SkyscraperCity banner

181 - 200 of 7951 Posts

·
Registered
Joined
·
9,439 Posts
Izolarea parţială înseamnă amendă de la Primărie

Inspectorii de la Urbanism stârnesc vânzoleală-n cartiere, cu verificarea la izolarea termică.


Funcţionarii de la Urbanism au ieşit în cartiere, la vânătoare de orădeni care şi-au izolatapartamentele din blocuri cu polistiren, pe porţiuni reduse din faţadă. „În urma verificărilor în teren, efectuate de inspectorii Compartimentului Disciplină în Construcţii din cadrul Primăriei s-a constatat că lucrările de anvelopare a blocurilor sunt făcute fără forme legale, pe porţiuni de faţadă - pe un apartament, pe două apartamente etc., ceea ce nu corespunde din punct de vedere estetic”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
Cer autorizaţie de construcţie

Reprezentanţii administraţiei susţin că învelirea parţială cu polistiren a unei faţade este ilegală în absenţa unei autorizaţii de construcţie emisă de Arhitectul Şef. Încălcarea Legii 50/1991 se pedepseşte cu amendă de la 1.000 la 100.000 de lei precum şi dispunerea de măsuri pentru readucerea la starea iniţială a faţadei clădirii, adică demontarea placărilor executate.

„Am identificat undeva la 40 de apartamente în situaţia asta dar încă nu am periat tot oraşul. Am doar trei oameni care fac treaba asta şi au lucrat până acum, în Nufărul şi au început acum în Rogerius”, spune Lucia Iacob, arhitect şef al Oradiei. Acesta spune că primele reacţii ale celor atinşi de somaţii sunt de evidentă nemulţumire şi iritare.

„Eu am văzut că şi-au făcut apartamentul cu polistiren chiar o familie care lucrează la Primărie, unii care stau în blocul Cicero. De unde să visez eu că e ilegal. Şi oricum, Primăria bagă bani ca să izoleze blocuri întregi, de ce să belesc eu jos polistirenul de pe pereţii mei. Am dat 80 de lei pe metru pătrat ca să am acuma ce da jos numai pentru că vecinii mei nu înţeleg la ce e bună treaba asta sau nu au bani?!”, se miră nemulţumit Marian Arinton, rezident al unui apartament izolat individual în Rogerius.
„Fenomen ce trebuie stopat”

„Măsurile sunt corecte. Izolarea cu polistiren a unor porţiuni de pereţi exteriori la blocurile din Oradea e un fenomen care trebuie stopat. Pe lângă denivelările din faţade, mai sunt cazuri în care porţiunile izolate mai sunt şi zugrăvite în culori ţipătoare. Izolarea parţială este ilegală prin lege deci nu o putem autoriza”, spune primarul Ilie Bolojan în sprijinul acţiunii.

„În situaţia în care membrii asociaţiei de proprietari nu ajung la un consens privind reabilitarea întregii clădiri este posibilă placarea cu polistiren pe interiorul apartamentului, lucrare ce nu necesită obţinerea unei autorizaţii de construire”, invită Municipalitatea...

Sursa: BihonPS: Pozele sunt facute in 15.12.2010.
 

·
Registered
Joined
·
9,439 Posts
Au semnat pentru un cluster dedicat energiei geotermale

Resursele de apă geotermală din Oradea ar putea crea pentru următorii ani noi posibilităţi de dezvoltare în cercetare, industria cosmetică şi farmaceutică, pe lângă asigurarea furnizării de energie termică a întregului oraş. Miercuri, 15 decembrie, la Primăria Oradea au fost semnate documentele de înfiinţare a Clusterului Inovativ Geoterm.
Părtași: reprezentanţii administraţiei locale, dar și ai mai multor societăţi şi instituţii locale pentru exploatarea şi valorificarea resurselor de apă geotermală. La evenimentul declarat „istoric” de reprezentanţii administraţiei locale a participat Liliana Linculescu, consilier în Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, membrii fondatori Transgex, Fridex, CET, precum şi reprezentanţi ai mai multor instituţii publice local: univeristăţile Oradea şi Partium, liceele Constantin Brâncuşi, Traian Vuia, Mihai Viteazu, Ady Endre, ai RAPAS, Proiect Bihor, APSA şi două fundaţii Mecena şi Trei Copaci. „Este o nouă etapă de dezvoltare a comunităţii, în care actori din diverse sectoare: civil, privat, învăţământ, să colaboreze pentru exploatarea resurselor geotermale, în vederea creării unei puteri economice mult mai accentuate a oraşului”, a declarat viceprimarul Rozalia Biro. Consilierul Liliana Linculescu a prezentat celor prezenţi politica de cluster ca şi componentă a direcţiilor industriale a României şi oportunităţile de colaborare în reţele de tip cluster. Potrivit directorului Direcţiei de Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei Oradea, Marcel Boloş, resursele de apă geotermală ar putea fi utilizate, pe trei direcţii principale: obţinerea de energie termică, turismul balnear şi industriile cosmetică şi farmaceutică, putând fi conturată şi o patra direcţie, cea de cercetare. În ceea ce priveşte energia termică pe bază de apă geotermală, există un proiect depus la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru alimentarea cartierului Nufărului şi un alt proiect la ministerul Mediului pentru exploatarea apei geotermale în Borş. Alte două proiecte, vizând dezvoltarea turismului balnear, au în vedere modernizarea ştrandurilor Municipal şi Ioşia. „Trebuie să avem o viziune mult mai deschisă, mai largă, în ceea ce priveşte exploatarea resurselor de apă geotermală, care ar putea fi utilizată datorită proprietăţilor sale în industria cosmetică şi farmaceutică. Spre exemplu conţinutul bogat în ioni de magneziu şi calciu care activează anumite enzime din organismul uman are calitatea de revigorare a pielii. Dezvoltarea de investiţii pe aceste domenii ar fi în acest fel o alternativă pentru dezvoltarea economică a oraşului pe termen lung”, a mai explicat Marcel Boloş.

Sursa: Bihorstiri
 

·
Registered
Joined
·
9,439 Posts
2 patinoare in Oradea

Anul acesta oradenii pot profita de temperaturile mici de afara, avand sansa de a merge la unul din cele doua patinoare care s-au deschis in Oradea.


Patinoar de 1.200 de metri pătraţi la Voinţa

La fel ca în fiecare an, CS Vointa a amenajat un patinoar natural pe două din cele zece terenuri de tenis ale complexului. Iubitorii patinajului sunt aşteptaţi sunt aşteptaţi zilnic între orele 9-21. Tarifele practicate sunt modice, de 5 lei/ zi pentru copii, respectiv de 7 lei/zi pentru adulţi. Patinele se pot închiria de la club pentru 5 lei/oră. Organizatorii mai asigură muzică şi ceai cald.
Patinoar artificial la ERA

In parcarea ERA Shopping Park s-a deschis un patinoar artificial de 800 de mp. Dupa patinaj, oradenii se pot incalzi la un vin fiert, o cana de ceai sau o ciocolata calda. Inchirierea unei perechi de patine pentru adulti costa 10 lei, iar pentru copiii sub 10 ani, pretul este de 8 lei. Accesul pe gheata se face contra cost, iar biletul pentru o ora si jumatate de distractie costa 10 lei. Programul patinoarului este acelasi in fiecare zi, intre orele 10:00-11:30, 12:00-13:30, 14:00-15:30, 16:00-17:30, 18:30-20:00, 20:30-22:00.

Sursa: Bihon
 

·
Registered
Joined
·
9,439 Posts
Din cate stiu eu doar fratii au hotel si Pavilionul am vazut ca se incepusera lucrari de renovare,si mai exista Gaudeamus care apartine de Universitatea Oradea, in rest cabane particulare.
 

·
Registered
Joined
·
9,439 Posts
MTC - Muzeul Tarii Crisurilor, starea lucrarilor.

Ce s-a făcut

Conform spuselor lui Roman, în ceea ce priveşte manopera, lucrările sunt încheiate în proporţie de 95%. Cât despre echipamentele speciale necesare Muzeului, aici vorbim doar despre 50%. Sistemul de climatizare, adus din Italia, a fost instalat şi poate fi pus deja în funcţiune. De asemenea, s-au adus două lifturi. Au fost realizate şi sistemele anti-incendiu, reţelele de apă, firele pentru energie electrică şi alte reţele ce ţin de infrastructura clădirii.
Muzeul arată deja bine. Pe holuri avem gresie scumpă, adusă din Spania, iar cum toate geamurile clădirii sunt duble s-a optat pentru termopan de două ori, atât pe interior cât şi la exterior. Aflăm că s-a procedat aşa la solicitarea expresă a preşedintelui Radu Ţîrle. Chit că acum Consiliul Judeţean nu are bani să finalizeze lucrarea, după cum recunoaşte şi cel pus să conducă administraţia judeţului.

La demisol s-a amenajat o zonă zoologică, în care grupurile de vizitatori vor putea admira peşti deosebiţi, păsări, şerpi şi chiar şi un crocodil în toată regula. Utilităţile necesare pentru aceste facilităţi există deja. Mai trebuie montate doar acvariile, respectiv terariile. Tot la demisol e amenajat un restaurant, cu grupuri sociale şi bucătărie. Mai trebuie adus doar mobilierul.

La acelaşi nivel pe jos e travertin, iar pe lângă cele menţionate mai sus există o încăpere dotată cu un sistem de securitate deosebit. Orice pas făcut pe plăcile de gresie e detectat de senzorii de greutate, astfel încât să poată fi declanşată alarma. „Am înţeles că aici va fi tezaurul”, spune Călin Roman, gândindu-se la arma lui Horea sau chiar la inelul lui... Burebista.

La etajul I Muzeul dispune şi de o sală mare, unde ar urma să fie montat şi un amfiteatru modular. Ar urma să servească drept sală multifuncţională. În ciuda eleganţei sale, înţelegem că această sală nu va fi dotată cu candelabre impresionante, ci va fi montat un alt sistem, probabil mai puţin plăcut ochiului: o reţea confecţionată din metal, pe care se vor sprijini iluminatoarele, mult sub nivelul bolţii tavanului!

Sediul unde ar urma să se mute Muzeul Ţării Crişurilor va beneficia şi de o bibliotecă, ce arată deja deosebit, cu planşee şi scări interioare. Aici erau aduse ieri băncile de afară, pentru a fi protejate de temperaturile mici de peste iarnă. De asemenea, tot aici erau depozitate stative pentru mobilierul specific ce va servi Muzeului.
Afară, s-a amanajat deja aleea perimetrală clădirii, din rocă andezit. De asemenea, s-au montat lampadare de epocă.
Lipsuri
Nu e însă totul gata. Casa scărilor trebuie recondiţionată. De asemenea, în numeroase zone mai este necesar câte un rând de zugrăveală, făcute unele corecturi iar parchetul lipseşte din încăperi. Toaletele nu sunt încă dotate. Desigur, nu există încă niciun soi de mobilier în imobil iar de bani pentru mobilierul special necesar exponatelor nici nu poate fi vorba.

Sursa Bihon
 

·
Registered
Joined
·
9,439 Posts
Sursa Time4news Bihor:

Muzeul Tarii Crisurilor s-a mutat pe Strada Armatei si arata mai bine ca niciodata, dotarile si profilul sau facandu-l de departe unul din cele mai importante obiective din Oradea si chiar din Romania.

"Valoric, este finisat in proportie de 85 %" a mentionat Calin Roman, directorul general Selina. Muzeul Tarii Crisurilor va avea toate standardele si utilitatile necesare unui muzeu cu renume, astfel va putea fi comparat cu marile muzee din Europa. Muzeul arata fenomenal atat exterior cat si interior, desi interiorul nu este finisat complet.
 

·
Registered
Joined
·
9,439 Posts
Intre Beius si Stei e bun drumul,a fost turnat covor asfaltic nou pe mai multe portiuni,iar ultima data cand am fost intre Oradea si Beius,era ca de obicei,plin de denivelari,dar erau infundate gropile (prin septembrie).
 
181 - 200 of 7951 Posts
Top