Skyscraper City Forum banner
2181 - 2200 of 2512 Posts

·
Registered
Joined
·
5,650 Posts
Opatija: U Veprincu se kraju bliži izgradnja novog dječjeg vrtića za 50 mališana, projekt vrijedan 7,1 milijun kuna
Prema planu napreduju građevinski radovi, uređenja eksterijera i interijera, na gradilištu Dječjeg vrtića u Veprincu, čiji se dovršetak očekuje tijekom mjeseca travnja.

Predviđenom dinamikom, upravo traju vanjsko finiširanje i opremanje objekta kako bi se omogućio boravak pedesetak mališana u adekvatnim uvjetima, usklađenim s državnim pedagoškim standardom, u investiciji vrijednoj blizu osam milijuna kuna. Dječji vrtić u Veprincu djeluje trenutno u prostoru Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov Opatija, Područne škole Veprinac. U njemu postoji jedna kombinirana odgojno-obrazovna skupina poludnevnog i cjelodnevnog programa.
Prema planu napreduju građevinski radovi, uređenja eksterijera i interijera, na gradilištu Dječjeg vrtića u Veprincu, čiji se dovršetak očekuje tijekom mjeseca travnja.

Predviđenom dinamikom, upravo traju vanjsko finiširanje i opremanje objekta kako bi se omogućio boravak pedesetak mališana u adekvatnim uvjetima, usklađenim s državnim pedagoškim standardom, u investiciji vrijednoj blizu osam milijuna kuna. Dječji vrtić u Veprincu djeluje trenutno u prostoru Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov Opatija, Područne škole Veprinac. U njemu postoji jedna kombinirana odgojno-obrazovna skupina poludnevnog i cjelodnevnog programa.
957675

957676

957677

Opatija: U Veprincu se kraju bliži izgradnja novog dječjeg vrtića za 50 mališana, projekt vrijedan 7,1 milijun kuna
 

·
Registered
Joined
·
5,650 Posts
Interpretacija ‘300 let škvera va Ike’ – Povodom 300 godina od osnutka brodogradilišta u Iki
Ika – Gradu Opatiji odobrena su bespovratna sredstva u 100 postotnom iznosu od 1.112.375,00 kuna za „Interpretaciju 300 let škvera va Ike“. Sredstva je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za ribarstvo kroz mjeru „Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru Flag-ovi“. Projekt će biti u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima i to 85% iz europskog fonda, a 15 posto državnim proračunom RH.
Grad Opatija je projekt prijavio na natječaj LAGUR-a Vela Vrata za mjeru očuvanja i valorizacije pomorske i ribarske baštine i očuvanje identiteta područja.

Osim sredstava dobivenih za primjerenu interpretaciju i obilježavanje značajne obljetnice – 300 godina od osnutka brodogradilišta u Iki, Grad Opatija uskoro očekuje i odobravanje dodatnih bespovratnih sredstava od 1.025.000,00 kn za građevinske radove na uređenju trga u Iki i manjeg dijela obalne šetnice.

300-ta obljetnica škvera u Iki obilježit će se izdavanjem prigodne monografije, organizacijom regata tradicijskih plovila s područja Kvarnera, radionicama za mlade s ciljem popularizacije tradicijskih zanata. Na trgu će biti postavljeni i multimedijalni stupovi s vizualno atraktivno predstavljenim informacijama o povijesti brodogradilišta. Prostor će ukrasiti i prigodni spomenik akademskog kipara Gorana Štimca.

Podatci o povijesti škvera u Iki su nedovoljno poznati te se upravo izdavanjem monografije taj važan dio lokalne povijesti želi oteti zaboravu. Prema dostupnim činjenicama u Iku je 1719. godine preseljeno malo brodogradilište koje se nalazilo na ušću Rječine. Prvi potpuni podaci o djelatnosti brodogradilišta u Iki datiraju iz 1818. godine, a pronađeni su u pomorskom godišnjaku u Trstu. Od tada u Iki se grade veći i manji brodovi te čamci za brojne naručitelje iz Rijeke, Bakra, Senja, Šibenika, Lovrana, Voloskog…

Projektom „300 let škvera va Ike“ pomorska i povijesna baština zavičaja dobit će dodatnu vrijednost, a samo središte Ike novi sjaj.
971627

971628

Interpretacija '300 let škvera va Ike' - Povodom 300 godina od osnutka brodogradilišta u Iki - PodUckun.net
 

·
Registered
Joined
·
5,650 Posts
Završen projekt izgradnje vodovoda i kanalizacije u Brseču vrijedan 5,7 milijuna kuna
Mošćenička Draga – Liburnijske vode u suradnji s Općinom Mošćenička Draga uspješno su završile i svoj četvrti projekt iz Europskih fondova ruralnog razvoja kojim je izgrađena mreža sanitarne odvodnje i vodoopskrbe na području naselja Brseč.

Ukupna vrijednost projekta sufinanciranog sredstvima EU iznosi skoro 5,7 milijuna kuna, od čega je 5,2 milijuna kuna financirano sredstvima iz Mjere M07 »Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima« gdje su osigurana EU sredstva u omjeru od 85 posto, te sredstva Ministarstva poljoprivrede u omjeru od 15 posti. Preostali iznos od pola milijuna kuna i iznos PDV-a sufinanciran je od strane Općine Mošćenička Draga i Liburnijskih voda.

– Projekt izgradnje kanalizacijske mreže i vodovodnih cjevovoda na području naselja Brseč sastojao se od dogradnje postojećeg sustava sanitarne kanalizacije u staroj jezgri naselja Brseč koji do sada nije mogao biti u funkciji, te proširenja mreže u ostatku naselja kao i proširenja i poboljšanja postojećeg sustava vodoopskrbe. Sa radovima se započelo krajem 2019. godine, a unatoč problemima uzrokovanim pandemijom Covid 19, radovi su uspješno završeni krajem srpnja ove godine, rekao je direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak.

U sklopu ovog projekta izgrađeno je cca 1.600 m kolektora sanitarne kanalizacije, 3 kanalizacijske crpne stanice sa tlačnim vodovima, te se rekonstruiralo i izgradilo oko 350 m vodoopskrbne mreže. Sve crpne stanice spojene su na nadzorno upravljački sustav Liburnijskih voda.
Provedbom ovog projekta na području naselja Brseč omogućilo se spajanje novih četrdesetak objekata na sustav sanitarne odvodnje te se omogućilo funkcioniranje postojeće mreža sanitarne odvodnje koja do sada nije bila u funkciji sa već postojećih 40 tak priključaka. Također se rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće vodoopskrbne mreže osigurala dodatna stabilnost vodoopskrbe i u potpunosti zadovoljile potrebe stanovništva u ljetnim mjesecima. Svi građani koji su zainteresirani za spajanje na novi sustav sanitarne odvodnje mogu se javiti u Liburnijske vode, objasnio je Mrak.

Načelnik Mošćeničke Drage Riccardo Staraj izrazio je zadovoljstvo što je projekt izgradnje kanalizacije i vodovoda realiziran u planiranim rokovima.

– Ovo je prva faza širenja mreže sanitarne kanalizacije na području Drage. Očekuje nas sada nastavak u Mošćeničkoj Dragi i Sv. Ivanu, zaim u Sv. Petru te izgradnja vodovodne mreže visoke zone kako bismo pokrili čitavo područje naše općine. Sve to planirano je kroz projekte aglomeracije i nadam se da će se relaizirati u narednim godinama. Što se tiče Brseča, vjerujem da ćemo prve stanovnike moći priključiti na mrežu već za otprilike mjesec dana, rekao je Staraj.

Liburnijske vode krajem siječnja kreću sa realizacijom novog projekta – dogradnjom vodospreme VS „Orljak“ na području općine Matulji vrijednosti 7,2 milijuna kuna – koji je također financiran iz fonda ruralnog razvoja. Uz navedene projekte iz fonda ruralnog razvoja do sada su uspješno realizirana i još druga dva projekta financirana sredstvima EU, te su do sada Liburnijske vode iz EU fondova povukle više od 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
Iz komunalnog društva najavili su kako se u sljedećem razdoblju planira započeti s projektom Aglomeracije Liburnijska koja pokriva područje Grada Opatija i općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, te djelomično područje Grada Kastva.

– U okviru aglomeracije obrađuje se problematika odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te vodoopskrbe, a sve s osnovnim ciljem zaštite zdravstvenog stanja i poboljšanja uvjeta života postojećih i novo priključenih stanovnika, uz smanjenje postojećih gubitaka vode i povećanje sigurnosti vodoopskrbe na predmetnom području. U sklopu Aglomeracije na području općine Mošćenička Draga predviđaju se radovi na izgradnji cca 10,5 km nove mreže sanitarne odvodnje i cca 4,5 km rekonstrukcije i izgradnje nove mreže vodoopskrbe u naseljima na području općine gdje još nema vodoopskrbe ili nije adekvatna, izgradnja dvije vodovodne hidrostanice, te rekonstrukcija jedne kanalizacijske crpne stanice. Pored predviđenih radova na projektu Aglomeracije, Liburnijske vode uz podršku i sufinanciranje Općine Mošćenička Draga i Hrvatskih voda, tijekom ove i sljedeće godine pristupaju projektu vodoopskrbe i sanitarne odvodnje na području naselja Sveti Ivan izgradnjom cca 2 km vodoopskrbnih cjevovoda i 1 km kolektora sanitarne odvodnje za što je izrađena projektna dokumentacija, te će se sa prvom fazom radova započeti već ove godine. Uz taj projekt, a također uz suradnju sa Hrvatskim vodama u tijeku je izrada projektne dokumentacije za podizanje vode iz pravca Lovrana na viša područja prema naselju Grabrova zbog osiguranja stabilne vodoopskrbe tijekom cijele godine, kao i izrada projektne dokumentacije vodoopskrbe za naselja Sv. Anton, Obrš i Sučići, kao i naselja Visoče na području općine Lovran koja za sada nemaju riješenu vodoopskrbu, zaključio je Mrak.
1001682

1001684

Završen projekt izgradnje vodovoda i kanalizacije u Brseču vrijedan 5,7 milijuna kuna - PodUckun.net
 

·
RESPECT MY AUTHORITAH
Joined
·
564 Posts
Zatražena lokacijska dozvola za gradnju Tommy-ja Opatija, kraj kružnog toka.



Vrsta akta
Lokacijska dozvola
Klasifikacijska oznaka
UP/I-350-05/20-01/000073
Datum zaprimanja zahtjeva
29.12.2020. godine
Datum urednog zahtjeva

Status predmeta
Obrada predmeta
LOKACIJA ZAHVATA
Katastarska čestica i općina
-
994, 972/1, 985, 998 k.o. Volosko
Mjesto, ulica i kućni broj

OPIS GRAĐEVINE
Vrsta zahvata
građenje građevine
Namjena građevine
mješovite namjene Trgovački centar - javna garaža s društveno-zabavnim, trgovačko-uslužnim, poslovnim, ugostiteljsko-turističkim i sportsko-rekreacijskim sadržajima i sl.
TOMMY
 

·
Registered
Joined
·
173 Posts
S obzirom na veličinu objekta sumnjam da će samo market biti.
Namjena građevine : mješovite namjene Trgovački centar - javna garaža s društveno-zabavnim,
trgovačko-uslužnim, poslovnim, ugostiteljsko-turističkim i sportsko-rekreacijskim sadržajima i sl.


A pored svih postojećih i budućih marketa u okolici bilo bi mi puno draže da ostane kupina i šparožina kao i do sada...
 

·
Registered
Joined
·
5,650 Posts
Opatija će POS-ove stanove graditi na Tošini
Nakon objavljene ankete o interesu građana za kupnju stana po programu društveno poticane stanogradnje na području Opatije mnogi se pitaju o lokaciji na kojoj će stanovi biti izgrađeni. Gradnja je predviđena na Tošini, na građevinskoj čestici u vlasništvu Grada veličine 6.180 m2, koja graniči s ex garažom Kvarner Expressa.
Zainteresirani građani trebaju popuniti anketni upitnik i dostaviti Gradu najkasnije do 31. ožujka 2021. g. radi daljnjeg postupanja. Ovisno o iskazanom interesu građana, Grad Opatija će u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama utvrditi nastavak daljnjih aktivnosti na realizaciji navedenog programa društveno poticane stanogradnje. Anketa na linku ovdje

1072889

Opatija: Grad anketira zainteresirane za nove stanove POS-a, gradnja planirana na Trošinini
 

·
Moderator
Joined
·
51,895 Posts
Usprkos tri desetljeća dugoj imovinsko-pravnoj trakavici kreće dogradnja opatijske škole



Sudski spor s nasljednicima vlasnika zemljišta na kojem je izgrađena škola završen je u korist Grada Opatije, a predmet je potom završio na Vrhovnom sudu gdje se nalazi posljednje tri godine

Matična zgrada opatijske osnovne škole, izgrađena početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, i njezin okoliš već gotovo tri desetljeća predmet su dugog sudskog procesa koji se trenutačno nalazi na Vrhovnom sudu. Naime, škola je bila izgrađena na deposedacijom oduzetom zemljištu pa je, osnivanjem države Hrvatske i povratom imovine, petero fizičkih osoba (nasljednici vlasnika zemljišta) sudski potraživalo da im se isplati naknada za oduzeto zemljište.

Ova imovinskopravna trakavica posebno je namučila gradske vlasti početkom ovog stoljeća kada je jedna od presuda išla u korist nasljednika. Tada se govorilo o pozamašnim iznosima koje bi valjalo osigurati u gradskoj blagajni u slučaju da se izgubi i drugi sudski spor, a za zemljište veliko oko 3.600 »kvadrata« tražio se iznos koji je prelazio 4 milijuna kuna.


Više postupaka

Tadašnji gradonačelnik Opatije Amir Muzur pokušavao je što bezbolnije riješiti spor u kojem je tužena i škola i Grad Opatija, koja je preuzela osnivačka prava, razmatrala se i nagodba s tužiteljima, razmišljalo o traženju pomoći od ministarstva zbog iznosa koji bi se trebali izdvojiti iz gradskog proračuna. Kasniji je sudski spor završen u korist Grada Opatije, a predmet je potom završio na Vrhovnom sudu gdje se nalazi već gotovo posljednje tri godine.

– Vezano za rješavanje imovinskopravnih odnosa na zemljištu na kojem je izgrađena škola tijekom godina vođeno je više postupaka u kojima je Grad Opatija upisao pravo vlasništva na česticama na kojima su izgrađeni škola i popratni sadržaji. Posljednji spor je pravomoćno okončan 2018. godine i Grad Opatija je u istom uspio te se upisao kao vlasnik u zemljišnim knjigama. Protiv pravomoćne presude izjavljena je revizija 2018. godine, ali Vrhovni sud još nije donio odluku po reviziji.
Budući da je u tijeku izlaganje na javni uvid podataka prikupljenih novom katastarskom izmjerom za katastarsku općinu Volosko, u istom će se provesti usklađivanje stvarnog stanja s postojećim katastarskim operatom i upisanim zemljišnoknjižnim stanjem, a s obzirom na to da su prema sadašnjim podacima zgrada škole i pomoćni objekti izgrađeni na više katastarskih čestica iako u naravi čine jedinstvenu cjelinu – stoji u odgovoru opatijske gradske pročelnice Upravnog odjela za lokalni politički sustav i upravljanje imovinom Helene Masarić.


Pozitivan odjek


Posljednja hvalevrijedna inicijativa Grada Opatije da u suradnji s Osnovnom školom »Rikard Katalinić Jeretov« krene s izradom idejnog rješenja nadogradnje matične zgrade osnovne škole izuzetno je pozitivno odjeknula u javnosti, posebno kada je prikazan projekt uređenja okoliša, parkirališta i pročelja koji je izrađen idejom Jasmine i Mladena Facana, roditelja učenika opatijske škole.


Ulaganje je to kojim bi se stvorili odgovarajući uvjeti za preseljenje svih učenika škole u jednu zgradu i ponudila standarde primjerene potrebama modernog obrazovanja. Ideja je odjeknula i među samim školarcima koji se već godinama nadaju i iščekuju uređenje samog okoliša i školskog igrališta, u koje se godinama nije niti minimalno ulagalo i koje sigurno ne govori u prilog školskom nadstandardu, koji opatijske vlasti često znaju isticati.

– Škola će naručiti izradu projekta nadogradnje i vlastitim sredstvima pokriti troškove. Projekt će biti prijavljen na europske fondove, na natječaje koji će biti otvoreni tijekom 2021. godine. Održavanje samo jedne zgrade i za Grad Opatiju je prihvatljivije i ekonomičnije, a ujedno zgrada sadašnje »male škole« može tada poslužiti drugim javnim namjenama. U planiranju buduće namjene zgrade Male škole na Voloskom, Grad Opatija predlaže da ona bude dnevni boravak za starije osobe. Stoga će se pristupiti pripremi dokumentacije i projekt će biti prijavljen na raspoložive natječaje fondova Europske unije ili nacionalne fondove – stoji u objavi na službenim stranicama Grada Opatije.

Presuda na nižem sudu omogućava ulaganje u školu


Bez obzira na to što je pravni predmet vezan za opatijsku školu još uvijek na Vrhovnom sudu, pravomoćna presuda na nižem stupnju suda Gradu Opatiji omogućava ulaganje u školu i njezin okoliš, tvrdi pravna struka. Tako se može vjerovati da ova objava na stranicama Grada nije samo predizborno obećanje, već način da se u što kraćem roku omogući provedba projekta nadogradnje i uređenja, da se od idejnog rješenja dođe do glavnog projekta te osiguraju sredstva i počne dogradnja škole i uređenje njezina okoliša.


 

·
Moderator
Joined
·
51,895 Posts

·
Moderator
Joined
·
51,895 Posts
Radovi na ruglu: Počinje sanacija ruševne zgrade u samom srcu Opatije



Nekad vrlo lijepa i prostrana građevina u kojoj su se tijekom povijesti nalazili različiti sadržaji, a dok je nije pojeo »zub vremena« bila je skladišno-stambeni prostor, već nekoliko godina zbog neadekvatnog održavanja predstavlja ne samo ruglo u srcu turističke Opatije, već i opasnost za prolaznike, mnogobrojne školarce iz obližnje srednje škole, ali i automobile.


Objekt koji se nalazi u Ulici Bože Milanovića i prvi je susjed vatrogasnom domu, sad je u tako lošem stanju da je žbuka počela otpadati, a kameni dijelovi i pijesak urušili su se na vozila parkirana uza zid bivšeg skladišta.


Premda je zgrada u privatnom vlasništvu pa nadležni iz Grada Opatije nemaju dovoljno adekvatnih mehanizama putem kojih bi ubrzali vlasnika na putu do prodaje, odnosno preuređenja objekta, kako smo saznali, uspjeli su s njim dogovoriti sanaciju, odnosno rušenje svih najopasnijih dijelova. Uz obećanje da će se nekretnina zaštititi na način da više ne predstavlja »opasnu zonu«, pripremni su radovi već počeli, a u međuvremenu je ispred nje postavljena ograda i znak s upozorenjem i zabranom parkiranja.


 

·
Registered
Joined
·
5,650 Posts
Od sutra kreću radovi u Voloskom – Slijedi deset dana krampanja od malog mula do Mandraća
Volosko – Iz grada Opatije obavještavaju da će zbog izvođenja radova na sanacija asfaltnog kolnika, na snazi biti privremena regulacija prometa na lokaciji Obala Frane Supila u Voloskom. Za vrijeme radova ulica će biti zatvorena za sav promet.
Radovi će se odvijati od 1. do 10. ožujka 2021. od 8 do 15 sati. Naručitelj je Grad Opatija, a radove izvodi Komunalac d.o.o., Jurdani.
1148442
Od sutra kreću radovi u Voloskom - Slijedi deset dana krampanja od malog mula do Mandraća - PodUckun.net
 
2181 - 2200 of 2512 Posts
Top