- asa e, Lugoj e primul din romania, de cca. 1 luna, insa la 3 autobuze nu ii iau in considerare.
- insa ia exemplul Vilnius`ului - nu are indice de dezvoltare or pib/loc ca`n germania, e tara fosta comunsita, saraca. nu e oras mic, e cihar mai mare ca oradea, si decat clujul, la 550k loc.
Deci nu, nu suntem prea saraci.
- pensionarii, si acum sunt sustinuti
- copiii, elevii si studentii - si acum beneficiaza de gratuitate
E status actual, se repeta vesnica situatie din romania: 4mil salariati si 12mil asistati social, dar la scara redusa: pasaerii 10%salariati (ca result merg cu masinile, taxiuri, pe jos, biciclete etc), 90% subventionati (dc ii adaugi pe cei ce nu platesc bilet).
Apoi, f.d. ce zici tu...
-nu e nevoie de sume extraordinar fd. bugetul de il are in prezent. tinand insa cont ca din nr de pasageri transportati in prezent, oricum sunt mult peste jumatate suportati deja de primarie, nu e imposibil, dc este vointa.
-nu pune atatea mil eur pt innoirea parcului, ca asta oricum se face treptat nu toate odata.
-nu merita vorbit de "gol bugetar" cand 60% (cel putin!!) din calatori sunt deja subventionati de primarie.
-nu vad un motiv real pt care ar scadea calitatea serviciilor - in oradea cand intri in bus/tram, senzorii te-au numarat deja, se stie cati pasageri sunt in fiecare cursa si cati au compostat biletul, la fiecare ora + ca in fiecare statie iti afiseaza in cate minute ajunge busu la tine, fiind gpsuri montate pe ele
-compania de transport public si acum functioneaza tot ca RA, deci e de stat, nu privata,
-si mai apoi nu te astepta la confort ca si in autocarele de trasee lungi.. e destul sa fie clima/incalzire, curatenie, eventual wifi, usi si geamuri pe care sa nu bata vantu.
-nu e vorba de decongestionarea traficului - nu e nici pe departe la oradea situatia din cluj, e vorba de incurajarea transportului in comun, reducerea poluarii, si apoi indirect o anumita reducere a traficului auto in oras.
-nu imi pasa de populatie stabila, nu poti fi absurd ca nu ii ceri buletinul sa vezi dc e oradean cand se urca in bus - pur si simplu, sa se urce cine vrea: ca e turist, ca e localnic, ca vine cu treaba la "centru" - nu conteaza, e free.
-ca si paranteza, nu vreau nici investitii in trolee in oradea - e o tehnologie curand depasita - cablurile de pe stalpi se cam muta in subteran ca-s prea multe/urate, masini sunt si electrice (ex. tesla da garantie 8ani pe baterie, indiferent cati km faci) in dezvoltare (mai dureaza insa pana sa vedem buse /baterii/ electrice), cu trolee traseele devin foarte fixe, unul defect iti blocheaza linia..
-nu compar cu ratucu din cj, ca ala e de toata jena.
-parcul nu e foarte vechi, e mult mai bun decat al vostru la cj, iar reinnoirile se fac treptat, nu intr`un an.
-reviziile se fac in servis propriu, prost sa fii sa ai asa parc extins si sa mergi la straini sa ti le repare in loc sa ai atelier propriu.
-in ideea unei recensiuni (din care speram sa iesim si sa avem totusi un ciclu de crestere inca 50ani pana la urmatoarea

), "rectificare negativa" (desi in bugete anumite venituri sunt deja clar specificat prin HCL ca se folosesc in anume sens) - nu se inchide OTLul, nu omori ceva ce merge, ci se re-introduce plata biletelor si a abonamentelor, dom'le. (ca si coplata la medici). prin sms si prin automate cu card si cash.
-firma nu devine o structura in cadrul primariei, ramane firma cu contabilitate proprie, si "cost al biletului/abonamentului" cunoscut in fiecare an. insa platit de primarie.
-ar putea gasi surse pt a finanta bugetul/proiectul:
- taxa/impozit pt firmele cu peste 100angajati de ex or taxa pe parcurile industriale (inclusa in comisional de administrare, chit ca ai luat parcela), pe centrele comerciale si alte "poluri de trafic"
- parte din activitatea de amenzi de pacare (consistente, de cateva ori mai mari ca`n Cj)
- taxa de intrare in centru (in caz in care ajungem la aglomerari ca la voi in cluj) or
- parte din impozit auto colectat de admin.locala
- parte din costul abonamentului de parcare la domiciliu
- extinderi/investitii ce aduc o anumita eficientizare, parc auto etc se fac pe fonduri europene. la fel cu si alte proiecte, mai toate incluse in PUG2030 ar putea fi facute pe fonduri europene.
nu suntem saraci (dc ai lucrat cu ongùrile poti sa realizezi asta), depinde insa ce prioritati avem.
mentalitatile nu se schimba usor - taxele ghideaza populatia, dar la fel si reducerile (vezi bonus de 8% dat pt plata anticipata a taxelor catre primarie, ca de cativa ani toti isi platesc in avans impozitul pt acea reducere, desi or fi 12lei acolo doar.