Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 292 Posts

·
Registered
Joined
·
10,406 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Instalaţia radiologică digitală din Spitalul Judeţean, unică în România

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea beneficiază de o nouă instalaţie radiologică digitală, cu un post grafie de tip Discovery XR 656, seria 110851, unică în România şi în Europa de Est.Această aparatură permite o productivitate şi beneficii mult mai mari legate de fluxul de lucru datorită FlashPad-ului, un detector wireless care a fost proiectat pentru imagistică digitală avansată.

Aparatul a fost prezentat presei azi, 25 august 2014, în cadrul unei conferinţe de presă, în care directorul spitalului dl. Gheorghe Carp a explicat că acest aparat are posibilitatea de a efectua expuneri tridimensionale în aplicaţii pulmonare, medicii putând da astfel un diagnostic complet, fără a fi necesară expunerea la computer tomograf. Totodată, instalaţia oferă mai multe imagini anatomice într-o singură rotire şi într-o doză mică de radiaţie, inclusiv ale pieptului, abdomenului, extremităţilor şi coloanei vertebrale. Prin intermediul acestui aparat sunt eliminate structurile care se suprapun şi se permite o mai bună vizualizare a anatomiei dinspre partea din faţă spre partea din spate.

Valoarea aparatului achiziţionat, fabricat în 2014, este de 1.449.051,60 lei cu TVA, iar achiziţia acestuia s-a realizat din venituri proprii ale spitalului şi bugetul local.
 

·
Registered
Joined
·
10,406 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Două centre regionale de boli genetice vor fi înfiinţate în Transilvania

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa cinci centre regionale de boli genetice, dintre care două în Transilvania, la Cluj şi la Oradea. Pe lângă acestea, alte centre regionale de boli genetice vor funcţiona la Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, toate având ca scop scăderea frecvenţei şi implicit reducerea mortalităţii infantile cauzate de aceste maladii, arată un proiect supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei.
Iar Centrul Regional Bihor va fi organizat în structura Spitalului Clinic Municipal “Gavril Curteanu” Oradea pentru judeţele Bihor, Alba, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.
Totodată, există unele unităţi regionale specializate pe activitatea de genetică în cadrul unor spitale de pediatrie, dar aceste unităţi nu au un statut administrativ clar şi cu atât mai puţin o finanţare corespunzătoare, şi câteva laboratoare de citogenetică (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Oradea, Târgu-Mureş, Craiova), înfiinţate şi organizate prin resurse minime, cel mai adesea cu fonduri din învăţământ sau cercetare.
 

·
Registered
Joined
·
10,406 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Operaţiunea "Bisturiul": Oradea are singurele spitale publice din ţară care îşi modernizează integral sălile de operaţii, pe bani europeni

Treabă "nemţească"

Prin proiectul destinat Spitalului Municipal sunt modernizate toate cele patru săli ale blocului operator dat în folosinţă, ca de altfel întreaga clădire a fostului Spital de Copii, în anul 1969, iar prin cel pentru Judeţean, spital dat în folosinţă acum 30 de ani, vor fi refăcute şi reechipate, într-o primă fază, cinci din cele zece săli, urmând ca celelalte să fie modernizate până cel târziu în 2016. Primul contract de execuţie a fost semnat la începutul lunii iulie, pentru Municipal, cu o asociere de firme din România şi Germania, iar pentru Judeţean a fost încheiat un contract-cadru valabil pe doi ani.

"La ambele spitale blocurile operatorii sunt recompartimentate şi nu vor mai avea pereţi acoperiţi cu faianţă, ci modulari, mobili, din aliaje metalice speciale, pentru a fi multifuncţionale, în toate specialităţile", arată Cristian Delcea. Nicio sală nu va mai avea ferestre, ci instalaţii de aerisire cu flux laminar şi centrale de tratare a aerului, ceea ce va reduce la minimum riscul infecţiilor post-operatorii
PERLELE COROANEI
Investiţiile care salvează vieţi

Săptămâna trecută, conducerea Spitalului Judeţean a prezentat un nou aparat de radiologie digital (foto), achiziţionat cu 1,44 milioane lei din veniturile proprii şi cu sprijinul Primăriei, unicat în întreaga Europă de Est. Aparatul, de tip Discovery XR 656, fabricat anul acesta în Franţa, prezintă numeroase avantaje atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. El oferă mai multe imagini anatomice dintr-o singură rotire a braţului şi într-o doză mică de radiere, inclusiv ale pieptului, abdomenului, extremităţilor şi coloanei vertebrale, şi poate "descompune" imaginile care se suprapun, pentru o mai bună vizualizare a anatomiei. "Vom putea face mai multe investigaţii, ceea ce este esenţial în condiţiile în care suntem doar 7 medici şi 13 asistenţi la radiologie şi investigăm zilnic între 110 şi 130 de pacienţi", a explicat dr. Liana Toc, şefa Centrului de Imagistică şi Radiologie al spitalului. Noua instalaţie completează alte dotări moderne ale secţiei, realizate în perioada 2011-2013: două aparate CT, un RMN, un mamograf digital şi un osteodensimetru.

O altă investiţie-cheie, de 2 milioane euro, finanţată prin Programul Hu-Ro, a fost finalizată anul trecut: Centrul de chirurgie cardio-vasculară Viva Anima, dotat cu două angiografe ce permit efectuarea de operaţii de bypass coronarian şi de pace-maker. "Până în urmă cu câţiva ani aveam 500 de infarcte miocardice pe an, iar mortalitatea era de 30, chiar 35%, dar am coborât-o la 8-9%", explică efectele spectaculoase ale investiţiei dr. Katalin Babeş, coordonatorul compartimentului Terapie Intensivă Coronarieni.

La fel de eficient s-a dovedit şi Centrul Oncologic dat în folosinţă în 2012 în cadrul Spitalului Municipal, unde dotarea cu un accelerator liniar de particule a permis tratamente de radioterapie mai puţin vătămătoare şi cu o rată de succes superioară. Aici sunt trataţi 70 de pacienţi, zilnic, în trei schimburi, veniţi inclusiv din alte judeţe, de la Arad, Timiş, Sălaj şi Satu Mare până la Hunedoara, Braşov ori chiar Suceava.
 

·
nickson
Joined
·
3,581 Posts
Sunt vesti imbucuratoare, :cheers: intr-adevar s-a investit mult in ultimii 3-4 ani, si se fac investitii in continuare, e foarte ok ca s-a folosit la maximum oportunitatea fondurilor europene. Centrul Oncologic, Clinica de Cardiologie viitorul centru de Genetica, toate vor ridica si mai mult Oradea din punct de vedere medical.
Preluarea acestor spitale de catre primaria Oradea a fost de bun augur, si cred ca singura sansa reala de a le scoate din amorteala si birocratia care le tinea in anii 80-90 ca nivel de dotare si confort.
Am avut noroc cu aceste fonduri transfrontaliere pe relatia HU-RO cei din Debrecen care neau fost de cele mai multe ori parteneri in proiecte avand o experienta avansata in domeniul medical.
In cazului infarctului miocardic scaderea mortalitatii de la 30-35% la 8-9% explica multe din beneficiile noilor investitii in tehnologie medicala de ultima generatie.:)
 

·
nickson
Joined
·
3,581 Posts
Heliportul de la Spitalul Judeţean din Oradea mai are nevoie de o sută de mii de euro

O investiţie care ar putea salva zeci de vieţi bate pasul pe loc din lipsă de fonduri. Medicii de la Spitalul de Urgenţă Oradea au reuşit să stângă bani din donaţii pentru a construi un heliport, dar, în ciuda strădaniilor, mai au nevoie de 100 de mii de euro. Asta în condiţiile în care Ministerul Sănătaţii nu a dat până acum niciun leu.


Nici nu cred ca va da prea curand, avand in vedere ca guvernul a taiat toate investitiile, pentru a avea fonduri pentru mita electorala.:eek:hno:

sursa:

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional...italul+Judetean+din+Oradea+mai+are+nevoie+de+
 

·
Registered
Joined
·
10,406 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Aparatură modernă pentru Blocul Operator de la Spitalul „Curteanu”

Proiectul transfrontalier „Reabilitarea şi dotarea cu echipamente medicale de înaltă performanţă a blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu – Oradea în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale” bifează o etapă importantă. Luni, 8 decembrie, în prezența viceprimarului Mircea Mălan, a avut loc recepția lucrarilor de reabilitare a Blocului operator de la instituția medicală din cartierul Rogerius. Proiectul presupune reabilitarea / modernizarea și dotarea unui număr de 4 săli de operație. În acest caz, suma în chestiune este de 2,8 milioane euro. 50% din bani înseamnă fonduri europene transfrontaliere accesate prin Programul HU-RO 2007/2013.
 

·
nickson
Joined
·
3,581 Posts
Intr-adevar arata a bloc operator ultramodern, sa speram ca aceasta modernizare in viteza a spitalelor oradene aflate sub tutela primariei Oradea nu se va opri aici, si vor fi modernizate integral in urmatorul ciclu bugetar 2014-2020.
Evolutia din ultimii ani este remarcabila si demna de apreciat, mai ales ca sa facut in proportie covarsitoare cu ajutorul fondurilor europene.
 

·
Registered
Joined
·
10,406 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Si nici judeteanul nu este lasat mai prejos...

Investiţie de 1,5 milioane euro! Sălile de operaţii de la Spitalul Judeţean au fost dotate cu aparatură de ultimă generaţie

Medicii orădeni nu vor mai lucra cu aparatură fabricată în mileniul trecut! Municipalitatea a implementat în parteneriat cu Universitatea Debreţin un proiect cu finanţare europeană în valoare totală de două milioane euro pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale.

Din această sumă, 1,5 milioane euro a revenit Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă care şi-a cumpărat aparatură de ultimă generaţie pentru dotarea blocului operator. Între noile achiziţii se numără o linie completă de laparoscopie, artroscopie, instrumentar chirurgical, un microscop chirurgical oftalmologic, un sistem de intubaţie dificilă cu video sau mese de operaţie cu accesorii pentru diferite specializări, lămpi scialitice, dar şi un aparat de anestezie performant, respectiv mobilier pentru sălile de operaţie.
Noile dotări spitalului vor fi folosite efectiv începând din prima jumătate a lunii ianuarie. Până atunci, municipalitatea şi Spitalul Judeţean derulează încă un proiect ambiţios, de data aceasta pe bani proprii, în valoare de 700.000 de euro, care urmăreşte reabilitarea blocului operator. Cinci din cele zece săli de operaţii vor fi reabilitate din temelii, dotate cu sisteme speciale de ventilaţie cu flux de aer laminar, gaze medicale şi instalaţii electrice şi sanitare.
 

·
Registered
Joined
·
10,406 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Doi tineri din Oradea redau mobilitatea persoanelor cu dizabilităţi. Au creat costumul robotic care pune picioarele în mişcare

Proiecul unor tineri din Oradea aduce o răză de speranţă în rândul persoanelor condamnate în scaunul cu rotile. Andras Kapy (32 de ani) şi Dorin Hirţe (33de ani) sunt fondatorii firmei Axosuits, firmă care dezvoltă exoscheleţi uşor de folosit şi accesibili ca preţ pentru persoanele cu dizabilităţi.

În urmă cu câteva săptămâni, prototipul creat de ei a fost desemnat marele câştigator al unei competiţii dedicată start-up-urilor organizată în cadrul conferinţei How to Web.

Este vorba despre un costum din metal alimentat de baterii care odată fixat pe corp ajută persoanele cu dizabilităţi să se deplaseze . Firma din Oradea obţinut un premiu de 10.000 de dolari.

„Ceea ce am creat poate fi considerată o haină în care te îmbraci. Te ridică şi te poţi plimba cu ajutorul acestui costum. Este un costum pur robotic, funcţionează pe baterie pentru a-i ajuta pe pacienţi să iasă din izolarea socială şi noi am proiectat o mare parte din costum. Componentele care nu le-am găsit în România au fost comandate online“, ne-a spus Andras Kapy.
Cei doi orădeni îşi doresc ca în România, produsul creat de ei să fie distribuit prin centrele specializate, mai ales că ei au o colaborare bună cu Spitalul de Recuperare din Băile Felix şi cu medicii de acolo, care îi ajută cu sfaturi pe partea medicală. Sfaturile medicilor le-au folosit în adaptarea mişcării umane

Prototipul a prins contur în 2013, iar la început fondatorii au folosit resursele proprii pentru a acoperi costurile inițiale ale dezvoltării prototipului, investind peste 60.000 de euro în acest proiect.

Pasul următor pentru Axosuits este transformarea prototipului în produs comercial. Totodată, își doresc să înceapă lucrul la Full Body Suit, un exoschelet dedicat tetraplegicilor, persoane care nu sunt capabile să își miște nici mâinile.

Atât Andras cât şi Dorin sunt absolvenți ai Universității din Oradea. Andras este inginer calculatoare, având o experienţă de peste 10 ani în software engineering și embedded development, în timp ce Dorin este doctor în inginerie electronică, având peste 12 ani de experiență în hardware engineering și 9 ani de outsourcing în robotică.
 

·
Registered
Joined
·
10,406 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Microscop de 100.000 de euro la Oradea

100 de mii de euro costă cel mai performant microscop intrat în dotarea Spitalului Judeţean din Oradea. Cumpărat cu fonduri europene, instrumentul este extrem de util medicilor, care pot face operaţii delicate, imposibil de realizat cu vechiul microscop. Astfel, posibilitatea unor erori în timpul intervenţiilor este aproape nulă, iar la final pacientul primeşte înregistrarea operaţiei pe care a suferit-o.
 

·
Registered
Joined
·
10,406 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Investiții de peste 2,5 milioane lei, în 2014, la Spitalul de Recuperare din Băile Felix

Managerul unității, dr. Ramona Suciu, spune că, în total, investițiile din 2014 se ridică la ceva mai mult de 2,5 milioane de lei.
Pe de o parte, din fondul de dezvoltare al Spitalului de Recuperare, 1.304.252 lei au mers pe un echipament robotizat de reeducare a mersului, un ReoAmbulator destinat pacienţilor din Secţia Clinică R.M.F.B. Copii – Băile 1 Mai, respectiv pe un osteodensitometru. De asemenea, din veniturile proprii ale instituției au fost achiziționate aparate si dispozitive medicale în valoare de 332.771lei. Este vorba despre aparatură de electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, dispozitive pentru terapie ocupaţională și aparatură pentru laboratorul de analize medicale. Diversele lucrări de reparaţii capitale au costat 689.767 lei, iar alte achiziţii precum utilaje profesionale pentru blocul alimentar și sisteme de supraveghere video au costat aproape 200.000 lei.
 

·
Butuc
Joined
·
4,095 Posts
1 - 20 of 292 Posts
Top