Proiect rutier transfrontalier in Zona Metropolitana Oradea si Debretin
Zona Metropolitana Oradea (ZMO) - municipiul resedinta de judet impreuna cu cele zece comune limitrofe, si Primaria orasului Debretin, din Ungaria, proiecteaza o structura de transport rutier, locala si peste granita, care sa faca legatura cu principalele autostrazi din apropiere.
Printr-un proiect comun se pregateste partea de studii de prefezabilitate pentru investitii in infrastructura primara de transport rutier in cadrul Zonei Metropolitane Oradea pentru viitorul segment de ring metropolitan, pe zona de nord si nord-est a ZMO, respectiv pregatirea documentatiei tehnice pentru centura interioara a municipiului Debretin, care va asigura fluiditatea traficului pe relatia est-vest.
O intalnire programata in cadrul acestui proiect (INFRASTRAT) a avut loc miercuri, la Primaria Oradea, in cadrul careia cei doi parteneri, ZMO si municipiul Debretin, la care au participat in jur de 30 de invitati, reprezentanti ai principalilor factori de decizie interesati: Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, Consiliul Judetean, Compania de transport local oradean OTL si parteneri ungari omologi.
"Am avut discutii, destul de constructive, spun eu, privind intentiile noastre, modul in care dorim si propunem solutii pentru a realiza ringul metropolitan si accesul la Autostrada Transilvania si posibilitatile concrete pentru partea de constructie ulterioara", a declarat Adrian Foghis, directorul general al ZMO. Ringul metropolitan reprezinta un segment de centura exterioara, la nivel de comune limitrofe ale ZMO, care sa asigure legaturile de acces dinspre comune, dar si dinspre Cluj, Deva, Arad, catre punctul de frontiera Bors si catre calea de acces pentru viitoarea Autostrada Transilvania.
Legatura cu Debretinul va fi realizata prin intermediul accesului la Autostrada Transilvania, care la randul ei se leaga de Autostrada M4 si M 35 din Debretin, unde ungurii prin centura interioara, preconizata in proiect, doresc sa asigure calea de acces.
Urmatoarea intalnire publica in acest proiect comun, transfrontalier, va avea loc, tot la Oradea, pe 8 aprilie, pe cand o parte din studiile tehnice vor contura principalele trei scenarii pentru materializarea proiectului.
Zona Metropolitana Oradea in parteneriat cu Primaria Orasului Debrecen deruleaza proiectul 'Pregatirea investitiilor strategice pentru dezvoltarea unei infrastructuri integrate de transport rutier la nivelul polilor urbani Oradea-Debrecen', care este finantat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013.
Bugetul total al acestui proiect este de 164.175 de euro, din care finantarea UE reprezinta 85%, cofinantarea de stat, 11,5%, iar contributia partenerilor se ridica la 3,5%
Obiectivul general al acestui proiect consta in imbunatatirea infrastructurii strategice de transport rutier la nivelul retelei polilor urbani Oradea-Debrecen in timp ce obiectivele specifice se refera la ameliorarea procesului de fundamentare si planificare a investitiilor majore in infrastructura de transport rutier, respectiv la elaborarea instrumentelor suport pentru pregatirea investitiilor strategice cu impact transfrontalier.
Sursa: Finantare.ro