SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 6368 Posts

·
otišao i neće se vratiti
Joined
·
6,736 Posts
Discussion Starter · #2 ·
New appartment complex in OSijek U/C

PODUZETNIK MATO ŠKOJO GRADI NOVO STAMBENO NASELJE U OSIJEKU

Đapić želi stan u budućem osječkom naselju Retfala Nova

Naselje, vrijedno 15 milijuna eura, bit će isključivo stambena zona bez poslovnih prostora

OSIJEK - Do kraja 2007. godine Osijek bi trebao dobiti jedno potpuno novo stambeno naselje u jugozapadnom dijelu grada u neposrednoj blizini opskrbnog centra Emezzete. U takav projekt vrijedan oko 15 milijuna eura “zagrizao” je osječki poduzetnik Mato Škojo koji je nakon prodaje lanca trgovina Alastor zagrebačkom Konzumu kupio i obnovio hotel Osijek za 8,5 milijuna eura 2004. godine, potom u veljači prošle godine investirao 7 milijuna eura u izgradnju pekare Kruna da bi čitavu lepezu svojega poslovanja, a kojoj je od jučer dodana i Divizija graditeljstva s novoosnovanom tvrtkom S-nekretnine d.o.o., objedinio pod premijerno predstavljenim nazivom Škojo Grupa, u koju su uključeni još i Automobili Škojo u vlasništvu njegova brata Ivice. Najnoviji poslovni podhvat koji će “promijeniti standarde stanovanja u Osijeku” nazvan je Retfala Nova, a njime je obuhvaćena izgradnja 20 urbanih vila s ukupno 160 stanova, sedam do devet u svakoj od njih. Zgrade su razvrstane u pet osnovnih tipova od A do E.

Isključivo stambena zona

U naselju nisu planirani, niti projektirani poslovni prostori jer je ono zamišljeno kao isključivo stambena zona u kojoj će zgrade imati dva do najviše tri kata. Bit će izgrađeno i 218 parkirališnih mjesta i garaža. Autorski je to uradak koji potpisuje zagrebački projektantski ured Arhitektura Duplančić d.o.o. Prvih osam zgrada tipa C i E, a čija je gradnja jučer počela, trebalo bi biti dovršeno do rujna iduće godine. Cijena kvadrata stana iznosi 1280 eura dok za četvorni metar garaže treba platiti 768 eura. Takve će cijene, rečeno je, vrijediti do kraja ove godine. Zainteresirani kupci, a među kojima je, priznavši na jučerašnjoj prezentaciji i sam gradonačelnik Osijeka Anto Đapić koji bi na taj način “učvrstio svoje pozicije u gradu”, detaljnije se mogu informirati putem kataloga “Retfala Nova - dom iz snova” ili web-stranice www.retfalanova.hr na kojoj se može izračunati čak i rata kredita.

Krediti slavonske banke

Posebnu kreditnu liniju samo za kupnju i opremanje stana u novom osječkom kvartu izradila je Slavonska banka d.d. koja je ima i posebne djelatnike za kredite Retfala Nova. Kupci se mogu zadužiti najviše do 30 godina uz mogućnost počeka od jedne godine, bez učešća i posebne procijene vrijednosti stana. S-nekretnine osnovale su, također, specijalni prodajni tim Halo Retfala Nova koji će svakodnevno biti na raspolaganju, a putem telefonskoga servisa moći će se dobiti informacije o uvjetima prodaje, ugovaranju sastanaka radi kupnje ili o fazama izgradnje. Na samoj izgradnji radit će, isključivo, osječke građevinske tvrtke, a Grad Osijek s 1,6 milijuna kuna financirat će izgradnju komunalne infrastrukture (prometnice) za novo stambeno naselje. Time se, na određeni način, ukupno uplaćenih 7 milijuna kuna komunalnoga doprinosa za Retfalu Novu djelomično vraća investitorima. Za direktoricu novoosnovane Škojine tvrtke S-nekretnine imenovana je dosadašnja pročelnica Gradskoga odjela za urbanizam i graditeljstvo, Danijela Lovoković.

 

·
Disenfranchised
Joined
·
7,677 Posts
s obzirom da sam prije par mjeseci predložio da se stvore threadovi više u regionalnom smislu, nego samo po gradovima, tako de to što je "Osijek Thread" može i dobiti vijesti iz ostalih djelova Slavonije, i vi ste se složili, bilo bi pošteno ako bi u buduće otvarali threadove s prvim postom koji piše da thread nije ekskluzivno namjenjen za grad u ime threada, nego i za regije koje spadaju pod tim gradom. zato jer nitko mi ne može reći da ima smisla postirati vijest iz, ajmo reć Vukovara, u Croatia Threadu zato što je Osijek thread namjenjen posebno za Osijek. to je več degenerično.
 

·
Disenfranchised
Joined
·
7,677 Posts
s time rečeno, ova vijest dolazi is Slavonskog Broda.

U Brodu će se graditi stadion, hotel i bazeni


SLAVONSKI BROD - Nakon što gradski poglavari na posljednjoj sjednici nisu prihvatili prijedlog gradonačelnika dr. Mirka Duspare za raspisivanje natječaja za gradnju velikog građevinskog kompleksa vrijednog više od 300 milijuna kuna (hotel, stadion, bazen), ali ni “kontra” prijedlog njegova zamjenika prof. Zvonimira Markotića da se prije toga riješi idejno urbanističko rješenje - brodski gradonačelnik ne odustaje od svog prijedloga.

Do 2010. godine u Slavonskom Brodu, na Vijušu, ‘niknut’ će novi, moderni sportsko-rekreacijski centar, s nogometnim stadionom kapaciteta 10.000 sjedećih mjesta, hotelom sa 4 ili 5 zvjezdica, te unutarnjim i vanjskim bazenima - rekao je gradonačelnik Duspara, najavivši da će ovih dana Grad raspisati javni natječaj za realizaciju ovog kapitalnog posla!

No, prema riječima dr. Duspare, neće taj “projekt desetljeća” platiti ni građani (porezni obveznici), niti će se novac uzimati iz gradske, pa ni iz državne blagajne, nego će se posao povjeriti najpovoljnijim domaćim investitorima, koji će uložiti vlastiti novac, pri čemu se očekuje da će trećina investicije sigurno ostati u gradu Brodu.

Za ovaj posao već postoje dvije zainteresirane ekipe iz Hrvatske, a imamo zainteresiranih i za nastavak obnove, odnosno gradnje još jednog sportskog centra u Brodu; to je kultna dvorana Klasije - dodao je gradonačelnik Duspara.

Napomenuo je da, protivno svim strančarenjima i političkim podmetanjima po kojima je Slavonski Brod u posljednje vrijeme poznat, ovo nije projekt za prikupljanje političkih bodova i da isti ne bi smjela svojatati ni jedna politička stranka. - Novi stadion, hotel i bazeni tri su ‘kapitalca’ za kojima Brođani vape dugi niz godina i koje naposljetku zaslužuju - rekao je Duspara i najavio oštru borbu protiv svih onih koji planiraju bilo kakvu opstrukciju projekta.

:eek:kay: :eek:kay:

:cheers2:
 

·
otišao i neće se vratiti
Joined
·
6,736 Posts
Discussion Starter · #6 ·
OettingerCroat said:
s obzirom da sam prije par mjeseci predložio da se stvore threadovi više u regionalnom smislu, nego samo po gradovima, tako de to što je "Osijek Thread" može i dobiti vijesti iz ostalih djelova Slavonije, i vi ste se složili, bilo bi pošteno ako bi u buduće otvarali threadove s prvim postom koji piše da thread nije ekskluzivno namjenjen za grad u ime threada, nego i za regije koje spadaju pod tim gradom. zato jer nitko mi ne može reći da ima smisla postirati vijest iz, ajmo reć Vukovara, u Croatia Threadu zato što je Osijek thread namjenjen posebno za Osijek. to je več degenerično.
pa zato imamo croatia thread ;)
 

·
Disenfranchised
Joined
·
7,677 Posts
Osijek: Barokni zdenci dobit će vodu nakon 100 godina
Zdenci na Trgu Sv. Trojstva sagrađeni su u 18. stoljeću. Sada su potpuno zapušteni, a u njihovu obnovu uložit će se milijun kuna
OSIJEK - Ovaj je tjedan konačno počela više godina najavljivana obnova dva, zapuštena i djelomice već urušena, barokna zdenca na Trgu Sv. Trojstva u
Tvrđi, zaštićenih spomenika kulture, čija će obnova stajati gotovo milijun kuna, a financirat će je Grad Osijek i Ministarstvo kulture.

Radnici izabrane tvrtke Turkalj Meister Company, koji će u suradnji s osječkim restauratorima obnoviti zdence, proteklih dana obavljali su demontažu zdenaca i razbijali betonski prsten oko njih. Njihova restauracija provodit će se prema izvornim nacrtima i nedavnoj konzervatorskoj studiji, a na glavni trg u Tvrđi vratit će se u proljeće iduće godine.

Riječ je o zdencima, odnosno česmama, koje je polovicom 18. stoljeća sagradila tadašnja gradska vlast u Tvrđi .

U njih je preko vodotornja i vodovodnog sustava stizala voda iz rijeke Drave, a bili su u funkciji do kraja 19. stoljeća. Dakle, građani će opet iz njih moći piti vodu nakon više od stotinu godina - priča Tone Papić, član Gradskog poglavarstva za urbanizam i graditeljstvo.

Obnova još dva pročelja

U Gradu ističu da će, osim zdenaca, uskoro provesti još cijeli niz drugih projekata, čijim završetkom će Trg Sv. Trojstva u Tvrđi doslovce zablistati.

U 2006. od Ministarstva kulture dobili smo milijun kuna za Tvrđu, a dobit ćemo još 500 tisuća. Uz zdence, obnovit ćemo još dva pročelja na trgu i urediti stolariju na zgradi Glazbene škole. Također, iduće će se godine obnoviti zgradu Gradske straže - rekao je Papić.
 

·
Banned
Joined
·
10,534 Posts
STAMBENO-POSLOVNA GRAĐEVINA ZA TRŽIŠTE BLOK CENTAR br.5INVESTITOR : GRADNJA d.o.o. Osijek
IZVODITELJ : GRADNJA d.o.o. Osijek
NAMJENA : stambeno - poslovna građevina za tržište
LOKACIJA : Osijek, Blok centar 2 - najuži centar
(ugao Ul. Hrvatske republike i Slavičekovog prolaza)

OPIS GRAĐEVINE : katnost: Po+P+6+Pk
6 poslovnih prostora u prizemlju
60 stanova ukupne površine 3.848 m2
oprema građevine: sklonište, centralno grijanje, dizala

FAZA IZGRADNJE : završni radovi
PLANIRANI ZAVRŠETAK : kraj 2006. godine

www.gradnja.hr
 

·
Banned
Joined
·
47 Posts
REKONSTRUKCIJA STEPINČEVE

17.10.2006

REKONSTRUKCIJA STEPINČEVE ZAVRŠAVA OVOGA TJEDNA :) :)

Ponovno promet Stepinčevom

“Osijek-Koteks završava radove u Stepinčevoj ulici, cesta je već asfaltirana, jutros sam se i sam provezao njome”, poručio je jučer Drago Tadić, direktor te građevinske tvrtke. Uistinu, Stepinčeva je dobila novi asfalt, a do kraja tekućeg tjedna”, kaže ing. Krešimir Vrselja, voditelj gradilišta, bit će završeni i preostali radovi na parkiralištima i prometnoj signalizaciji.

Ni radovi na ovoj cesti nisu prošli bez nepredviđenih zastoja. Tako se, otkriva Vrselja, umjesto “uklapanja” nove ceste u Ulicu kralja Zvonimira, moralo raditi kompletno novo raskrižje.

- U međuvremenu su na tome području obavljani neki radovi, cesta je bila prokopovana i postavljane instalacije, pa je samo uklapanje bilo nemoguće ili bar nekvalitetno. Stoga smo napravili kompletno novo raskrižje. Osim toga, na jednoj od obližnjih zgrada u tijeku su bili radovi na pročelju, pa smo odlučili pričekati nekoliko dana da ljudi završe svoj posao, da ne moraju skidati cijelu konsktrukciju skele pa je za nekoliko dana ponovno montirati - kaže Vrselja.

Danas (utorak, 17. listopada), dodaje, počinju radovi na parkiralištima. Najprije će se postaviti sve ploče, a potom izliti asfalt (dio po dio), no i ti će radovi biti završeni do kraja tjedna. Posljednji dio posla, postavljanje prometne signalizacije, odradit će Grad. Taj detalj mogao bi biti iznimno zanimljiv jer, kako neslužbeno doznajemo, Stepinčeva će biti prva gradska ulica koja će umjesto klasičnih bojenih crta, dobiti novu, plastičnu signalizaciju!
 

·
Banned
Joined
·
47 Posts
OBNOVA VODOTORNJA NA KOLODVORU17.10.2006

HŽ I MINISTARSTVO KULTURE POČELI OBNOVU VODOTORNJA NA KOLODVORU

Nakon obnove atraktivni će vodotoranj ostati spomenik

Hrvatske željeznice u dogovoru s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Konzervatorskim odjelom iz Osijeka početkom listopada počeli su obnovu privremeno zaštićenog vodotornja na osječkome Glavnom kolodvoru. Vodotoranj, prema razmišljanjima pojedinih stručnjaka, predstavlja jedinstvenu građevinu ovakvoga tipa ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjednih država te bi mogao zaslužiti epitet neobične turističke atrakcija u turističkoj ponudi Osijeka.

- Iako danas više nema svoju pravu funkciju, postojeći vodotoranj za Hrvatske željeznice ima povijesni značaj i jedan je od simbola koji ukazuju koliko dugo postoji željeznički promet u Osijeku. U dogovoru s Ministarstvom kulture i Upravom HŽ-a, početkom listopada krenuli smo s cjelovitom vanjskom obnovom vodotornja. Obnova uključuje uređenje vanjske drvene oplate, krova i postojeće stolarije kako bi se izbjegla stradavanja osoba koje se zateknu u njegovoj okolini. Zanimljivo je kako tijekom Domovinskog rata vodotoranj nije bio pogođen ni jednim neprijateljskim projektilom, za razliku od Glavnog kolodvora, koji je u agresiji pretrpio znatna oštećenja. Obnovu vodotornja obavlja tvrtka PZZ-inženjering koja djeluje u sklopu HŽ-a. Cijena kompletnih radova iznosi oko 250.000 kuna, kaže Ivan Grgić, rukovoditelj HŽ-ove “Vuče vlakova”.

Grgić dodaje kako vodotoranj datira iz druge polovine 19. stoljeća i kao građevina iznimno je zanimljiv.

- Prema nekim saznanjima, vodotoranj su gradili Mađari, budući da se nekoliko takvih ili sličnih vodotornjeva može pronaći u okolici Budimpešte, gdje predstavljaju svojevrsne spomenike na postojanje željezničkog prometa i upotrebe parnih lokomotiva. Neki od starih vodotornjeva pretvoreni su u gradske vidikovce ili restorane, dok će ovaj u Osijeku, na žalost, i nakon rekonstrukcije ostati neiskorišten. Njegovom prenamjenom Osijek bi mogao imati zanimljivu turističku atrakciju, smatra Ivan Grgić.

Autor: D.MIOŠ
 

·
Banned
Joined
·
10,534 Posts
18.10.2006

DIVALTOVA SVE BLIŽE GACKOJ: ZAVRŠAVAJU RADOVI NA NOVIH 450 METARA, OD OMV-A DO SPOJA S KRBAVSKOM ULICOMDivaltova produžena do Krbavske ulice, rasterećeno raskrižje Drinske i Trpimirove

Možda već danas, a najkasnije sutra, za promet će biti otvorena prva dionica “nove” Divaltove - poručio je jučer Drago Tadić, direktor Osijek-Koteksa, tvrtke što obavlja rekonstrukciju “stare” i gradnju “nove” Divaltove. Riječ je o oko 450 metara nove ceste kojom će se Divaltova spojiti s Krbavskom ulicom, čime će se, zbog stvaranja novog, alternativnog pravca, rasteretiti križanje Trpimirove i Drinske ulice.
Podsjetimo, prvih 200 metara nove ceste asfaltirano je prije gotovo godinu dana, kada je na Trpimirovoj sagrađena OMV-ova benzinska postaja. Nova dionica spojit će Divaltovu s Krbavskom, a odmah će biti nastavljeni radovi kako bi se tijekom sljedeće godine spojile Gacka i Divaltova ulica. Asfaltiranje nove dionice krajem prošlog tjedna najavio je dogradonačelnik Gordan Matković, već tada istaknuvši da će radovi brzo završiti.
- Budući da se ta dionica praktički nalazi na polju, ne očekujem nikakve probleme. Riječ je o značajnoj dionici kojom ćemo Divaltovu ulicu spojiti s Drinskom, bez ulaska u Trpimirovu, a što će znatno rasteretiti promet na raskrižju Drinska - Trpimirova - kazao je tada Matković.
Nova dionica Divaltove, ističe ing. Krešimir Vrselja, voditelj gradilišta iz Osijek-Koteksa, uistinu nije kompliciran građevinski zahvat, te bi bila i ranije završena da se tijekom radova nije ustanovilo da će ih trebati - proširiti.
- Trebali smo se samo “uklopiti” u Krbavsku, no utvrdili smo da je raskrižje (završetak Krbavske) u lošem stanju pa smo praktički morali sve ponovno napraviti. No, upravo se postavlja posljednji sloj asfalta, još u ponedjeljak su na Divaltovoj bili djelatnici “Cestinga” koji počinju radove na prometnoj singalizaciji. Dakle, već za dan-dva cesta će se moći koristiti - kaže Vrselja.
Inače, otvaranje nove dionice pozdravlja i Saša Malčić, predsjednik GČ Novi grad, koji također ističe važnost nove dionice za rasterećenje, a time i povećanu sigurnost prometa.

Danas asfalt u cijeloj “staroj” Divaltovoj ulici

Do srijede, 18. listopada, kompletan potez Divaltove koji je ušao u ovogodišnju rekonstrukciju, poručuje ing. Krešimir Vrselja, voditelj gradilišta, bit će asfaltiran. Podsjetimo, prema najavama, do petka, 20. listopada, završit će obnova Divaltove. “Odmah potom naše ekipe i mehanizacija sele na plato uz crkvu sv. Ćirila i Metoda, te počinje intenzivna gradnja tamošnjeg trga. Tamo trenutno radnici Gabarita izrađuju pristupne rampe pa ne možemo ući u veće radove dok oni ne završe”, kaže Vrselja. Dodaje da su radnici Osijek-Koteksa počeli radove s stražnje strane crkve, gdje je dio platoa već uređen i napravljena su parkirališta.
 

·
Streetwalker
Joined
·
7,028 Posts
There are some pretty cool projects happening in Osijek. Its hard getting photos of them.
 

·
hlubach bubach
Joined
·
7,383 Posts
Procitao sam na nekom osjeckom portalu prije par dana da je Esseker Centar skroz zgotovljen :eek:kay: , medjutim od fotki niti 'f' - nigdje! Nevjerovatno :eek:hno: :(

:cheers:
 

·
Streetwalker
Joined
·
7,028 Posts
I'm also curious on the Eurodom twin office tower project and how thats coming along. :yes:
 

·
Disenfranchised
Joined
·
7,677 Posts
brand new school buses for osijek's students.... excellent investment!!!

Za osječke školarce 9 MAN-ovih autobusa


MAN-ov autobus

OSIJEK - Kupnjom devet novih MAN-ovih autobusa vrijednih devet milijuna kuna osječka prijevoznička tvrtka GPP ulazi u prvu samoodrživu investiciju, i to nakon enormnih kredita koje joj je odobrio Grad za renoviranje 17 zastarjelih tramvaja.

Naime, GPP je posljednji put autobuse kupovao 2003. godine, kada mu se vozni park obnovio s pet novih vozila. No, glavni razlog nabave novih autobusa nisu putnici, nego nastupajući pravilnik o prijevozu školske djece, prema kojem sadašnja vozila neće zadovoljavati tehničke uvjete za prijevoz učenika.

- Autobusni vozni park osječkog GPP-a u prosjeku je star oko deset godina, no u prometu su i vozila stara čak i 19 godina, što je previše za gradski prijevoz putnika iako su ta vozila tehnički u potpunosti ispravna. Ipak, nova vozila nabavljamo zbog najavljenog pravilnika o prijevozu školske djece, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine. Prema novom zakonu, autobusi za prijevoz učenika moraju imati posebne rukohvate i naslone za glavu, a takva vozila GPP trenutačno nema - objašnjava Željko Paloš iz GPP-a.

Nova vozila iz Njemačke trebala bi stići do travnja, a zanimljivo je da će tada sedam autobusa koje sada koriste u prijevozu školske djece biti uključena u vozni park za gradski prijevoz putnika, čime će se automatski povećati broj vozila na redovnim linijama. Inače, Osječani do travnja sljedeće godine neće dobiti ni dugo najvljivani “revolucionarni” sustav naplate u vozilima javnog prijevoza tipa “plati koliko se voziš”.

Karta i dalje 7 kuna

Naime, nakon žalbi dviju tvrtki zbog navodnih tehničkih propusta u natječaju GPP-a, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave donijela je odluku o poništavanju natječaja. Tako je GPP u četvrtak raspisao novi natječaj, pa će, prema riječima direktora Darka Markovića, uvođenje integralnog informatičkog sustava pričekati proljeće, do kada cijena karte ostaje, po mnogima, precijenjenih sedam kuna.

PRIJEVOZ:

Nova vozila nabavljamo zbog najavljenog pravilnika o prijevozu školske djece, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine. Prema novom zakonu, autobusi za prijevoz učenika moraju imati posebne rukohvate i naslone za glavu, a takva vozila GPP trenutačno nema - objašnjava Željko Paloš iz GPP-a
 

·
Disenfranchised
Joined
·
7,677 Posts
Na mjestu tržnice temelji za tramvajsko okretište

Svakodnevno napreduju radovi na izgradnji dijela tramvajske pruge na zapadnoj strani Vinkovačke ulice, od Dunavske do budućeg tramvajskog okretišta u Bosutskom naselju. Ulica izgleda malo neobično bez četrdesetak stabala, ali je zato dio izgrađene pruge zapadnog kolosijeka i te kako vidljiv. Petnaestak radnika zagrebačke tvrtke PKS na gradilištu su po cijeli dan, a određene poslove za PKS obavljaju lokalne kooperantske tvrtke “Ravlić trans” i “Hrid”, čiji radnici betoniraju ploče. Zoran Tanasić, šef GPP-ove Službe održavanja pruge i građevinskih objekata i koordinator gradnje pruge kroz Vinkovačku, pojašnjava kako je s jučerašnjim danom, u dužini 400 metara, izgrađena nosiva betonska ploča na koju će biti montiran kolosijek s pričvrsnim priborom. Danas (srijeda) radnici počinju ispunjavati postavljeni kolosijek betonom i to u dijelu Vinkovačke od Dunavske prema Kupskoj ulici, dok je na prostoru nekadašnje tržnice za potrebe okretišta iskopana “posteljica” na dubini 82 centimetra od razine površine.

Nakon što su porušeni objekti na uglu Vinkovačke i Drinske ulice, usporedno s gradnjom kolosijeka, gradi se buduće tramvajsko okretište gdje je u “posteljicu” ugrađeno 30 centimetara tamponskog sloja od kamenog agregata. Na kružnom toku Đakovština montiran je kolosijek koji sada stoji pokraj manjeg bazena fontane, a ovih dana počet će iskopavanje temelja za stupove gornjeg voda električnog napajanja. Tramvajska dionica do Busutskog naselja zahtijeva postavljanje ukupno 83 stupa! Izvođač radova poštuje dinamiku, vrijeme je suho i pogodno za radove, a jednosmjerni promet jednim trakom u Vinkovačkoj ulici ne predstavlja veći problem. Od građana nisam čuo primjedbe, strpljivi su i zadovoljni, zaključuje Tanasić.
 

·
Streetwalker
Joined
·
7,028 Posts
Otvaraju se još četiri shopping centra
Piše: Nikola Patković
Foto: Ivica PejićIpak mislimo da je bolje imati trgovinu nego ništa, jer tamo se zapošljava određeni broj ljudi. Za potrošača to znači poboljšanje životnog standarda - kažu u HGK Osijek

OSIJEK - Uz već postojećih deset trgovačkih centara, Osijek će u sljedećih godinu dana postati "bogatiji" za još četiri velika trgovačka lanaca, koji očito u najvećem gradu istočne Hrvatske vide velike mogućnosti za ostvarenje profita.

Tako će uz već postojeće hrvatske lance Getro, Konzum, Pevec i Velpro domaća kolonija biti jača za riječke Plodine, dok će ionako veliku dominaciju stranih tvrtki poput Baumaxa, Bille, Emezzete, Ipercoopa, Kauflanda i Mercatora dodatno osnažiti Interspar, Lidl i Metro.

Loše za domaću industriju

- Puno je aspekata s kojih se može gledati na toliki broj trgovačkih centara. Činjenica je da trgovački kapital prethodi razvoju industrije, a druga je stvar to što ti centri niču na temeljima bivše osječke industrije (Tekos, LIO, Teina, Kovinar, Mobilia, Svilana op.a.). Mi ipak mislimo da je bolje imati trgovinu nego ništa, jer tamo se zapošljava određeni broj ljudi. Za potrošača to znači poboljšanje životnog standarda i rušenje cijena proizvoda. S druge strane, za domaću industriju to baš i nije dobro jer u takve lance moraju ulaziti s nižim cijenama da bi došli na police. Dakle, previše je aspekata, no u globalu gledano, kada je situacija već takva kakva jest, mislim da ti lanci ne donose ništa loše - kaže predsjednik HGK Županijske komore Osijek, Zoran Kovačević.

Od svih novih centara najbliži otvaranju je veleprodajni centar Metro, koji bi svoja vrata trebao otvoriti u sljedećih mjesec dana. Njemačkoj kompaniji bit će to šesti centar u Hrvatskoj, u koji će biti uloženo 15 milijuna eura, a na prodajnoj površini od 9800 četvornih metara svoje će mjesto naći 25 tisuća artikala i 180 novozaposlenih osoba. Već početkom prosinca u Strossmayerovoj ulici bit će otvoren i supermarket Plodine vrijedan oko 5 milijuna eura, površine 1700 četvornih metara prodajnog prostora, u kojem će posao naći oko 50 osoba. Neslužbeno doznajemo da će Plodine sljedeće godine otvoriti još jedan supermarker na prostoru bivše IPK Croatije u Huttlerovoj ulici.

Interspar otvara u ožujku

Intersparov hipermarket površine 6500 četvornih metara, vrijedan 25 milijuna eura, trebao bit biti otvoren u ožujku sljedeće godine, a to će biti četvrti hipermarket ove austrijske tvrtke u Hrvatskoj. Uz 180 radnika, koliko će ih posao dobiti u samom hipermarketu, još 70 radnih mjesta otvorit će se u specijaliziranim trgovinama koje će raditi u sklopu Interspara, a kao novost u odnosu na sve dosadašnje lance, Interspar će imati i podzemnu garažu s oko 380 parkirnih mjesta, što će biti i prva takva garaža u Osijeku uopće.

Iz Lidla su poručili da bi njihova osječka trgovina trebala biti otvorena krajem ove ili početkom sljedeće godine, a za sve ostale informacije, poput vrijednosti investicije i broja zaposlenih, javnost će još neko vrijeme biti uskraćena.

Trgovine zapošljavaju 20 posto svih zaposlenih u županiji

Na području Osječko-baranjske županije trenutačno ima 90 tisuća četvornih metara prodajnog prostora, pri čemu na 119 stanovnika ide jedna trgovina. Svaki građanin prosječno na dan u trgovini ostavi 70 kuna, a prema podacima HGK trgovina čini 40 posto ukupnog prihoda u gospodarstvu, pri čemu je u njoj zaposleno 9000 ljudi, odnosno 20 posto ukupno zaposlenih u gospodarstvu Županije.

http://www.jutarnji.hr/slavonija_i_baranja/clanak/art-2006,10,24,shopping_centi,47702.jl
 

·
Streetwalker
Joined
·
7,028 Posts
Dva rješenja uređenja trga kod Željezničkog kolodvora
Piše: Nefreteta Zekić
Foto: Ivica Pejić


Gradsko poglavarstvo i Društvo arhitekata objavili rezultate natječaja za obnovu Trga Lavoslava Ružičke

OSIJEK - Gradsko poglavarstvo Osijeka i Društvo arhitekata objavili su prilično iznenađujuće rezultate natječaja za idejno urbanističko-rješenje prostora oko Željezničkog kolodvora u kome su prvu nagradu od 80.000 kuna podijelila dva arhitektonska rješenja.

Glavni razlog što se ocjenjivački sud nije mogao odlučiti za jedinstvenog pobjednika, prema riječima predsjednika ocjenjivačkog suda Toneta Papića, mali je broj prijavljenih, a da pritom niti jedan rad nije u potpunosti zadovoljavao uvjete iz natječaja.

- Na natječaj se prijavilo svega sedam radova, od kojih dva nisu uopće zadovoljavala propisane preduvjete, pa je sedmeročlani žiri birao između pet radova. Upravo zbog razloga smanjili smo i nagradni fond, koji je iznosio 80 tisuća kuna za prvu nagradu, te 50 za drugu i 30 tisuća kuna za treće mjesto. Kako nismo našli niti jedan rad koji bi u cijelosti zadovoljio ono što tražimo, odlučili smo se za dva jednako vrijedna rada, koja će sada ići u drugi krug natječaja - kaže Papić.

Tako su prvo mjesto podjelili arhitektonski studio Kristine Careve, Martine Lulić i Margarete Luše iz Zagreba sa studijom Gorana Jagića i Branimira Kljajića iz Beča.

Oba rada nagrađena su po 40.000 kuna, dok je drugo nagrađeni rad autora Marte Valašek i Tihomira Vidermana umjesto prvotno obećanih 50 tisuća kuna sada dobio samo 20 tisuća kuna.

U drugom krugu natječaja Ocjenjivački sud očekuje kako će dva prvoizabrana tima uvažiti primjedbe, te popraviti ono što im se zamjerilo, kako bi sud odabrao rad prema kojem će na kraju realizirati obnovu danas jednog od najružnijih prostora u Osijeku.

Inače, prvonagrađeni autori iz Zagreba, prema Papićevim riječima, mlade su i za sada neafirmirane arhitektice, dok je jedan od članova dvojca iz Beča poznati osječki arhitekt Branimir Kljajić, Osječanima poznatiji kao tvorac stambenih zgrada od crvene fasadne cigle u Ulici Josipa Reihla Kira.

Iako, prema riječima mlade arhitektice Kristine Careve, još ni pobjednici natječaja ne znaju što im je konkretno sud zamjerio, poznato je kako su u samom natječaju postavljene osnovne odrednice, kao što su projektiranje trga u tri dijela, i kojem su bili obvezni i prijedlozi nathodnika te projekt zatvorenih garaža.

http://www.jutarnji.hr/slavonija_i_baranja/clanak/art-2006,10,25,zeljeznicki_kolodvor,47859.jl
 
1 - 20 of 6368 Posts
Status
Not open for further replies.
Top