SkyscraperCity Forum banner

Obnova objekata - Обнова oбјеката

422497 Views 1809 Replies 142 Participants Last post by  leopol
Zgrada Hotela Zagreb do sutra će biti u potpunosti srušenaU centru Sarajeva danas je nastavljeno rušenje ostataka zgrade nekadašnjeg Hotela Zagreb, nacionalnog spomenika BiH, koji će uskoro biti vraćen u prvobitno stanje.

Tokom rata, Hotel Zagreb je bio pogođen granatama, zapaljen i u potpunosti devastiran.

Radnici će sa postojećeg devastiranog objekta, nakon što bude razgrađen, cigle i ostali građevinski materijal prebaciti na određeno mjesto kako bi se ponovo mogli koristiti.

Objekt koji će biti izgrađen na ovom mjestu morat će imati istu visinu, dužinu, broj spratova, raspored prozora, te fasadu kakva je prije bila.

Kako su nam rekli radnici na gradilištu, rušenje bi trebalo biti okončano do sutra.
See less See more
5
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 1810 Posts
Znaci bice komunisticka fasada :(
:nuts:
Neće. Biće imperijalistička. :eek:hno:
"Vracen u prvobitno stanje", ali zar nije prvobitno ono austrougarsko? Valjda je poslije njega uslijedilo commie izdanje?
- Imamo podforum "Marijn Dvor Redevelopmet'
- Imamo podforum 'Development news"


- Hotel "Zagreb" se nalazi na Marijin Dvoru

- Ako imamo dva [??!!!] podforuma o dva "Marriot' hotela u gradu, zasto onda i 'Zagreb' ne zasluzuje podforum ??

A sada se otvara novi podforum 'Obnova Objekata' i bivsi hotel "Zagreb' se 'gura' u njega, ali a recimo Isaa Begov hamam ima svoj podforum.!!!

Koja je stvarna razlika izmedju 'developmenta', 'redevelopmenta' i 'obnove' ??

PS: Ovime samo pokusavam ukazati na neke, po meni, nelogicnosti u 'uredjivackoj politici' foruma
See less See more
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/komsije-ne-mogu-izdrzati-od-prasine

ovaj nas narod je stvarno cudan, ne mogu se strpiti 2 dana da se srusi ovo i napravi nesto bolje, a do neki dan su se zalili kako ih je strah proci pored ovog hotela jer bi se svaki cas mogao srusiti
Sarajevske opštine još saniraju ratnu štetu


I nakon 19 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, posljedice ratnih dejstava na zgradama i fasadama u opštinama Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo još su uočljive i zato ta područja umjetnici još koriste za snimanje filmova s ratnom i poslijeratnom tematikom.

Ministar stambene politike Kantona Sarajevo Čedomir Lukić u razgovoru za Fenu je potvrdio da se najveći broj objekata kolektivnog stanovanja nalazi u ovim opštinama, a istovremeno najveće štete na objektima kolektivnog stanovanja su nastale u opštini Novo Sarajevo.

Ministarstvo stambene politike KS obavezalo se kroz zakone o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama da u budžetu svake godine, u skladu s mogućnostima, planira sredstva za sanaciju ovih šteta, tako da su u proteklim godinama izdvojena značajna sredstva kojima su prije svega sanirani objekti koji su bili devastirani više od 60 posto.

"Sanirali smo objekte na kojima su štete bile na krovovima, objekte na kojima su bile štete na fasadama i imali smo sanaciju koja je u potpunosti završena kada su u pitanju postrojenja za podizanje pritiska vode u ovim objektima kao i sanaciju liftova iako je dio njih još uvijek nesaniran", istaknuo je Lukić.

Napomenuo je da su najveća ulaganja u proteklim godinama bila na teritoriji opštine Novo Sarajevo gdje je bio najveći broj devastiranih objekata sa 60 posto ili više uništenja i gdje su neki objekti morali da se totalno sruše i prave novi.

"Nastojali smo ravnomjerno rasporediti sredstva na svih osam općina Kantona Sarajevo kada su u pitanju sanacije ratnih šteta, jer u opštini Trnovo gotovo nema objekata kolektivnog stanovanja. Te aktivnosti nastavit ćemo i u narednom periodu, ali u smanjenom kapacitetu i obimu zbog nedostatka sredstava te zbog činjenice da je obaveza etažnih vlasnika da u tome učestvuju", kazao je ministar Lukić.

I ovoliko godina od okončanja ratnih dejstava ove štete nazivaju se "ratnim štetama", ali Ministarstvo će zbog stvaranja boljih uslova življenja nastaviti s ovim aktivnostima.

Ministar Lukić kaže da opština Novi Grad kao najmnogoljudnija opština s najvećim brojem objekata kolektivnog stanovanja, također još ima ratnih šteta na fasadama, liftovima, hidropostrojenjima, a zahtjevi za sanaciju koji dolaze iz ove dvije općine su gotovo identični jer se radi o stotinama objekata koji se prijavljuju za sanacije.

Šteta u opštini Novo Sarajevo

Kako je za Fenu potvrđeno u opštini Novo Sarajevo i dalje postoji 16 objekata kolektivnog stanovanja čiji su zajednički dijelovi potpuno devastirani ratnim dejstvima. Radi se o 72 stambene jedinice čiji prijeratni vlasnici ili nosioci stanarskih prava još nisu u mogućnosti ostvariti pravo na povratak ili pravo na dom.

"Kada je u pitanju sanacija ratnim dejstvima oštećenih zajedničkih dijelova objekata kolektivnog stanovanja - krovovi, fasade i liftovi, etažni vlasnici zajedno s odabranim upraviteljem zgrade, svoje zahtjeve za sanaciju krovova i fasada sa sanacionom dokumentacijom dostavljaju Općini Novo Sarajevo tokom cijele godine. Krajem godine u skladu sa Zakonom i internim aktom zahtjevi se komisijski boduju i uvrštavaju u liste prioriteta", pojašnjeno je.

Do kraja novembra 2013. godine na listu prioriteta sanacije krovova uvrštena su ukupno 243 krova, a na listu prioriteta sanacije fasada 87 fasada. Sačinjene liste prioriteta sanacija krovova i fasada zajedno sa sanacionom dokumentacijom su u decembru 2013. godine dostavljene nadležnom ministarstvu na razmatranje i rješavanje.

Opština Novo Sarajevo svake godine budžetom planira određena sredstva za ove namjene, a u budžetu za 2014. godinu planirana su sredstva u iznosu od 252.000 KM za Program sanacije devastiranog stambenog fonda.

Stotine hiljada KM za sanaciju

Kako je za Fenu rekao načelnik opštine Novi Grad Semir Efendić, upravo je završen postupak javnih nabavki i odabrana je firma Unigradnja koja će raditi sanaciju ratnih šteta odnosno sanaciju krovova i fasada na prostoru ove općine, a ukupna vrijednost radova je oko 400.000 KM.

U ranijem periodu bilo je problema s premjerima radova na osnovu kojih je opština raspisivala tendere, a koji nisu bili adekvatni te se redovno dešavalo da nakon dvije ili tri godine krov koji bude obnovljen ponovo počne prokišnjavati, pojašnjava Efendić, i dodaje da u prethodnoj godini nije bilo investiranja u obnovu krovova.

"Potrudili smo se prošle godine da te premjere radimo s tri različite firme koje su radile premjere pa smo pokušali odrediti neku srednju vrijednost i na osnovu toga pripremiti cijelu proceduru tako da je sada odabran izvođač", istaknuo je Efendić.

Budući da je najviše novca za sanaciju ratnih šteta uloženo, ipak, u opštini Novo Sarajevo, Efendić podsjeća da su kompletne zgrade bile spaljene i uništene na Grbavici, koja je u toj opštini, zbog čega je bilo potrebno izdvojiti sredstva za obnovu kompletnih zgrada.

"Mi nemamo takvih dijelova opštine izuzev dijela Saraj-Polja gdje se jedna strana tih fasada nalazi u dosta teškom stanju, ali to nije bilo toliko teško stanje kakvo je bilo na Grbavici", kazao je Efendić.

Naglašava da je Ministarstvu stambene politike i opštinama zajedno data nadležnost da brinu o ratnim šteta, ali u skladu s finansijskim mogućnostima zbog čega i Novi Grad izdvaja sredstva u tu svrhu i, u saradnji sa upraviteljima, određuju se prioriteti.

Iako je prošlo dosta godina nakon rata da bi Sarajevo ove štete još uvijek imalo, Efendić ističe da je Sarajevo bilo potpuno razrušeno, da su svi prozori bili polupani, da su sve škole bile u teškom stanju te dodaje da je zaista dosta toga urađeno, ali i naglašava da je nemoguće očekivati da bude sanirano baš sve.

Najavio je da će se raditi na termoizolaciji i trenutno se radi projektovanje za nekoliko zgrada na Ali-pašinom polju u B-fazi kako bi se pronašli sufinansijeri s obzirom na to da su to projekti energetske efikasnosti i da to nije samo sanacija ratne štete nego i investiranje za uštedu energije.
http://radiosarajevo.ba/novost/148867/sarajevske-opstine-jos-saniraju-ratnu-stetu-
See less See more
- Imamo podforum "Marijn Dvor Redevelopmet' - Imamo podforum 'Development news" - Hotel "Zagreb" se nalazi na Marijin Dvoru - Ako imamo dva [??!!!] podforuma o dva "Marriot' hotela u gradu, zasto onda i 'Zagreb' ne zasluzuje podforum ?? A sada se otvara novi podforum 'Obnova Objekata' i bivsi hotel "Zagreb' se 'gura' u njega, ali a recimo Isaa Begov hamam ima svoj podforum.!!! Koja je stvarna razlika izmedju 'developmenta', 'redevelopmenta' i 'obnove' ?? PS: Ovime samo pokusavam ukazati na neke, po meni, nelogicnosti u 'uredjivackoj politici' foruma
Potpuno si upravu.
See less See more
Pa kakva je ovo obova kada se zgrada rusi i gradi nova. To nije obnova vec novogradnja
Jakog mi objekta, fino rusiti i sve na novo. Nije mi jasno sto ce koristiti iste cigle kao u ovom objektu kao da je nesto posebno...
Pa kakva je ovo obova kada se zgrada rusi i gradi nova. To nije obnova vec novogradnja

Mada to liči na rušenje, ustvari će se ista opeka koristiti u novoj izgradnji - problem je što su grede podova izmedju spratova totalno istruhle i što je malter između opeka popucao pogotovo u podrumskom dijelu gradnje.i sve se mora nanovo raditi - predugo se je cekalo valjda sa sanacijom objekta i bio je predugo izlozen sarajevskoj meteorologiji da bude sacuvan (upitno je takodjer, kakvo je bilo stanje i prije toga).
Konačni obnovljeni objekat mora izgledati kao Hotel Zagreb prije rata (zadnjeg). Neka je počelo, ovo je stvarno predugo bilo ruglo u centru grada.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Jakog mi objekta, fino rusiti i sve na novo. Nije mi jasno sto ce koristiti iste cigle kao u ovom objektu kao da je nesto posebno...

Pa vjerovatno zato sto je nacionalni spomenik, pa se moraju koristiti isti elementi od cega je i napravljen.
Ako sve naprave nanovo onda nije vise nacionalni spomenik isto kao i hamam.
See less See more
I sta smo odlucili, gdje cemo postavljati ovakve vijesti:


Rušenje hotela Zagreb privodi se kraju
Razgradnja devastirane zgrade bivšeg hotela Zagreb u centralnom dijelu Sarajeva danas bi trebala biti završena, a sutra počinje odvoz materijala, saznaje Fena.

Rehabilitacija tog objekta bit će vršena u dvije faze, od kojih će svaka trajati po četiri mjeseca.

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH je 29. oktobra 2013. izdalo odobrenje za rehabilitaciju objekta bivšeg hotela Zagreb u Sarajevu, a koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tim odobrenjem su obuhvaćeni radovi koji podrazumijevaju razgradnju postojećih ostataka devastiranog objekta, uz deponovanje razgrađenog materijala radi ponovnog korištenja prilikom izgradnje i oblaganja vanjskih zidova novog objekta poslovne namjene.

Novi objekt će imati iste horizontalne i vertikalne gabarite kao postojeći, uz zadržavanje spratnosti, te istog rasporeda i ritma otvora na fasadi, uključujući i vraćanje postojeće fasadne plastike.

Na projektovano rješenje pribavljeno je stručno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika u kojem je navedeno da razgradnja i ponovna rekonstrukcija objekta, kroz primjenu savremene konstrukcije kako bi bila omogućena konstruktivna stabilnost, neće ugroziti ambijentalnu vrijednost postojećeg objekta, da projekt zadržava sve parametre starog objekta, te da projektovano rješenje može biti prihvaćeno s aspekta zaštite i očuvanja kulturno-historijske baštine.

Investitor je direktorica hrvatske kompanije "Mobis Elektronica" i vlasnica postojećeg objekta Dinka Pinezić, a izvođač radova sarajevska kompanija Neimari d.o.o.
See less See more
U potpunosti srušen Hotel Zagreb u Sarajevu

U centru Sarajeva, na Marijin Dvoru, danas je u potpunosti srušena zgrada nekadašnjeg Hotela Zagreb.

Radnici su sa devastiranog objekta u toku dana nastavili odvoziti razgrađeni materijal.

Objekt koji će biti izgrađen na ovom mjestu imaće istu visinu, dužinu, broj spratova, raspored prozora, te fasadu kakva je prije bila.

Kako je danas izgledalo rušenje objekta i lokacija na Marijin Dvoru bez zgrade nekadašnjeg Hotela Zagreb pogledajte u fotogaleriji.
klix
See less See more
8
  • Like
Reactions: 2
Nakon rusenja, meni kao rodjenom Sarajliji od preko 60 godina je od svega najvece iznenadjenje to da je na susjednoj zgradi, a koja je bila naslonjena/prislonjena tik uz hotel 'Zagreb' postojalo ono 'uvucenje' tj da su postojali i prozori koji nisu bili vidljivi sa ulice. [vjerovatno je postojalo i neko mini 'unutrasnje dvoriste' u koje se ulazilo iz te susjedne zgrade a svjetlost u njega dolazila samo sa visine - sa neba]
Zaista ce biti zanimljivo vidjeti kako ce to [svjetlost, ventilacija] biti rijeseno tokom gradnje novog objekta

PS: Zanimljivo je vidjeti da se i danas u 21 vijeku po skelama veru i na njima rade, pojedini radnici bez zastite opreme [sljemova] i da, sto je jos gore i vise zabrinjavajuce to pored poslovode/rukovodioca gradilista tolerisu [ne reaguju] ni nadlezni inspekcijski organi [bilo opstinski, bilo kantonalni, bilo federalni]
See less See more
... od svega najvece iznenadjenje to da je na susjednoj zgradi, a koja je bila naslonjena/prislonjena tik uz hotel 'Zagreb' postojalo ono 'uvucenje' tj da su postojali i prozori koji nisu bili vidljivi sa ulice.
Sad imaju nesmetan pogled na reklame SCCa

:D


Nego ovaj...
kad su ovu zgradu stisnuli na ovo mjesto?
Na cijelom potezu ulice stoje prijeratne zgrade (1. SR) - i sad ova.
Jel' tu prije nesto starije stajalo ili je bio prazan plac?

See less See more
1 - 20 of 1810 Posts
Top