SkyscraperCity Forum banner

ORADEA | Financial statements

18841 Views 69 Replies 11 Participants Last post by  lucianluci96
Discutii, stiri si comentarii despre situatia financiara a orasului, bugetul acestuia, executia bugetara, rectificari de buget, taxe si impozite locale, finantari nerambursabile, datoria publica-credite si grad de indatorare, ratingul orasului, plati si premieri etc,

Incep cu cea mai recenta stire privind creditul de 35 milioane de euro de la B.E.I.

Consiliul Local a aprobat în şedinţa de joi, 26 octombrie, contractarea unei finanţări rambursabile de maxim 35 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Acest credit va fi folosit exclusiv pentru realizarea unor proiecte de investiţii în municipiul Oradea, în perioada următoare, urmând să fie rambursat în 22 de ani, cu o perioadă de 4 ani de graţie.
Proiectele care se finanteaza din acest credit:



Din acelasi comunicat de mai sus:
În condiţiile contractării acestei finanţări, gradul de îndatorare al municipiului Oradea se menţine sub limita de 30% din veniturile proprii.
La 30 septembrie:
  • gradul de indatorare a orasului a fost de 11,10%.
  • soldul creditelor contractate de Municipiul Oradea este de 96,8 milioane lei si 51,7 mil euro, total echivalent in lei 334,59 milioane lei.

Informatii disponibile de pe http://oradea.ro.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 70 Posts
Nu inteleg de ce nu comunica mai mult primaria aceste lucruri. Cetateanul de rand sunt convins ca ne crede super-indatorati.
  • Like
Reactions: 1
Gradul de indatorare al orasului este in prezent de 17,7%.
Stiti cumva formula de calcul pentru gradul de indatorare? Am mai auzit de chestia asta, dar nu stiu exact cum se calculeaza. Soldul creditelor se raporteaza la ce? La bugetul pe un an nu cred pentru ca la datoria pe care o are Oradea si luand in calcul bugetul orasului ar rezulta un procent mai mare (334 mil/800-900 mil bugetul Oradiei).
See less See more
Nu inteleg de ce nu comunica mai mult primaria aceste lucruri. Cetateanul de rand sunt convins ca ne crede super-indatorati.
Majoritatea, nu toti, a romanilor care nu is economisti, bancheri, directori financiari (cum educatie financiara nu se face la noi in tara) nu inteleg ce is astea, cum se folosesc, cand is bune, de ce is bune, etc.. Cateva principii de responsabilitate financiara.
Poate li se pare multora normal ca ia credit ca sa dea ajutoare sociale, ca si acasa isi ia credit de la camatari/provident pt cine mai stie ce.

Stiu prea multe pers. ce si-au luat credit max. de nevoi personale (cu cardul de credit acu e si mai simplu sa iti distrugi viitorul), si-au cumaprat Lcd tv si telefoane scumpe (dar in 2 ani invechite) in franci elvetieni in 2007 si pe 10 ani, si s-au trezit ca nu il pot plati, li se ia 30% din salar, ca il refinanteaza pe alti 20 de ani si ca platesc de 4x banii, ratand posibilitati de investitii/building wealth.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Perfect de acord cu tine butuc educatia financiara in Romania este aproape inexistenta, o are un procent de maxim 20% din populatie in opinia mea, dar in Romania bancile sunt niste camatari amabili la costum cu sedii ... suna dur dar asta e adevarul in opinia mea, comisioane abuzive si clauze ascunse succesul pe care se bazeaza bancile din Romania si finantarea guvernului prin sume uriase an de an, economia in general mai sta o tura.

Eu unul nu sunt de acord sa ma imprumut la banci in Romania imi pare totul prea riscant nu exista nici o predictibilitate si siguranta asa ca prefer sa stau in strainate cativa ani si sa imi cumpar ce vreau casa, teren sau o masina noua cash cine nu crede sa dea timpul inapoi vreo 8-10 ani sa vada dezastrul de atunci provocat exclusiv de banci.

Orice legatura intre politica bancara dintr-o tara vestica gen Anglia, Germania cu Romania este pura fabulatie din motivele enuntate mai sus, afara sistemele sunt solide si mature si nu isi permit sa isi bata joc de clienti lor, banca cu care lucrez eu in Anglia a fost infiintata acum mai bine de 300 de ani in 1690, Oradea si zona asta a Romaniei inca era in evul mediu sub ocupatia turcilor.

In legatura cu creditul de 35 de mil. de euro cred ca a fost explicat de la inceput ca se va duce doar pentru investitii in infrastructura rutiera, spitale, parcuri si energie regenarabila, nu sa pus nici un moment problema a fi utilizat pentru ajutoare sociale, salarii, etc.

In cel mai pesimist plan cele 35 de milioane de euro vor mai aduce 35 pe fonduri europene dar vor putea aduce si 50 sau poate chiar o suta deoarece pentru tramvaie sau energii regenerabile se pot primi 80-90% finantari europene ... si din fericire la capitolul asta primaria Oradea chiar sta foarte bine.
See less See more
In cel mai pesimist plan cele 35 de milioane de euro vor mai aduce 35 pe fonduri europene dar vor putea aduce si 50 sau poate chiar o suta deoarece pentru tramvaie sau energii regenerabile se pot primi 80-90% finantari europene ... si din fericire la capitolul asta primaria Oradea chiar sta foarte bine.
Conform tabelului postat de Danla, ar aduce încă 55 de milioane de euro fonduri europene în total.

Acuma realitatea ar fi suferi modificări întrucât probabil că se vor mai face economii la unele proiecte prin intermediul licitației, dar și pentru că vor putea apărea corectări sau lucrări care nu vor fi decontate.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Calcul Grad de Indatorare

Stiti cumva formula de calcul pentru gradul de indatorare? Am mai auzit de chestia asta, dar nu stiu exact cum se calculeaza. Soldul creditelor se raporteaza la ce?
Gradul de indatorare a bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale se calculeaza prin raportul dintre serviciul anual al datoriei publice locale si veniturile proprii ale acestora;
-datoria publica cuprinde totalitatea sumelor de rambursat din credite, formate din ratele scadente, dobanzi si comisioane, mai putin creditele pentru asigurarea cofinantarii proiectelor din fonduri UE nerambursabile.
-veniturile proprii sunt formate din impozite, taxe, contributii, alte varsaminte, alte venituri si cote defalcate din impozitul pe venit;

La bugetul pe un an nu cred pentru ca la datoria pe care o are Oradea si luand in calcul bugetul orasului ar rezulta un procent mai mare (334 mil/800-900 mil bugetul Oradiei).
Nu se raporteaza la totalul datoriilor, care se pot intinde pe ani de zile, ci la data cand calculezi acest indicator.
Pentru Oradea cei 334,59 milioane lei reprezinta totalul sumelor de rambursat, dar pentru 2017, respectiv la septembrie 2017, ratele scadente, dobanzile si comisioanele, conform scadentarului sunt cele de mai jos.

Pentru 2017 primaria a prognozat venituri proprii de 325,43 milioane lei si datoria publica (rate scadente, dobanzi si comisioane) la un nivel de 48,51 milioane lei.

La 30 septembrie excutia a fost de 259,33 milioane lei pentru veniturile proprii si 28,78 milioane lei pentru datoria publica.
Conform formulei de mai sus, 28,78/259,33, gradul de indatorare la 30 septembrie 2017 este de 11,10%.
See less See more
  • Like
Reactions: 4
Bugetare participativa

Consiliul Local a aprobat un proiect de hotarare privind implementarea procesului de bugetare participativa la nivelul municipiului Oradea, incepand cu anul 2018.

Prin procesul de bugetare participativă, cetăţenii putea deveni parte activă în luarea unor decizii cu privire la viitoarele proiecte ale municipalităţii. Ei vor putea propune proiecte, selecţia acestora urmând să fie făcută tot de către cetăţeni, prin vot online.

Proiectul prevede alocarea din bugetul local a sumei de 1.500.000 euro/an pentru proiectele selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă. Suma alocată va fi distribuită pentru 10 proiecte/an, cu o valoare de maximum 200.000 euro/proiect.elor ce urmează să fie finanţate şi implementate va fi stabilită în urma întâlnirilor publice cu cetăţenii la nivel de cartiere.
oradea.ro

Se va dezvolta o platforma publica online unde se vor inscrie ideilor de proiecte si ierarhizarea acestora pe baza votului locuitorilor orasului.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Completare lista

Aprobata acum doua saptamani, lista proiectelor finantabile din creditul B.E.I. de 35 mil. euro s-a completat cu un nou proiect: Amenajare intersectie prin pasaj denivelat intre drumul de centura si strada universitatii.
Costul estimat al proiectului este de 9,2 milioane euro.
  • Like
Reactions: 4
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ul...-pasajul-peste-soseaua-de-centura-137810.html

Din nou, centralizare in loc de descentralizare.

Sa vedem de unde se taie costuri anul viitor.
Imi si pare un pic rau de angajatii din PMO care sunt primii la taieri salarii, desi au volum de munca la oradea. Dar cred totusi ca salariul mediu este peste sau la fel cu media din municipiu.
Si ma astept la 2x taxe pe proprietate...
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Si ma astept la 2x taxe pe proprietate...
Impozitele pe proprietate sunt foarte mici in Romania si nu pricep de ce-s atat de mici. Partea proasta e ca, daca vor fi dublate, si ma astept sa fie, va fi iar un motiv in plus impotriva oricarui referendum de unificare [nu neaparat cu Sanmartin]. Numai de nu cumva s-a renuntat cu totul la idee... mai ales ca, aparent, PMO colaboreaza decent cu PM Osorhei si Santandrei.
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Se pare ca ne asteapta momente grele, bugetele oraselor mari vor fi crunt lovite de noul cod fiscal vom avea de face cu reduceri de 30-40% a bugetelor locale lucru foarte grav, nu cred ca o dublare a impozitului pe case/masini va reusi sa acopere nici jumatate din deficit.


Bolojan, despre măsurile fiscale ale Guvernului: "Dragnea ne-a luat podul Centenarului şi pasajul peste şoseaua de centură!"

Oradea îşi va diminua drastic bugetul de investiţii! Primarul Ilie Bolojan a declarat miercuri că "efectele reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10% vor fi distrugătoare pentru bugetul local"

Cu 9,25 milioane euro, municipalitatea ar fi putut construi un spital nou, similar centrului oncologic din Rogerius, sau un campus şcolar de dimensiunile celui construit pentru Colegiul Partenie Cosma ori ar putea reabilita 20 de străzi de pe dealurile Oradiei.
.
http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ult...-pasajul-peste-soseaua-de-centura-137810.html

Emil Boc, despre modificarea Codului Fiscal: „Clujul va suferi o tăiere de 30% a proiectelor de dezvoltare“


Primarul oraşului Cluj-Napoca susţine că oraşul pe care-l conduce riscă să piardă o sumă importantă din cauza modificării Codului Fiscal. Boc spune că municipiul va fi mai sărac cu 30 de milioane de euro, din cauza faptului că impozitul pe venitul salarial va scădea de la 16% la 10%.


http://adevarul.ro/locale/cluj-napo...voltare-1_5a0348ef5ab6550cb8f61ff8/index.html


Practic oraselor care mai misca ceva in Romania li se amputeaza cate un picior ca trebuie acoperite gaurile produse de psd-ul minune ... sunt curios cum vor evolua lucrurile ... dar in directia asta prevad un 2018 negru ... in loc de unul festiv, cred ca si noi vom incepe sa somam pe SSC investitiile se vor reduce drastic in toata tara odata cu aceasta amputare a veniturilor.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Tine neaparat PSD ca anul 2018 sa fie un an de doliu national ... oare la sugestia prietenilor din Udmr ?
Sunt curios la ce va duce acest nu cod fiscal pana una alta Bolojan a concluzionat perfect ce aduce acest lucru pentru orasele mari ale Romaniei, orasele care se incapataneaza sa produca ... stiti ca se vorbea in ultima perioada de orasele si comunele minune ale Romaniei care nu mai au bani de salarii ... dupa ce o secretara a ajuns sa castige 3000-4000 si un primar 6000-8000 lei ... a gasit Don Dragnea niste bani prin conturile unor orase precum Bucuresti, Cluj, Oradea, Iasi, Brasov, Timisoara, Constanta etc si rezolva problema primarilor din micile republici Las Fierbinti.

Bolojan: Revoluţia fiscală = jecmănirea oraşelor mari

Oradea ar pierde, anul viitor, 9,25 milioane de euro, în urma scăderii IVG de la 16 la 10%. Ulterior, fără atenuarea promisă de Guvern, deficitul ar fi şi mai mare.

De la 43 mil euro am putea încasa anul viitor doar 27,5 milioane euro. Vom înregistra un deficit de 15,5 milioane euro”, sunt calculele lui Bolojan.
http://www.bihon.ro/bolojan-revolutia-fiscala-jecmanirea-oraselor-mari/1930575

Viitorul suna bine ce parere aveti ... 40% din bani au disparut ... si de acelasi procent se discuta si la Cluj su Bucuresti, dovada ca nici Firea nu era de acord cu aspectul asta de jecmanire a bugetului municipiului Bucuresti.

Daca nu se mai schimba nimic, cred ca ne putem lua adio de la investitii majore in Oradea din 2019 incolo, vom avea parte doar de carpeli si investitii mici precum in anii 90 si asta va fi valabil cam in toate orasele mari din Romania.
See less See more
  • Like
Reactions: 1
E un pariu facut pe pp ca privatii vor mari salariile brute pt a pastra aceeasi cheltuiala cu angajatul si acesta sa aiba acelasi salariu net.

De vazut in martie 2018 cati angajatori se conformeaza, e esential.

E o oportunitate pt angajator sa renegocieze salariile in jos, dar daca e pe ciclu de crestere economica si cu somaj mic/deficit forta munca, negocierea poate fi in avantajul salariatilor.

In privinta celor cu salariu minim pe economie poate sa forteze mana angajatorului cu cresterea salariului minim brut la 1900 si pastrarea celui net la aceeasi valoare si acelasi cost pt firma, dar cu restu nu au ce face... Kaufland a anuntat ca se conformeaza dar ei si dadeau cele mai bune salarii in retail.


Cum a zis si Castletower, e o mare problema ca se legifereaza acum, cu intrare in vigoare in 2 luni (lipsa predictibilitate fiscala).

IVG-ul (in ultimii 7 ani a crescut in medie cu 9%/an), impozitul pe venit global se repartizeaza:
În legea de acum, repartizarea impozitului pe venit se face astfel:
41,75% la bugetul municipiului, oraşului sau comunei unde angajatul are locul de muncă,
11,25 % la bugetul Consiliului Judeţean,
18,5 % la bugetul de echilibrare în interiorul judeţului şi
28,5 % la bugetul de stat.
- si cred ca se aloca intr-un an, raportat la salariile din anul trecut => cu noua lege in 2018 va fi acel soc

Am impresia ca Bolojan prezinta calculele doar pe baza realitatii actuale, fara a lua in calcul cresteri/renegocieri de salariu brut: reducere impozit pe venit de la 16% la 10%, fara cresterea salariului brut (crestere care nu e o certitudine).
De aceea PSD promite masura compensatorie pe 2018, pana piata se adapteaza, dar nu si pe 2019

Deja au venit cu propaganda mincinoasa in conferinte PSDistii:
Mizează, însă, pe o amendare a Hotărârii de Guvern când va ajunge în Parlament. „Mă aştept ca în Parlament să fie nişte oameni cu scaun la cap, altfel îi declarăm persona non grata în oraşele noastre”, zice Bolojan, aruncând o replică şi spre exponenţii locali ai puterii centrale: „sper că nu vor urma conferinţe de presă în care să va spune că nu sunt probleme şi că se fac lucruri minunate”.
Minus investiţii, plus taxe

Cu modificarea taxei pe venit, 2/3 din bugetul de investiţii al oraşului este afectat. Bolojan a anunţat, astfel, că executivul va reanaliza listele de investiţii, unele dintre ele urmând să fie trecute în aşteptare. De altfel, primarul nu a ezitat să spună că e posibil ca „e posibil să crească taxele locale pe proprietate”, în contrabalans.
- chiar is curios ce previziuni de buget isi face PMO pe 2018-2019... de unde taie si unde contrabalanseaza cu cresteri.
- foarte bine a punctat @Ovidiu.Caba cu incentive-ul pt alipiri ulterioare cu integrarea suburbiilor (Osorhei, Sf.Andrei, Sf.Martin, etc) din cauza diferentelor pe taxele de proprietate. Ar trebui ca si acestea sa reactioneze precum PMO si deja sa isi creasca taxele pe proprietate ca sa nu para diferenta asa de mare.
See less See more
  • Like
Reactions: 3
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ul...ra-provocata-de-revolutia-fiscala-138119.html
Mulţumiţi Guvernului! Primăria Oradea vrea să majoreze cu 20% taxele şi impozitele locale pentru a acoperi gaura provocată de "revoluţia fiscală"


Multe-ar putea fi de comentat..
See less See more
  • Like
Reactions: 2
Aplicaţia web Buget Participativ

Aplicatia va fi sub forma unei pagini online, ori pe domeniu distinct de internet ori o secțiune in cadrul site-ului www.oradea.ro, pentru inscrierea ideilor de proiecte și ierarhizarea pe baza votului cetatenilor.

Inscrierea pe platforma presupune crearea unui cont in care se vor solicita date personale: e-mail, nume si prenume, adresa de domiciliu, numar de telefon, data nasterii etc.

In momentul incarcarii proiectului se vor solicita urmatoarele informatii despre acesta:
  • titlul proiectului;
  • domeniul in care se inscrie proiectul
  • descrierea proiectului
  • localizarea proiectului
  • durata estimata a proiectului
  • beneficiarii proiectului
  • buget estimat
  • documente atasate (fotografii, grafice, proiecte)
  • modul in care initiatorul doreste sa se implice in proiect
  • posibilitatea ca utilizatorii platformei care au depus proiecte validate sa poate distribui date privind proiectul prin social media(facebook etc)

Aplicatia este in curs de elaborare.

Proiectul de Bugetare Participativa prevede alocarea din bugetul local a sumei de 1.500.000 euro/an pentru proiectele selectate In urma derulării procesului de bugetare participativă. Suma alocată va fi distribuită pentru 10 proiecte/an, cu o valoare de maximum 200.000 euro/proiect.
www.oradea.ro

Domeniul in care se inscrie proiectul:
-infrastructura stradala
-amenajare de spatii verzi si locuri de joaca
-mobilitate
-amenajare spatii publice
-infrastructura culturala
-infrastructura sociala
-infrastructura in sanatate
-digitalizare.
See less See more
  • Like
Reactions: 5
http://economie.hotnews.ro/stiri-fi...enit-transfera-bugetelor-locale-cresc-100.htm

O veste buna. Daca se va vota si in plen se va reechilibra bugetul din impozitul pe venit.

71 din 16% venea cam 11.36. Iar acum am avea 10%

71% din 10% insemna 7.1 si se cifra la aproximativ 10 milioane aproximativ pierdere din bugetul primariei. Asta inseamna ca daca a mai ramas 1.36% scaderea pierdem cam 3 milioane de euro pe an pe cifrele actuale.

Avand in vedere marirea abrupta de taxe, cred ca suma va fi mult mai diminuata. Chiar? Cat era estimarea ca se va incasa in plus din noile taxe?
See less See more
  • Like
Reactions: 1
1 - 20 of 70 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top