Nu inteleg de ce nu comunica mai mult primaria aceste lucruri. Cetateanul de rand sunt convins ca ne crede super-indatorati.
Proiectele care se finanteaza din acest credit:Consiliul Local a aprobat în şedinţa de joi, 26 octombrie, contractarea unei finanţări rambursabile de maxim 35 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Acest credit va fi folosit exclusiv pentru realizarea unor proiecte de investiţii în municipiul Oradea, în perioada următoare, urmând să fie rambursat în 22 de ani, cu o perioadă de 4 ani de graţie.
La 30 septembrie:În condiţiile contractării acestei finanţări, gradul de îndatorare al municipiului Oradea se menţine sub limita de 30% din veniturile proprii.
Majoritatea, nu toti, a romanilor care nu is economisti, bancheri, directori financiari (cum educatie financiara nu se face la noi in tara) nu inteleg ce is astea, cum se folosesc, cand is bune, de ce is bune, etc.. Cateva principii de responsabilitate financiara.Nu inteleg de ce nu comunica mai mult primaria aceste lucruri. Cetateanul de rand sunt convins ca ne crede super-indatorati.
Conform tabelului postat de Danla, ar aduce încă 55 de milioane de euro fonduri europene în total.In cel mai pesimist plan cele 35 de milioane de euro vor mai aduce 35 pe fonduri europene dar vor putea aduce si 50 sau poate chiar o suta deoarece pentru tramvaie sau energii regenerabile se pot primi 80-90% finantari europene ... si din fericire la capitolul asta primaria Oradea chiar sta foarte bine.
Gradul de indatorare a bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale se calculeaza prin raportul dintre serviciul anual al datoriei publice locale si veniturile proprii ale acestora;Stiti cumva formula de calcul pentru gradul de indatorare? Am mai auzit de chestia asta, dar nu stiu exact cum se calculeaza. Soldul creditelor se raporteaza la ce?
Nu se raporteaza la totalul datoriilor, care se pot intinde pe ani de zile, ci la data cand calculezi acest indicator.La bugetul pe un an nu cred pentru ca la datoria pe care o are Oradea si luand in calcul bugetul orasului ar rezulta un procent mai mare (334 mil/800-900 mil bugetul Oradiei).
oradea.roPrin procesul de bugetare participativă, cetăţenii putea deveni parte activă în luarea unor decizii cu privire la viitoarele proiecte ale municipalităţii. Ei vor putea propune proiecte, selecţia acestora urmând să fie făcută tot de către cetăţeni, prin vot online.
Proiectul prevede alocarea din bugetul local a sumei de 1.500.000 euro/an pentru proiectele selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă. Suma alocată va fi distribuită pentru 10 proiecte/an, cu o valoare de maximum 200.000 euro/proiect.elor ce urmează să fie finanţate şi implementate va fi stabilită în urma întâlnirilor publice cu cetăţenii la nivel de cartiere.
Impozitele pe proprietate sunt foarte mici in Romania si nu pricep de ce-s atat de mici. Partea proasta e ca, daca vor fi dublate, si ma astept sa fie, va fi iar un motiv in plus impotriva oricarui referendum de unificare [nu neaparat cu Sanmartin]. Numai de nu cumva s-a renuntat cu totul la idee... mai ales ca, aparent, PMO colaboreaza decent cu PM Osorhei si Santandrei.Si ma astept la 2x taxe pe proprietate...
http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ult...-pasajul-peste-soseaua-de-centura-137810.htmlOradea îşi va diminua drastic bugetul de investiţii! Primarul Ilie Bolojan a declarat miercuri că "efectele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% vor fi distrugătoare pentru bugetul local"
Cu 9,25 milioane euro, municipalitatea ar fi putut construi un spital nou, similar centrului oncologic din Rogerius, sau un campus şcolar de dimensiunile celui construit pentru Colegiul Partenie Cosma ori ar putea reabilita 20 de străzi de pe dealurile Oradiei..
Primarul oraşului Cluj-Napoca susţine că oraşul pe care-l conduce riscă să piardă o sumă importantă din cauza modificării Codului Fiscal. Boc spune că municipiul va fi mai sărac cu 30 de milioane de euro, din cauza faptului că impozitul pe venitul salarial va scădea de la 16% la 10%.
http://www.bihon.ro/bolojan-revolutia-fiscala-jecmanirea-oraselor-mari/1930575Oradea ar pierde, anul viitor, 9,25 milioane de euro, în urma scăderii IVG de la 16 la 10%. Ulterior, fără atenuarea promisă de Guvern, deficitul ar fi şi mai mare.
De la 43 mil euro am putea încasa anul viitor doar 27,5 milioane euro. Vom înregistra un deficit de 15,5 milioane euro”, sunt calculele lui Bolojan.
- si cred ca se aloca intr-un an, raportat la salariile din anul trecut => cu noua lege in 2018 va fi acel socÎn legea de acum, repartizarea impozitului pe venit se face astfel:
41,75% la bugetul municipiului, oraşului sau comunei unde angajatul are locul de muncă,
11,25 % la bugetul Consiliului Judeţean,
18,5 % la bugetul de echilibrare în interiorul judeţului şi
28,5 % la bugetul de stat.
Mizează, însă, pe o amendare a Hotărârii de Guvern când va ajunge în Parlament. „Mă aştept ca în Parlament să fie nişte oameni cu scaun la cap, altfel îi declarăm persona non grata în oraşele noastre”, zice Bolojan, aruncând o replică şi spre exponenţii locali ai puterii centrale: „sper că nu vor urma conferinţe de presă în care să va spune că nu sunt probleme şi că se fac lucruri minunate”.
- chiar is curios ce previziuni de buget isi face PMO pe 2018-2019... de unde taie si unde contrabalanseaza cu cresteri.Minus investiţii, plus taxe
Cu modificarea taxei pe venit, 2/3 din bugetul de investiţii al oraşului este afectat. Bolojan a anunţat, astfel, că executivul va reanaliza listele de investiţii, unele dintre ele urmând să fie trecute în aşteptare. De altfel, primarul nu a ezitat să spună că e posibil ca „e posibil să crească taxele locale pe proprietate”, în contrabalans.
www.oradea.roProiectul de Bugetare Participativa prevede alocarea din bugetul local a sumei de 1.500.000 euro/an pentru proiectele selectate In urma derulării procesului de bugetare participativă. Suma alocată va fi distribuită pentru 10 proiecte/an, cu o valoare de maximum 200.000 euro/proiect.