SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 63 Posts

·
Registered
Joined
·
2,515 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Discutii, stiri, comentarii si urmarirea implementarii proiectelor castigatoare in cadrul initiativei primariei privind procesul de bugetare participativa.Prin procesul de bugetare participativa, locuitorii municipiului Oradea vor putea deveni parte activa in luarea unor decizii cu privire la viitoarele proiecte ale municipalitatii. Valoarea bugetului propus, incepand cu anul bugetar 2018, in cadrul procesului de bugetare participativa este de 1.500.000 euro/an bugetar.

Valoarea estimata pentru un proiect propus trebuie sa se incadreze in suma maxima de 200.000 euro, inclusiv TVA. Anual, prin bugetarea participativa se vor selecta 10 proiecte care vor fi cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli al Municipiului Oradea pentru acel exercitiu bugetar.

Propunerile de proiecte trebuie sa se incadreze intr-unul din urmatoarele domenii, pentru obiective care sunt in administrarea Municipiului Oradea:
a. Infrastructura stradal: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale
b. Amenajare de spatii verzi si locuri de joaca;
c. Mobilitate, accesibilitate si siguranta circulatiei;
d. Amenajare spatii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
e. Infrastructura culturala;
f. Infrastructura sociala;
g. Infrastructura de sanatate;
h. Digitalizare.

Calendarul propus este urmatorul:
11.12.2017 - Lansarea portalului "Oradea-Bugetare participativa", https://activ.oradea.ro/public/
11.12.2017 - 21.01.2018 - Depunerea proiectelor
22.01.2018 - 02.02.2018 - Verificarea de catre Primarie a proiectelor depuse
05.02.2018 - 09.03.2018 - Promovarea proiectelor de catre deponenti si votarea on-line.
12.03.2018 - 04.04.2018 - Intalniri organizate la nivelul fiecarui cartier si votarea off-line.
Luna aprilie 2018 - includerea în bugetul pe anul 2018 a proiectelor care au obtinut cele mai multe voturi.

21 ianuarie 2018 a fost ultima zi cand s-au putut depune proiecte in cadrul acestui proces.
S-au depus 117 proiecte incadrate, dupa optiunea deponentilor, astfel:
-22 infrastructura stradala
-22 amenajare de spatii verzi si locuri de joaca
-21 amenajare spatii publice
-15 infrastructura culturala
-13 mobilitate
-9 infrastructura sociala
-8 digitalizare
-7 infrastructura in sanatate
 

·
Butuc
Joined
·
4,095 Posts
180 depuse, 130 neeligibile, 75% eliminate.

Mulţi chemaţi, puţini aleşi

Din cele 179 de proiecte de finanţare participativă depuse de orădeni, mai puţin de un sfert vor ajunge să fie supuse votului concitadinilor.

Peste 130 de proiecte vor fi eliminate ca neeligibile, orădenii urmând să aleagă între investiţii ce vizează, printre altele, reabilitarea intrărilor în oraş, amenajarea unei piaţete în bulevardul Magheru, iluminarea automată a trecerilor de pietoni şi monitorizarea transportului public prin smartphone.
 

·
Registered
Joined
·
4,091 Posts
Ori a fost o comisie prea dura, ori au fost multe proiecte aiurea. La Cluj rata neeligibilelor a fost sub 50% si a fost considerata foarte mare.

Referitor la iluminarea automata a trecerilor de pietoni, probabil cu senzori de miscare, ma tem de deprinderea reflexului conditionat la soferi.
 

·
Butuc
Joined
·
4,095 Posts
cu siguranta au fost si duri/legalisti, si au ales doar ce le-a convenit autoritatilor.

am obs. ca la Cluj au eliminat la inceput, conf. regulament, legalist, tot ce nu era eligibil... ca apoi, dupa cateva zile, sa vezi o schimbare de atitudine si raspunsul PmCjN sa fie in loc de "eliminat ca neeligibil", devenea "eligibil, in masura in care se face doar pe teren public (doar parte din propunere)" or "eligibil, in limita bugetului de 200k eur (desi proiectul va costa mai mult cu siguranta conf propunerii...)"
- cred ca au obs. si ei ca astfel ar trebui sa elimine 70% din propuenri si au ales varianta asta de compromis ca sa salveze procesul/initiativa.

(in spiritul legii, nu la litera legii)
 

·
Registered
Joined
·
2,651 Posts
Au fost multe proiecte aiurea, referitoare la amenajarea câtorva locuri de parcare sau „muzeul Pistruiatul” sau au fost proiecte pe care PMO le are deja în vedere, unele prinse în cadrul altor proiecte mai mari (de exemplu modernizarea iluminatului public, amenajarea centrelor de cartier, amenajarea unor străzi și spații verzi). Alte proiecte au depășit bugetul (cineva depusese proiect pentru un parking, altcineva pentru rețea de gaz - care oricum vor fi făcute de PMO, DistriGaz etc.), iar unele proiecte nu aveau nicio valoare bănească sau noimă.
 

·
Registered
Joined
·
2,515 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Mai sunt 4 zile pana la finalizarea evaluarii proiectelor iar pe pagiana https://activ.oradea.ro/public/proiecte?page=1 mai sunt 78.

Posibil ca in functie de timpul alocat de comisie pentru evaluarea acestor proiecte, de pe pagina oficiala sa dispara proiecte, astfel incat la sfarsitul perioadei de evaluare sa ramana doar cele eligibile si supuse la vot.
 

·
Butuc
Joined
·
4,095 Posts
http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ult...i-putin-de-un-sfert-vor-fi-votate-139412.html

Nu cred ca ar trebui cerute mult prea multe clarificari celui ce a propus, desi comunicarea e buna, ci sa interpreteze administratia in spiritul propunerii dupa posibilitatile lor..
„Până acum au fost validate doar 20 de proiecte. Săptămâna aceasta, în funcţie de clarificările cerute iniţiatorilor, comisia ar mai putea aproba cam încă atâtea”, spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.
Cu asta nu-s de-acord, aici cred ca au fost prea "lenesi" si inerti, fara a fi receptivi/proactivi si sa caute locatii (in cazul in care proiectul castiga la vot) si au eliminat prea mult.
Concurenţii fără loc

O categorie aparte a proiectelor care nu au trecut de testul eligibilităţii o constituie cele pentru care iniţiatorii nu au menţionat un amplasament anume. Spre exemplu, prin două proiecte diferite orădenii cer înfiinţarea unui Centru pentru tineret fără a indica un imobil anume. „Oraşul nu are un spaţiu cu săli mari de 200 metri pătraţi, aşa cum se cere în proiect”, spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

La fel a căzut testul eligibilităţii şi proiectul pentru amenajarea unui parc de tip „aventură”, deoarece amplasamentul propus, păduricea de la intrarea în cartierul Tineretului, nu se pretează la o astfel de investiţie. Aceeaşi soartă a avut-o şi proiectul de înfiinţare a unui circuit off road şi motocros cu bază paramilitară de tip „serch and rescue”, pentru care solicitantul nu a menţionat un amplasament. „Nu văd unde am putea face un astfel de circuit în oraş”, spune Popa.
Chiar si pt “centrul de tineret”, care nu mi-e cel mai drag proiect (nu vad multe beneficii) parca PMO a cumparat casa tineretului din Iosia, cu hotel, cafenele, pizzerie si casa de cultura.
 

·
Registered
Joined
·
4,091 Posts
Bugetarea participativa, mai ales in stadiile incipiente in care se afla la noi, are ca scop principal incurajarea cetatenilor pentru a se implica in diferite procese (identificare, analizare, solutionare). E vorba de dezvoltarea unei comunitati sanatoase care poate emite idei creative, solutii utile sau macar simple pareri. Din cate vad in cazul de fata s-a pierdut esentialul, comisia de analiza confundand impardonabil bugetarea participativa cu un concurs de solutii la care participa de obicei firme de arhitectura, companii de consultanta si ONG-uri, toate cu experienta relevanta pe obiectivul prestabilit. Iar aceasta atitudine are un efect invers, descurajand implicarea cetatenilor in viitoare proiecte similare.
 

·
Registered
Joined
·
1,461 Posts
Bugetarea participativa, mai ales in stadiile incipiente in care se afla la noi, are ca scop principal incurajarea cetatenilor pentru a se implica in diferite procese (identificare, analizare, solutionare).
Asta o fi scopul, dar pe mine m-a descurajat. Si bugetarea participatiova la Cluj si siteul cu raporteaza problemele. Mi-au inchis toate sesizarile [vreo 10 la numar]: unele declinat competenta [la una chiar mi-au zis sa sun eu la politie cand vad un om ca-si face treaba in parc; de parca eu nu am altceva de facut decat sa dau declaratie la politie...], iar altele au spus ca "vom monitoriza si daca va fi cazul vom lua masuri" [teava din parking Marasti e asa de mai bine de un an de zile, sesizarea de aproape un an facuta si inchisa bineinteles]. Am pierdut o groaza de nimic, iar Boc si-a facut doar reclama cu niste proiecte esuate [cred ca bugetarea participativa va avea acellasi succes ca si raportarile de probleme].

Sa vedem cum se va descurca Oradea, insa. Dar daca tai tot de pe lista, ca fiind proiect neeligibil, nu cred ca incurajezi lumea sa se implice [acuma numai sa fi fost pe bune taierile astea].
 

·
Registered
Joined
·
2,651 Posts
De luni, 5 februarie, orădenii pot vota proiectele validate în cadrul bugetării participative

Comisia constituită la nivelul municipiului a analizat conformitatea proiectelor iniţiate cu prevederile Regulamentului, cu alte prevederi legale în vigoare precum şi impactul/viabilitatea/fezabilitatea tehnică a acestora, validând 41 de proiecte din cele 197 depuse.

Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii. În cadrul acestor întâlniri vor fi prezentate proiectele cu numărul cel mai mare de voturi online, ocazie cu care participanții la dezbaterea publică își vor putea exprima prin vot direct opțiunea proprie.

Cele 10 proiecte care obțin cel mai mare punctaj în urma votului online și a dezbaterii publice urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul în curs.
 

·
Registered
Joined
·
2,515 Posts
Discussion Starter · #14 ·

·
Butuc
Joined
·
4,095 Posts
- si eu voiam sa zic ca e prea simplist site-ul un pic, f.d. cel de la Cluj (https://bugetareparticipativa.ro), ca nu poti sorta proiecte dupa tematica, dupa refuz eligibilitate/dupa etape de validari (ca sa vezi si istoric), ca cele fara locatie nu apar pe harta, si ca pe harta apar doar 28 proiecte, ca nu poti vedea stadiu/nr de voturi, ca nu e evidentiat regulamentul(!) ala care e prea restrictiv... au ce corecta pt anul viitor.
- cand voteaza cineva dintr-o categorie (si nu din toate de-odata), la toate proiectele din acea categorie butonul de voteaza se face inactiv, gri or ceva, si cica pot fi votate/raman active doar proiectele din restul categoriilor


Eu nu inteleg ce a gandit/cat a citit regulamentul cel care a depus proiectul... Dar inteleg ca dece l-au validat cei din PMO (la fel ca si cel cu amplasarea statuii lui Gojdu in oras): fac o chestie rapida, o spoiala cu vopsea peste ceea ce e si acum, se incadreaza in "bani marunti", bifeaza democratia ca au facut ce a cerut poporul, si gata cu investitiile acolo pt 5-10 ani. Cum ar fi ca impusti 2 iepuri dintr-o lovitura...


Si la Cluj (si au zis-o si-n ziar ca se asteapta la asta), proiectele pe educatie au fost cele mai votate, cu mobilizarea pruncilor. (d-aia e bine ce se aleg totusi pe etape 1 si 2 si pe sectoare diferite).
Intrebarea e dc au votat doar tinerii de clasa 12a (18 ani) or ii pune scoala la informatica si pe aia e clasa 9-10a sa isi faca cont si sa voteze.:)
 

·
Butuc
Joined
·
4,095 Posts
am obs. ca unele proiecte s-au mai corectat dupa validari/consultari (ex. muzeul pistruiatul transformat in expozitie in cadrul muzeului cetatii si despre filmul pistruitatul)

...acuma facem manual munca ce-o facea calculatoru din baza de date din spatele site-ului.

Proiecte pe categorii


DIGITIZARE
Oradea City Report - alarmarea populației in caz de pericole locale majore
Buget : 12.000 EURO - (probabil similara aplicatiei deja existente DSU de la MAI...)

Investind în educație - investim în viitorul copiilor noștri – proiect pilot
Buget : 200.000 EURO - (calculatoare la lic.Nicolae Balcescu)

Aplicatie de transport public pentru telefoane mobile
Buget : 20.000 EURO - (similara Quando Wien, interesanta, sper sa castige)

Gestionare eficienta a locurilor de parcare de pe raza mun. Oradea.
Buget : 40.000 EURO - (si asta a revizuit-o; interesanta!)

Oradea Smart City - Monitorizare proiecte publice
Buget : 20.000 EUROINFRASTRUCUTRA STRADALA
Spatiu pietonal - acces din str. Matei Basarab la Gradina Zoologica
Buget : 130.000 EURO

Modernizarea copertinelor pasajului pietonal Piața București - Gara Centrală
Buget : 150.000 EURO

Trecere inteligenta de pietoni - intersectie Transilvaniei - Posada
Buget : 10.000 EURO - (suprailuminare)

Pista biciclete acces subteran str. Stefan cel Mare - Secarei
Buget : 1.000 EURO - (largirea aleii actuale pt a fi spatiu separat pt ciclistii pt acel acces tunel)

Amenajare spatiu verde si dotare cu mobilier urban - Lacul Rosu, Rogerius
Buget : 50.000 EURO


AMENAJARE SPATII VERZI + LOCURI JOACA
Cartierul Soarelui – Oncea: Amenajare spații verzi, locuri de joacă și terenuri pentru sport
Buget : 150.000 EURO

Amenajare loc de joaca in scuarul din str. Onisifor Ghibu nr. 26
Buget : 25.000 EURO

Mese șah cu pergole acoperite în parcul Olosig
Buget : 15.000 EURO

Dotare cu loc de joaca si mese sah parc str. Menumorut - Doina
Buget : 40.000 EURO

Parcul Etnografic „Onisifor GHIBU”
Buget : 31.000 EURO

Amenajare parc destinat (și) copiilor cu dizabilitati - Iosia
Buget : 50.000 EURO

Amenajare unui spatiu verde bd-ul Magheru M8
Buget : 20.000 EURO

Amenajare parc cu loc de joaca pe str. Drumul Hotarului, in Cartierul Episcopia Bihor
Buget : 5.000 EURO

Introducerea in circuitul turistic a Dealurilor Oradiei
Buget : 2.000 EURO - (stalpi indicatori, fotografii 3d, amenajare pcte.belvedere)

Amenajare loc de joaca in Santul Cetatii Oradea
Buget : 150.000 EURO - (ma mir ca asta nu s-a lovit de proiectul Arena Park, prezentat de PMO acu-s 2 ani ca parc in sant cetate)

Amenajare loc de joaca in Parc Salca 2
Buget : 50.000 EURO

Loc de joaca si viabilzare terenuri in cartierul Tineretului
Buget : 100.000 EURO

Reabilitare acces, amenajare curte si loc de joaca Cresa nr. 9
Buget : 15.000 EURO

Zona de recreere mal stang Crisul Repede in aval de pod Densusianu
Buget : 200.000 EURO - (cu mentiunea acum, ca doar in limita proprietate a orasului)


AMENAJARE SPATII PUBLICE
Modernizare P-ța Tineretului din Velența (Templom tér)
Buget : 150.000 EURO

Coridor Verde linii de tramvai + reabilitare str. Corneliu Coposu
Buget : 150.000 EURO

Amenajare spatiu de joaca si parcari de domiciliu - str. Milcovului
Buget : 100.000 EURO

Reamenajare curte interioara si spatiu verde - Bulevardul Dacia nr 55
Buget : 100.000 EURO

Toalete ecologice și igienice
Buget : 150.000 EURO

Porti/Panouri/Sculpturi la intrarile din Oradea (concurs de solutii)
Buget : 100.000 EURO


INFRASTRUCTURA CULTURALA
Reabilitarea casei de cultură din Podgoria
Buget : 200.000 EURO

Expozitie Pistruiatul in Muzeul Orasului - Cetatea Oradea
Buget : 200.000 EURO

Sal multifunctionala Liceul Lucian Blaga
Buget : 200.000 EURO - (sala conferinte, de mese, festiva etc)

Monument Meridianul ”0”
Buget : 50.000 EURO - (de data asta in cetate, nu si in pta. unirii)


MOBILITATE, ACCES, Siguranta circulatiei
Extinderea accesului pe Malul Crisului: Silvas - Facliei
Buget : 30.000 EURO - (trotuar pietonal+ciclo fara asfalt, ci natural/pietris..)

Amenajare prin acoperire elastica a trecerilor la nivel cu liniile de tramvai.
Buget : 200.000 EURO

Pasarela pod pietonala peste paraul Peta zona depoului OTL
Buget : 32.000 EURO

Parcari str. Episcop Ioan Suciu nr. 22, bl pb 11
Buget : 30.000 EURO

Amenajare loc de joaca in Cartierul Veteranilor
Buget : 40.000 EURO - (unde mai are acolo PMO teren, in zona ANL-uri giratie Iosia?)

SANATATE
Modernizare Strand Iosia Nord
Buget : 200.000 EURO - (spoiala in limita bugetului)

Amenajare pistă de alergare din tartan în Parcul Salca
Buget : 120.000 EURO

Amenajare teren de sport/exercitii - str. Sovata
Buget : 15000 EURO - (gym, culturism)
 

·
Registered
Joined
·
3,441 Posts
E ciudat că concurează proiecte de câteva mii de euro cu proiecte de 200.000 euro. Poate ar trebui făcută anul viitor o categorie distinctă de proiecte până în 10000 de euro să zic (toate la grămadă, fără categoria din care fac parte, că ar deveni complicat).

Pentru că poate e util cartierului/orașului un proiect mic dar inteligent propus de cineva, dar parcă totuși, comparat cu unul mai mare și mai de impact, l-ai prefera pe ăla.

Adică e o idee bună proiectul ăla cu introducerea dealurilor Oradiei în circuitul turistic, dar cum să îl preferi altora care ar amenaja spații verzi/locuri de joacă mult mai de impact? Sper să fie unul din proiectele pe care le vom vedea realizate chiar dacă nu vor fi votate tocmai pentru a încuraja ideile bune.
 

·
Registered
Joined
·
3,441 Posts
https://activ.oradea.ro/proiecte/detaliu-proiect/id/206/page/1

Am aruncat o privire așa random și peste cele respinse și proiectul de mai sus mi-a atras atenția în mod plăcut.

Aparent a fost respins pentru că nu se încadra (nu a dovedit cel care l-a propus) că se poate încadra în 200.000 de euro și eu cred că așa e, chiar la ochi vorbind.

Dar ce mi s-a părut interesant: cel care a propus proiectul era dispus să pună de la el 10000 lei

Indiferent de locatia in care se implementeaza, voi sponsoriza lucrarea cu 10000 de lei, singura conditie este ca proiectul sa deserveasca un bloc de locuinte, cu probleme cunoscute in ceea ce priveste parcarile, oriunde in oras, si nu o insitutie.
Nu e o sumă decisivă, însă dacă ne gândim că ce s-a propus prin acest experiment e să trezească locuitorii să participe activ cu idei la nevoile orașului, iată că unii ar fi dispuși să treacă și dincolo de implicarea cu idei și să contribuie inclusiv cu bani.
 
1 - 20 of 63 Posts
Top