SkyscraperCity banner

1201 - 1220 of 1237 Posts

·
Registered
Joined
·
4,086 Posts
izgleda da predstecajna nagodba to sve koci.

“Povećanje kvadrature” Sveučilišta i Ekonomskog fakulteta - na čekanju

Ipak, moramo čekati da završi predstečajni postupak tvrtke Osijek-Koteks. O brzini kojom će to biti riješeno ovise i naši sljedeći koraci. Okvirno očekujemo da ćemo prostore uspjeti kupiti u prvoj polovini iduće godine - ističe rektor Turkalj.

http://www.glas-slavonije.hr/245799...eucilista-i-Ekonomskog-fakulteta---na-cekanju
 

·
Moderator
Joined
·
17,051 Posts


Zatvorena garaža u Kappa centru

Od 1. siječnja tvrtka Kappa prestala je upravljati garažom u tom istoimenom objektu u Ulici Republike, a kako neslužbeno saznaje Glas Slavonije cijeli objekt je prešao u ruke novog vlasnika - Hypo banke.
Garaža u centru grada s ukupno 250 parkirnih mjesta je tako zatvorena, a informacija o tome kad će se ponovo otvoriti nema ni od starih ni od novih vlasnika. Na ulazu samo stoji papir s natpisom da će garaža poslije 31.12.2014. biti zatvorena i izvan funkcije.
Osječani su tako ostali (nadamo se samo na kratko vrijeme) bez jednog od omiljenijih mjesta za parkiranje u središtu grada, jer podsjetimo prvih 60 minuta pakriranja tamo je bilo besplatno. Najveći problem je onima koji su platili godišnju kartu i sad im je ta usluga uskraćena.
SiB.hr

http://www.sib.hr/vijesti/osijek/15019-zatvorena-garaza-u-kappa-centru.html

Ovo sad može potrajati mjesecima... ili da se više nikad ne otvori :bash:
 

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
NOVI PLANOVI PROUZROČENI PROMJENOM U VLASNIČKOJ STRUKTURI CENTRA
Sveučilište i Ekonomski fakultet odustaju od prostora u Kappa centru?
Prije punih devet mjeseci članovi Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dali su suglasnost dekanu Ekonomskog fakulteta Vladimiru Ciniju da za njihove potrebe kupi oko 1500 četvornih metara u novom stambeno-poslovnom kompleksu Kappa centar u Ulici Hrvatske Republike, te rektoru Željku Turkalju da pregovara o kupnji daljnjih gotovo 1000 kvadrata u istom centru za potrebe Sveučilišta.
Međutim, stanje se od tada nije pokrenulo s mrtve točke, a u međuvremenu se situacija i promijenila.
- Dogodile su se krucijalne promjene unutar sustava s kojima smo do sada pregovarali. To je prvo bio Osijek-Koteks, a kasnije Hypo banka. I kod jednih i kod drugih došlo je do promjena u vlasničkoj strukturi, što znači da razgovori koje smo vodili oko ulaska sveučilišnih sadržaja u Kappa centar više praktički ne vrijede. Kako smo doznali iz medija, ovaj hipotekarni nekretninski dio iz bivšeg portfelja Hypo banke prelazi u sasvim novu tvrtku austrijskog dijela, a novi vlasnik će odlučiti što i kako s tim. Zato nam ne preostaje ništa nego ili da čekamo ili da odustanemo.
Uskoro ćemo znati koja je opcija za nas bolja. U slučaju odustajanja, u vidu imamo neke druge objekte u širem središtu grada, ali o toj opciji možemo razgovarati tek kasnije - potvrđuje rektor.
Podsjetimo, prostori u Kappa centru prošle godine prodavali su se prilično povoljno, po početnoj cijeni od samo 900 eura po kvadratu. Ekonomski fakultet imao je na raspolaganju oko 13 milijuna kuna iz oročenih sredstava, dok je vodstvo Sveučilišta planiralo pronaći još 7 - 8 milijuna kuna za oko 990 kvadrata u tri etaže. U Kappa centru trebaju ili su trebali biti prostori za cjeloživotno obrazovanje, kao i poslijediplomske i doktorske studije te različite službe, poput službe za karijere studenata, Alumni udruge i drugih.

http://www.glas-slavonije.hr/258674...-fakultet-odustaju-od-prostora-u-Kappa-centru
 

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
ELITNI PROSTOR DOBIVA VLASNIKE
Oživljava Kappa centar: Počela prodaja stanova
Kappa centar, suvremeni poslovno-stambeni objekt sagrađen 2012. godine u samom središtu Osijeka, dobiva nove vlasnike i konačno bi trebao biti stavljen u funkciju. Naime, Općinski sud u Osijeku počeo je prodaju nekretnina na javnim dražbama u korist ovrhovoditelja - tvrtke Heta Asset Resolution iz Klagenfurta. Valja podsjetiti kako je riječ o tvrtki ili “lošoj banci” kojoj je prenesena imovina nekadašnje Hypo banke.
Uz iznimku poslovnih prostora u prizemlju objekta, koji su u funkciji već duže vrijeme, prvih je šest stanova, prodanih na javnoj dražbi u rujnu ove godine, dobilo vlasnike. Nove su dražbe, na kojima se na prodaju nudi ukupno 11 stanova, predviđene za srijedu i četvrtak, 16. i 17. studenoga.

Brojne nekretnine
Sutkinja Mira Brnjevarac, koja vodi taj ovršni postupak, kazala nam je kako se prodaju nekretnine u dva zemljišnoknjižna uloška. Jedan obuhvaća 220 etaža, među kojima su dva poslovna prostora, dva spremišna prostora i 216 parkirališta. Na drugom z.k. ulošku su 84 etaže, koje čini 29 poslovnih prostora, tri spremišna prostora, 25 stanova i 27 parkirnih mjesta.
- Jasno je kako je ovdje riječ o ogromnom broju nekretnina u praznoj, neuseljenoj zgradi. S obzirom na to da nije moguće prodavati sve etaže odjednom, ovrhovoditelj je predložio da krenemo najprije u prodaju stanova. Među tih 25 stanova je i šest njih za koje postoje prigovori trećih osoba, koje tvrde da su kupile te stanove i o njima se vode parnice. Ovrhovoditelj je tražio da se zbog toga prvo prodaju stanovi bez ikakvog spora. U rujnu smo na prvoj javnoj dražbi oglasili prodaju 16 stanova, od kojih smo prodali pet. Preostalih 11 stanova prodajemo idućeg tjedna na dvjema dražbama. O tome se svi podaci mogu vidjeti na e-oglasnoj ploči. Nakon njih prodaja ide dalje sa stanovima, parkirnim mjestima, poslovnim i spremišnim prostorima. Postupak će potrajati s obzirom na to da je riječ o više od 300 nekretnina - kazala nam je sutkinja Brnjevarac.
Javna dražba
Stanovi čija je prodaja oglašena za idući tjedan različite su površine, najmanji je 29, a najveći 160 četvornih metara. Procijenjena im je vrijednost od 1762 eura (za kvadrat najmanjeg ponuđenog stana) do 1490 eura po kvadratu. Cijena je s PDV-om, što znači da kupac ne mora plaćati porez na promet nekretninama.
Preduvjet za sudjelovanje na javnoj dražbi, uz izuzetak osoba koje zakonski ne mogu biti kupci tih nekretnina, jest prethodna uplata jamčevine, koja je određena u visini deset posto procijenjene vrijednosti stana. Prema uvjetima javne dražbe, vrijednost nekretnina koje su predmet prodaje može se konačno utvrditi i na samoj dražbi, odnosno ročištu. Stan se može prodati i ispod dvije trećine iznosa procijenjene vrijednosti, ali ne i ispod polovine procijenjene vrijednosti.
Kupac je dužan izlicitirani stan platiti u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti rješenja o dosudi. “Ako u ostavljenom roku kupac ne položi kupovninu, sud će rješenjem prodaju oglasiti nevažećom i nekretninu dosuditi kupcima koji su ponudili nižu vrijednost, redom prema veličini ponuđene cijene”, navodi se uvjet.
- Kupac u pravilu ima vremena obaviti postupak u banci oko ishođenja kredita za plaćanje ukupnog iznosa za kupljeni stan - objašnjava nam sutkinja Brnjevarac.
Prema tome, naravno, ovisno o broju potencijalnih kupaca i ponuđača, kupac bi izvrstan stan na ekskluzivnoj lokaciji mogao kupiti prilično povoljno. Naime, valja napomenuti kako su se prije nekoliko godina ti stanovi nudili na prodaju po cijeni od 1950 eura za kvadrat.

http://www.glas-slavonije.hr/316803/3/Ozivljava-Kappa-centar-Pocela-prodaja-stanova
 

·
Moderator
Joined
·
29,337 Posts
JAVNA DRAŽBA U KAPPA CENTRU
Najmanji stan prodan za 1650, a najveći za 940 eura po kvadratu
Svih 11 stanova u poslovno-stambenom Kappa centru u središtu Osijeka, ponuđenih na prodaju na dvije javne dražbe prošloga tjedna na osječkom Općinskom sudu, dobilo je nove vlasnike.
Valja podsjetiti kako se stanovi i zapravo sve nekretnine koje su u sastavu Kappa centra prodaju u korist ovrhovoditelja - tvrtke Heta Asset Resolution iz Klagenfurta, odnosno sljednici nekadašnje Hypo banke.
Prema riječima sutkinje Mire Brnjevarac, dražba je izazvala veliko zanimanje potencijalnih kupaca te se za pojedine stanove natjecalo i dvadesetak kupaca. Licitacija je kretala od polovine procijenjene vrijednosti stanova i prema rješenjima o prodaji, vidljivima na e-oglasnoj ploči Općinskog suda u Osijeku, stanovi su prodani po “pristojnim” cijenama.
Naravno, uvjetno rečeno prodani, jer najbolji ponuditelji dužni su izlicitirani stan platiti u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti rješenja o dosudi. U suprotnom će sud rješenjem prodaju oglasiti nevažećom i nekretninu dosuditi kupcima koji su ponudili nižu vrijednost, redom prema visini ponuđene cijene.
Ovih 11 stanova različitih je površina. Najmanji, jednosobni stan ima površinu 29, a najveći 160 četvornih metara. Procijenjena im je vrijednost od 1490 do 1762 eura po kvadratu. Primjerice, stan na četvrtoj etaži koji se sastoji od ulaznog prostora, kuhinje, ostave, dnevnog boravka s blagavaonicom, sobe, kupaonice, toaleta i zimskog vrta, ukupne korisne površine 55,55 četvornih metara te sporednog dijela koji se sastoji od spremišta površine 2,6 kvadrata prodan je za 590 tisuća kuna ili 78 tisuća eura, odnosno nešto više od 1400 eura po kvadratu. Stan na trećoj etaži površine 86 kvadrata postigao je cijenu od 920 tisuća kuna. Najmanji stan ponuđen na licitaciju, od 29 kvadrata, prodan je za 360 tisuća kuna, ili za 1650 eura za kvadrat. Na osmoj etaži zgrade stan od 160 kvadrata postigao je cijenu od 1,13 milijuna kuna, što je oko 940 eura po kvadratu.
Zgrada Kappa centra, treba li to uopće posebno isticati, nalazi se na ekskluzivnoj lokaciji i stanovi su svakako ekskluzivni. Prva cijena kvadrata tih stanova, prije nekoliko godina, iznosila je 1950 eura.

U prodaju će i poslovni prostori i parkirališta
Koje će nekretnine sljedeće biti u prodaji u tom objektu ovisit će, kazala nam je Brnjevarac, o dogovoru s ovrhovoditeljem i zainteresirani kupci imat će sve informacije na e-oglasnoj ploči. Naime, u čitavom Kappa centru riječ je o ukupno više od 300 nekretnina - stanova, poslovnih prostora, spremišnih prostora i parkirališnih mjesta. Na prvoj dražbi u rujnu ove godine prodano je pet stanova, a proteklog tjedna još 11. Na prodaju će svakako biti ponuđeni, dakle, poslovni prostori i parkirališna mjesta, a moguće i šest stanova oko kojih postoje sporovi zbog tvrdnji trećih osoba da su ih platile. Tih šest stanova do sada nije bilo u postupku javne dražbe.

http://www.glas-slavonije.hr/318064/3/Najmanji-stan-prodan-za-1650-a-najveci-za-940-eura-po-kvadratu
 
1201 - 1220 of 1237 Posts
Top