SkyscraperCity Forum banner

[Oryahovo|Оряхово] Construction, Projects & Updates [2012-2023]

56624 Views 84 Replies 18 Participants Last post by  kraxx

Оряхово е град в Северозападна България, разположен по поречието на р.Дунав.
Намира се на 70 км от Враца, на 180 км от София и на 80 км от Крайова, Румъния
Община Оряхово е част от район с важно геостратегическо положение, което определя голямата и роля в развитието на област Враца и страната, за трансгранично европейско сътрудничество. Тази значимост се подсилва от наличието на гранично контролно пропускателен пункт и ферибот.

Oryahovo is situated in northwestern Bulgaria on Danube river valley.
The town is located 70 km away from Vratsa, 180 km from Sofia and 80 km from Craiova, Romania
The municipality is a part of a region with important geostrategic location, which defines its major role in the development of Vratsa province and of the country, and for transborder European cooperation. This importance is strengthened by the presence of border check point and Ferry.

Map|Карта:

Links|Връзки:
Municipality of Oryahovo | Община Оряхово: http://www.oriahovo.bg/
Ferryboat Complex | Ферибот Оряхово: http://ferryboat.bg
See less See more
2
1 - 20 of 85 Posts
Здравейте и от мен!

Ще направя обилно количество снимки по-късно този месец, като се прибера за няколко дни. :)

Оряхово ще развива средновековната крепост край града като туристическа атракция

Община Оряхово ще управлява за срок от 10 години средновековната крепост "Камъка" край града, която е със статут на културна ценност от национално значение, реши правителството на днешното си заседание.

Местната администрация ще развива крепостта, която е строена през ІХ-Х век, като атрактивна туристическа дестинация.

С опазването и реставрацията на обекта ще се занимава историческият музей в Оряхово.

Общината в Оряхово е поредната, която получава правото да стопанисва и управлява културни ценности, за да бъдат разработени като местни туристически атракции.

Правителството прехвърля старините на местните власти, защото те имат повече възможности да получат европейски средства за реставрация, поддръжка и популяризация на обектите.

Това е от мен засега, очаквайте в най-скоро време пресни снимки. :)
See less See more
2
Преди години е имало ресторант точно до самата крепост, но от години е изоставен за жалост..

За място за отдих, преди поне имаше пейки и беше облагородено, сега не знам как стоят нещата, но вечер по залез гледката от крепостта, която е на хълмче над пътя Оряхово-Мизия е прекрасна...

Пътят не е в най-доброто възможно състояние и със сигурност не е в приоритетите на общината поне засега!

Преди около 5-6 години всички централни улици в града бяха преасфалтирани и беше подменена пешеходната настилка, преди 3 години беше обновен и площадът и читалището беше основно ремонтирано!

Прилагам и още малко снимки за горнопосочените неща!

На плажа

От крепостта "Камъка" по залез

Читалището

За хотела, не знам дали още работи, но доскоро беше активен, ето и от него една снимка.

И една снимка от самолет за финал.

See less See more
6
Няма крайбрежна алея.Има малко паркче с отново прекрасна гледка, хубавото е че градът е на високо, а Румъния е равнинна и се открива хубава гледка. Може да го видите тук - http://bg360.net/pano/oryahovo/loven-dom.php

Не знам дали не е кандидатствано за алея по програмата за развитие на градовете по поречието на Дунав, т.е нямам едия изобщо дали общината е предоставила някакви проекти за Дунавската стратегия.

Ето малко панорамни гледки на 360 градуса http://bg360.net/bg/panoramas-from-bulgaria/oryahovo/ !
See less See more
За сътрудничеството не съм много запознат, но знам, че имаше някакви общи проекти м/у Оряхово и Бекет!

Те са навътре, защото доста често Oунава се "разлива" в тяхната част и фериботният им коплекс плува под вода. :lol:
See less See more
Браво за хотелчето, хубаво е че работи! :cheers:
И на мен не ми харесва изпълнението, но похвално за идеята да се направи. :)
Ще го снимам и музея, разбира се :)

Иначе това за ивнестициите е добра новина, дано се получи нещо...
http://btvnews.bg/bulgaria/obshtestvo/kitaetst-schupil-krak-vv-vidin-napisal-stih-za-blgariya.html

Пекин - Оряхово....- Счупил крак във Видин - и пътешествието завършило в Пирогов...

Снимал е човека централния площад в Оряхово, няма да ме чакат мен да отида я, чак от Китай са дошли! :lol:
See less See more
Залез погледнат от "Камъка", отсреща е Румъния.

Градския площад и читилището вдясно.

See less See more
2
Време е за малко снимки! :cheers2:

Духовият оркестър при народно читалище "Надежда 1871" гр. Оряхово

Стари сгради на центъра.

Ето ги и преди години погледнати от другата посока същите 3 сгради!

Така наречения Ловен Дом, има и ресторант, на заден план - Румъния.

Сградата на ОББ на централната улица В.Левски.
See less See more
8

Старата сграда на Община Оряхово.

И новата.

Исторически музей.

Етнографски Музей

Стара снимка на същото място погледнато от другата посока, вижда се и кръста от църквата Св. Георги

Начално училище Св. Св. Кирил и Методий

See less See more
8
ПРЕДИ ГОДИНИ

ПРЕДИ РЕМОНТА:

СЕГА

ЗАЛЕЗ НА ПЛАЖА

И ЕДНА ЗА ФИНАЛ ОТ ВИСОКО!

See less See more
7
Фериботът

"Къмъка"

Една от църквите

Преди:

Сега:

Бялата сграда на края на улицата - новата Община!

През 1837 г. е осветена църквата "Св. Георги", която днес е паметник на културата от национално значение. :cheers:

See less See more
6
  • Like
Reactions: 1
И нещо интересно.

Арх. Иван Васильов роден на 28 февруари 1893 година в гр. Оряхово. През 1925 година работи в съдружие с арх. Димитър Цолов. Събира ги родното Оряхово, откъдето произхождат и двамата и основават архитектурно бюро "Васильов – Цолов". Имената на двамата се свързват с построяването на сгради, без които архитектурната среда на столицата е немислима.
Осъществени проекти на архитектурно бюро "Васильов — Цолов"

Дворцовият комплекс в с. Баня, Карловско, 1926 г.
Театъра на Народната армия в София, 1927 г.
Занаятчийска банка (сега банка ДСК) в София, 1928 г.
Катедралата "Света Неделя" в София, 1929 г.
Университетска библиотека в София, 1932 г.
Административната сграда на интендантството при царския дворец (сега Столична община), 1935 г.
Паметник – Читалище "Надежда" в град Оряхово, 1934-1935 г.
Читалище – театър "Развитие" в град Враца, 1935-1937 г.
Сградата на Българска народна банка в София, 1939 г.
Административна сграда на фабрика "В. Пеев" в София, 1939-1945 г.
Сградата на Министерството на отбраната в София, 1939-1945 г.
Административна сграда на дружество "Петрол" в София, 1935-1945 г.
Гвардейски казарми в София, 1937-1939 г.
Университетът в Силистра, 1934-1939 г.
Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София, 1940-1953 г.
Жилищните сгради на булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител" в гр. София.

:cheers2:

Това е от мен засега, скоро още. Сега seven7 е на ред с новините! :cheers:
See less See more
  • Like
Щях да ходя до Оряхово, но не стигнах до там и не съм правил снимки...

Иначе за тема и за Фоторепортаж, мисля, че тук е по-добре, защото така или иначе има малко информация за градчето, не са му нужни 2 теми на този етап поне.

Дано след няколоко години да се направи една тема за един мост, ако се сещате, за какво говоря :p :D
See less See more
Градът е освободен на 21 ноември 1877 г. след тридневни боеве на румънски войски с османските части. В памет на загиналите румънски воини е изграден паметник, чиято статуя е дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки

:cheers:
See less See more
  • Like
Откриват модерна зала за бадминтон в Оряхово

Само месец дели жителите на Оряхово до откриването на единствената по рода си в Северозападна България спортна зала за бадминтон. Обектът, който вече е завършен, официално ще отвори врата с грандиозен концерт на нашумелия рапър 100 Кила и младата певица Маги Джанаварова, съобщи кметът Росен Добрев.
Залата за бадминтон е изградена по проект спечелен от местния клуб „Оряхово 80”, чиято стойност е 700 000 лв. Средствата са осигурени по програмата за развитие на селските райони. Столичната фирма - изпълнител на строителните дейности, дофинансира реализацията и уникалната спортна зала вече е факт.
В деня на откриването община Оряхово и местният клуб организират приятелска международна среща по бадминтон.
„Очакваме много гости, приятели, за да открием поредната придобивка за нашия град”, коментира градоначалникът Росен Добрев. Той добави, че залата е построена само за няколко месеца и изрази благодарността си към строителите.
Залата отговоря на всички критерии за този вид спорт, като височината на сградата е 7 метра, има обособени зали за групи, делегати, състави, санитарни възли, помещение за парно отопление и др.
„Горд съм с постиженията на нашите спортисти, те заслужават да тренират в перфектни условия”, коментира оряховският кмет.
http://konkurent.bg/article/10170/otkrivat-moderna-zala-za-badminton-v-oriahovo
See less See more
3
  • Like
Reactions: 5

Не е нищо особено, но все пак е нова зала :) :cheers:
See less See more
4
  • Like
Тази година беше изграден/обновен един от парковете в града по програма за трансгранично сътрудничество с Румъния. Ето малко снимки:

See less See more
6
  • Like
1 - 20 of 85 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.