SkyscraperCity Forum banner

ORADEA | Public Transport

290258 Views 1634 Replies 72 Participants Last post by  danla
OTL - Oradea Transport Local S.A.

Hartă trasee OTL - toate liniile.

1 - 20 of 1635 Posts
Chiosc de bilete.

Autogara Nufarul. 01.08.13.  • Like
Reactions: butuc_88
Am trecut ieri pe acolo, dar n-am putut face poze. Au mai avansat cu cladirea foarte bine.
Unicat în ţară: OTL "rotunjeşte" roţile tramvaielor cu ajutorul unui strung mobil computerizat în valoare de 1,3 milioane euro.

OTL şi-a "tras" un strung mobil complet computerizat. Laboratorul de mecatronică al societăţii de transport local a fost dotat cu un strung în valoare 1,3 milioane euro, unic în ţară, cu ajutorul căruia se înlătură orice deformare a roţilor garniturilor de tramvai din parcul OTL.

"În toată Europa de Est mai este un singur aparat de acest fel la Belgrad. Am făcut deja probele de funcţionare şi calibrare a maşinii şi se poate lucra pe ea fără probleme. Scula va fi folosită la strunjirea roţilor tramvaielor care, dacă nu sunt perfect rotunde, provoacă poluare fonică", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Ioan Mureşan, şeful de atelier al OTL.

  • Like
Reactions: butuc_88 and adi.c
OTL scoate din circuit 20 de tramvaie vechi și le înlocuiește cu altele.

Așa cum bihorstiri.ro a scris încă din weekend, societatea comercială care gestionează transportul public de călători din Oradea și-a prezentat noile achiziții. Cele 25 de tramvaie Tatra (18 cupluri şi 7 motoare) au fost aduse din Magdebrug, după ce Consiliul Local a votat în luna mai pentru această achiziție pentru care a fost alocată suma de 1,6 milioane lei. Potrivit celor prezentate azi (12 august) de directorul general al OTL, Csuzi Istvan, costul total al „noilor” tramvaie aduse la Oradea (cu transportul inclus) se ridică la 395.000 euro.

OTL schimbă chioşcurile pe automate

Societatea de transport local renunţă la chioşcuri şi pune automate. "Începând de luni, 19 august 2013, călătorii îşi vor putea procura titluri de călătorie de la automatul care va fi montat în staţia Cantemir. Începând cu aceeaşi dată, punctul de vânzare din staţia Cantemir se va închide", arată un comunicat al societăţii.

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/otl-schimba-chioscurile-pe-automate-109949.html
  • Like
Reactions: butuc_88
e inovativa ideea cu schimbatu chioscurilor pe automate - insa trebuie sa pun si eu 2 conditii:
- posibilitate de plata cu card bancar, precum la automatele de parcare, stiind ca nu prea da rest, si
- pret mai redus la biletul de la automate decat la chiosc cu personal angajat

si inca ceva..
- posibilitate de plata cu telefonul mobil (ceea ce nu necesita nici automat macar).
  • Like
Reactions: cristi767
Faina treaba au facut: au inchis chioscul, iar automatul era "indisponibil temporar". Ce-am facut eu? M-am dus fara bilet! De unde sa-mi cumpar?
  • Like
Reactions: alinpi
Tramvaiele Tatra KT4D, mai avem 11, din care doar 10 functionale. Se pare ca acestea vor fi retrase pe viitor definitiv din circulatie.Sursa foto: Tramclub.org/Pisti91.
  • Like
Reactions: No9 and butuc_88
Autogara Nufarul. Update.

Autogara Velenta.

a fost renovata in ultimii 5-7-10 ani?
mi se pare mie sau cam bate vantu pe-acolo?
Pana pe la amiaza este destul de aglomerata, cladirea nu a fost renovata, doar platoul si peroanele au fost reasfaltate.
Conform unui articol, in sfarsit si-a dat seama si OTL ca marea majoritate a calatorilor, o fac gratuit fiind asistati social (copii, elevi, studenti, pensionari, politisti/pompieri, etc.(sursa) Cica ar fi doar 60%, nu 80 cum as fi zis eu. Oircum, mai sunt inca 10-15% care circula fara bilet.

Sper ca asta sa indemne administratia locala oradeana, pt a promova mai mult transportul in comun in detrimentul folosirii autoturismelor in oras, sa isi asume sa sustina integral transportul in comun (eventual cu sprijinul firmelor ce au peste ...100angajati sa zicem) in oras, astfel incat sa fim primul oras din Romania cu transport public, intr-adevar public. gratuit.
Acum cativa ani, in facultate, am facut o lucrare despre acest sistem de transport in comun gratuit. Eram entuziasmat de asa ceva, dar, documentandu-ma si rationand, am vazut ca nu poate fi aplicat in Cluj, nu poate fi aplicat in Oradea si nu poate fi aplicat cu succes in niciun oras mediu sau mare din Romania.
Transportul public gratuit este utilizat cu un oarecare succes si in strainatate. Din pacate, succesul se observa mai mult in orasele mai mici. Din cate stiu Lugojul are transport in comun gratuit, dar au vreo 2-3 autobuze vechi.
Avantajele unui astfel de sistem cu gratuitati exclusiv pentru cetatenii cu acte in regula ai respectivului oras sunt multiple:
- scaderea traficului auto cu pana la 30%
- scaderea nivelului de poluare
- cresterea populatiei stabile, gratuitatea fiind conditionata de domiciliul stabil in oras (pana la un plus de 5% - pana la aprox 10.000 de cetateni cu acte in regula pentru Oradea)
- cresterea veniturilor din taxe si impozite odata cu stabilirea oficiala a mai multor cetateni
- revitalizarea unor zone cu potential comercial datorita mobilitatii mai mari a cumparatorilor
- schimbarea mentalitatilor
Dar si dezavantajele sunt multe:
- studentii si rezidentii/muncitorii non-cetateni nu vor avea dreptul la transport gratuit
- cresterea incasarilor taxelor si impozitelor nu va acoperi nici pe departe golul bugetar lasat in urma operarii sistemului de transport
- sunt metode mult mai ieftine pentru decongestionara traficului, unele dintre ele chiar profitabile (taxe pentru intrarea in centru)
- calitatea serviciilor va scadea gradual in cativa ani, ceea ce ar duce la reinstaurarea haosului din trafic (si cu trafic congestionat si cu banii luati)
- transportul va avea venituri minuscule provenite din reclame si de la non-cetateni, ceea ce inseamna ca orice rectificare bugetara negativa din localitate va avea efecte nefaste pentru transportul in comun - se reduce numarul de autobuze, se reduce numarul de curse, creste pretul biletelor pentru non-cetateni, scad salariile angajatilor regiei, etc.

Transportul in comun gratuit nu este o optiune pentru Oradea si pentru niciun oras romanesc cu peste 50.000 de locuitori. Cred ca nu exagerez daca spun ca OTL ar avea nevoie de vreo 30-40 milioane de euro anual pentru operarea rutelor in conditii decente - innoirea parcului auto, motorina, salarii, reparatii, asigurari, revizii, taxe si impozite de platit - bani care trebuie rupti de la bugetul local. S-ar putea face foarte multe proiecte cu acei bani. Suntem prea saraci sa acordam atatea gratuitati. Cand vom avea un anumit indice de dezoltare economica, peste 20 de ani, vom putea spera ca anumite orase din Romania sa aiba un sistem de transport in comun gratuit si viabil, pana atunci nu are rost sa ne mai gandim.
  • Like
Reactions: status
- asa e, Lugoj e primul din romania, de cca. 1 luna, insa la 3 autobuze nu ii iau in considerare.
- insa ia exemplul Vilnius`ului - nu are indice de dezvoltare or pib/loc ca`n germania, e tara fosta comunsita, saraca. nu e oras mic, e cihar mai mare ca oradea, si decat clujul, la 550k loc.
Deci nu, nu suntem prea saraci.

- pensionarii, si acum sunt sustinuti
- copiii, elevii si studentii - si acum beneficiaza de gratuitate
E status actual, se repeta vesnica situatie din romania: 4mil salariati si 12mil asistati social, dar la scara redusa: pasaerii 10%salariati (ca result merg cu masinile, taxiuri, pe jos, biciclete etc), 90% subventionati (dc ii adaugi pe cei ce nu platesc bilet).

Apoi, f.d. ce zici tu...
-nu e nevoie de sume extraordinar fd. bugetul de il are in prezent. tinand insa cont ca din nr de pasageri transportati in prezent, oricum sunt mult peste jumatate suportati deja de primarie, nu e imposibil, dc este vointa.
-nu pune atatea mil eur pt innoirea parcului, ca asta oricum se face treptat nu toate odata.
-nu merita vorbit de "gol bugetar" cand 60% (cel putin!!) din calatori sunt deja subventionati de primarie.
-nu vad un motiv real pt care ar scadea calitatea serviciilor - in oradea cand intri in bus/tram, senzorii te-au numarat deja, se stie cati pasageri sunt in fiecare cursa si cati au compostat biletul, la fiecare ora + ca in fiecare statie iti afiseaza in cate minute ajunge busu la tine, fiind gpsuri montate pe ele
-compania de transport public si acum functioneaza tot ca RA, deci e de stat, nu privata,
-si mai apoi nu te astepta la confort ca si in autocarele de trasee lungi.. e destul sa fie clima/incalzire, curatenie, eventual wifi, usi si geamuri pe care sa nu bata vantu.
-nu e vorba de decongestionarea traficului - nu e nici pe departe la oradea situatia din cluj, e vorba de incurajarea transportului in comun, reducerea poluarii, si apoi indirect o anumita reducere a traficului auto in oras.
-nu imi pasa de populatie stabila, nu poti fi absurd ca nu ii ceri buletinul sa vezi dc e oradean cand se urca in bus - pur si simplu, sa se urce cine vrea: ca e turist, ca e localnic, ca vine cu treaba la "centru" - nu conteaza, e free.
-ca si paranteza, nu vreau nici investitii in trolee in oradea - e o tehnologie curand depasita - cablurile de pe stalpi se cam muta in subteran ca-s prea multe/urate, masini sunt si electrice (ex. tesla da garantie 8ani pe baterie, indiferent cati km faci) in dezvoltare (mai dureaza insa pana sa vedem buse /baterii/ electrice), cu trolee traseele devin foarte fixe, unul defect iti blocheaza linia..
-nu compar cu ratucu din cj, ca ala e de toata jena.
-parcul nu e foarte vechi, e mult mai bun decat al vostru la cj, iar reinnoirile se fac treptat, nu intr`un an.
-reviziile se fac in servis propriu, prost sa fii sa ai asa parc extins si sa mergi la straini sa ti le repare in loc sa ai atelier propriu.
-in ideea unei recensiuni (din care speram sa iesim si sa avem totusi un ciclu de crestere inca 50ani pana la urmatoarea:) ), "rectificare negativa" (desi in bugete anumite venituri sunt deja clar specificat prin HCL ca se folosesc in anume sens) - nu se inchide OTLul, nu omori ceva ce merge, ci se re-introduce plata biletelor si a abonamentelor, dom'le. (ca si coplata la medici). prin sms si prin automate cu card si cash.
-firma nu devine o structura in cadrul primariei, ramane firma cu contabilitate proprie, si "cost al biletului/abonamentului" cunoscut in fiecare an. insa platit de primarie.
-ar putea gasi surse pt a finanta bugetul/proiectul:
- taxa/impozit pt firmele cu peste 100angajati de ex or taxa pe parcurile industriale (inclusa in comisional de administrare, chit ca ai luat parcela), pe centrele comerciale si alte "poluri de trafic"
- parte din activitatea de amenzi de pacare (consistente, de cateva ori mai mari ca`n Cj)
- taxa de intrare in centru (in caz in care ajungem la aglomerari ca la voi in cluj) or
- parte din impozit auto colectat de admin.locala
- parte din costul abonamentului de parcare la domiciliu
- extinderi/investitii ce aduc o anumita eficientizare, parc auto etc se fac pe fonduri europene. la fel cu si alte proiecte, mai toate incluse in PUG2030 ar putea fi facute pe fonduri europene.

nu suntem saraci (dc ai lucrat cu ongùrile poti sa realizezi asta), depinde insa ce prioritati avem.
mentalitatile nu se schimba usor - taxele ghideaza populatia, dar la fel si reducerile (vezi bonus de 8% dat pt plata anticipata a taxelor catre primarie, ca de cativa ani toti isi platesc in avans impozitul pt acea reducere, desi or fi 12lei acolo doar.
Cred ca te referi la Tallinn care are un PIB per capita de peste 34.000 de euro, fiind bine de tot peste media UE. Cand compari Oradea, Clujul sau Bucurestiul cu Tallinn si cu Vilnius e ca si cum compari Brazzaville cu Monaco. Chiar si in Tallinn aceasta masura a fost una electoralo-populista criticata de specialistii in politici publice si care va fi abrogata in urmatorii ani din lipsa de fonduri. Cel mai mare oras din lume care a avut un transport public gratuit functional este Hasselt cu 70 mii de locuitori, dar care a renuntat la acest sistem dupa 15 ani din cauza scaderii performantelor si a presiunilor prea mari asupra bugetului local.
- asa e, Lugoj e primul din romania, de cca. 1 luna, insa la 3 autobuze nu ii iau in considerare.
- insa ia exemplul Vilnius`ului - nu are indice de dezvoltare or pib/loc ca`n germania, e tara fosta comunsita, saraca. nu e oras mic, e cihar mai mare ca oradea, si decat clujul, la 550k loc.
Deci nu, nu suntem prea saraci.
- pensionarii, si acum sunt sustinuti
- copiii, elevii si studentii - si acum beneficiaza de gratuitate
E status actual, se repeta vesnica situatie din romania: 4mil salariati si 12mil asistati social, dar la scara redusa: pasaerii 10%salariati (ca result merg cu masinile, taxiuri, pe jos, biciclete etc), 90% subventionati (dc ii adaugi pe cei ce nu platesc bilet).
Apoi, f.d. ce zici tu...
-nu e nevoie de sume extraordinar fd. bugetul de il are in prezent. tinand insa cont ca din nr de pasageri transportati in prezent, oricum sunt mult peste jumatate suportati deja de primarie, nu e imposibil, dc este vointa.
-nu pune atatea mil eur pt innoirea parcului, ca asta oricum se face treptat nu toate odata.
-nu merita vorbit de "gol bugetar" cand 60% (cel putin!!) din calatori sunt deja subventionati de primarie.
Aici e o problema si am impresia ca nu ai inteles. Gandeste-te ca Oradea are printre cele mai mari preturi la transportul in comun din Romania, ceea ce inhiba calatoria cu mijloacele de transport in comun a platitorilor si incurajeaza transportul persoanelor din anumite paturi sociale care beneficiaza de subventii. In Tallinn biletul de o zi costa 3 euro (mai putin decat in Oradea), ceea ce era maruntis de aruncat pe jos pentru ei - transportul public era oricum foarte ieftin.
Acum in Oradea proportia e 20% angajati, 80% studenti, batrani, elevi, nu? Aceasta disproportionalitate este data de subventiile oferite batranilor, elevilor si studentilor si biletele/abonamentele prea costisitoare pentru muncitori/angajati. Procentele se vor modifica radical odata cu introducerea transportului in comun gratuit; nu prin scaderea numarului total de calatori actual subventionati, ci prin cresterea exponentiala a numarului de calatori actual nesubventionati.
Iti dau un exemplu sa intelegi la ce ma refer. Sa zicem ca zilnic oradenii consuma 100.000 de calatorii pe zi, din care 80.000 sunt subventionate (dar, atentie! Mare parte din ele sunt subventionate cu 50% din pretul normal), 20.000 de calatorii platite integral. Dupa 1 an sau 2 de la implementarea masurii gratuitatii ajungi la 200.000 de calatorii zilnice, toate subventionate cu 100% din pretul normal. Ce inseamna asta?
- subventionezi integral 200 mii de calatorii in loc de 50-80 mii;
- autobuzele utilizate inainte vor fi insuficiente din cauza cresterii numarului total de calatori - necesita suplimentarea parcului auto prin achizitii noi, angajati mai multi, cheltuieli operationale mai mari.
-nu vad un motiv real pt care ar scadea calitatea serviciilor - in oradea cand intri in bus/tram, senzorii te-au numarat deja, se stie cati pasageri sunt in fiecare cursa si cati au compostat biletul, la fiecare ora + ca in fiecare statie iti afiseaza in cate minute ajunge busu la tine, fiind gpsuri montate pe ele
Nu are legatura validarea biletelor cu calitatea serviciilor :D . Calitatea transportului in comun ar putea avea ca indicatori nivelul de confort, curatenia din statii si autobuze, aglomeratia/numarul de calatori dintr-un autobuz la orele de varf, starea mijloacelor de transport si asa mai departe. Toate astea vor avea de suferit odata cu cresterea numarului total de calatori - presupunand ca primaria poate finanta bugetul OTL in totalitate si ca nu va fi micsorat.
-nu imi pasa de populatie stabila, nu poti fi absurd ca nu ii ceri buletinul sa vezi dc e oradean cand se urca in bus - pur si simplu, sa se urce cine vrea: ca e turist, ca e localnic, ca vine cu treaba la "centru" - nu conteaza, e free.
Prea idealista ideea ta. De obicei, de transportul in comun gratuit beneficiaza platitorii de taxe si impozite din orasul respectiv - la fel si in exemplul Tallinn.
-firma nu devine o structura in cadrul primariei, ramane firma cu contabilitate proprie, si "cost al biletului/abonamentului" cunoscut in fiecare an. insa platit de primarie.
-ar putea gasi surse pt a finanta bugetul/proiectul:
- taxa/impozit pt firmele cu peste 100angajati de ex or taxa pe parcurile industriale (inclusa in comisional de administrare, chit ca ai luat parcela), pe centrele comerciale si alte "poluri de trafic"
Iti dai seama ca utilizand instrumentele de mai sus vei sugruma economia Oradiei doar pentru a putea merge gratis cu autobuzul 2 statii?:eek:hno: Impunand masurile de mai sus nu vei mai vedea angajati care merg la munca gratis cu autobuzul, ci vei vedea someri care se plimba bezmetici cu autobuzul cautandu-si un loc de munca. Dar, hei, transportul e gratis!
- parte din activitatea de amenzi de pacare (consistente, de cateva ori mai mari ca`n Cj)
- parte din impozit auto colectat de admin.locala
- parte din costul abonamentului de parcare la domiciliu
Dar stii ca aceste venituri sunt, de fapt, venituri la bugetul local din prezent. "Insemneste" ca tot de la bugetul local vor veni banii sa acopere cheltuielile cu transportul in comun gratuit. OTL va avea venituri proprii aproape de zero, iar cheltuieli mult mai ridicate decat in prezent.

Sunt atatea inconveniente si vor fi atatia bani aruncati incat transportul in comun gratuit nu poate fi o solutie demna de luat in considerare. Nu acum si sigur nu in urmatorul deceniu. Daca ai lucrat cu ONG-urile probabil ca stii legea universala a fundraising-ului: "investesti 1,5$ ca sa atragi 1$". In cazul transportului in comun gratuit vei investi 5$ ca sa atragi 1$. Nu este deloc rentabil. Si pentru ce sa dai gratuitati? Doar ca Oradea sa fie primul oras din Romania care are un transport in comun gratuit?
Din banii investiti in subventionarea OTL s-ar putea face zeci de kilometri de piste pentru biciclete si zeci de statii de biciclete cu inchiriere gratuita si multe alte proiecte care vor avea un impact pozitiv mult mai mare asupra stilului de viata al cetatenilor.
  • Like
Reactions: butuc_88
Eu as vrea o reducere a pretului biletelor, si atunci ar creste numarul calatorilor. Si OTL trebuie sa se autofinanteze intr-o anumita masura, nici nu vreau sa fie gratis.
  • Like
Reactions: butuc_88
^^ Stii cum? Limitezi gratuitatile si reducerile, apoi scazi pretul biletelor. 3 lei pentru 1 calatorie este aberant :). De aici sunt si anomaliile transportului in comun din Oradea unde putini isi permit sa plateasca pretul intreg.

Uite, Butuc, eu am cu totul o alta viziune. Nu vreau si mai multe gratuitati, ci vreau limitarea acestora pentru a permite scaderea pretului incat sa fie echitabil.
  • Like
Reactions: butuc_88
1 - 20 of 1635 Posts
Top