SkyscraperCity banner

7941 - 7960 of 7975 Posts

·
Registered
Joined
·
132 Posts
Din cate stiu in zona o sa mai fie reconvertite si alte fabrici, de exemplu vis a vis de fostul Rovex pe Grivitei a fost o confectie cu patron italiana unde din cate am inteles tot bloc(uri) o sa fie construite.

Aici:
 

·
Registered
Joined
·
132 Posts
Oradea intră în 2021 cu promisiunea încheierii de proiecte, între care unele au trenat supărător luni de zile, dar și cu demararea de noi lucrări, de mare amploare, în contul finanțărilor europene accesate în acest exercițiu european.

Pauză de sărbători
Conform regulii agreate de constructori cu Primăria, dinainte de Crăciun și până în 10 ianuarie, firmele de construcții și-au suspendat șantierele, pentru că au dat liber oamenilor de Crăciun și de anul nou. „După data de 10 ianuarie vom relua lucrul, în condiții de iarnă, acolo unde se va putea lucra. Am avut noroc că până în 22 decembrie s-a putut lucra inclusiv la turnat beton și asfalt, pentru că vremea a permis. Dacă vremea va permite, vom lucra în forță pe toate șantierele”, a spus primarul Florin Birta, realizând un scurt bilanț, la finalul anului trecut, al lucrărilor în curs și al celor care ar trebui să înceapă.

După 10 ianuarie
Pasajul de pe Centură, de la Piața 100, este în fază avansată de execuție, chiar dacă nu a fost finalizat în decembrie 2020, conform planurilor pe care le anunțase constructorul.
Au fost montate grinzile pe pasaj, a fost turnată partea de suprastructură, dar nu s-a mai putut face supraizolarea. „Dacă în ianuarie sau februarie reușim hidroizolarea betonului, în maximum 30 de zile putem da drumul la circulație pe pasaj, în condiții de siguranță, după montarea parapeților și a iluminatului public. Termenul contractual este finalul lunii aprilie 2021. Executantul este în termenul contractual, dar noi ne-am fi dorit să putem da pasajul în folosință înainte de Crăciun. Cred că pasajul va putea fi deschis în luna martie, cel mai târziu, iar circulația pe centură se va derula în condiții normale”, anticipează primarul.

Șantiere centrale
În funcție de condițiile meteo, în martie 2021 ar trebui să fie gata și șantierele centrale – Piața Fardinand, străzile Libertății, Iosif Vulcan și Aurel Lazăr. „Pe strada Iosif Vulcan se lucrează la rețelele de termoficare, canalizare și alimentare cu apă, ca parte din proiectul de pietonalizare a străzii Libertății”, spune edilul.

Pe Aurel Lazăr, au fost terminate turnările de beton și cam jumătate din stradă e pietruită deja, spune Birta, următorul pas este plantarea de arbori și amenajarea spațiilor verzi.
Pentru Aurel Lazăr, ca și pentru Piața Unirii, termenul contractual a fost depășit, iar municipalitatea a dat prelungiri de termen. Justificarea acceptată de Primărie ține de lucrările neprevăzute apărute în derularea lucrărilor. În plus, primarul spune că proiectul Pieței Ferdinand e frânat de lucrări adiacente ale celor de la Electrica: „În Piața Ferdinand, Electrica are un contract de schimbare a posturilor de transformare, unul în spatele clădirii Teatrului și unul în fața clădirii Casei de Modă, lângă Podul Ferdidand, contracte care nu au fost, nici acum, puse în practică. S-ar putea ca oricum, chiar dacă finalizăm partea de dalare, să mai rămânem cu două șantiere deschise în Piața Ferdinand, așa cum a fost în Piața Unirii, la Catedrala Sf. Nicolae. Cred că nu vom sta chiar doi ani, am înțeles că acele posturi au fost comandate deja, dar va mai dura până să fie montate”.
În prezent, echipele de pietrari italieni au plecat acasă pentru sărbători, dar ar trebui să revină după 10 ianuarie.
Amenajările respective înseamnă anularea masivă de locuri de parcare pentru aceste zone. Pe str. Libertății, toate locurile de parcare au fost desființate, strada devenind strict pietonală. Pe str. Iosif Vulcan rămân două sensuri de circulație și se lărgesc trotuarele, dar se desființează toate locurile de parcare.


Piața Independenței, din vară
Anul viitor ar trebui să fie gata și platoul de deasupra parcării de pe str. Independenței, unde, spune primarul, „în urma consultării populației, a reieșit alt proiect câștigător. În ianuarie vom încheia contractul cu noul proiectant pentru finalizarea proiectului și undeva în cursul lunii iunie sau iulie, vom începe și lucrările efective”.

E vorba de contractul pentru proiectare, care va fi urmat de o licitație pentru execuție. Între timp, cei de la Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională vor găsi și sursa de finanțare europeană.
„După 1 ianuarie, se deschid noi axe de finanțare și acest proiect se încadrează pe finanțare europeană. Targetul pe care ni l-am asumat este să închidem lucrările de pietonalizare din zona centrală – Piața Ferdinand, Libertății, Aurel Lazăr, Iosif Vulcan și Independenței”, declară edilul.

Ciuperca, faza pe rezistență
2021 ar trebui să marcheze și finalul amenajării Dealului Ciuperca. În penultima săptămână din anul trecut, au fost recepționate lucrările făcute pe o autorizație de urgență, dată pentru consolidarea dealului. Birta e optimist. „Până cel târziu în martie, ar trebui terminată refacerea amenajării”, anticipează el. Contractul de refacere a fost atribuit către firma Gavella.

Parcări etajate
În cursul acestui an ar urma să fie predată și parcarea de la stadionul Voința. „Când va fi dată în folosință, vom desființa locuri de parcare de pe strada Roman Ciorogariu. Strada va fi refăcută și va fi amenajată o pistă de biciclete pe direcția spre Corso, după modelul celei de pe strada Mihai Eminescu”, anunță primarul.

Parcarea dintre case, între străzile Aurel Lazăr și Iosif Vulcan, va fi realizată, ca și cea de la Județean sau cea amenajată la sala polivalentă, pe un credit de peste 94 milioane de lei, votat în Consiliul Local, la finalul anului trecut. „Acea parcare e mai mult decât necesară, pentru că străzile Libertății și Iosif Vulcan au fost golite de locuri de parcare, iar str. Aurel Lazăr nu va mai avea niciun loc de parcare. Ca urmare, acea parcare va veni ca o gură de oxigen pentru cei care locuiesc în zonă și au mașini. Anul viitor vom începe lucrările la acestea, iar parcarea de la sala polivalentă este deja în procedură de licitație. Dacă sala va fi gata până în mai, în iulie va trebui să fie gata și parcarea din jur. Celelalte două sunt în proiectare, sper ca în a doua jumătate a anului să începem efectiv lucrările de construire”, spune Birta.

Ordinul pentru Nufărul – Cantemir
După 10 ianuarie se va emite ordinul de începere a lucrărilor și pentru reabilitarea de pe Nufărul Cantemir. „Am avut acolo licitația, s-a desemnat un câștigător, grupul de firme Selina. Contractul a fost semnat la începutul lunii decembrie, dar am luat decizia să nu începem lucrările, ca să nu bulversăm circulația în oraș de sărbători”, reamintește primarul.

Primăria are în derulare și procedura de licitație pentru pasajul de la Piața Cetate, la intersecția străzii Sucevei cu strada Cantemir, pentru care au fost depuse trei oferte. „La începutul lui ianuarie, colegii mei vor finaliza procedura de verificare a ofertelor tehnice, după care se va verifica oferta financiară și vom trece la desemnarea câștigătorului. Undeva în 15 martie, sper să începem lucrările, se licitează doar execuția, așa că în momentul în care avem desemnat executantul, putem da ordin de începere a lucrării”, zice Birta.

Pentru celălalt pasaj subteran, de la Centrul Civic, se la lansa licitația pentru desemnarea executantului, în jurul datei de 15 – 20 ianuarie. Primarul afirmă că procedura ar trebui finalizată în șase luni, astfel că „în iulie, august, vor începe lucrările. 2021 va fi un an plin de lucrări, mai ales pe această axă Nufărul – Cantemir – Centrul Civic, cu siguranță se va aglomera centura și drumul expres”.
Proiectul construirii liniei noi de tramvai, pe strada Ceyrat și pe Atelierelor, trebuie terminat până la intervenția la linia de pe Nufărul – Cantemir, insistă edilul.

Continuă demolările
Adiacent proiectului Nufărul, paralel cu acesta, se derulează și cea mai mare expropriere din istoria postdecembristă a Oradiei. Primul lot de case a fost deja pus la pământ anul trecut. „În primăvară începem amenajarea de locuri de parcare, pentru a muta în spatele blocurilor locurile care se desființează la bulevard. Începând cu ianuarie, urmează să atacăm și celelalte trei zone, pentru expropriere și demolare. În fiecare an se schimbă ghidul notarilor, pe final de ianuarie apare noul ghid. După, vom demara procedura de expropriere. Nu dorim să ne batem joc de prețurile pe care le dăm oamenilor. Astfel, în ianuarie începe procedura de expropriere, în februarie se virează banii în cont și vor avea timp șase luni să se mute. Estimăm că pe final de an, vom elibera și celelalte trei locații”, zice primarul.

Parteneriatul pică
În contextul accesării creditului pentru construirea de parcări din bugetul local, Birta spune că municipalitatea a abandonat, deocamdată, discuțiile pentru aducerea unei firme specializate într-un parteneriat public-privat pentru administrarea parcărilor din Oradea.

„În acest moment, discuțiile preliminare pentru acea asociere au fost stopate. Consider că la ora actuală, Primăria poate administra parcările în regie proprie. Noi trebuie să mergem mai departe cu construcția de parcări, cea de la spital e vitală, oamenii nu mai pot aștepta ca să vedem dacă vin sau nu investitori. În plus, Serviciul de Parcări e profitabil, aduce bani. Gestionat și mai bine, poate funcționa și mai bine”, declară el, invocând pandemia de Covid-19 ca motiv pentru abandonarea demersului.

Nufărul geotermal
În ianuarie, după ședința de Consiliu Local, va urma actualizarea studiului de fezabilitate, după care se va socate din nou la licitație pachetul pentru proiectare și execuție. Primarul apreciază că „undeva în toamna lui 2021 să începem lucrările”. Proiectul conține un foraj pentru un puț de apă geotermală și schimbarea tuturor rețelelor pentru alimentarea cu agent termic. „În ultimii ani, nu am mai investit în acele curți de blocuri din Nufărul, sunt foarte multe neamenajate, la nivel de balast sau pământ. Nu am intervenit pentru că știam de acest proiect, care va înseamna spargerea multor străzi. Dacă în 2021 vom începe introducerea noilor rețele, vom intra în forță în Nufărul pentru refacerea acestor străzi. Termenul de implementare pentru acest proiect este 2023”, precizează el.

Piața Cetate
Proiectul de la Piața Cetate e încă în faza birocratică. Primarul spune că ansamblul format din hala care a ars și fostul sediu al Administrației Domeniului Public va fi clasat ca monument istoric, înainte de lansarea licitației pentru reconstruire.
„Avem de luat niște avize de la Ministerul Culturii, pentru clasarea ca monument istoric. Când avem toate avizele, aprobăm proiectul și dăm drumul la licitație pentru execuție. În vară – toamnă putem începe lucrările de reconstrucție a halei, amenajarea parcării subterane și construirea unei hale noi. Toate celelalte clădiri din perimetrul pieței urmează să fie demolate.

sursa:
 

·
nickson
Joined
·
3,377 Posts
In privinta serviciului de parcari daca tot nu s-a putut realiza un parteneriat cu o firma mare gen InterParking, Vinci etc in 2019-2020 pentru a se construi parcarile Vulcan, Spitalul Judetean, Catedrala in regim PPP pentru a nu incarca bugetul primariei cu imprumuturi bancare, eu unul sunt perfect de acord cu Birta ca nu mai merita externalizat un serviciu care produce anual circa 4 milioane de euro venituri la buget, venituri care sunt continua crestere de peste 10 ani.
 

·
Registered
Joined
·
2,321 Posts
^^ Sunt blocuri Prima.
Dar nu e în regulă! Vorbim de cel puțin 700 de apartamente înghesuite între blocurile de pe Bumbacului și Peța. Dacă am văzut bine, terenul, aflat la vânzare, a fost propus în strategia verde a Primăriei pentru expropriere și transformare în parc. Puțin după, PUZ a primit aviz din partea CMUAT pentru maximul prevăzut în CU, adică 11 etaje. Nu așa se face urbanism. Cei care locuiesc în latura estică a blocului din stânga s-ar putea trezi complet umbriți. Apreciez că toate blocurile sunt prevăzute cu parcări subterane, două cu funcțiuni complementare (probabil comerț și grădiniță) și este prevăzut un parc în centru. În locul celor două blocuri din mijloc aș fi mers pe unul paralel cu strada, măcar să iasă un superblock cu parc în mijloc.
 

·
Registered
Joined
·
2,321 Posts
Str. Sucevei 65, în aceeași zonă funcțională cu Delta Premium Residence, care ar urma să se extindă până în colțul străzilor Avram Iancu și Sucevei. E al patrulea proiect din jurul ISU, zona începe să devină interesantă.


941583
 

·
Registered
Joined
·
2,321 Posts
Urban Residence

1011048


Probabil se schimbă arhitectura blocului Waterview de pe Calea Averescu; prin PUZ sunt prevăzute aliniamente noi în dreapta și în stânga

1011055


Str. Sucevei (Evreilor deportați), colț cu Horea: propunere P+5 cu Mega Image în parter, în locul unui depozit și a fostului club Heat. Pe parcela de lângă se construiește acum un alt bloc cu cinci etaje (Sp. Comercial-0% COMISION- Zona Centrala-Suprafete intre 100-685 mp)

1011066
 

·
Registered
Joined
·
844 Posts
Ce parere aveti de situatia de fata ? Vi se pare normal cum arata ?

1042877Pe mestesugarilor am vazut ca se mai construieste, am vazut vreo 4-5 fundatii.
 

·
Registered
Joined
·
2,321 Posts
Eu nu văd vreo problemă. Foarte probabil și în locul casei va fi construit un P+3. Ambele părți ale străzii Meșteșugarilor vor fi remobilate, dar sigur că nu se pot construi clădiri noi deodată pe toată lungimea, așa că astfel de discrepanțe se vor vedea timp de câțiva ani. Eu chiar mă bucur că strada se dezvoltă și că toți construiesc cu maxim trei etaje.
 

·
Registered
Joined
·
844 Posts
Eu nu văd vreo problemă. Foarte probabil și în locul casei va fi construit un P+3. Ambele părți ale străzii Meșteșugarilor vor fi remobilate, dar sigur că nu se pot construi clădiri noi deodată pe toată lungimea, așa că astfel de discrepanțe se vor vedea timp de câțiva ani. Eu chiar mă bucur că strada se dezvoltă și că toți construiesc cu maxim trei etaje.
Eu nu prea cred ca in locul casei va fi construit un P+3. Nu am nimic importriva sa se faca cladiri mai mari in zona, dar nu ca in cazul de fata cand ramane o casa intre 2 cladiri mult mai mari.
In sirul respectiv mai sunt vreo 3-5 case pana la intersectie, care se vede ca is mai vechi, deci acolo vad posibil sa se faca cladiri de genu dar nu si in cazul casei dintre cele 2 cladiri care pare destul de noua.
 

·
Registered
Joined
·
9,558 Posts
Nici eu nu vad o problemă, e firesc ca in zonele mai bune, casele vor fi demolate si înlocuite cu blocuri. Si e clar si ca nu vor demola si construi toate blocurile deodată, ci pe rând, cel mai probabil vor fi si alte zone reconvertita astfel. Una e malul stâng al Crisului, în aval de primărie, unde incep sa apara blocuri în locul caselor.
 

·
nickson
Joined
·
3,377 Posts
Nu prea vad cum am putea pastra o strada importanta si din fericire atat de larga ca pe una cu aspect rural, daca se mentine nivelul de P+2,P+3 eu zic ca este ok si nu va afecta casele din zona, vorbim totusi de o strada devenita in ultimii 20-30 de ani o axa importanta de conexiune intre Iosia si Calea Aradului trebuie sa o dezvoltam putin.
 
7941 - 7960 of 7975 Posts
Top