma met een gemengde sokkel en hoogbouw. Ze streven een geïntegreerde stedenbouwkundige ontwikkeling na tussen 25.000 en 50.000 m² en een aantrekkelijk en toonaangevend architectuurproject dat de ligging aan de voet van de Delta brug markeert.

De opdracht valt uiteen in twee fases:
 • Fase 1: stedenbouwkundig onderzoek met het oog op het verfijnen van het reglementair kader dat de verdere uitvoering van de architectuuropdracht zal bepalen
 • Fase 2: architectuuropdracht met het oog op de realisatie van een gemengd programma (wonen, horeca, hotel, bioscoop, kantoren, sportzaal, …)

ERELOON : 5 % van de raming van de werken.
VERGOEDING : 15.000 euro voor elk van de 5 teams die worden uitgenodigd en een regelmatige offerte indienen . Voor de laureaat wordt dit bedrag beschouwd als een voorschot op het ereloon.


De bouwmeester maître architecte begeleidt dit project en maakt deel uit van de adviescommissie voor de selectie en de gunning.

LINKS VOOR :
- HET VOLLEDIGE BESTEK VAN DE OPDRACHT
- DE PROJECTDEFINITIE

UITERSTE INDIENINGSDATUM : 26 JUNI 2017 OM 12U00​
See less See more
 • Like
Reactions: 2
1 - 20 of 23 Posts
^^ Wow! Dat gaat over de gebouwen links van het Chirecziekenhuis! Dus ik vermoed dat die mottige dingen (in het rood omcirkeld) daar gaan verdwijnen! Heel goed!

Even terzijde, op die luchtfoto zie je superduidelijk hoezeer die Deltastelplaats een lelijke barrière vormt op die plek.
Bruzz.be

Magdalijns: 'Gemeente Oudergem staat niet achter Delta Tower'

Oudergem 29/11/2017 - 10:49 JP © BRUZZ


Een simulatiebeeld van de Delta Tower (© Fujimoto en Awaa)

Waarnemend burgemeester van Oudergem Christophe Magdalijns (Défi) staat niet achter het ontwerp van de Delta Tower. Dat is een woon-, werk en recreatietoren die in Oudergem zou komen. Het pas voorgestelde ontwerp is "te groot en te hoog, en de gemeente is niet geraadpleegd of de burgers daar wel op zitten te wachten."


Het Herrmann-Debrouxviaduct en de aanpalende Delta-site in Oudergem zijn volop in ontwikkeling. Afgelopen zomer verspreidden bouwpromotoren Unibra en Thomas & Piron hun projectoproep voor de Delta Tower, onder begeleiding van de Brusselse bouwmeester. Die zou komen op de hoek van de Triomflaan en de Beaulieulaan, een belangrijke Brusselse stadspoort.

Woensdag brengt de Franstalige krant L'Echo naar buiten dat de Japanse architecten Fujimoto Architects en hun Belgische collega's Awaa Architecture zijn gekozen als winnaar van de ontwerpwedstrijd. De toren zou 50.000 vierkante meter beslaan, voor woonruimte, horeca, handelszaken, kantoren en eventueel zelfs een bioscoop.


Tussen de gebouwen zou een parkje komen (© Fujimoto en Awaa)

Het project is te grootschalig voor de gemeente, zegt waarnemend burgemeester Christophe Magdalijns (Défi) woensdag aan BRUZZ. "Enkele politici nemen hier de beslissingen over iets dat in de eerste plaats Oudergemnaren aangaat. We moeten ook naar de burgers luisteren en kijken waar nood aan is," zegt hij. Hij vreest dat een project als de Delta Tower een bevolkingsgroei veroorzaakt die de gemeente op het vlak van dienstverlening niet kan volgen. "Stel dat er woonruimte bijkomt voor duizend extra mensen. Dan moeten er ook extra middelen komen om te kunnen voorzien in scholen, sportcentra en culturele voorzieningen," redeneert Magdalijns.

De Delta-site is opgenomen in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling, waartegen de gemeente eerder al protesteerde. "We hebben dat plan grondig bestudeerd, en zijn tot de conclusie gekomen dat veel aspecten ervan niet goed zijn voor de gemeente," zegt Magdalijns. Het college bundelde zijn bezwaren tegen een aantal iconische bouwprojecten eerder al in een motie.

Wat betreft de plannen voor het Herrmann-Debrouxviaduct staan Gewest en gemeente wél op één lijn, zegt Magdalijns nog.​
See less See more
2
 • Like
Reactions: 1
C'est vraiment dommage que ce projet ne risque de pas avoir le jour,enfin un beau projet pour Bruxelles en plus super bien situé à côté du train du métro et de l'autoroute idéal....
 • Like
Reactions: 1
^^

Le projet a l'air pas mal, la tour est loin d'être vilaine...

Par contre la passerelle entre les deux immeubles ça me parait complètement irréalisable, donc un peu de l'esbrouffe...

et ce n'est qu'une simulation donc, les pointes du toit du bâtiment le plus petit semblent faciles à réaliser à l'ordinateur, mais sur le terrain ce sera autre chose...
elles font un peu penser aux pointes de la philharmonie de Hambourg...

Par contre la réaction de l'élu est vraiment politicienne et électoraliste...n'effrayons pas les ouailles de ma commune avec la méchante grosse tour. Je caricature mais franchement il y a vraiment de ça.
L'emplacement est suffisamment stratégique pour permettre un projet de ce type. C'est quand même une entrée de ville.
Bon de toute façon faut pas rêver...


Fool
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Effectivement une réaction typique et crispée face à des projets "hauts" (je ne dirais même pas "massifs" car l'hôpital juste a cote est du même ordre de volume et personne ne s'est plaint)! Entre un depot de metro et le campus vert/parc. Si on ne peut pas prendre un peu hauteur à cet endroit, je ne vois pas où on pourrait le faire.

Bruzz:
Bouwmeester: 'Oudergem zat in jury wedstrijd Delta Tower'


Tussen de gebouwen zou een parkje komen (© Fujimoto en Awaa) (© Fujimoto en Awaa)

De Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret is erg verwonderd door de afkeurende reactie van Oudergem op de Delta Tower, een groot vastgoedproject. De gemeente wordt wel degelijk betrokken bij het project, dat nog helemaal niet concreet is. En de schepen van Stedenbouw keurde de winnaar van de wedstrijd mee goed in een jury.

Woensdagochtend raakte bekend dat de Japanse architect Fujimoto een belangrijke architectuurwedstrijd gewonnen had. De ontwerper mag samen met het Belgische AWAA de Delta Tower ontwerpen, een groot project aan de Triomflaan in Oudergem. Dat is een belangrijke stadspoort, waar bouwpromotoren een opvallend gebouw willen realiseren, met woningen, kantoren en een bioscoop.

Het gebouw werd dezelfde ochtend al neergesabeld door de burgemeester van Oudergem Christophe Magdalijns (Défi). "Oudergem staat niet achter dit project. Het is te groot, te hoog, en Oudergem is niet geraadpleegd," zei hij tegen BRUZZ.

'Oudergem wel betrokken'
Een uitspraak die de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret erg verbaast. "Het project moet namelijk nog uitgewerkt worden, er is geen afgewerkt voorstel," zegt Borret, die de wedstrijd begeleidde. "In dit soort wedstrijden profileren ontwerpers zich graag met beelden. Maar die afbeeldingen zijn helemaal niet letterlijk te nemen, het illustreert een visie."

Een simulatiebeeld van de Delta Tower, maar geen definitief plan (© Fujimoto en Awaa)

Dat had de gemeente Oudergem ook moeten weten, want ze werd via de schepen van Stedenbouw Lefebvre (Défi, net als de burgemeester) ook betrokken bij de wedstrijd. "De schepen zat namelijk in de jury en keurde daar de winnaar mee goed," merkt de bouwmeester op.

De visie van de winnaar is een gebouw als één groot object neerzetten. Dat bestaat uit verschillende onderdelen, die via een begroend dak verbonden zijn met elkaar en zo een geheel vormen.

Niets ligt vast
Maar er ligt nog niets vast over de hoogte van het gebouw, of over de dichtheid. "Het is niet te nemen of te laten, de komende jaren werken we uit wat er zal komen, met alle partners," voegt de bouwmeester nog toe. Zo wordt de komende jaren een 'richtplan' opgesteld voor de hele omgeving van de E411 en Delta. Dat bepaalt wat er allemaal kan gebeuren in dat gebied.

"Het echte eindbeeld zal dus in elk geval anders zijn dan het eindbeeld dat nu verspreid wordt."


Het nieuwe gebouw moet de oude kantoortorens centraal op de foto vervangen (© Google Earth)
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Quel grincheux coincé et dogmatique de bourgmestre (pas étonnant venant d'un FDF)
C'est un des endroits dans la région où il n'y a aucun riverain, et personne dans l'environnement direct qui pourrait être dérangé par " de l'ombre dans son jardin" ...
Ya une quasi autoroute d'un coté, et un chemin de fer et immense depot de metro de l'autre ...

Donc là c'est clairement de l'obsession anti densité, anti-gratte-ciel de bobo sans aucune réflexion ou objectivité
See less See more
 • Like
Reactions: 2
Leuk project, eindelijk eens variatie.
Als ik goed tel ongeveer 26 verdiepingen, een slordige 90M. Dat is toch niet zo hoog...
^^ Toch nog even het artikel nalezen, CaféTasse:
"Het project moet namelijk nog uitgewerkt worden, er is geen afgewerkt voorstel," zegt Borret, die de wedstrijd begeleidde. "In dit soort wedstrijden profileren ontwerpers zich graag met beelden. Maar die afbeeldingen zijn helemaal niet letterlijk te nemen, het illustreert een visie."

(...)

Maar er ligt nog niets vast over de hoogte van het gebouw, of over de dichtheid. "Het is niet te nemen of te laten, de komende jaren werken we uit wat er zal komen, met alle partners," voegt de bouwmeester nog toe.
See less See more
 • Like
Reactions: 1
Bonjour,

savez-vous ou en est ce projet?
je suis tombé sur une proposition architecturale: http://www.baeb.eu/projects/delta-tower/

est-ce toujours d'actualité???See less See more
2
Le vainqueur de ce competition était Fujimoto en Awaa. Aucune idée de la situation de ce projet pour le moment...
BXL | AUDERG(H)EM | Floating Gardens | 50,000SQM

Amazing new project for the entry of Auderghem developed by architect Fujimoto for Unibra.

If PAD is approved, construction could start in 2021. Let's dream!See less See more
3
 • Like
Reactions: 2
Herwerkte versie 2022:

See less See more
 • Like
Reactions: 5
Hahaha exactly.

This will, never, ever get built anywhere. If they don't build apartments this interesting or technically challenging in London or Dubai, you can't bet they aren't going to build them in Auderghem.
 • Like
Reactions: 1

Ça me rappelle ça qui a aussi terminé en un bloc banal

https://goo.gl/images/UJ5Me2
Dat is dit project waar een architectuurwedstrijd rond was, nieuwe beelden blijkbaar. Maar de gemeente Oudergem doet lastig :)
https://www.bruzz.be/samenleving/bouwmeester-oudergem-zat-jury-wedstrijd-delta-tower-2017-11-29
Het doet me denken aan de oorspronkelijke plannen voor... CityLive in Anderlecht? (ik ben niet zeker van het project, maar het was langs het kanaal in Anderlecht) Hier gaat nog veel aan veranderen voor het er komt. Sowieso zie ik die verbindingsbruggen niet op deze manier gebouwd worden.
Amazing new project for the entry of Auderghem developed by architect Fujimoto for Unibra.

If PAD is approved, construction could start in 2021. Let's dream!

http://www.baeb.eu/wp-content/uploads/2017/12/Bruxelles-Delta-Tower-vue-2-171015-1900x1425.jpg


Bijna het zelfde! Bijna richting het beeld van Benonie :)
See less See more
2
J'ai parfois très difficile à comprendre quels sont les raisonnements pour ne pas être derrière cette tour elle est bien placé entre des chemins de fer un hôpital et un parc très bien relié métro bus train je vois pas très bien où est le soucis......!!!!!
Désolé je vais peut-être choquer un peu mais le belge lambdas aime essentiellement ce qui est folklorique. Ce n’est même pas une question d’être conservateur ou peu ambitieux. C’est juste que ce gros bidule à cet endroit-là, ça ne correspond pas à la petite mentalité du belge moyen. Ce n’est peut-être pas assez familier ou « rassurant*» comme projet. Il n’y a rien d’autre à comprendre et c’est ainsi dans pas mal de choses malheureusement :(
See less See more
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top