Skyscraper City Forum banner
Status
Not open for further replies.
6321 - 6340 of 6368 Posts

·
Registered
Joined
·
1,314 Posts
Keko, svaka čast, kao i inače, tebi je cuga besplatna kad se budemo našli :cheers:

Thx!!! Svakako se moramo svi naći i popit cugu... Idući put kad dodjem idem u kompletan obilazak eurodoma (to mi je stari sredio) i gradilišta poljoprivrednog kampusa gdje ću se popeti na dizalice (što mi je brat sredio) i mislim da će biti ludih fotki.
 

·
LEGA LEGA!
Joined
·
26,199 Posts
Thx!!! Svakako se moramo svi naći i popit cugu... Idući put kad dodjem idem u kompletan obilazak eurodoma (to mi je stari sredio) i gradilišta poljoprivrednog kampusa gdje ću se popeti na dizalice (što mi je brat sredio) i mislim da će biti ludih fotki.
e a kad ćeš opet da vidimo to?:cheers::)
 

·
LEGA LEGA!
Joined
·
26,199 Posts
PODSJETNIK NA ZABORAVLJENE I PROPALE PROJEKTE GRADSKE VLASTI

jug 4: Umjesto zgrada, oko bajera i dalje raste salata

Do izbora se broje dani. Pri kraju je jedan od politički najburnijih mandata u osječkoj povijesti, koji je iznjedrio četiri vlasti i povjerenicu, a tijekom kojega su u Kuhačevoj 9 bar koji dan bile gotovo sve političke opcije.
Obično je to vrijeme rekapitulacije, podsjećanja na učinjeno i neispunjena obećanja. Najviše je, čini se, učinjeno dok je vladao mir u odnosima tada vladajućih HDSSB-a i HSP-a. “Slučaj dvorana” odveo je grad u orkansku buru, a rušenje “dvanaestodnevne vlasti” u pustinjsko mrtvilo. Kad su se, za Matkovićeve ere, stvari počele vraćati u normalu, došlo je do nove promjene vlasti. Njima je, pak, ostalo vremena tek za - kampanju. U takvim okolnostima ne trebaju čuditi brojni neostvareni projekti.
Prije svih to je gradnja tzv. Juga 4 - jednog od najvećih projekata socijalne stanogradnje u Hrvatskoj. Priča je u javnost iz gradskih odaja prvi put puštena prije točno dvije godine. Tada su stizale najave kako će Grad “vrlo brzo potpisati jedan od najvažnijih ugovora u cijelom mandatu”, onaj s nizozemskom tvrtkom “Ymere”. Jug 4 trebao je osigurati Osijeku 1.500 novih stanova, od kojih bi trećina bila namijenjena socijalno ugroženim građanima. U Gradskoj upravi o projektu su govorili euforično, a Jugovci su već počeli oplakivati svoje vrtove. Dvije godine kasnije umjesto zgrada, oko bajera i dalje rastu luk i salata.
Na štetu obnove donjogradskog, Grad je odustao od obnove Trga slobode. Na kritike je odgovoreno da bi se to moglo pokazati “jednim od boljih poteza”, odnosno da su Nizozemci, ovaj put “Multi Development”, “ozbiljno zagrizli”. U njihovu nacrtu Trg slobode bio bi pretvoren u dvoetažnu šetnicu, krcatu modernim dućanima, koja bi preko korza bila spojena s budućim luksuznim objektom u “rupi”. Projekt je vrlo brzo zaboravljen.
Poslije svega što su Osječani proživjeli oko dvorane Gradski vrt, vjerojatno im je odbojan i sam spomen gradnje novih dvorana. Međutim, planiralo se upravo to - postojao je projekt pet malih dvorana diljem grada. Dvorana Jug bila je svojevrstan prvi korak, slične dvorane trebali su dobiti još Donji grad i Retfala, a u igri su bili Josipovac i Višnjevac. U svaku dvoranu namjeravalo se uložiti milijun eura.
Govoreći o malim centrima, još jedan projekt ostao je samo nacrt na papiru - tribina igrališta na Mačkamami, sa zgradom Četvrti i natkrivenom tržnicom. Projekt “bezličnog betonskog platoa s kirvajskim klupama” je zaustavljen (2006.), a novu natkrivenu tržnicu Industrijska nije dobila.

Jedan od projekata koji je izazvao posebnu pozornost bio je plan preregulacije javnog gradskog prijevoza, odnosno najava ukidanja svih autobusnih linije preko Ulice Hrvatske Republike. Trebao je to biti prvi korak velike osječke prometne revolucije. Prema tome planu, grad su trebale uzdužno presijecati još tri osnovne (brze) linije (autobusi više ne bi prolazili Gajevim trgom, Ulicom Republike i Županijskom...), a postojalo bi pet termalnih točaka, gdje bi se s "prigradskih" presjedalo na "brze" linije. Od svega iz GPP-a je za sada stigla samo nesretna butra i afera kisoci.
Gradonačelnik Anto Đapić 13. veljače najavio je kako će do izbora biti realizirano 11 projekata vrijednih 138 milijuna kuna. Obećao je tramvajsku prugu do Bikare, obnovljenu Divaltovu ulicu, završetak prve faze gradnje Autobusnog kolodvora, cestu Bikara -Toplana te završetak prve faze rekonstrukcije Čvrsničke. Najavio je i završetak triju projekata koji su već davno pregazili sve rokove: Trg bana Jelačića te šećeranski i nathodnik na Trgu Lavoslava Ružičke. Naglasio je tada kako su ih često “bezrazložno napadali zbog tih projekata” te poručio kako će sigurno biti završeni do zadanih rokova. Potom se sastao s izvođačima radova kako bi ih “dodatno pritisnuo”, a onda su na tom sastanku rokovi ponovno – pomaknuti! Izvođači su ih proglasili preoptimističnima, a Đapić se ispričao “nedovoljnom upućenošću”.
 

·
Moderator
Joined
·
17,197 Posts
Bio sam do divaltove, postavljen je asfalt skroz do tam nedje Bikare. Sam još treba gornji dio asfalta i onda ce to biti to. Eno rade tamo mimoilaznice, nešto vare i tako to. Sutra cu valjda otici malo to poslikati:cheers:
 

·
na splavu unterstadt
Joined
·
1,100 Posts
Bravo za Osijek, kod vas se malo obećava, ali se zato skoro sve ispunjava. Još da počne gradnja ona dva šoping centra i ko bog. U Zagrebu suprotna situacija, mi možemo samo sanjati novi autobusni kolodvor i kampus.
ispunjava se, ali u debelo zakašnjelim rokovima, al ajd bolje išta nego ništa. ima i dosta nerealiziranih projekata al štaš to je kod nas normala.:eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
1,583 Posts
Bravo za Osijek, kod vas se malo obećava, ali se zato skoro sve ispunjava. Još da počne gradnja ona dva šoping centra i ko bog. U Zagrebu suprotna situacija, mi možemo samo sanjati novi autobusni kolodvor i kampus.
Vi ste sve dobili za univerzijadu. Šta će vam novi kolodvor, pa zagrebački je ko bog?!?! Jedini ružniji, manji i stariji europski kolodvor od onog osječkog možda postoji negdje u predgrađima Tirane. A kampus vam se gradi u Borongaju, ili nisam dobro zapamtio? Na žalost, ovo sve što se gradi u Osijeku (mislim na javne radove) je odrađivanje zaostataka. Nije riječ o nikakvoj razvojnoj avangardi u Hrvata.
 

·
Lega
Joined
·
2,438 Posts
Ste se vi rapisali i raslikali... Moram priznat da mi je falio ovaj forum u zadnje vrijeme što ga nisam posjećivo... Uglavnom, odlične fotke i zanimljive informacije...


Pročitao sam sve zaostatke i primjetio sam da je netko spomenio ''amfitetar'' kod robne kuće na sjenjaku... To se sada koristi kao mala tržnica što i neizgleda baš nešto zanimljivo, a i ''trg'' oko amfitetra je dosta zapušten... Pa mislim si kako bi bilo dobro da se sredi taj ''trg'' malo i da se na njemu postave ti štandovi što se sada nalaze u amfiteatru i da taj dio bude pijaca preko ljeta, a amfitetar bi se također trebao dotjerati jer je dosta oronuo i sada preko ljeta bi se mogle neke priredbe tamo održavati... Dok bi se preko zime pijaca ponovno premještala unuta tog amfitetra...
Dosta banalna stvar, ali budući da živim na sjenjaku i svaki dan sam tamo mislim da bi to bila dobra stvar...

I vidim na ovim slikama budućeg promenada centra da još uvijek nisu srušili onu staru i malu kuću uz esseker centar... Samo se nadam ta ta kuća neostane tamo... :D

BTW: SRETAN USKRS SVIMA ! Sa mali zakašnjenjem naravno... :D
 
6321 - 6340 of 6368 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Status
Not open for further replies.
Top