SkyscraperCity Forum banner

[Opole] Nowy stadion Odry Opole

50938 Views 125 Replies 31 Participants Last post by  Fasha
Prezydent Opola poinformował, że w budżecie na 2018 rok zaplanował około 200 tysięcy złotych na organizowanie konkursu na koncepcję nowego stadionu Odry.

Artykuły:
odraopole.pl - Arkadiusz Wiśniewski: Nowy stadion ma być wizytówką miasta
24opole.pl - Nowy stadion Odry będzie wizytówką i marką Opola
onet.pl - W Opolu powstanie nowy stadion
opole.wyborcza.pl - Opole wybuduje nowy stadion, prezydent zdradził szczegóły. Początek w 2019 roku
  • Like
Reactions: adam81w
1 - 20 of 126 Posts
Precyzując - na wizję architektoniczną, na bazie koncepcji wypracowanej w grupie roboczej.

Warto też wspomnieć, że firma która wygra odpowiadać będzie za przygotowanie projektu budowlanego.
Precyzując - na wizję architektoniczną, na bazie koncepcji wypracowanej w grupie roboczej.
^^ Dopowiem, że w tej grupie prezydenta pracującej nad koncepcją jest użytkownik @LooZ^
Liczymy, że będzie przedstawiał w tym wątku ciekawe informacje z pierwszej ręki :)
^^ Dopowiem, że w tej grupie prezydenta pracującej nad koncepcją jest użytkownik @LooZ^
Liczymy, że będzie przedstawiał w tym wątku ciekawe informacje z pierwszej ręki :)
Zebrałeś właśnie jakieś 70 pkt ;)
  • Like
Reactions: DjSzuli and WojtekL
Niestety nie byłem, ale było bardzo ciekawie. Ciekawie głównie w kontekście na to na co narzekają w Tychach:
- za mało skyboxów (chcieliby przynajmniej dwa razy więcej);
- za dużo pomieszczeń dla komentatorów (3, wystarczy 1);
- problem z nasłonecznieniem (mają kupić lampy);
- pierwszy rząd siedzeń za nisko (ideałem jest dla mnie tutaj Lubin);

Co ciekawe, padly zachęty ze strony władz Tychów i GKSu do budowy 15.000. Według ich szacunków koszty budowy i utrzymania ~10.000 i 15.000 są porównywalne (to de facto parę rzędów krzesełek więcej), a drugi raz okazji na większy stadion już nie będzie w perspektywie kilkudziesięciu lat.

Nie do końca się zgadzam, ale takie sugestie padają z wielu stron (również ze strony PZPNu) więc w sumie ciekawe.
  • Like
Reactions: jq91
Temat oczywiście nie umarł, powiedziałbym nawet, że jest żywy jak nigdy. Widać duży zapał i osobiste zaangażowanie. Wiemy czego chcemy powiedzmy w 9 na 10 punktów, oprócz tego najważniejszego, gdzie dochodzi jeszcze do dyskusji ;)

Można się w najbliższych tygodniach spodziewać ogłoszenia konkursu. Zrobię wszystko co w mojej mocy, aby stadion jak i infrastruktura dookołastadionowa stanowiła absolutnie czołówkę w skali kraju. Jest to też bez wątpienia wolą Prezydenta - stadion ma być wizualnie symbolem Opola, ma być rozpoznawalny w skali kraju, ma być też stadionem Odry Opole - sportowej marki Opola, ma być idealnie skrojony pod potrzeby Odry i okolicznych terenów. Jestem bardzo dużym optymistą.
  • Like
Reactions: Scareface
Gdzie miałby powstać ten stadion, wiadomo już?
Rejon pomiedzy parkiem naukowo technologicznym a strefa przemyslowa ?
W tej kwestii - pomidor - pewnie koło marca i kwietnia będzie dokładnie pokazane. Wtedy wyjaśnię co i jak.
"To skomplikowane."

Oczywiście nic na Oleskiej nie będzie budowane. Było dzisiaj spotkanie grupy roboczej, były ludki z komisji licencyjnej Ex... Jak to się ładnie mówi - jakby się nie obrócić - dupa zawsze z tyłu... Nie ma dobrego wyjścia w sytuacji jeśli Odra awansuje w tym roku, a i o dobre wyjście trudno jak awansuje np za rok.

To co wydaje się rozwiązaniem (dla mnie, ale i przynajmniej dla części innych osób) optymalnym to:
- kosztowna modernizacja Oleskiej w wersji "prowizorka 2.0" - eksperci PZPN kompletnie się po Oleskiej przejechali - w grę wchodzi budowa ewentualnie jakiegoś rodzaju trybun modułowych i... kontenerów biurowych. Potem większość z tych rzeczy można rozdysponować inaczej, oprócz oczywiście podgrzewanej murawy - ~2mln dosłownie do zaorania.

- równocześnie pracować nad Centrum Piłkarskim z prawdziwego zdarzenia (co się toczy), czli nowym stadionie przy Północnej, razem z nowymi boiskami treningowymi.

Nie ma łatwych i dobrych rozwiązań. Są tylko złe i drogie. Koszt niestety lat zaniedbań.
  • Like
Reactions: Scareface
1. Prezydent Wiśniewski napisał, że stadion bez parkingów zajmuje tory kolejowe, gdzie widać, że 15k stadion, bez parkingów mieści się na terenie dzisiejszego obiektu. :dunno:

2. Dodatkowo twierdzi, że zmieściłby się stadion tylko na 6000 widzów. Jakaś analiza to potwierdza? Skąd taka liczba?

3. Czy spotkania zespołu stadionowego są jakoś protokołowane i czy materiały / analizy / protokoły są umieszczone w sieci?

4.
Arkadiusz Wiśniewski said:
Budynek za 100 mln to nie byle kurnik, ktory mozna postawic gdziekolwiek 😉 Wiele lat siedze w inwestycjach wiec zdaje sobie sprawe ze to mega wyzwanie. I dlatego pytam tez Panstwa o opinie bo dobra decyzja lokalizacyjna to polowa sukcesu
Otóż to, gdzie można zobaczyć dokumenty zawierające analizy komunikacyjne dla kilku wariantów lokalizacji?
1. Bryła sięga granic działki. Nowoczesny stadion to nie jest bryła. Tak tylko podpowiem, bo o znajomość podręcznika licencyjnego i dokumentów UEFA cię nie podejrzewam.

2. Szacunki. Chyba, że oczekujesz, że miasto wyda parę mln na badania możliwości zmieszczenia stadionu w lokalizacji której nikt specjalnie nie chce, która jest nieperspektywiczna, która będzie droższa i która i tak wyrzuci klub do gry poza Opole i która nie ma żadnego sensu przy skali projektu jakim jest nowy stadion tylko po to, żeby internetowi specjaliści mogli się wymądrzać na ten temat?

3. Nie.

4. Nigdzie. Tak tylko przypomnę, że biorąć średnią roczną stadion jest używany przez 3h raz na 3 tygodnie. Bajania o jakichś permanentnych korkach i potrzebie analizowania tego na milion sposobów jest śmieszny. To jest ciut więcej aut niż bywa co weekend (i nie tylko) w Karolince.

---

tutaj wstaw kolejną jękliwą odpowiedź zajfa
---

Tak, wiem, ty jesteś najmądrzejszy, wszyscy inni to debile i nie wiedzą co robią, tylko ty jeden jesteś ekspertem z oddali, który na budowaniu stadionów zjadł zęby.
1. To musisz to wytłumaczyć Wiśniewskiemu, bo napisał, że stadion (bez parkingów) zajmuje tory, korty i basen, a to nieprawda.
W przeciwieństwie do waszych tajnych spotkań wymogi licencyjne są dostępne i każdy może sobie przeczytać jakie są wymagania (od strony 55).

2. Szacunki sporządzone przez kogo?

3. Bardzo profesjonalnie. Zwłaszcza jeśli chodzi o decyzję jak wydać 100-150mln złotych.

4. Tak, jak podejrzewałem: brakuje analiz komunikacyjnych. Co wiekawe członek "zespołu stadionowego" twierdzi, że takie są niepotrzebne. :nuts:

======================================

Możesz się pochwalić ile stadionów masz w swoim resume.
Pińcset.

Zdradzę ci tajemnicę. Twoje zdanie nie obchodzi ani mnie, ani nikogo innego. Wydaje ci się, że ty zadajesz jakieś tajemne pytania i znajdujesz odpowiedzi, które trzeba "analizować", robić "raporty", bo nikt sobie ich nie zadał. Tworzysz jakieś niesamowitości, że trzeba koniecznie, ale to koniecznie zbudować stadion przy Oleskiej, bo siedząc we Wrocławiu, nie będąc na meczu pewnie od lat będziesz mi wmawiał, że "większość przychodzi piechotą". Spokojnie, zajmij się może sensownością inwestycji w pusty stadion we Wrocławiu. My sobie w Opolu poradzimy bez "życzliwych".
Nie chcę wyjść na "życzliwego", ale dlaczego skoro stadion ma być używany 3h raz na trzy tygodnie, to miasto chce wydać na niego 150 mln? Poważnie pytam, czy Odra ma taki potencjał, żeby budować dla niej nowy obiekt, zamiast zmodernizować dotychczasowy?
Kto wchodzi w skład "zespołu stadionowego" i jakie kompetencje znajdują się w zespole?

Zdradzę ci tajemnicę. Twoje zdanie nie obchodzi ani mnie, ani nikogo innego.
To czy nie obchodzi nikogo zwyczajnie wiedzieć nie możesz, ale co ciekawe obchodzi Ciebie, bo cały czas komentujesz. Szkoda, że na proste pytania nie jesteś w stanie udzielić nawet odrobiny merytorycznej odpowiedzi.

Tworzysz jakieś niesamowitości
Napisał specjalista, który wymyślił, że z Oleskiej nie da się wywieźć gruzu. :lol:
Post pod postem ale wrzucę bryły dwóch innych 15 tysięcznych stadionów na Oleską.

1. Stadion Cracovii, który też "musiał" się zmieścić na mniejszej działce. Widać, że został dopasowany przez architektów, stąd niesymetryczne trybuny.

2. Stadion Korony Kielce, aby pokazać jak dwupoziomowe trybuny powodują rekukcję miejsca

Wymagania ekstraklasowe mówią o konieczności zapewnienia parkingu VIP i dla autokarów dowożących drużyny, co przy 15k i mniejszych kosztach powodowało konieczność zaorania kortów tenisowych, a także dodatkowego ogrodzenia, co być może prowadziłoby do czasowego zamykania ulicy Kusocińskiego na czas trwania meczów. Zejście do 10-12k dawałoby dodatkową przestrzeń.

Dlatego byłem ciekawy skąd 6000 z wypowiedzi prezydenta, ale o to trzeba będzie zapytać w trybie dostępu do informacji publicznej, bo obecny przestawieciel "zespołu stadionowego" nie jest w stanie udzielić odpowiedzi.
1 - 20 of 126 Posts