SkyscraperCity Forum banner

ONLYLYON- Lyon metropola na rijeci Rhône

1654 Views 31 Replies 5 Participants Last post by  niskogradnja
Ove godine u dva navrata sam posjetio Lyon. Oba puta turisticki. Prvi boravak je bio jako ugodan, te sam to ponovio nakon dva mjeseca. Grad ima dosta ocuvanih starih gradjevina. Mjesni prijevoz je jako dobro osmisljen sa metro, tram i bus linijama. Tu je jos prigradska zeljeznica, SNCF veza sa cijelom Francuskom i susjednim zemljama. Grad jako dobro uvazen sa auocestovnim sistemom. Lyon nije mnogo jeftin grad, ali ipak kada se dodje iz Svicarske, sve djeluje dostupno i covjek se opusti malo vise. Hrana je odlicna, grad je zivahan, cak i radnim danom uvece, za razliku od CH, gdje poslije 18h uvece svi zure kuci i napolju nema vise skoro nista. U Lyonu sam u utorak uvece vidio ljude da sjede u cafeu i nigdje ne zure. Lyon je grad mode, ali u sjeni Pariza i Milana. Grad je banaka, ali u sjeni Zeneve i Ciriha, grad fudbala ali... U Lyonu se nalazi centralni ured INTERPOLA. Meni se dopala komunikativnost ljudi i kultura generalno. Osjeca se prosperitet, ali kao svugdje u Francuskoj nedostaje onaj zadnji sloj uredjenosti i utegnosti da bi parirao njemackim ili nizozemskim gradovima, recimo. Ali sve u svemu, super grad i ne bi bio nesretan da kojim slucajem zivim u njemu.

See less See more
  • Like
Reactions: 2
1 - 2 of 32 Posts
Niskogradnja ja bih volio da polako kako budeš imao vremena da za svaki od tih gradova nam napraviš po jednu reportažu sa svojim utiscima :) Imamo drastičan nedostatak reportaža na forumu i vidiš i sam kako se raja skroz odvikla da posjećuje ovaj dio foruma ali mogli bi to konačno početi mijenjati ubijeđen sam.

Nego ko bi rekao da je ragbi tako popularan u Francuskoj, nisam to znao
1 - 2 of 32 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top