SkyscraperCity banner

881 - 900 of 903 Posts

·
Moderator
Joined
·
17,056 Posts
Slaba najvjerovatnije.

Btw baš gledam gdje parkirati kada nekoga ideš pokupiti na autobusni? Znaći na 5-10min. Ispred staroga nesmiješ stati. Kao ni ispred novog. Onda ulica (Kašića-Miošića?) gdje panturist prodaje karte, nema mjesta, a ako ima blato je, i moraš preko bankine od 2 metra.

Znaci najbolje je kupiti bus pa moš na neki peron stati :D
 

·
Registered
Joined
·
2,085 Posts
^^
Ne znam zasto se ljudi guraju na ono ugibaliste kad je garaza prazna i besplatna.
Usput, da mi je znati zasto ucestalo info display na ulazu u kolodvor ne pokazuje trenutne i buduce dolaske/odlaske vec npr. stanje od jucer ujutro :nuts:
Klupa i dalje nema dovoljno. Opcenito mi nesto fali u prilazu kolodvoru, djeluje mi jos uvijek kao da nije "otvoren", doduse, mozda se dojam promijeni uredjenjem okolnih ulica...
 

·
os
Joined
·
173 Posts
Arhitekti osječkog autobusnog kolodvora u finalu za prestižnu nagradu Architizer A+Award

Nakon nominiranja Autobusnog kolodvora Osijek za arhitektonsku nagradu na World architecture festival-u u Singapuru, te nakon dobivanja nagrade za arhitektonsku inovativnost i izvrsnost na međunarodnom natječaju Trimo architectural awards 2012., kao i publikacija u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Kini, Čileu, Oris-u, Archdaily-u radosno vas izvješćujemo da su arhitekti Rechner za naš, osječki, autobusni kolodvor, dobili još jedno priznanje: finalisti su za prestižnu nagradu Architizer A+Award.
U kategoriji Transportation pod Bus & Train station u finalu su s još dva rada (jedan u Gruziji, jedan u Australiji).
Svečana dodjela nagrada održat će se u New Yorku u svibnju 2013. kada će se, osim pobjednika u pojedinačnim kategorijama koje bira stručni žiri, proglasiti i dobitnici A+Popular Choice Awarda koje bira više od milijun korisnika i fanova Architizera.
Finaliste svake od 50 kategorija, odabrao je žiri koji ima više od 200 članova iz raznih područja – arhitekture, medija, umjetnosti, građevine i sl. Članovi žirija su zvučna imena poput Stevena Holla, Bjarke Ingelsa, Winy Maasa, Dominique Perrault, Ben van Berkel, Philipa Jodidia, Shohel Shigamatsua. Architizerove A+ nagrade razlikuju se u tome što nastoje najbolje svjetske projekte i dizajn predstaviti puno široj publici.
Ovim ulaskom u finale za nagradu Architizer A+Awards možem s pravom reći da su osječki arhitekti obišli cijeli svijet, jer nakon istočnog dijela zemljine kugle, sada su zapaženi i nominirani i i na zapadnom, američkom području. Naime, dobra arhitektonska realizacija se u svijetu vrlo lako prepoznaje, te smo sretni što smo naš Osijek pozicionirali na "arhitektonskoj mapi" svijeta.
Veliko je to priznanje za Rechner, za naš Osijek, kao i za hrvatsku arhitekturu.
Pored stručne nagrade, tu je i glasovanje za nagradu A+ Popular Choice Award, tako da svi zainteresirani mogu sudjelovati i dati svoj glas, što pozivamo i da učine na stranicama Architizer A+ Awards-a, direktan link je
http://awards.architizer.com/public/voting/?cid=16

http://www.sib.hr/vijesti/osijek/88...lu-za-prestinu-nagradu-architizer-aaward.html
 

·
Registered
Joined
·
492 Posts
Još jedan dokaz da današnja arhitektura prodaje muda pod bubrege ilitiga nameće isključivo estetiku dok je funkcionalnost nepostojeća. I nažalost podsjeća da uvijek ima debila koji će to sve platiti i naivne malograđanštine koja će se takvim promašajima diviti...:eek:hno:
 

·
Yosemite Sam
Joined
·
12,257 Posts
^^ U čemu je problem s funkcionalnosti?

MOGUĆA PROMJENA
Autobusni kolodvor od Osijek-Koteksa preuzima požeški APP?

O svemu ovome svoje bi trebao reći i “javni” partner - Grad Osijek

Osječki kolodvor jedinstven je bar po dva kriterija, prvi jest njegov izgled koji je već zaslužio niz nagrada arhitektonske struke, a drugi - za sada je još uvijek jedini objekt u Osijeku koji je sagrađen po principu javno-privatnog partnerstva. Grad Osijek i Osijek-Koteks potpisali su 2007. godine ugovor o gradnji novog kolodvora, Grad je omogućio pravo građenja, investitor je sagradio objekt i zadržao pravo u idućih 30 godina gospodariti njime. Početkom lipnja 2011. godine novi osječki kolodvor je i službeno otvoren.

Osijek-Koteks osnovao je u okviru svoga društva posebnu tvrtku koja vodi računa o održavanju kolodvora, iznajmljivanju poslovnih prostora, korištenju podzemne garaže. Jedna od prvih konkretnih odluka bilo je dodjeljivanje uloge organizatora putničkog prijevoza Autoprometnom poduzeću Požega. To je bilo dijelom iznenađenje jer se na ovom području uvijek naklonjenije gledalo prema osječkom Panturistu. No, u Osijek-Koteksu ovakvu su odluku obrazložili “izdašnijom financijskom ponudom APP-a.” Nepune dvije godine kasnije u APP-u, čini se, razmišljaju da i u cijelosti preuzmu upravljanjem ovim objektom, jer poslovni život na njemu, osim prijevoza putnika, nije zaživio. Većina poslovnih prostora ostala je neiznajmljena, garaža je neiskorištena, a tek stižu najave o iznajmljivanju velikog prostora na prvoj etaži kolodvora. U međuvremenu i sam Osijek-Koteks našao se u neugodnim vremenima - sve je manje angažmana. Rješavanjem balasta, a to za njih Autobusni kolodvor jest, čini se u ovakvom razvoju situacije sasvim logičnim potezom. No, o tome se nitko od aktera ne želi službeno i javno izjasniti, a za šutnju su se opredijelili i u riječkom Autotransu koji je vlasnik APP-a. No, da im to nije strana investicija pokazuje činjenica kako APP na području Slavonije upravlja s četiri kolodvora. Osim o onom u Požegi, riječ je o kolodvorima u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški.

O svemu ovome svoje bi trebao reći i “javni” partner - Grad Osijek. Doznajemo kako je, pravno gledano, moguća promjena partnera, ali pod uvjetom da novi igrač u cijelosti mora poštovati prvobitno potpisane obveze.D.Kuštro
POSLOVNI PROSTORI OD 16 DO 600 M2

Ukupna površina trgovačko-ugostiteljskog prostora na kolodvoru iznosi 1.438 četvornih metara, a veličina poslovnih jedinica je od 16 do 635 kvadrata. Kolodvor ima 16 autobusnih perona, 250 parkirališnih mjesta i prostire se na površini od 21.000 četvornih metara. Ukupna investicija procijenjena je na 24 milijuna kuna.
KRONOLOGIJA

SVIBANJ 2007. l Grad Osijek i Osijek-Koteks potpisali ugovor o javno-privatnom partnerstvu

TRAVANJ 2008. l počela gradnja

LIPANJ 2011. - l otvoren kolodvor

2013. l izvjesna promjena privatnog partnera

http://www.glas-slavonije.hr/193213/3/Autobusni-kolodvor-od-Osijek-Koteksa-preuzima-pozeski-APP
 

·
Registered
Joined
·
492 Posts
^^ U čemu je problem s funkcionalnosti
1. Površina krova, dizajnirana tako da je u svakom mogućem pogledu totalni promašaj za ovo podneblje. Valovita konstrukcija koja zadržava snijeg i kišu na sebi i koja će kad-tad prokisnuti, ako već i nije.

2. Visina krova, zbog koje kod malo jačeg vjetra kiša kiša praktički pada po staklenoj oplati kolodvora, odnosno, putnici na peronu pod krovom kisnu kao da i nisu pod njime.

3. Broj sjedalica (klupe i stolice) riješen po principu spasilačkih čamaca na Titanicu - tu su tek reda radi.

4. Peroni okrenuti na sjever, što je 3 mjeseca u godini dobra stvar zbog vrućina, ostalih 9 totalan promašaj.

5. Nedostatak pristupne rampe za istovar robe, odnosno dostavna vozila iskrcavaju robu sa perona.

6. Bukobrani postavljeni tek nakon dvije godine od otvaranja, i to samo dijelom.

7. Unutrašnjost koja je praktički jedna golema jedinstvena površina, koju je enormno skupo zagrijati/ohladiti

8. Totalno promašena investicija u svakom mogućem pogledu - sagraditi takav mastodont u 21. stoljeću, kada je praktički pitanje vremena kada će prodaju karata i službu informacija zamjeniti internet, mobiteli, automati i interaktivni paneli (sada već realnost u najvećem dijelu suvremenog svijeta) koji će proizvoditi uvijek isključivo trošak je nešto što može smisliti genijalni um samo na ovim prostorima.

Dalje mi se jednostavno ne da nastavljati...

O tome da će APP preuzeti kolodvor, i da je isti na trošak Koteksu ću se samo od srca nasmijati :) Pa taj je kolodvor iščupo koteks iz dubioza.
 

·
Yosemite Sam
Joined
·
12,257 Posts
Hvala na objašnjenju. Dobro si ti to uočio i detektirao, ali gledano iz perspektive hrvatskih kolodvora osječki kolodvor je ipak u cjelini gledano klasa za sebe. Zagrebački kolodvor mi je ipak najbolji zahvaljujući svojoj prostornoj organizaciji i reprezentativnom centralnom holu. Kad bi ga temeljito rekonstruirali i modernizirali mogao bi još par desetljeća služiti svojoj svrsi.

Kod nas u Brodu kolodvor je sagrađen sad već davne 1968. godine, a koncesionaru APP-u za nekoliko godina istječe koncesija pa će gradska uprava morati odlučiti što i kako dalje. Baš zato me i zanima zašto misliš da je osječki kolodvor totalno promašena investicija, a na kraju kažeš da je baš on svojim prihodima spasio Koteks? Dojma sam da i brodski kolodvor ima sasvim solidan profit, a što bi tek bilo da na postojećoj odličnoj lokaciji sagrade novi moderni kolodvor koncipiran po uzoru na zagrebački...
 

·
os
Joined
·
173 Posts
kad bi barem toliki krov iskoristili za solarne ploče...mogao bi kolodvor svijetliti i po danu :) još bi zarađivali od prodaje viška struje
 

·
Registered
Joined
·
492 Posts
Hvala na objašnjenju. Dobro si ti to uočio i detektirao, ali gledano iz perspektive hrvatskih kolodvora osječki kolodvor je ipak u cjelini gledano klasa za sebe. Zagrebački kolodvor mi je ipak najbolji zahvaljujući svojoj prostornoj organizaciji i reprezentativnom centralnom holu. Kad bi ga temeljito rekonstruirali i modernizirali mogao bi još par desetljeća služiti svojoj svrsi.

Kod nas u Brodu kolodvor je sagrađen sad već davne 1968. godine, a koncesionaru APP-u za nekoliko godina istječe koncesija pa će gradska uprava morati odlučiti što i kako dalje. Baš zato me i zanima zašto misliš da je osječki kolodvor totalno promašena investicija, a na kraju kažeš da je baš on svojim prihodima spasio Koteks? Dojma sam da i brodski kolodvor ima sasvim solidan profit, a što bi tek bilo da na postojećoj odličnoj lokaciji sagrade novi moderni kolodvor koncipiran po uzoru na zagrebački...
Prvenstveno sam i rekao da je funkcionalnost osječkog kolodvora podređena estetici i to je tužno, jer u današnje vrijeme svi teže ka energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju, a ovaj kolodvor nema veze ni sa jednim ni sa drugim.

Na stranu to što je taj kolodvor svemirski brod naspram ostalih hrvatskih kolodvora - ali to je samo zato što je nov i relativno uredan. Sadržajima je doslovce ispod starog osječkog kolodvora (koliko god to bio paradoks).

Nisam nigdje rekao da je kolodvor svojim prihodima spasio Koteks. Nije ovaj forum mjesto za takve rasprave, al prezentirat ću ti situaciju ovako - Koteks je prije preuzimanja od Alpine Bau imao svoje proizvodne kapacitete za građevinski materijal. Kolodvor je sagrađen u vrijeme krize. Kriza nosi sa sobom otkaze ugovora i masu neplaćenih potraživanja koja rezultiraju neiskorištenim i nenaplaćenim materijalom na lageru. Što misliš gdje je dobar dio toga završio? :)

Brodski kolodvor, usprkos tome što je dozlaboga ružan, ipak ima prostranu čekaonicu sa dovoljno sjedala u APP-ovom dijelu, Panturistovu poslovnicu koja je poprilično estetski digla prostor perona, također sa nekoliko mjesta za sjedenje, i golemi buffet Slavonijabusa. Realnost osječkog kolodvora su klinci šta čekaju buseve sjedeći na podu i niti jedna birtija ili bilo kakav ugostiteljski sadržaj sa pogledom na perone.

A što se kolodovora općenito tiče - intermodalni prijevoz koji je već odavno sastavni dio europskog putničkog prijevoza, a u Hrv. nedosanjani san, nosi sa sobom vrlo jednostavna autobusna stajališta, bez ikakvih zdanja kao što su kolodvori. Eto npr., potraži autobusne kolodvore u Frankfurtu i Zurichu. Iznenadit ćeš se:) Takvo što u Hrvatskoj bi bilo prozvano javnom sramotom i štetom za građane.

Da rezimiram - kolodvori poput osječkog u današnjim hrvatskim prilikama su kao mečke, audiji i bemwei parkirani pred kućama likova što nemaju šta za jest.
 

·
Registered
Joined
·
492 Posts
kad bi barem toliki krov iskoristili za solarne ploče...mogao bi kolodvor svijetliti i po danu :) još bi zarađivali od prodaje viška struje
Kad bi iskoristili kolodvor za postavljanje ploča - kod prve oluje bi i krov i ploče bile dva kilometra uokolo:) Još jedan primjer koliko se vodilo računa o funkcionalnosti.
 

·
free-lance
Joined
·
11,103 Posts
Prvenstveno sam i rekao da je funkcionalnost osječkog kolodvora podređena estetici i to je tužno, jer u današnje vrijeme svi teže ka energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju, a ovaj kolodvor nema veze ni sa jednim ni sa drugim.

Na stranu to što je taj kolodvor svemirski brod naspram ostalih hrvatskih kolodvora - ali to je samo zato što je nov i relativno uredan. Sadržajima je doslovce ispod starog osječkog kolodvora (koliko god to bio paradoks).

Nisam nigdje rekao da je kolodvor svojim prihodima spasio Koteks. Nije ovaj forum mjesto za takve rasprave, al prezentirat ću ti situaciju ovako - Koteks je prije preuzimanja od Alpine Bau imao svoje proizvodne kapacitete za građevinski materijal. Kolodvor je sagrađen u vrijeme krize. Kriza nosi sa sobom otkaze ugovora i masu neplaćenih potraživanja koja rezultiraju neiskorištenim i nenaplaćenim materijalom na lageru. Što misliš gdje je dobar dio toga završio? :)

Brodski kolodvor, usprkos tome što je dozlaboga ružan, ipak ima prostranu čekaonicu sa dovoljno sjedala u APP-ovom dijelu, Panturistovu poslovnicu koja je poprilično estetski digla prostor perona, također sa nekoliko mjesta za sjedenje, i golemi buffet Slavonijabusa. Realnost osječkog kolodvora su klinci šta čekaju buseve sjedeći na podu i niti jedna birtija ili bilo kakav ugostiteljski sadržaj sa pogledom na perone.

A što se kolodovora općenito tiče - intermodalni prijevoz koji je već odavno sastavni dio europskog putničkog prijevoza, a u Hrv. nedosanjani san, nosi sa sobom vrlo jednostavna autobusna stajališta, bez ikakvih zdanja kao što su kolodvori. Eto npr., potraži autobusne kolodvore u Frankfurtu i Zurichu. Iznenadit ćeš se:) Takvo što u Hrvatskoj bi bilo prozvano javnom sramotom i štetom za građane.

Da rezimiram - kolodvori poput osječkog u današnjim hrvatskim prilikama su kao mečke, audiji i bemwei parkirani pred kućama likova što nemaju šta za jest.
Ajde da je to netko napisao a da nemoram ja...hvala.:)
 

·
Registered
Joined
·
4,094 Posts
intermodalni prijevoz koji je već odavno sastavni dio europskog putničkog prijevoza, a u Hrv. nedosanjani san, nosi sa sobom vrlo jednostavna autobusna stajališta, bez ikakvih zdanja kao što su kolodvori. Eto npr., potraži autobusne kolodvore u Frankfurtu i Zurichu.
Ili pak u Rijeci :lol:
 

·
██████ 100% Kr
KG City
Joined
·
4,468 Posts
Pozdrav drustvo,

verovatno ste mnogo puta napisali informaciju koju trazim, ali ne mogu je naci. Video sam da je na pocetku planirano da celokupna investicija izgradnje autobusnog kolodvora iznosi 24 miliona evra. Imate li informaciju koliko je konacno kostala izgradnja?

Hvala! :cheers:
 

·
Registered
Joined
·
805 Posts
Po meni je najveći problem kolodvora manjak sadržaja (mjenjačnica, trgovina, turistički infopult, možda neka interaktivna mapa s svim bitnijim sadržajima i dogadjanjima u gradu). Muški wc već poprilično oštećen, nedovoljno klupa, nenatkrivena tramvajska stanica, neiskorišteno parkiralište, nema wc-a u kafiću u onom plavom dijelu, pod već popucao na nekim mjestima u unutrašnjem dijelu. Stvarno ima dosta nedostataka, ali sve je to riješivo.
 

·
Registered
Joined
·
2,085 Posts
Po meni je najveći problem kolodvora manjak sadržaja (mjenjačnica, trgovina, turistički infopult, možda neka interaktivna mapa s svim bitnijim sadržajima i dogadjanjima u gradu). Muški wc već poprilično oštećen, nedovoljno klupa, nenatkrivena tramvajska stanica, neiskorišteno parkiralište, nema wc-a u kafiću u onom plavom dijelu, pod već popucao na nekim mjestima u unutrašnjem dijelu. Stvarno ima dosta nedostataka, ali sve je to riješivo.
A to što je u mraku navečer?
Izgleda kao zona sumraka, s onim taksistima koji se vrzmaju okolo, "romantično mračnom atmosferom" unutra... da se ne približiš, imao bi osjećaj da je napušten objekt.
 
881 - 900 of 903 Posts
Top