SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 85 Posts

·
Registered
Joined
·
1,018 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)


Оряхово е град в Северозападна България, разположен по поречието на р.Дунав.
Намира се на 70 км от Враца, на 180 км от София и на 80 км от Крайова, Румъния
Община Оряхово е част от район с важно геостратегическо положение, което определя голямата и роля в развитието на област Враца и страната, за трансгранично европейско сътрудничество. Тази значимост се подсилва от наличието на гранично контролно пропускателен пункт и ферибот.

Oryahovo is situated in northwestern Bulgaria on Danube river valley.
The town is located 70 km away from Vratsa, 180 km from Sofia and 80 km from Craiova, Romania
The municipality is a part of a region with important geostrategic location, which defines its major role in the development of Vratsa province and of the country, and for transborder European cooperation. This importance is strengthened by the presence of border check point and Ferry.


Map|Карта:


Links|Връзки:
Municipality of Oryahovo | Община Оряхово: http://www.oriahovo.bg/
Ferryboat Complex | Ферибот Оряхово: http://ferryboat.bg
 

·
Registered
Joined
·
1,018 Posts
Discussion Starter · #2 · (Edited)
Отворих тази тема поради няколко причини:

1) Градът е с важно геостратегическо значение за страната
2) Оряхово се спряга за мястото, където ще се изгради Дунав мост 3
3) Уговорихме се с becs когато се прибира в Оряхово да прави снимки на новостите в града и региона, а аз от своя страна ще се ангажирам да качвам по-интересните статии свързани с Оряхово, на каквито често попадам из врачанските (и не само) медии.
 

·
lol
Joined
·
2,749 Posts
Здравейте и от мен!

Ще направя обилно количество снимки по-късно този месец, като се прибера за няколко дни. :)


Оряхово ще развива средновековната крепост край града като туристическа атракцияОбщина Оряхово ще управлява за срок от 10 години средновековната крепост "Камъка" край града, която е със статут на културна ценност от национално значение, реши правителството на днешното си заседание.

Местната администрация ще развива крепостта, която е строена през ІХ-Х век, като атрактивна туристическа дестинация.

С опазването и реставрацията на обекта ще се занимава историческият музей в Оряхово.

Общината в Оряхово е поредната, която получава правото да стопанисва и управлява културни ценности, за да бъдат разработени като местни туристически атракции.

Правителството прехвърля старините на местните власти, защото те имат повече възможности да получат европейски средства за реставрация, поддръжка и популяризация на обектите.

Това е от мен засега, очаквайте в най-скоро време пресни снимки. :)
 

·
Registered
Joined
·
1,018 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Браво! Много добре е осветена. Надявам се, че е лесно достъпна, макар че като гледам в Уикимапия ми дава някакъв доста тесничък път до там.

Виждам, че в близост има и хотел със същото име.
Около крепостта има ли изградено някакво място за отдих (пейки, люлки, панорамна площадка към Дунав)?
 

·
Registered
Joined
·
1,018 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Една немалка инвестиция предстои да се реализира в Оряхово

Французи инвестират 450 000 евро в Оряхово
2012-06-28 | Конкурент
Френската фирма „Домейн Оряхово” - София Холд 2004 иска да инвестира 450 000 евро в Оряхово, съобщи кметът Росен Добрев. Чужденците възнамеряват да изградят завод за когенерация по поречието на Дунав в Лом, където ще се произвежда електрическа и топлинна енергия от биогорива. Базата им ще е в Оряхово. В предприятието ще се използват дървени чипсове за подгряване. За целта фирмата иска общината да й предостави терени под аренда за 35 г. „Ще им дадем общинска необработваема земя. На нея ще се засадят овошки, от които ще се добиват дървените чипсове”, обясни Добрев.
По първоначални данни с реализирането на инвеститорския проект ще бъдат разкрити 40 работни места.
До момента представители на френската фирма и кметът на Оряхово са провели няколко разговора. Очаква се до един месец, след подписването на договора, да започне осъществяването на проекта стъпка по стъпка.
„Чрез тази инвестиция ще може да се наемат на работа хора от общината, което ще съживи икономиката в нашия регион”, добави още Росен Добрев.

http://www.konkurent.bg/novini/18682/francuzi-investirat-450-000-evro-v-orqhovo
 

·
lol
Joined
·
2,749 Posts
Преди години е имало ресторант точно до самата крепост, но от години е изоставен за жалост..

За място за отдих, преди поне имаше пейки и беше облагородено, сега не знам как стоят нещата, но вечер по залез гледката от крепостта, която е на хълмче над пътя Оряхово-Мизия е прекрасна...


Пътят не е в най-доброто възможно състояние и със сигурност не е в приоритетите на общината поне засега!

Преди около 5-6 години всички централни улици в града бяха преасфалтирани и беше подменена пешеходната настилка, преди 3 години беше обновен и площадът и читалището беше основно ремонтирано!

Прилагам и още малко снимки за горнопосочените неща!

На плажаОт крепостта "Камъка" по залез


Читалището


За хотела, не знам дали още работи, но доскоро беше активен, ето и от него една снимка.И една снимка от самолет за финал.

 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,556 Posts
Много хубаво начало на темата! Дано да се развива. Никога не съм бил в Оряхово и ми е доста любопитно какво се случва в града. :cheers: Града има ли крайбрежна алея или парк, в добро състояние?
 

·
lol
Joined
·
2,749 Posts
Няма крайбрежна алея.Има малко паркче с отново прекрасна гледка, хубавото е че градът е на високо, а Румъния е равнинна и се открива хубава гледка. Може да го видите тук - http://bg360.net/pano/oryahovo/loven-dom.php

Не знам дали не е кандидатствано за алея по програмата за развитие на градовете по поречието на Дунав, т.е нямам едия изобщо дали общината е предоставила някакви проекти за Дунавската стратегия.

Ето малко панорамни гледки на 360 градуса http://bg360.net/bg/panoramas-from-bulgaria/oryahovo/ !
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,556 Posts
Мда.. нашия бряг е доста по-висок от румънския. Почти навсякъде. Сега нали модата е да се говори, че ще се правят огледални паркове по Дунав. Жалко, че Бекет е малко по-навътре. Имаш ли наблюдения дали е добро трансграничното ви сътрудничество?
 

·
lol
Joined
·
2,749 Posts
За сътрудничеството не съм много запознат, но знам, че имаше някакви общи проекти м/у Оряхово и Бекет!

Те са навътре, защото доста често Oунава се "разлива" в тяхната част и фериботният им коплекс плува под вода. :lol:
 

·
ъхъ
Joined
·
3,444 Posts
Много се радвам, че отворихте тема :). Била съм в Оряхово веднъж 1998г и там видях Дунав за първи път. Гледката беше зашеметяваща. Имаше наистина нещо като паркче, много красиво.

Жалко че не успях да разгледам добре самия град. :)
 

·
Registered
Joined
·
1,018 Posts
Discussion Starter · #12 ·
Я, пейките в паркчето са същия модел като тези в градинката пред Сувенирната палата във Враца и сигурно са поставени още при самото изграждане и на двата обекта. Стари, но издръжливи. :)


Малко офтопик относно крайбрежните алеи.
Кой дунавски град в момента има най-добре поддържана такава? Май силистренската е една от най-свежите?

Онзи ден в Конкурент попаднах на снимка на кейовата стена в Лом. Построена е през 2006, заради наводненията. Изглежда добре, но май не са я предвидили за разходка. Което е странно.
http://www.konkurent.bg/novini/18725/globqvat-za-sami-deca-kray-dunav
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,556 Posts
Силистренския парк е много готин. В Тутракан правиха също много голям ремонт и е станало хубаво, но са посадили нови дървчета и още е голям пек. Свищов преди около година като говорих, една журналистка ми разправя, че имало 5 милиона лева (или евро не съм сигурен) проект за изграждане на нова крайдунавска алея/парк, но не знам на какъв етап са нещата. Русенската е мега зле. Стискаме палци до година да почне сериозната реконструкция и да довършат новата кейова стена. В общи линии на изток от Свищов, определено силистренския крайдунавски парк е най-добре. На запад нещата не знам как стоят.
 

·
Registered
Joined
·
7,715 Posts
Не е точно така. Нашият хубав, но най-вече в източнта част, между хотел Дръстър и централния вход, останалите 2/3 са с изронена настилка и стари пейки. Самите зелени площи са що-годе добре поддържани, но много често се забавя извозването на окосената трева и се събират боклуци около нея. Хубавата източна част май е приватизирана и затова се полагат по-големи грижи за нея. Лиляна Павлова уж обеща наскоро, че ще се намерят пари за цялостен ремонт на парка догодина, ще видим. А тутраканския е доста малък и прилича повече на крайбрежна ливада, тип английски двор, няма много алеи и дървета.
 

·
Registered
Joined
·
1,018 Posts
Discussion Starter · #15 ·
За хотела, не знам дали още работи, но доскоро беше активен, ето и от него една снимка.

Работи. В тази статия пише, че в момента там има група деца от Бяла Слатина, които са на "артистичен лагер в хотелски комплекс Камъка"

http://www.konkurent.bg/novini/18818/v-orqhovo-otbelqzaha-s-koncert-denq-na-dunav
 

·
CSKAr4e
Joined
·
5,556 Posts
Не е точно така. Нашият хубав, но най-вече в източнта част, между хотел Дръстър и централния вход, останалите 2/3 са с изронена настилка и стари пейки. Самите зелени площи са що-годе добре поддържани, но много често се забавя извозването на окосената трева и се събират боклуци около нея. Хубавата източна част май е приватизирана и затова се полагат по-големи грижи за нея. Лиляна Павлова уж обеща наскоро, че ще се намерят пари за цялостен ремонт на парка догодина, ще видим. А тутраканския е доста малък и прилича повече на крайбрежна ливада, тип английски двор, няма много алеи и дървета.
Като бях последно в Силистра го разгледах целия парк, не ходих в централната част само. В сравнително добро състояние ми се стори. Разбира се не перфектно, но не и толкова лошо като нашия.
 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,888 Posts
Как си мечтая догодина вече да си имаме отворена тема за Дунав мост 3 и да следим провеждането на търговете за изграждането му и самото му строителство :) Но, ще поживеем, ще видим.

Иначе Оряхово за мен е тъмна Индия. Може ли да ме просветлите какви по-известни местности, забележителности и находки има в района?
 

·
Registered
Joined
·
1,018 Posts
Discussion Starter · #19 ·
ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА КОСТА ЛУЛЧЕВ В ОРЯХОВО
На 2 юли в Оряхово бе почетена паметта на Коста Лулчев .
Открита бе паметна плоча-баралеф на дома, в който той е живял в родния град.
Слово за живота и делото на нашия съгражданин, виден политически и обществен деец, прочете д-р Евгения Найденова – директор на Историческия музей в Оряхово.
На откриването на плочата присъстваха граждани, общински съветници, представители на общинска администрация- Ива Иванова- зам. кмет, Христинка Цонева – секретар, Ивайло Вагенщайн – председател на Общинския съвет.
Спомени за живота и делото на големия политик и общественик споделиха Цено Велчев, Огнян Бисеров, Маргарита Станева и свое мнение за политическата свобода през миналия режим изрази Георги Торбов.
Цено Велчев откри плочата-барелеф на Коста Лулчев, която е на къщата на едноименната улица в Оряхово.

http://www.modernavratza.com/articles.php?id=3667
 

·
Registered
Joined
·
276 Posts
Оф чудех се дали да коментирам... но не се сдържах. Хубав барелеф, брутално изпълнение. Накриво, някакви черни глави на крепежните елементи, замазано около него. Защо бе хора? Защо сме такива мунари българите. Защо не го изнесоха на дистанционери или някакъв друг тип по скрито захващане....
Иначе имам голям мерак да отида в Оряхово, защото съм дунавско отроче и все натам ме влече:)
 
1 - 20 of 85 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top