SkyscraperCity Forum banner

ONLYLYON- Lyon metropola na rijeci Rhône

1656 Views 31 Replies 5 Participants Last post by  niskogradnja
Ove godine u dva navrata sam posjetio Lyon. Oba puta turisticki. Prvi boravak je bio jako ugodan, te sam to ponovio nakon dva mjeseca. Grad ima dosta ocuvanih starih gradjevina. Mjesni prijevoz je jako dobro osmisljen sa metro, tram i bus linijama. Tu je jos prigradska zeljeznica, SNCF veza sa cijelom Francuskom i susjednim zemljama. Grad jako dobro uvazen sa auocestovnim sistemom. Lyon nije mnogo jeftin grad, ali ipak kada se dodje iz Svicarske, sve djeluje dostupno i covjek se opusti malo vise. Hrana je odlicna, grad je zivahan, cak i radnim danom uvece, za razliku od CH, gdje poslije 18h uvece svi zure kuci i napolju nema vise skoro nista. U Lyonu sam u utorak uvece vidio ljude da sjede u cafeu i nigdje ne zure. Lyon je grad mode, ali u sjeni Pariza i Milana. Grad je banaka, ali u sjeni Zeneve i Ciriha, grad fudbala ali... U Lyonu se nalazi centralni ured INTERPOLA. Meni se dopala komunikativnost ljudi i kultura generalno. Osjeca se prosperitet, ali kao svugdje u Francuskoj nedostaje onaj zadnji sloj uredjenosti i utegnosti da bi parirao njemackim ili nizozemskim gradovima, recimo. Ali sve u svemu, super grad i ne bi bio nesretan da kojim slucajem zivim u njemu.

See less See more
  • Like
Reactions: 2
21 - 32 of 32 Posts
4
To je ovo zdanje

Posjete stadionu su moguce samo srijedom, a ja sam tamo bio ponedjeljak i utorak, tako da sam se morao zadovoljiti slikanjem izvana i posjetom fanshopa.

See less See more
  • Like
Reactions: 1
3
Neobavezno zujanje po gradu

See less See more
3
Rue Victor Hugo

Cité international, kvart u kome su smjesteni INTERPOL i druge organizacije i kompanije.

See less See more
4

u blizini je veliki park- Parc de la Tête d'or

jos malo place Bellecour

See less See more
2
i To bi bilo to. Recite mi, gdje zelite sljedeci put da vas vodim- Paris- Bruxelles, Frankfurt, Genova, Wien, Zurich, Genève, Besançon, Krakow, Milano?:):)

See less See more
  • Like
Reactions: 1
Niskogradnja ja bih volio da polako kako budeš imao vremena da za svaki od tih gradova nam napraviš po jednu reportažu sa svojim utiscima :) Imamo drastičan nedostatak reportaža na forumu i vidiš i sam kako se raja skroz odvikla da posjećuje ovaj dio foruma ali mogli bi to konačno početi mijenjati ubijeđen sam.

Nego ko bi rekao da je ragbi tako popularan u Francuskoj, nisam to znao
@niskogradnja

:eek:kay:

Pomalo sam razočaran, bio sam u nekom uvjerenju da je ljepši i kitnjastiji, a ovako mi se čini da je realno na nivou Pariških rubnih arrondissementa.
Isto tako, mislim da je ovaj stepen uređenosti sasvim na dohvatu čak i za Sarajevo, mislim na trotoare, mobilijar, zelene površine i slično
Meni je sve bilo OK, a inace trazim dlaku u jajetu svugdje. Nije potrebno govoriti da bi cistoca mogla biti malo bolja, ali to je Francuska. Oni, cini mi se, kad treba da nesto naprave bas kako treba, u zadnjem trenu se premore i ostave nesto nedovrseno. Ali, treba imati u vidu da je F ipak dio razvijenog svijeta i sve sto ocekujes u jednom normalnom evropskom gradu tu ces naci.

Mozda si ti leopole malo vise posjecivao anglo-saksonske zemlje pa imas vece zahtjeve. Da Sarajevo moze dostici ovakve standarde- moze sigurno. Sve je u glavama i poslije u rukama nas samih.
21 - 32 of 32 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.